بهای سنگین غفلت از فضای مجازی برای مسئولان و جامعه
گروه استانهای خبرگزاری آنا- دانشگاه آزاد اسلامی، دفتر امور زنان و خانواده را ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ -که تا قبل از آن با عنوان «شورای زنان فرهیخته» فعالیت داشت- تشکیل داد و نفیسه فیاضبخش با حکم دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه بهعنوان مشاور ریاست دانشگاه در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور منصوب شد تا دانشگاه باهدف تبیین جایگاه شایسته زن تراز اسلام در راستای پیشبرد منویات مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ و تقویت بنیان خانواده برای هدایت و حمایت از سرمایههای ارزشمند گامی مؤثر و سازنده بردارد.
دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی چهار هدف عمده؛ مسئله شناسی زنان در جامعه ایران، پژوهش در حوزه زنان و خانواده، تربیت کادر بانوان متخصص و موردنیاز جامعه در راستای تحقق دانشگاه اسلامی و توسعه و تعالی کشور و تبیین وضعیت زنان ایرانی و تحولات آینده را دنبال میکند و در چشماندازی ۵ ساله وظایف و اهداف خود را بر مبنای آموزههای اسلامی و با توجه به راهبرد سند دانشگاه اسلامی پایهگذاری کرده و بر همین اساس به دنبال بازیابی هویت و جایگاه اصلی یک زن تراز اسلام در ابعاد مختلف فردی، خانوادگی، معنوی، اجتماعی و علمی بوده و از طرف دیگر وظایف اصلی یک زن را بهعنوان کانون حیاتبخش جامعه فراموش نکرده است.
نفیسه فیاضبخش مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور سال گذشته بهمنظور برداشتن گامهای مؤثر درزمینهٔ زن و خانواده، نمایندگان استانهای دانشگاه آزاد اسلامی را بهعنوان مسئول دفتر امور زنان و خانواده در هر استان منصوب کرد.
گروه استانهای خبرگزاری آنا بهمنظور پیگیری اهداف دفاتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی در استانها و تشریح ظرفیتها و فعالیتهای حوزه زنان و خانواده با مسئولان مربوط گفتوگو کرده است که در این سلسله گفتوگوها و در این شماره گفتوگو با مریم محمودی مسئول امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی را میخوانیم.
بیشتر بخوانید:
لزوم سیاستگذاری در تصحیح و تسهیل نقشآفرینی مؤثر و کارآمد زنان
۶ آسیب اساسی حوزه زنان و خانواده
تأخیر در تشکیل خانواده از مهمترین چالشها در حوزه بانوان است
آنا: آسیبها و چالشهای حوزه زنان و خانواده در جامعه کنونی را چگونه ارزیابی میکنید؟
محمودی: در جامعه امروزی عواملی مانند فقر، تورم، بیکاری، نبود امنیت شغلی، بحران هویت و... زمینهساز آسیبهای اجتماعی هستند، در مورد بانوان آسیبهایی مانند اعتیاد، خودکشی، طلاق، تکدیگری و ... بروز بیشتری پیداکرده است. نابسامانیهای اقتصادی نهتنها مردان بلکه جامعه زنان و کل نظام خانواده را با چالش اساسی روبهرو کرده است.
فقر اقتصادی باعث مشکلات روحی و روانی، افت ارتباطات صمیمی خانوادگی، مشاجره، پایبندنبودن به بنیان خانواده، ناسازگاری و در بسیاری از موارد به طلاق منجر میشود که خود طلاق نقطه آغاز بسیاری از بحرانهای فردی و اجتماعی است که یکی از مهمترین آنها افزایش زنان مطلقه و نیز افزایش زنان سرپرست خانواده است که اغلب همراه با نبود پشتوانه مالی است و مجبور به تأمین معیشت خود و فرزندانی هستند که به هر دلیل حضانت آنها بر عهدهشان است؛ بنابراین از مهمترین چالشهای پیشروی بانوان میتوان موضوع فقر اقتصادی، فقر فرهنگی طلاق، اعتیاد و تهاجم فرهنگی از طریق فضای مجازی را ذکر کرد که هر یک از این موارد زمینهساز آسیبهای جدی به جامعه زنان و درنتیجه نظام خانواده میشود.
آنا: راهکارها و پیشنهادهای شما برای رفع مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده چیست؟
محمودی: ارتقای سطح آگاهی بانوان به مسائل روز از طریق برگزاری سمینارها، وبینارها و کارگاههای آموزشی، مشورت دادن به بانوان در برخورد با چالشها و مسائل زنان و خانواده از طریق مراکز مشاور، تشویق و ترغیب بانوان به مشارکت در امور اجتماعی و فرهنگی ازجمله پیشنهادهای قابل طرح و اجراست.
آنا: درباره ظرفیت زنان و خانواده در استان خراسان شمالی و نقش دانشگاه آزاد اسلامی بگویید.
محمودی: از مهمترین ظرفیتهای زنان در استان خراسانشمالی بهعنوان مهد صنایعدستی بهویژه خاستگاه هنرهای اصیل ترکمن میتوان بافندگی در زمینههای گلیم، جاجیم، فرش و ... را نام برد که در صورت توجه به این ظرفیت و جهتدهی آکادمیک به این هنرها منبع درآمدزایی برای بانوان این استان خواهد بود.
آنا: برنامههای دفتر امور زنان و خانواده استان خراسان شمالی را برشمارید.
محمودی: معرفتافزایی بانوان دانشگاه از طریق برگزاری کارگاهها و وبینارها، شناسایی توانمندیهای بانوان هنرمند و تشویق آنان، معرفی بانوان کارآفرین به مرکز رشد دانشگاه، ایجاد کانون هنری دانشجویی مختص صنایعدستی دانشجویان، برگزاری دورهها و مسابقات ورزشی ویژه بانوان در راستای ایجاد نشاط و امیدآفرینی در بانوان، برگزاری جلسات مشاوره در دانشگاه و خوابگاه برای خانواده دانشگاه بهویژه بانوان، همکاری با مرکز نیکوکاری دانشگاه در مسیر شناسایی و کمک به دانشجویان بیبضاعت بهویژه دانشجویان خانم، بخشی از برنامههای دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی است.
آنا: رویکردهای مدنظر دفتر امور زنان و خانواده در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
محمودی: رویکرد دفتر امور زنان و خانواده در دانشگاه بسیار خوب و ارزشمند است و به نظر میرسد با تقویت این مرکز بتوانیم گامهای مؤثری را در حل مشکلات خانواده بزرگ بانوان در دانشگاه و سطح شهرها برداریم.
آنا: ارزیابی شما از طرح تعالی درس دانش خانواده در دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟
محمودی: بهعنوان عضو هیئتعلمی گروه معارف اسلامی که مدرس درس دانش خانواده نیز هستم با قاطعیت اعلام میکنم که این درس یکی از مفیدترین و کاربردیترین دروسی است که در دانشگاه تدریس میشود. کلاسهای دانش خانواده یکی از جذابترین و پرمخاطبترین کلاسهاست و این موضوع در نظرسنجیهای که از دانشجویان صورت گرفته بهخوبی اثباتشده است.
با توجه به محتوای درس دانش خانواده و نیاز عمیق دانشجویان به این مباحث، پیشنهاد میشود این درس در چارت درسی نودانشجویان و در همان ترم نخست گنجانده شود تا دانشجو در همان ابتدای ورود به دانشگاه به مسائلی که هر دختر یا پسر جوان در جامعه با آنها روبهرو میشود، آگاهی پیدا کنند و بتواند مهارتهای لازم را برای تشکیل خانواده و حفظ و تحکیم بنیان خانواده کسب کند.
آنا: نقش دانشگاه آزاد اسلامی در بالابردن سطح علمی زنان جامعه چگونه بوده است؟
محمودی: دانشگاه آزاد اسلامی از ابتدا تاکنون در گسترش آموزش عالی در جامعه بهویژه جامعه بانوان نقش ارزندهای ایفا کرده است، بسیاری از بانوان فرهیخته کشور دانشآموختگان دانشگاه آزاد اسلامی هستند و یا اینکه بهعنوان هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشغول به خدمت هستند.
بسیاری از خانوادهها ترجیح میدهند که فرزندانشان بهویژه دختران بهجای آنکه در دانشگاه دولتی در شهرهای دیگر تحصیل کنند در دانشگاه آزاد شهر خودشان مشغول به تحصیل شوند تا در کنار خانواده از امنیت و آرامش خاطر برخوردار باشند، دانشگاه آزاد اسلامی امروزه از مرزها فراتر رفته و حتی پذیرای دانشجویان از کشورهای همسایه نیز هست که بخشی از این دانشجویان غیر ایرانی را بانوان تشکیل میدهند.
آنا: استفاده از فضای مجازی تا چه اندازه در حیطه فعالیت زنان و خانواده مؤثر بوده و هست؟
محمودی: امروزه فضای مجازی در بسیاری از حوزههای اجتماعی فرهنگی بهویژه زنان و خانواده حرف نخست را میزند و غفلت از آن بهای سنگینی را برای مسئولان و جامعه به همراه دارد.
مبتذلترین برنامهها یا مفیدترین برنامهها را میتوان در فضای مجازی مشاهده کرد، افراد بیش از آنکه در فضای حقیقی باشند، وقت خود را در فضای مجازی سپری میکنند؛ بنابراین بدیهی است که فضای مجازی هم یک تهدید به شمار میرود و هم یک فرصت است، اگر باور داشته باشیم که زنان رکن اصلی نظام خانواده را تشکیل میدهند و تأثیرات مثبت یا منفی فضای مجازی بر آنها، تأثیر مستقیمی بر کل نظام خانواده دارد، باید برای حل مسائل زنان چه در فضای مجازی و چه در فضای حقیقی تلاشی مضاعف داشته باشیم و بدانیم که آنچه در حوزه زنان از وقت و مال صرف میشود هزینه نیست؛ بلکه سرمایهگذاری برای ساختن جامعهای سالم و مستحکم است.
آنا: و کلام آخر....
محمودی: بهعنوان نماینده امور زنان و خانواده و معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد این افتخار را دارم که در خدمت خانواده دانشگاه و بهویژه بانوان فرهیختهای هستم که هر یک از چهرههای برجسته علمی و فرهنگی استان خراسان شمالی به حساب میآیند.
در دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد بانوان نقش مهمی در ارتقای سطح علمی و فرهنگی دانشگاه دارند، برای نمونه رؤسای دو دانشکده علوم انسانی و پرستاری و مامایی، رئیس مرکز رشد دانشگاه و رئیس باشگاه پژوهشگران جوان، مدیر آموزش، مدیر گروه رشتههای مدیریت آموزشی، معماری عمران، شیمی و روانشناسی( مقطع کارشناسی) پرستاری و مامایی، تربیتبدنی و ... همه از بانوان هیئت علمی دانشگاه هستند، ضمن آنکه بانوان کارمند دانشگاه نیز نقش مهمی در پیشبرد اهداف متعالی دانشگاه ایفا میکنند.
آنچه برشمردیم بخش کوچکی از افتخارات بانوان دانشگاه آزاد اسلامی است که نشان از قابلیتها و توانمندیهای بالای آنان دارد، قطعاً توجه به این قابلیتها و استفاده بهینه از این تواناییها باعث ایجاد انگیزه و افزایش اعتمادبهنفس در جامعه بانوان فرهیخته شده و از طرفی در حل بسیاری از مسائل و مشکلات راهگشاست.
انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/
انتهای پیام/