بازگشت ایران به برجام عواقب بسیار بدی دارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از اصفهان، سیدمصطفی خوشچشم در نشست هماندیشی اساتید با موضوع تقابل ایران و آمریکا و آینده برجام که با حضور ۲۰۰ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی به همت دفتر هماندیشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان و با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: حداقل در سالهای گذشته برجام پیشانی روابط ایران و آمریکا و بهعنوان استراتژی اصلی آمریکا در مواجهه با ایران است و نه همه گامهای آن.
وی افزود: درحالیکه روابط ایران و آمریکا از زمان جنگ افغانستان با تصمیم آمریکا به ایجاد خاورمیانه جدید و ایجاد تنش و ناامنی در منطقه خاورمیانه با هدف پیشگیری از تبدیل چین به ابرقدرت اقتصادی، وارد فاز جدیدی شده است، سالهای اخیر این روابط برای آمریکا به چالشی جدی تبدیلشده و وضعیت برای آمریکا از همیشه بدتر است؛ زیرا با وجود سیاست فشار حداکثری نهتنها در تغییر رژیم ایران موفق نبوده است؛ بلکه حتی نتوانسته از قدرت ایران در منطقه بکاهد.
حمله به ایران مقرون به صرفه نیست
این کارشناس خبرگزاری فارس ادامه داد: آمریکاییها در سالهای اخیر به این نتیجه رسیدند که هزینههای حمله نظامی به ایران بهقدری زیاد است که مقرونبهصرفه نیست و آمریکا را در باتلاق دیگری فرومیبرد؛ بنابراین در اندیشکدههای برتر خود سیاست چماق و هویج را در رابطه با ایران تدوین کرده و پیشگرفته بودند.
متخصص مسائل بینالملل و سیاستخارجه افزود: چماق همان سیاست تحریم و هویج همان سیاست اعمال ملایمت ظاهری و تمایل به مذاکره با ایران است، سیاستی که اندیشکدهها به آمریکا دیکته میکردند، ایجاد تعامل جدیدی برای مهار ایران بود. برای اینکه بتوانند ابتدا حرکت ایران را کند کنند، سپس متوقف کنند و بعد به عقب برگردانند و در این مهارکردن علاوه بر توان هستهای ایران، توان موشکی بالستیک و کروز و توان منطقهای هم در دستور است که گامبهگام اجرا میشود.
این متخصص مسائل بینالملل و سیاست خارجی به تشریح دوره تحریمها پرداخت و گفت: دولت ایران در دوره خاتمی و روحانی به دنبال برطرف کردن تحریمها بوده در حالی که آمریکا دشمنی خود را با ایران بهعنوان مهمترین و اثرگذارترین قدرت منطقهای ادامه میدهد و مهار ایران را دنبال میکند و هرگز به دنبال حل اختلاف نبوده است. آنچه آمریکا با عنوان اعتمادسازی از سال ۲۰۰۷ آغاز کرد در سال ۲۰۲۰ میوه داد.
خوشچشم بیان کرد: از دوران اوباما دو رکن اعتمادسازی و تحریم در سیاست آمریکا (سیاست هویج و چماق ) آغاز شد، در حالی که با تغییر لحن و ادبیات سیاسی، حتی از واژه رژیم ایران و گزینه نظامی استفاده هم نمیکردند؛ اما در عمل تحریمها را بهتدریج با ساختار قویتری تقویت کردند و ترامپ ازآنجاکه فردی قلدرمآب بود نتوانست توازن میان دو رکن اعتمادسازی و تحریم را حفظ کند، حتی صراحتاً ترور سردار سلیمانی را گردن گرفت.
وی مطرح کرد: ترامپ فقط تحریمها را شدت بخشید و برجام را پاره کرد؛ تحریمهای تازه طراحیشده لایهلایه است و علاوه بر لایههای نخست تا چهارم تحریم، دو قانون آیسا و کاتسا را هم شامل میشود، در حالیکه قبل از برجام ما فقط تحریمهای ثانویه هستهای را داشتیم، امروز به اسم تروریسم و حقوق بشر لایههای جدیدی از تحریم ایجادشده که درواقع تحریمها را به شدیدترین شکل و مستحکمترین ساختار ممکن رسانده است، لایهلایه بودن تحریمها بهصورتی است که بهراحتی نشود آنها را دور زد.
کارشناس برنامه تلویزیونی جهانآرا درباره تأثیر تحریمها بر ایران گفت: متخصصان میگویند یک دوره پیک زمانی برای اثرگذاری تحریمها یکسال و نیم تا دو سال است، باوجود طراحی شدیدترین تحریمهای ممکن(حتی شدیدتر از تحریم کرهشمالی) که ایران را به طرز عجیبی در اقتصاد بینالمللی استثنا میکند، بعد از دو سال مقامات آمریکا اذعان کردند که تحریمهای حداکثری بر ایران بلااثر شده و ناکارآمد بوده است و صادرات نفت ایران از چندصدهزار بشکه به یکونیم میلیون بشکه نفت رسیده است؛ زیرا ایران وارد معامله با کشورهای دیگری مانند ونزوئلا که در لیست تحریم بودند، شد.
متخصص مسائل بینالملل و سیاست خارجی اظهار کرد: در این مدت ایران با صادرات بنزین به ونزوئلا پول آن را پیش از ارسال محموله بهصورت شمش طلا دریافت کرد و نهتنها توانست تحریمها را دور بزند؛ بلکه حتی این هراس را ایجاد کرد که ونزوئلا با دریافت پهپاد و موشک از ایران در حیات خلوت آمریکا تبدیل به ایرانی دیگر برای آمریکا شود.
خوشچشم گفت: اینکه میبینید بایدن درحالیکه در تبلیغات انتخاباتی خود ایران را جزء اولویتهای کاری خود عنوان نمیکرد، امروز تمایل دارد که مجدداً با ایران مذاکره کند، این تمایل بهدلیل بیاعتبارشدن تحریمها از طرفی و از طرف دیگر سیاست مناسب ایران و رشد توان هستهای است. اگر ایران مجدداً با برداشتن چند تحریم به مذاکرات تن دهد، قطعاً بعد از چند ماه آمریکا قانون کاتسا و آیسا را فعال میکند که در این صورت کارشناسان معتقدند دلار تا ۶۰ هزار تومان خواهد رسید و شرایط اقتصادی بسیار سختتر میشود.
وی اظهار کرد: این شرایط در حالی است که اکنون ما فشار حداکثری را پشت سر گذاشتهایم، سانتریفیوژهای پیشرفته و غنیسازی را در دستور کارداریم، بعد از حمله تروریستی و زدن سالن کالیبراسیون وقتی همه منتظر IR۶ بودند، ایران از IR۹ رونمایی کرد، برای همین آمریکا حاضر شد بخشی از پولهای بلوکهشده ایران و چند تحریم اولیه که زیاد هم اثرگذار نیستند را برگرداند. این اهرم فشار ایران است که با مذاکره ابتدا این اهرم فشار و در مراحل بعدی موشکها و قدرت منطقهای ما را خواهند گرفت.
کارشناس مسائل سیاست خارجی بیان کرد: مقامات آمریکا مرتب در مصاحبههای خود گفتهاند که هدفشان یک مذاکره خوب با ایران است، آنچه ازنظر آنها مذاکره خوب است گرفتن همین اهرمهای فشار و موشکهاست که حداقل حالت بازدارندگی دارد، علت اقدامات تروریستی اخیر، انفجار نطنز و اقدامات خرابکارانه که منجر به قطع برق در تأسیسات هستهای شد نیز همین است که ایران نتواند سانتریفیوژها را فعال نگه دارد و اهرم فشار خود را از دست بدهد و پیرو آن آمریکا نظم موردنظر خود را در خاورمیانه پیاده کند.
متخصص مسائل بینالملل و سیاست خارجی گفت: نوک پیکان تقابل ایران و آمریکا برجام است، برگشتن به برجام عواقب بسیار بدی برای کشور دارد؛ اما مقاومت و برنگشتن به آن مصداق ضربالمثل چند روز بخور نان و تره، بعداً بخور نان و کره است.
فرجام برجام نامشخص است
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان نیز در این نشست با توجه به رابطه ایران و آمریکا پس از انقلاب اسلامی ایران گفت: بحث مربوط به نحوه ارتباط ایران و آمریکا همواره به دلیل پیامدهای سیاسی، اجتماعی و حتی اقتصادی که در کشور ما داشته از جذابیت برخوردار است؛ زیرا مردم با پیامدهای این ارتباط مواجه میشوند.
حجتالاسلام عباسعلی حیدری بیان کرد: چند سال اخیر که دولت ایران به سمت مذاکره تمایل داشته است، بسیاری از فعالیتها برای به نتیجه رسیدن برجام متوقفشده؛ اما پس از گذشت چند سال همچنان فرجام برجام نامشخص است و امیدواریم که مذاکرات تبعات بیشتری به مردم تحمیل نکند.
انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/
انتهای پیام/