دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 ارديبهشت 1400 - 12:15
اقتصاد ناکارآمد16/ آنا گزارش می‌دهد؛

سیاسی‌کاری دولت در کاهش قیمت سکه و ارز

چرا دولت قیمت سکه و ارز را بالا نگه داشت؟شائبه سیاسی بودن اقدامات دولت در کاهش نرخ طلا و ارز برای مثبت نشان دادن روند مذاکرات و تاثیر بازگشت آمریکا به برجام، خود تله‌ای است که افتادن در آن نه‌تنها سفره مردم را رنگ و لعاب نمی‌بخشد بلکه مکانیسمی است تا اختیار فعال کردن ماشه را برای آمریکا میسر سازد.
کد خبر : 579703
دلار

به گزارش خبرنگار حوزه بورس، بانک و بیمه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا،‌ نوسان‌های ناگهانی بازار سکه و ارز در سال‌های اخیر و تکرار این ماجرا در مواقع خاص، منجر شده تا برخی از کارشناسان افزایش برخی قیمت‌ها و یا کمبود برخی کالاها را ناشی از سوءتدبیرهای عامدانه در برخی لایه‌های دولت بدانند.
براساس این گزارش، بعد از اظهار نظر محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور که گفته بود بالا بردن قیمت دلار کار دولت بوده نظر این دست از کارشناسان بیشتر مورد توجه قرار گرفته چراکه گفته‌های واعظی بر این گونه تحلیل‌ها صحه گذاشته و شک کارشناسان را به یقین تبدیل کرد. اما پایین آمدن قیمت دلار و طلا، آن هم بیشتر از آنچه که حباب روانی ارزیابی شود، در بزنگاه‌های سیاسی، ماجرا را بیشتر مشکوک می‌کند. چرا که با دستاویز قراردادن مذاکرات وین، و اثرات فرضی آن با کاهش قیمت طلا و ارز توسط دولت به دنبال جمع کردن آرای خاکستری مردم در سبد نماینده مورد حمایت خود هستند.
این موضوع، برای مردم ملموس است که بعد از انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و اکنون قبل از تمام شدن مذاکرات وین، دلار و طلا بیش از آن که تأثیر روانی ارزیابی شود، رو به کاهش می‌گذارد آن هم بدون اینکه تحریمی لغو شده باشد یا تغییری در مبادلات پولی و بانکی اتفاق افتاده باشد. لذا شائبه سیاسی بودن اقدامات دولت در کاهش نرخ طلا و ارز برای مثبت نشان دادن روند مذاکرات و تاثیر بازگشت آمریکا به برجام، خود تله‌ای است که افتادن در آن نه‌تنها سفره مردم را رنگ و لعاب نمی‌بخشد بلکه مکانیسمی است تا اختیار فعال کردن ماشه را برای آمریکا میسر سازد.
اگرچه کاهش قیمت دلار در این روزها اتفاق خوشایندی است اما سؤال مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آیا فشارهای اقتصادی که در سال‌های اخیر گریبان مردم را گرفته، ساختگی بوده و دولت، مردم را بازیچه اهداف سیاسی خود قرار داده است؟


زهره الهیان، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس مجلس در توئیتی نوشت: ‏دولت ادعا می‌کند ‎مذاکرات وین جنبه تبلیغاتی و انتخاباتی ندارد ولی به نظر می‌رسد کاهش قیمت دلار و طلا و سکه در حالی که هنوز هیچ تحریمی لغو نشده نشانه ‎ خودتحریمی دولت در ماه‌های گذشته برای تضعیف اثر میدان و نشاندن ملت بزرگ ایران پای میز ‎مذاکره با دستان خالی بوده است.


آنچه به‌خوبی نمایان است اینکه بخش مهمی از تورم ایجادشده در اقتصاد کشور ناشی از سیاست‌هایی است که دولت‌ طی سال‌های اخیر دنبال کرده‌ و در حوزه ارز نیز این دولت است که قیمت‌ها را بالا و پایین می‌برد؛ چراکه صرافی‌های فعال در بازار نیز تحت مدیریت و نظارت دولت و بانک مرکزی هستند. از سوی دیگر ارز قابل توجهی هم در کف بازار وجود ندارد که نوسان عرضه و تقاضا را بتوان عامل افزایش یا کاهش نرخ سکه و ارز معرفی کرد.


با این حال کارشناسان اقتصادی معتقدند که کاهش نرخ ارز چندان طولانی‌مدت نخواهد بود و بعداز دوره‌ای کوتاه وارد شیب افزایشی حتی با سرعت کم می‌شود و حتی ممکن است در نقطه‌ای ثابت بماند.


بختیار جواهری، استاد اقتصاد و کارشناس بازار سرمایه می‌گوید آنچه مشخص است اتفاقی در حوزه مبادلات پولی و نفتی کشور نیفتاده که باعث ریزش قیمت سکه و دلار شود. بلکه مشخصاً خود دولت با ابزارهایی که بانک مرکزی دارد، در حال کاهش قیمت ارز است. تحریم‌ها نشکسته، دولت قلکی را که از دارایی‌های مردم در بورس و بازار ارز و.... پرکرده بود، شکسته است.
به گفته وی پیشتر نیز شخص رئیس جمهور گفته بود که می‌تواند قیمت دلار را کاهش دهد اما این کار را نمی‌کند. مسئول دفتر ایشان نیز گفته بود که برای درآمدزایی دولت قیمت دلار را بالا نگه داشته است. پایین آمدن قیمت ارز با تزریق ارز از منبع درآمدهای دولت به بازار انجام می‌شود که یکی از آنها درآمدهای دولت ناشی از کاهش ارزش سرمایه‌های مردم در بورس است و احتمالا دولت این قلک خود را شکسته است.
به نظر می‌رسد رشد بی‌رویه و غیر منطقی دلار و بورس و... با اهداف غیر اقتصادی و نگاه‌های سیاسی انجام شده و کاهش آن نیز با همین رویه است.


بر این اساس ضروری است تا دستگاه‌ها نظارتی و قوه قضائیه به این موضوع ورود کرده و در صورت صحت کوتاهی دولت در کنترل بازار سرمایه نسبت به ترک فعل مسئولان دولتی اقدامات لازم را انجام دهد.


انتهای پیام/۴۱۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب