دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 ارديبهشت 1400 - 00:15
سعید فائقی در گفت‌وگو با آنا:

در ورزش ایران تمامیت‌خواهی حرف اول را می‌زند/ در پرونده جودو باید با زبان و استدلال آن‌ها حرف زد

معاون اسبق سازمان تربیت بدنی گفت: با استخدام یک وکیل بین‌المللی و با استدلال و زبان خود آنها می‌توان جودو را از این مهلکه نجات داد که البته مسئولان باید هزینه دلاری آن را هم بپردازند.
کد خبر : 578735
سعید فائقی

سعید فائقی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، درباره ضعف دیپلماسی ورزش در ایران و نبود کرسی‌های تأثیرگذار گفت: واقعیت این است که اگر ما به عقب برگردیم، چندین رئیس فدراسیون در سطح آسیا داریم که دبیرکل بودند و حتی پست نایب‌رئیسی در دنیا هم دراختیار رؤسای فدراسیون‌های ورزشی بوده است. از همه مهم‌تر ما در گذشته IOC ممبری داشتیم که متأسفانه آن را به راحتی از دست دادیم. در گذشته علاوه بر اینکه مواضع جمهوری اسلامی حفظ می‌شد و روی آن پافشاری می‌کردند، ارتباطات خوبی هم در سطح بین‌المللی و آسیایی در ورزش داشتیم. این در حالی است که در گذشته رژیم صهیونیست، عربستان سعودی و مسائل مربوط به منطقه هم وجود داشته است.


در گذشته کرسی‌ها کم اما قدرتمند بودند


وی افزود: تعاملی که در گذشته ورزش ایران در سطح بین‌المللی و آسیایی داشته نشان از ارتباطات خوب مسئولان بوده است.  در کشتی دکتر توکل سال‌ها عضو هیئت رئیسه اتحادیه جهانی کشتی بود. پس از آن رسول خادم عضو هیئت رئیسه شد که البته او در کشتی آسیایی هم مقام و پست داشت. زمانی که صفایی فراهانی ریاست فدراسیون فوتبال را بر عهده داشت من خاطرم هست که با اشاره او رأی جمع می‌شد. در رشته‌هایی مثل وزنه‌برداری و شنا هم دبیرکلی را در اختیار داشتیم. اگرچه تعداد کرسی‌های بین‌المللی کم بود اما در آسیا قدرتمند بودیم و اگر موقعیتی پیش می‌آمد، در شورای المپیک آسیا به وسیله کرسی‌هایی که داشتیم موقعیت‌های جدیدی خلق می‌کردیم. افشارزاده در گذشته یک وزنه بسیار سنگین برای ورزش ایران محسوب می‌شد. این یک واقعیت است که یک عده دشمن قسم خورده ایران هستند اما من به خوبی یاد دارم که در المپیک سیدنی هاشمی‌طبا مواضع خود را محکم و مشخص بیان کرد. او موقعیت جمهوری اسلامی و وزارت خارجه را هم در نظر داشت و بر اساس آن صحبت کرد. هاشمی‌طبا مصلحت و شأن جمهوری اسلامی را نگه داشت و به قدری قاطعانه صحبت کرد که کیسینجر سیاستمدار آمریکایی به ایران رأی مثبت داد. آنها مواضع محکم و قاطعانه جمهوری اسلامی را از زبان هاشمی‌طبا شنیدند و بر اساس آن رأی دادند.


در ورزش ایران تمامیت‌خواهی حرف اول را می‌زند


معاون اسبق سازمان تربیت بدنی اظهار کرد: اگر دیپلماسی ورزش ایران را با گذشته مقایسه کنیم به خوبی نمایان است که موقعیت ما ضعیف شده است. این در صورتی است که ورزش در تمامی این سال‌ها پیشرفت کرده اما در حوزه بین‌المللی و دیپلماسی ورزشی افت داشته‌ایم. البته این مسائل طبیعی است. وقتی ما در داخل خیلی از مسائل را رعایت نمی‌کنیم در بیرون هم چنین اتفاقاتی می‌افتد. ورزش ایران یکی از وابستگی‌های فرهنگی است که در حوزه اختیارات وزارت امور خارجه است. علی دایی یک چهره شناخته شده در فوتبال ایران و جهان است. او سال‌هاست که آقای گل جهان است اما در ایران از این چهره شناخته شده چه استفاده‌ای می‌برند؟ علی دایی در کجای فوتبال ایران قرار دارد؟  هاشمی‌طبا کسی بود که ریاست کمیته ملی المپیک را بر عهده داشت و عضویت IOC را کسب کرد و خدمات ارزنده‌ای به ورزش ارائه داد. چه ایرادی داشت که اگر ریاست افتخاری کمیته ملی المپیک را به هاشمی‌طبا می‌دادند؟ اگر این اتفاق می‌افتاد عضویت در IOC را هم از دست نمی‌دادیم. متأسفانه در ورزش ایران تمامیت‌خواهی حرف اول را می‌زند، در صورتی که آنها می‌توانستند با ارسال نامه‌ای به IOC و دادن پست افتخاری به هاشمی‌طبا، موقعیت IOCممبری را از دست ندهند اما این کار صورت نگرفت.ضمن اینکه در سازمان‌های بین‌المللی ایرانیانی هستند که با توانایی خود توانسته‌اند جایگاه و موقعیتی به دست آورند اما هیچ زمان ما از آن نفرات استفاده نمی‌کنیم.


مسئولان مقصر ناکامی ورزش ایران در کرسی‌های بین‌المللی هستند


فائقی عنوان کرد: افشارزاده به دلیل ارتباطات خوب و عمیقی که در سطح ورزش آسیا داشت توانست موقعیت‌های خوبی برای ایران خلق کند. خزایی در تنیس ریشه داشت و یک چهره شناخته شده محسوب می‌شد. او با رؤسای جهانی تنیس ارتباطات خیلی خوبی داشت اما اگر الان به وضعیت این کرسی‌ها نگاه کنیم می‌بینیم که همه آنها را به تدریج از دست داده‌ایم. این مسائل به خود مسئولان برمی‌گردد. در فوتبال با وجود اینکه پست نایب‌رئیسی در AFC را در اختیار داریم اما در مسابقات مقدماتی جام جهانی در حالی که ایران میزبان سه بازی بود و تنها باید یک بازی را در خارج از خانه به میدان می‌رفت، خیلی راحت میزبانی را از دست داد و حالا باید در کشوری بازی کنیم که خاطرت بد داریم. درست است که لابی‌ها و دشمنی‌ها به ما ضربه می‌زند اما مقصر این اتفاقات هم مسئولان ما هستند.


ورزش ایران در داخل هم فاقد دیپلماسی است


معاون اسبق سازمان تربیت بدنی گفت: زمانی که کنفدراسیون فوتبال آسیا چنین تصمیمی را گرفت و میزبانی از ایران سلب شد ما در داخل مشغول انتخابات فدراسیون فوتبال بودیم. متأسفانه خیلی راحت فرصت‌سوزی می‌کنیم و کشورهای دیگر هم این مسائل را به خوبی رصد می‌کنند. علی کریمی آقای گل آسیاست، به او لقب جادوگر دادند اما در مجمع فدراسیون فوتبال تنها هشت رأی به دست آورد. ما دارایی‌های خودمان را نگه نمی‌داریم. حتی اهالی فوتبال قبل از برگزاری مجمع با علی کریمی صحبت نکردند که به او بگویند بهتر است در این دوره نامزد نشود. ورزش ایران علاوه بر اینکه دیپلماسی ضعیف در سطح آسیا و جهان دارد، در داخل هم فاقد دیپلماسی است و بهترین‌های ورزش را با برخی اقدامات اشتباه هدر می‌دهد و چهره آنها را خدشه‌دار می‌کند.


بالاترین نهاد بین‌المللی ورزش در ایران یک شبه متخصص می‌شود


فائقی با اشاره به اینکه متخصصان در ورزش روی کار نیستند اظهار کرد: ما باید به این باور برسیم که ورزش را به خود اهالی ورزش بسپاریم. در کدام وزارتخانه افراد غیرمتخصص روی کار هستند که در ورزش ایران هر فردی از راه می‌رسد در رأس کار قرار می‌گیرد. بالاترین نهاد بین‌المللی ورزش یک شبه متخصص می‌شود و امور را به دست می‌گیرد. چطور باید اهالی ورزش از این بدنه دور باشند اما افراد دیگر روی کار باشند؟ وقتی این مسائل در داخل کشور ما وجود دارد، در سطح بین‌المللی هم اعتماد از بین می‌رود و آنها این نگرانی را دارند که ممکن است در عرصه بین‌المللی هم چنین اتفاقاتی رقم بخورد.


کاندیداتوری در مناسبات ورزشی باید طبق اصول و برنامه باشد


معاون اسبق سازمان تربیت بدنی با اشاره به صحبت‌های رئیس کمیته ملی المپیک مبنی بر اینکه 90 درصد کرسی‌های ایران تأثیرگذار نیستند، اظهار کرد: ما وقتی خودمان می‌گوییم اعضای غیرفعال داریم و در داخل آنها را تخریب می‌کنیم، چه توقعی داریم که در عرصه بین‌المللی به ما احترام گذاشته شود؟ ما خودمان به دست خودمان افراد را ضعیف می‌کنیم. کاندیداتوری در مناسبات ورزشی به همین سادگی نیست و باید طبق یک برنامه اصولی پیش برود. در گذشته به این صورت بود که المپیک به المپیک یا مسابقات آسیایی به آسیایی برای کسب کرسی در سطح بین‌المللی برنامه می‌نوشتیم. ما الان انتخابات کمیته ملی المپیک و انتخابات برخی فدراسیون‌های ورزشی را پیش رو داریم. در گذشته به این صورت بود که یکی از معیارها برای نامزد شدن افراد در فدراسیون‌های ورزشی، کسب موقعیت‌های بین‌المللی بود. آنها پس از کسب رأی، برنامه‌ای به کمیته ملی المپیک ارائه می‌دادند و مسئولان هم شروع به رایزنی با سایر کمیته‌های کشورهای دیگر می‌کردند تا در انتخاباتی که پیش رو بود، رایزنی‌ها صورت بگیرد.


یکی از دلایل شکست عباس جدیدی دیر اقدام کردن برای رایزنی بود


فائقی همچنین در مورد ناکامی عباس جدیدی در انتخابات کشتی آسیا گفت: یکی از دلایلی که باعث شکست عباس جدیدی در انتخابات شورای کشتی آسیا شد، دیر اقدام کردن آنها برای رایزنی بود. در گذشته برای اینکه یک کرسی کسب کنیم، همگی بسیج می‌شدند و از طریق کمیته ملی المپیک و فدراسیون مورد نظر و همچنین همکاری وزارت امور خارجه با سفرای کشور مورد نظر ارتباط برقرار می‌شد. ما در گذشته از وزارت امور خارجه خواهش می‌کردیم که از وابستگان فرهنگی ایران در کشورهای مورد نظر برای جلب رأی آنها در حوزه ورزش استفاده کند. در واقع یک رابطه فی‌مابین ایجاد می‌شد و اگر آن کشور هم در موردی مشابه نیاز به یاری ما داشت، این اجماع صورت می‌گرفت. من الان این همکاری را نمی‌بینم یا اگر وجود دارد، از آن بی‌خبر هستم.


چهره‌های تأثیرگذار ورزش در عرصه بین‌المللی خانه‌نشین شدند


معاون اسبق سازمان تربیت در مورد راهکار خود برای تقویت دیپلماسی ورزش ایران اظهار کرد: ما افراد ورزشی شناخته شده و چهره‌های جهانی زیادی داریم در گذشته کرسی‌های تأثیرگذاری در اختیار داشتند. چه اشکالی دارد که از آن نفرات استفاده کنیم و حتی به عنوان عضو افتخاری حضور داشته باشند. متأسفانه ورزش ایران به دلیل تمامیت‌خواهی خیلی از افراد را خانه‌نشین کرد. اگر از پتانسیل و ظرفیت این نفرات استفاده شود، قطعاً دیپلماسی ورزشی هم تقویت خواهد شد. ما باید در حوزه دیپلماسی برخی از افراد را فعال کنیم تا بتوانیم از این طریق ورزش ایران را به جایگاه واقعی خود در عرصه بین‌الملل برگردانیم.


عباس جدیدی را رد صلاحیت کردند اما برای کرسی آسیایی انتظار رأی داشتند


وی یادآور شد: چه ایرادی داشت اگر عباس جدیدی که در انتخابات کشتی آسیا نامزد شده بود، این اجماع از سوی فدراسیون و کمیته ملی المپیک صورت می‌گرفت و تأییدیه چند فدراسیون کشورهای دیگر ضمیمه رزومه جدیدی می‌شد؟ او چهره شناخته شده‌ای در کشتی ایران است و اگر فدراسیون و کمیته ملی المپیک از قبل رایزنی‌های خود را انجام داده بودند و نظر مثبت رؤسای فدراسیون‌های سایر کشورها را در مورد عباس جدیدی جلب می‌کردند، قطعاً می‌توانستیم کرسی مورد نظر را کسب کنیم. البته همین عباس جدیدی زمانی که برای ریاست فدراسیون کشتی نامزد شده بود، رد صلاحیت شد. وقتی چنین مسائلی وجود دارد، قطعاً در حوزه بین‌المللی و آسیایی هم آنها به ما اعتماد نمی‌کنند. این دقیقاً همان موردی است که گفتم ما در ورزش فرصت‌سوزی می‌کنیم و داشته‌های خودمان را نگه نمی‌داریم. جدیدی که یکی از نام‌داران کشتی در ایران است برای حضور در انتخابات تأیید صلاحیت نمی‌شود، آن‌وقت انتظار دارند در سطح آسیا مورد تأیید قرار بگیرد؟! ضمن اینکه من شنیدم از داخل برخی افراد برای تخریب او گرا داده بودند.


در پرونده جودو باید با زبان و استدالال آن‌ها حرف زد


فائقی در مورد وضعیت جودوی ایران و محرومیت دو ساله این رشته اظهار کرد: من از میراسماعیلی رئیس فدراسیون جودو درخواست می‌کنم که یک وکیل بین‌المللی برای این پرونده استخدام کند که یک دفاعیه قوی برای جودوی ایران در دادگاه داشته باشد. سازمان ملل متحد برای جهان قرن 21 مواضع روشن و شفافی دارد. این سازمان می‌گوید آنها به دنبال هم‌زبانی هستند و در پرونده جودو باید با زبان آنها کار را جلو ببرند. در واقع با استدلال و زبان خود آنها می‌توان جودو را از این مهلکه نجات داد که البته باید هزینه دلاری آن را هم بپردازند. جودوی ایران در المپیک آتن موقعیت خود را از دست داد و در المپیک توکیو هم در شرایطی که می‌توانست خوب ظاهر شود، این موقعیت را از دست داده است.


گفت‌وگو: فرزانه شریفی


انتهای پیام/4057/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب