دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

آخرین رویداد هنری در دولت دوازدهم به هر قیمتی برگزار خواهد شد/ «جشنواره جهانی فیلم فجر» طفلی جدامانده از مادر در محاصره موج چهارم کرونا

با وجود تداوم وضعیت قرمز شهر تهران، مدیران جشنواره جهانی فیلم فجر همچنان بر برگزاری آن در هفته اول خرداد ماه اصرار دارند.
کد خبر : 578323
جشنواره جهانی فیلم فجر

به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، آمار مبتلایان و فوتی‌های کرونا در سراسر کشور همچنان وضعیت نامطلوبی دارد. وضعیت شهرها و شهرستان‌های پرجمعیت همچنان قرمز است و موج چهارم کرونا همچنان قربانی می‌گیرد. در سایه این اوضاع اسفناک حدود یک ماه است که  فعالیت های هنری و فرهنگی عمومی همچون اکران فیلم در سالن‌های سینما، اجرای تئاتر و نمایشگاه‌ها و جشنواره‌ها متوقف شده‌اند. همچنین کتابفروشی‌ها و گالری‌ها نیز تعطیل هستند و بسیاری از آیین‌ها و مناسک مذهبی نیز با محدودیت‌های فراوانی همراه است.


در چنین شرایطی، متولیان برگزاری جشنواره  فیلم فجر همچنان با قوت و جدیت در پی برگزاری این رویداد هنری هستند؛ سی‌وهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر قرار است در بخش‌های اصلی و جانبی برگزار شود و فیلم‌هایی که مراحل تولید را در سال های ۲۱-۲۰۲۰ میلادی به پایان برده باشند، امکان حضور در بخش‌های رقابتی اصلی شامل سینمای سعادت (مسابقه بین‌الملل) و جلوه‌گاه شرق (سینمای کشورهای آسیایی و اسلامی) را خواهند داشت.


این جشنواره قرار بود از ۲۸ فروردین تا پنجم اردیبهشت سال 1399 و قبل از آغاز ماه مبارک رمضان برگزار شود، اما شیوع ویروس کرونا باعث شد تا زمان برگزاری آن به نیمه دوم خرداد ماه ۱۳۹۹ موکول شود. با این حال به خاطر تداوم شیوع ویروس کرونا، اردیبهشت‌ماه سال 99 ستاد خبری جشنواره فیلم فجر رسماً از لغو برگزاری این جشنواره خبر داد.


حالا اما قرار است جشنواره جهانی فیلم فجر از پنجم تا دوازدهم خرداد ۱۴۰۰ به دبیری محمدمهدی عسگرپور نویسنده، کارگردان و تهیه‌کننده سینما در تهران برگزار  شود. جشنواره‌ای که از همان ابتدای شکل‌گیری و جداشدن از جشنواره فیلم فجر، با حرف و حدیث‌های فراوانی همراه بود.


 تفکیک عجیب دو بخش مهم جشنواره فجر


 تفکیک بخش بین‌الملل جشنواره فیلم فجر و برگزاری آن به صورت مجزا در قالب جشنواره جهانی فیلم فجر، از سال ۱۳۹۳ عملیاتی شد. به این ترتیب آثار خارجی جشنواره با فاصله‌ای دو ماهه در فروردین سال بعد در قالب بخش بین‌الملل جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمده و وارد عرصه رقابت شدند.


آخرین رویداد هنری در دولت دوازدهم به هر قیمتی برگزار خواهد شد/ «جشنواره جهانی فیلم فجر» طفلی جدامانده از مادر و در محاصره موج چهارم کرونا


این روند از همان ابتدا مورد نقد بسیاری از سینماگران و منتقدان قرار  گرفت. علاوه بر هزینه‌های مضاعف، افت کیفی فیلم‌ها و کیفیت فیلمسازان  خارجی حاضر در جشنواره نیز از مهم‌ترین انتقاداتی است که به این روند جدید وارد شد. یکی دیگر از این انتقادات به روند اجرای جشنواره و محدودکردن برگزارکنندگان آن به  طیف خاصی از اهالی سینما بود که شائبه  مدیریت و اجرای محفلی جشنواره را تقویت می کرد.


یکی از تندترین این اظهارات، مجید مجیدی در گفتگو با  شماره نوروز 99 ماهنامه «اندیشه پویا» یکی از دلایل  ایجاد  فضای ناسالم سینمای امروز را جداکردن بخش بین‌الملل از جشنواره فجر دانست که اصل فلسفه جشنواره فجر را زیر سوال برده  بود.


این کارگردان سینمای ایران گفته بود:«آن سال‌هایی که این جدایی صورت نگرفته بود، روسای جشنواره‌های مطرح خارجی موقع برگزاری جشنواره به ایران می‌آمدند و در کنار مخاطبان ایرانی، فیلم‌های ایرانی را می‌دیدند و برای جشنواره‌های خود گزینش می‌کردند. فیلم «بچه‌های آسمان» در جشنواره فجر بود که توسط نماینده جشنواره مونترال انتخاب شد و کم‌کم به سمت دیگر جشنواره‌ها رفت و بزرگ شد. آن زمان مدیر جشنواره ونیز خودش هر سال مهمان فجر بود و بادقت فیلمها را می‌دید و فیلم انتخاب می‌کرد».


کارگردان فیلم‌های «رنگ خدا» و « بچه های آسمان» اظهار کرد: این چهره‌های درجه سه و چهاری که از توی کافه‌های اروپا پیدا می‌کنند و به بین‌الملل جداشده از فجر می‌آورند خیلی توفیر دارند با آن آدمهای درجه یکی که قبل از جدایی بین‌الملل، به جشنواره فجر می‌آمدند و فیلمهای ایرانی را می‌دیدند.


تداوم یک بدعت جشنواره‌ای در سال آخر دولت دوازدهم


این تنها  یک نمونه از انتقادات فراوانی بود که در طول سال‌های گذشته از  تفکیک بخش بین‌الملل جشنواره فجر مطرح شده است. از سوی دیگر  به نظر می‌رسد برگزاری سی  و نهمین  جشنواره فیلم فجر به صورت فیزیکی با  وجود نگرانی‌ها و برخی حواشی کرونایی، از نگاه مدیران سازمان سینمایی موفقیت‌آمیز بوده است. به این ترتیب، متولیان جشنواره جهانی دلگرم از این موضوع در اواخ ربهمن ماه سال 99  چند روز پس از برگزاری سی و نهیمن  جشنواره فیلم فجر،برگزاری بخش بین‌الملل این جشنواره به صورت ترکیب فیزیکی و مجازی در بهار سال آینده را قطعی اعلام کردند.


 مدیران فرهنگی دولت دوازدهم در رویکردی محافظه‌کارانه ترجیح دادند تا این روند را در سال آخر دولت هم ادامه دهند و به ترکیب این بدعت سینمایی دست نزنند.


چهارشنبه هفته گذشته، امیر اسفندیاری و شادمهر راستین از مدیران سی‌وهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر در گفتگویی اینترنتی به تشریح دلایل لزوم برگزاری رویدادهای سینمایی در شرایط کرونایی پرداختند.


آخرین رویداد هنری در دولت دوازدهم به هر قیمتی برگزار خواهد شد/ «جشنواره جهانی فیلم فجر» طفلی جدامانده از مادر و در محاصره موج چهارم کرونا


گفت‌وگوی زنده امیر اسفندیاری معاون دبیر و رئیس دبیرخانه مرکزی و شادمهر راستین مدیر باشگاه و کارگاه‌های سی‌وهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر چهارشنبه هشتم اردیبهشت‌ماه در اینستاگرام جشنواره برگزار شد. با این حال مخاطبان و علاقه مندان سینما از  این گفت و گو  استقبال جچندان ینداشتند و تعداد مخاطبان آن  د راغلب اوقات کمتز ا 20 نفر بود!


امیر اسفندیاری در این نشست درباره  اشاره به برنامه‌ریزی برای برگزاری سی‌وهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر  گفت : ما برنامه‌ای که داریم برگزاری به‌صورت هیبریدی یا همان فیزیکی و مجازی همزمان است. بازار فیلم به شکل آنلاین خواهد بود اما نمایش فیلم‌ها را با رعایت پروتکل‌های بهداشتی به‌صورت فیزیکی خواهیم داشت.


‌ شادمهر راستین مدیر باشگاه و کارگاه‌های سی‌وهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر هم گفت: در روزهای اول کرونا نگران بحث‌های اقتصادی بودیم. دوستان سریع سالن‌های سینما و تئاتر را بستند و می‌گفتند حاضریم فعالیت نکنیم، ولی مردم سالم باشند ولی بعد به این نتیجه رسیدند که باید با این موضوع کنار بیاییم و زندگی کنیم.


 جشنواره‌ای که«باید» برگزار شود!


وی افزود: جشنواره جهانی فیلم فجر یک سال به تعویق افتاد، اما برای سال دوم باید پروتکل‌ها رعایت شود و این جزو بایدهاست. دوران کرونا نشان داد که سینما جزو ضروریات زندگی ماست، نه تنها تفریحات. سودهای پلتفرم‌های اینترنتی هم این موضوع را نشان می‌دهد. مخاطبان جشنواره جهانی به غیر از بحث تماشای فیلم به کارگاه‌ها و مهمانان هم توجه دارند.


اسفندیاری هم در ادامه مباحث مطرح‌شده از سوی شادمهر راستین تأکید کرد: پلتفرم «سیناندو» که ما برای برگزاری بخش بازار مجازی با آن قرارداد بسته‌ایم، امنیت بالایی دارد و همه مسائل را در نظر گرفته‌ایم. اصولاً لزوم برگزاری جشنواره را می‌توانیم به این تشبیه کنیم که فردی فیلمی دارد ولی بدون اینکه کاری کند، توقع دارد فیلمش بفروشد! جشنواره سینمایی باید برگزار شود. کما اینکه جشنواره‌ها تا امروز تاثیرات زیادی داشته‌اند.


این توضیحات در حالی از سوی مدیران جشنواره فیلم فجر بیان میشود که اصولاً تفکیک بخش بین‌الملل جشنواره فیلمفجر از بخش ملی آن مورد اشکال جدی بسیاری از اهالی سینما قرار دارد. از سوی دیگر، با توجه به این که وضعیت قرمز در شهر تهران احتمالاً تا اوایل خرداد ماه نیز ادامه خواهد داشت، بعید است که مهمانان و اساتید خارجی جشنواره به حضور فیزیکی در این رویداد رضایت دهند. در نتیجه، احتمالاً بخحش عمده برنامه‌ها و کارگاه‌های آن به صورت مجازی برگزاری خواهد شد.اتفاقی که احتمالاً روی کیفیت برگزاری جشنواره  تاثیر منفی خواهد گذاشت این تازه در شرایطی است که  برنامه‌های مجازی جشنواره به شکل درست اجرا شده و شاهد حضور مهمانان معتبر باشیم که  خود جای تردید جدی دارد.


 انتهای پیام/4104/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب