دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 ارديبهشت 1400 - 12:12
آنا گزارش می‌دهد؛

از تغییر در تأثیر سوابق تحصیلی تا کاهش رقابت در رشته‌های پزشکی/ کنکور اصلاح می‌شود؟

بر اساس طرح ساماندهی کنکور که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بحث قرار دارد، تغییرات اساسی در نحوه پذیرش دانشجو ایجاد خواهد شد.
کد خبر : 577206
دانشگاه ثبت نام کنکور آزمون

به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و کنکور گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تغییرات در کنکور یکی از چالش‌های مهم در حوزه آموزش عالی است. سال‌هاست که در این باره بحث می‌شود اما هیچ‌گاه نتوانسته به سرانجامی مورد پسند داوطلبان دست یابد. سال‌ها پیش برای اینکه کمی از رقابت در کنکور کاسته شود رشته‌های با آزمون و بدون آزمون از یکدیگر جدا شدند تا داوطلبان کمتری وارد رقابت کنکور شوند و عده‌ای بتوانند بدون رقابت وارد دانشگاه‌ها شوند.


اما داوطلبان به این نوع پذیرش توجه کافی نکردند و هر ساله متقاضیان دوره‌های بدون آزمون به‌مراتب کمتر از تعداد شرکت‌کنندگان در کنکور بود.


در کنار این رویکرد توجه به سوابق تحصیلی در دستور کار قرار گرفت. با اینکه قرار بود کم‌کم تأثیر سوابق تحصیلی در پذیرش دانشجو قطعی شود؛ اما هیچ‌گاه از حالت مثبت بودن تغییر نکرد. بر این اساس قرار بود هر داوطلب بر مبنای معدلی که در دوران مدرسه به دست آورده (کم یا زیاد) پذیرش شود اما همچنان تأثیر سوابق تحصیلی مثبت در نظر گرفته می‌شود. اگر تأثیر سوابق تحصیلی مثبت می‌شد، شاگردهای زرنگ مدرسه شانس بیشتری برای قبولی داشتند اما در حالت کنونی مثبت کسانی که نمرات خوبی ندارند متضرر نمی‌شوند می‌توانند با معدل بی‌اثر در دانشگاه‌ها پذیرش شوند.


البته ناگفته نماند که هر وقت مسئولان تصمیم گرفتند که تأثیر سوابق تحصیلی را قطعی کنند، خیل عظیمی از داوطلبان معترض به راه افتادند که چرا می‌خواهید سوابق تحصیلی را قطعی کنید؟ ما دچار استرس می‌شویم و نمی‌توانیم برای کنکور درس بخوانیم. در نهایت مسئولان ناگزیر به عقب‌نشینی می‌شدند و کنکور را با تأثیر مثبت سوابق تحصیلی برگزار می‌کردند.


افزایش تأثیر سوابق تحصیلی در مدل جدید برگزاری کنکور


با این حال تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور ۱۴۰۰ به میزان ۲۵ درصد مثبت در نظر گرفته شده است اما این تأثیر در طرح ساماندهی کنکور که در حال بررسی است، به میزان ۶۰ درصد قطعی می‌رسد. بر این اساس میزان تأثیر آزمون به ۴۰ درصد می‌رسد.


ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در توضیح بیشتر درباره طرح ساماندهی کنکور که از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال تدوین است، می‌گوید: بر مبنای این طرح، سنجش با سه مؤلفه انجام می‌شود. به این صورت که آزمون اختصاصی و آزمون هوش و استعداد تحصیلی را سازمان سنجش برگزار می‌کند و امتحانات نهایی را آموزش و پرورش برگزار می‌کند.


حق وتوی آزمون هوش


به گفته خدایی در این میان برای آزمون هوش و استعداد سهمی در نظر گرفته نشده ولی حق وتو به آزمون هوش در مقابل نتایج دو آزمون دیگر داده شده است. به این صورت که داوطلب اگر در آزمون استعداد حداقل نمره را کسب نکند حتی اگر در دو آزمون دیگر نمره مناسب را کسب کند، قبول نمی‌شود.


متضرر شدن داوطلبان مناطق محروم در شیوه جدید پذیرش


به عقیده رئیس سازمان سنجش آموزش کشور؛ اختلاف معدل و سوابق تحصیلی در مناطق محروم زیاد است و با پیاده کردن این طرح مناطق محروم متضرر می‌شوند. مشکل دیگر برای دانش‌آموزانی است که در کنکور سال‌های قبل موفق به قبولی نشده‌اند و با پیاده کردن طرح تأثیر ۶۰ درصدی سوابق تحصیلی ضربه می‌خورند و لذا تکلیف داوطلب در بدو ورود به آموزش متوسطه باید مشخص شود.


پذیرش ۳۰ درصد دانشجویان پزشکی از لیسانس


از دیگر تغییرات احتمالی در کنکور سال‌های آینده این است که به دانشگاه‌ها اختیار داده می‌شود که برای تک‌تک دروس حدنصاب نمره تعیین کنند. همچنین با وجود رقابت شدید در گروه علوم تجربی قرار است ۳۰ درصد دانشجویان پزشکی از لیسانس جذب شوند. همچنین کنکور کاردانی حذف خواهد شد و پذیرش در رشته‌های کم متقاضی دوره کاردانی از طریق سوابق تحصیلی انجام می‌شود.


اطلاع پیش از موعد به داوطلبان کنکوری


البته هنوز این تغییرات احتمالی است و هیچ‌یک نهایی نشده است. بر اساس وعده منصور غلامی، وزیر علوم یک سال قبل از اجرای طرح ساماندهی کنکور اطلاعات لازم در اختیار داوطلبان قرار می‌گیرد تا داوطلبان فرصت داشته باشند که خود را برای رقابت در کنکور آماده کنند.


با وجود همه این تغییرات احتمالی آن چیزی که همگان به آن اذعان دارند این است که باید شیوه پذیرش دانشجو تغییر کند چراکه تقریباً همه صاحب‌نظران شیوه فعلی را ناکارآمد می‌دانند و معتقدند که باید این مدل اصلاح شود. دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه معتقد است: در جلسات کنکور روی علم کاملاً خط کشیده می‌شود. در خود شیوه برگزاری کار مشکلی وجود ندارد ولی این شیوه برگزاری آثار و پیامدهایی دارد که دانش‌آموز به‌جای آشنایی با روش‌های علمی با تکنیک‌هایی سحرگونه تست می‌زند. درواقع فرهنگ کنکور تمام مسائل را به هم ریخته و خراب کرده است.


وی با اشاره به طرح ساماندهی کنکور می‌گوید: در این طرح می‌خواهیم این پیام را برسانیم که این ۱۲ سال (دوران مدرسه) مهم است و حاکمیت دارد. ملاک ارزشیابی معدل می‌شود به دلیل فشردگی و نزدیکی معدل‌ها از ۱۰۰ نمره در نظر گرفته شود.


با این حال باید منتظر تغییرات نهایی در کنکور بود تا بتوان درباره کارآمدی آن به صورت جدی نظر داد، آن طور که گفته شده آزمون سراسری ۱۴۰۰ بدون تغییر برگزار می‌شود اما احتمال تغییر در کنکور ۱۴۰۱ وجود دارد.


انتهای پیام/۴۰۴۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب