دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 فروردين 1400 - 14:21
آنا گزارش می‌دهد؛

قوانینی که با مرور زمان بازدارندگی خود را از دست داده‌اند/ جریمه 100 هزار تومانی دیگر کارایی ندارد

بسیاری از جرائم به دلیل مرور زمان قابلیت بازدارندگی خود را از دست داده‌اند و متاسفانه ریشه این مسئله به نحوه قانون گذاری باز می‌گردد که دقت لازم در آن نمی‌شود و قوانین بعد از مدتی کار کرد خود را از دست می‌دهند.
کد خبر : 574613
دادگاه.jpeg

خبرگزاری آنا-هدی قبادی؛ به باور بسیاری از کارشناسان حقوقی مجرمان پیش از ارتکاب جرم به مجازات آن نیز فکر می‌کنند و در مراحل مقدماتی جرم به این موضوع که آیا بعد از ارتکاب عمل مجرمانه عواقب سنگینی دامن آن‌ها را خواهد گرفت یا نه می‌اندیشند و سپس با این آگاهی به سراغ انجام آن خواهند رفت. بنابراین زمانی که مجازات با عمل ارتکابی هم‌خوانی نداشته باشد و اصطلاحاً برای مجرم به‌صرفه باشد که جرم را مرتکب شود، اینجاست که مجازات بازدارندگی خود را از دست می‌دهند و اجتماع مورد تهدید قرار می‌گیرد. این موضوع در خصوص جرائمی که جریمه نقدی به‌عنوان مجازات برای آن‌ها در نظر گرفته‌شده است بیش از هر موضوع دیگری خود را نشان می‌دهد. 


در حال حاضر به دلیل گذشتن مدت‌زمان زیاد از تصویب برخی قوانین در کشور ما و رشد تورم و پایین آمدن ارزش پول، برخی مجازات بازدارندگی خود را به‌طورکلی ازدست‌داده‌اند که این مسئله تهدیدات بسیاری را در صورت رعایت نشدن قوانین آن حوزه و ارتکاب جرم دامن‌گیر اجتماع خواهد کرد. 


در این رابطه مهرناز کشاورزی نژاد در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه حقوقی و قضایی خبرگزاری آنا با اشاره به اینکه بسیاری از جرائم به دلیل قدیمی شدن قابلیت بازدارندگی خود را ازدست‌داده‌اند، گفت: متأسفانه ریشه این مسئله به نحوه قانون‌گذاری بازمی‌گردد که دقت لازم در آن نمی‌شود و قوانین بعد از مدتی کارکرد خود را از دست می‌دهند.


سابقه 200 ساله یک قانون 


این وکیل دادگستری اظهار کرد: متأسفانه کمیسیون حقوقی مجلس در دوره‌های مختلف ضعیف عمل کرده است. تصویب هر قانونی نیاز به حضور و کارشناسی جمعی ز اقتصاددانان، روانشناسان و جامعه‌شناسان نیاز است تا همه ابعاد تصویب قانون را بسنجد اما چنین سازوکاری در تصویب قوانین وجود ندارد.


جرم توهین 100 هزار تومان 


وی اظهار کرد: در حال حاضر مجازات جرم توهین به افراد عادی 100 هزار تومان است درحالی‌که این قانون مصوب سال 85 است و با وجود تورم در حال حاضر خنده‌دار است چراکه خیلی راحت افراد می‌توانند توهین کنند و 100 هزار تومان جریمه را بپردازند که اندازه پول یک وعده ناهار است. 


کشاورزی نژاد همچنین اظهار کرد: که در خصوص قانون منابع طبیعی که تصویبان برای قبل از انقلاب اسلامی است خنده‌دار شده است و برخی جرائم این قانون 2 قران و 3 تومان مجازات دارد.


جریمه شکار پلنگ در حال انقراض 200 هزار تومان 


این وکیل دادگستری گفت: شکار پلنگ در حال انقراض در قانون ایران تا 200 هزار تومان جریمه نقدی دارد و این واقعاً از بازدارندگی جرم می‌کاهد.


وی تأکید کرد: تصویب‌کنندگان قانون در زمان انشا آن به فکر 10 سال بعد نیستند که ارزش پول کم می‌شود و این قوانین مجدداً نیاز به بررسی دارد. 


کشاورزی نژاد گفت: البته در قانون مجازات ماده‌ای وجود دارد که بر اساس آن باید جریمه نقدی در مجازات بر اساس نرخ تورم محاسبه شود اما مسئله اینجاست که تا کسی دراین‌باره شکایتی نکند این موضوع در دادگاه مطرح نخواهد شد.


وی بیان کرد: در حقوق چیزی به نام اقتصاد جرم که در مبحث جرم‌شناسی وجود دارد. اقتصاد جرم بیان‌گر این مسئله است که مجرم در هنگام اقدام به جرم به این مسئله که مجازات جرم چیست و اگر دستگیر شود مجازات بزرگی او را تهدید می‌کند یا خیر فکر می‌کند و در مراحل انجام جرم این مسئله تأثیر دارد. 


این وکیل دادگستری بیان کرد: قانونی در مجلس در خصوص مهریه در دست بررسی است که برای تقسیط و اعصار مهریه با توجه به افزایش نرخ سکه به‌طور خودکار مبلغ سکه تغییر کند و مثلاً از هر 3 ماه یک سکه به 6 ماه یک سکه تبدیل شود. این قانون مثبت است و می‌توان چنین مکانیزمی را برای دیگر قوانین نیز در نظر گرفت تا از بروز مشکلات جلوگیری کرد.


وی با اشاره اینکه قانون مدنی برای سال 1318 به‌قدری قانون جامعی است که هنوز بعد از 90 سال شک و شبهه‌ای در اجرای آن وجود ندارد، اظهار کرد: اتحادیه اروپا قانون مجازات نمادینی نوشته است و به کشورهای عضو خود گفته است که این قانون نمادین را در تصویب هر قانونی را سرمشق قرار دهند، ایجاد چنین قانون مرجعی نیز می‌تواند در کشور ما مؤثر باشد. 


انتهای پیام /4159/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب