چرا باید روزه بگیریم؟ + فوائد روزه
به گزارش خبرنگار حوزه دین و آیین گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، در آستانه آغاز ماه مبارک رمضان، ماه بندگی و دلدادگی قرار داریم. ماهی که درهای رحمت خداوند به روی بندگان باز میشود و عطر اخلاص و عبودیت جانها را مینوازد.
در کنار همه اعمال عبادی و آیینی ماه رمضان، روزه گرفتن را میتوان مهمترین رکن و نماد این ماه دانست. معمولاً با شنیدن نام ماه رمضان اولین مفهومی که به ذهن خطور میکند «روزه» است. حال در مجالی کوتاه به دنبال پاسخ به این پرسشها هستیم که «چرا باید روزه بگیریم؟» و فوائد روزه چیست؟
تقویت تقوا در ماه مهمانی خدا
در آیات قرآن و روایات اهل بیت و سخن بزرگان این گونه برداشت میشود که روزه گرفتن بیشتر برای کمال آدمی، تقوا و پرهیزکاری و سلامت نفس است تا سلامت جسم.
علامه طباطبایی در تفسیر آیات سوره بقره در باب روزه میفرماید: تقوا تنها از راه روزه و خودداری از شهوات بدست میآید، و نزدیکترین راه و مؤثرترین رژیم معنوی و عمومیترین آن بهطوریکه همه مردم در همه اعصار بتوانند از آن بهرهمند شوند، و نیز هم اهل آخرت از آن رژیم سود ببرد، و هم شکمبارگان اهل دنیا، عبارت است از خودداری از شهوتی که همه مردم در همه اعصار مبتلای بدانند و آن عبارت است از شهوت شکم از خوردن و آشامیدن و شهوت جنسی که اگر مدتی از این سه چیز پرهیز کنند و این ورزش را تمرین نمایند، به تدریج نیروی خویشتن داری از گناهان در آنان قوت می گیرد و نیز به تدریج بر اراده خود مسلط میشوند، آن وقت در برابر هر گناهی عنان اختیار از کف نمیدهند، و نیز در تقرب به خدای سبحان دچار سستی نمیگردند.
شهید مرتضی مطهری در کتاب انسان کامل اشاره می کند: برنامه ماه رمضان، این است که انسان های ناقص و معیوب خودشان را اصلاح و انسانهای سالم هم خودشان را به کمال نزدیک کنند. برنامه ترقی روح است، وگرنه تحمل گرسنگی و تشنگی و بیخوابی هیچ نتیجهای ندارد و اگر آخر ماه هیچ تغییری نکند این تأثیری ندارد و بیخود است. ماه رمضان، ماه اصلاح است. بهره برخی از روزه، جز گرسنگی نیست. استاد مطهری ادامه میدهد: روزه این نیست که دهان خود را از غذای حلال ببندید، ولی دهان روح خود را بر غذای حرام باز کنید.
آری، روزه فوایدی برای جسم هم دارد، اما هدف اصلی این اعمال تصفیه روح و روان آدمی و تقرب به باری تعالی است.
فواید جسمانی روزه گرفتن
سمزدایی بدن:
غذاهای فرآوری شده مانند نان، کیک و پیتزا حاوی افزودنیهای بسیار زیادی هستند. این مواد افزودنی ممکن است به سمومی در بدن تبدیل شود. بیشتر این سموم در چربیها ذخیره می شوند. چربی هنگام روزهداری سوزانده و سموم آزاد میشوند. کبد، کلیهها و دیگر ارگانهای بدن در سمزدایی دخیل هستند.
استراحت دستگاه گوارش از فواید روزه گرفتن:
در طول روزهداری اندام های گوارشی استراحت میکنند عملکرد طبیعی فیزیولوژیک، بهویژه به تولید ترشحات گوارشی ادامه دارد اما به میزانی کاهش مییابد این تمرین به حفظ تعادل مایعات در بدن کمک می کند. تجزیه غذا در نرخهای ثابت رخ میدهد انتشار انرژی نیز از الگوی تدریجی پیروی میکند. اما روزه گرفتن باعث توقف تولید اسیدهای چرب در معده نمیشود به همین دلیل است که به بیماران مبتلا به زخم معده توصیه میشود که با احتیاط روزه بگیرند.
واکنش التهابی:
مطالعات نشان میدهند که روزه بیماریهای التهابی و آلرژیها را بهبود میدهد. مثالهایی از چنین بیماریهای التهابی ورم مفاصل و بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس هستند. برخی متخصصان اظهار میکنند که روزه ممکن است درمان بیماریهای التهابی روده مانند کولیت را بهبود دهد.
کاهش قند خون:
روزه گرفتن میزان تجزیه گلوکز را افزایش میدهد تا بدن بتواند انرژی بگیرد بنابراین تولید انسولین را کاهش میدهد و لوزالمعده استراحت میکند گلیکوژن برای تسهیل تجزیه گلوکز تولید میشود در نتیجه روزه، کاهش قند خون است که بهویژه برای بیماران دیابتی مفید است.
کاهش فشار خون بالا:
روزه یکی از روشهای غیر دارویی کاهش فشار خون است این بیماری به بیماران قلبی و کاهش خطر آترواسکلروزیس کمک می کند آترواسکلروزیس مسدود کردن رگها توسط ذرات چربی است. در طول روزه گرفتن گلوکز و بعد از آن، ذخیرههای چربی برای تولید انرژی مورد استفاده قرار میگیرند نرخ متابولیک در طی روزه گرفتن کاهش می یابد هورمونهایی مانند آدرنالین و نورو آدرنالین نیز کاهش می یابد این باعث میشود سوخت ثابت و محدود باشد فایده این کار کاهش فشار خون است.
افزایش تجزیه چربی با روزه گرفتن:
اولین واکنش بدن به روزه تجزیه گلوکز است وقتی ذخیره گلوکز تمام میشود کتوسیز شروع می شود این تجزیه چربیها انرژی آزاد می کنند. چربیهای ذخیره شده در کلیه و ماهیچهها برای آزاد کردن انرژی، شکسته میشوند.
ترک عادات بد با روزه گرفتن:
رمضان زمان مناسبی برای ترک عادات بد است چون باید کل روز را روزه بگیریم مانند سیگار کشیدن و غذاهای شیرین نباید در طی ماه رمضان خورده شود ترک عادت در زمانی که در یک گروه انجام می شود و یافتن آن در ماه رمضان بسیار آسانتر است توانایی روزه گرفتن برای کمک به ما برای کاهش عادات بد قابل توجه است. روزه گرفتن بهبود رژیم غذایی سالم را بهبود میبخشد.
ارتقای رژیم غذایی:
یکی از مشکلات اصلی رژیمهای مد نظر این است که وزن از دست رفته اغلب بهسرعت و حتی با کمی اضافه وزن بیشتر برمیگردد این در مورد ماه رمضان نیست کاهش غذا در طول روزه باعث آب شدن تدریجی شکم میشود، به این معنی که فرد باید کمتر غذا بخورد تا احساس سیری کند همچنین مشاهده شده است که روزهداری میل به غذاهای فرآوریشده را کاهش میدهد بنابراین روزه اشتیاق برای خوردن غذاهای طبیعی، بهخصوص آب و میوهها را افزایش می دهد این راهی برای ترویج سبک زندگی سالم است.
افزایش طول عمر با روزه گرفتن:
روزه گرفتن تاثیر زیادی بر اتوفاژی (خود خواری) دارد. این فرایندی است که در آن یک سلول خودش بازیافت می کند تا مطمئن شود میتواند با خلاص شدن از هر چیزی که درست کار نمی کند بهتر عمل کند.
وقتی سلولهایی دارید که به طور مداوم خود را احیا میکنند تا عملکرد بهینه داشته باشند باید تاثیرات ضد پیری داشته باشد. وقتی سلولها قادر به تازه کردن خود هستند بهشدت روند پیری را هم در ظاهر فیزیکی و هم داخلی کاهش میدهند.
تقویت عملکرد مغز:
تردیدی نیست که تاثیرات مثبت روزه روی ذهن وجود دارد، اما قدرت تقویت مغز در ماه رمضان حتی برجستهتر است. مطالعهای که توسط دانشمندان در آمریکا انجام شد نشان داد که تمرکز ذهنی بهدستآمده در طی ماه رمضان سطح عامل نورونزایی مشتق شده از مغز را افزایش می دهد که باعث میشود بدن سلولهای مغزی بیشتری تولید کند در نتیجه عملکرد مغز بهبود مییابد به همین ترتیب، کاهش مشخص میزان کورتیزول، که توسط غده آدرنالی تولید می شود به این معنی است که سطح فشار در طی ماه و پس از ماه رمضان بهشدت کاهش می یابد.
کاهش عوارض شیمی درمانی
بیماران سرطانی از شیمیدرمانی گریزی ندارند چون این درمان به آنها کمک میکند سرعت رشد و تکثیر سلولهای سرطانی را کاهش دهند. متاسفانه، این اختراع فوقالعاده، بدون عوارض جانبی نیست. بعضی از مطالعات انجام شده بر روی بیماران سرطانی نشان داده است که روزهداری در کاهش عوارض جانبی شیمی درمانی اثرات مثبتی دارد.
ایجاد وضوح و شفافیت ذهن
اکثر آدمها نمیدانند که روزه گرفتن میتواند برایشان وضوح ذهنی هم به همراه داشته باشد، چون در حین روزهداری، BNDF نه تنها بر سلولهای مغزی بلکه بر سلولهای عصبی نیز تاثیر میگذارد. به علاوه، در حین روزهداری بدنتان یاد میگیرد چگونه اشتیاقتان به خوراکیها و نوشیدنیها را کنترل کند. در این فرایند مغزتان با شرایط تطبیق پیدا میکند و یاد میگیرد صبورتر باشد و کنترل بهتری بر عواطف و احساسات داشته باشد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
در مطالعهای بر روی حیوانات مشخص شد، وقتی حیوانات بیمار باشند، غریزهشان به آنها میگوید بر استراحت و دست کشیدن از خوردن تمرکز کنند. خب، این در مورد انسانها نیز صادق است چون در حین روزهداری، به سیستم داخلی خود مدتی استراحت میدهید تا این که بدنتان بتواند بر مبارزه با عفونتها متمرکز شود. مقدار رادیکالهای آزاد نیز در حین روزه گرفتن کاهش پیدا میکند.
انتهای پیام/۴۱۰۴/پ
انتهای پیام/