دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 فروردين 1400 - 19:24
همتی:

کنترل پولشویی پنج برابر شده است

رئیس کل بانک مرکزی: کنترل ما در زمینه پولشویی در مقایسه با سال گذشته، پنج برابر بیشتر شده است.
کد خبر : 573676
همتی

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا،  عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در گفتگویی در فضای مجازی با اشاره به شرایط تحریمی افزود: سختی این ماه‌ها را تحمل کردم و می‌دانم مردم تحت فشار هستند با این حال فشاری که در این ۳۲ ماه به کشور وارد شد می‌توانست مشکلات جدی تری را ایجاد کند، اما با پشتیبانی مقام معظم رهبری دولت و همت مردم از دوران بسیار سخت و فشار حداکثری عبور کردیم.


وی با بیان اینکه مشکل بازار ارز از افزایش قیمت بنزین شروع شد گفت: نمودار قیمت ارز نشان می‌دهد که این اقدام شرایط خوبی در کشور ایجاد نکرد و همه را متاثر کرد.
همتی افزود: اواخر سال ۹۸ هم بحث لیست سیاه اف‌ای تی اق شوک دیگری را وارد کرد و من که توانستم نرخ ارز را برای یکسال ۱۱ تا ۱۳ هزار تومان حفظ کنم با نرخ ۱۵ هزار تومان مواجه شدم.


وی گفت: در سال ۹۹ اتفاقات خیلی بدی افتاد از جمله کرونا، قیمت نفت جهانی زیر ۱۰دلار، قطع صادرات به دلیل کرونا، کاهش شدید قیمت بنزین و کاهش تقاضا برای محصولات پتروشیمی و فولاد و علاوه بر این به این دلایلی ارز وارد کشور نشد و صادرات نفت ما در اردیبهشت و خرداد به حداقل خود رسید و همه این‌ها شوکی را به بازار ارز وارد کرد.


رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: کاهش تعهدات جمهوری اسلامی در رابطه با برجام، تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام، درخواست فعال شدن مکانیسم ماشه و مهم‌تر از همه تحریم ثانویه ۱۸بانک‌کشور که در سطح بین‌الملل به بازار ارز ما ضربه وارد کرد.


وی گفت: همه تلاشم را کردم و در اذهان از دلار ۴۵هزار تا۶۰تومانی صحبت می‌کردند و همه این‌ها به انتظارات تورمی دامن زد و هدفگذاری تورمی ما را با مشکل مواجه کرد.
همتی افزود: کارگزاری بانک مرکزی توانست ۱۲۵ هزار میلیارد تومان اوراق به فروش برساند و اگر این اقدام انجام نمی‌شد به تنهایی می‌توانست ۳۲ واحد درصد به نقدینگی اضافه کند که از آن جلوگیری شد.


وی با بیان اینکه اعتقادی به سرکوب نرخ ارز ندارم گفت: بازار ثانویه (نیما) به روز و در حال تغییر است و بانک مرکزی در آن دخالتی ندارد و اقدامات بانک مرکزی صرفا برای ثبات و جلوگیری از نوسانات است ضمن اینکه خالص دارایی ارزی بانک مرکزی بر اساس سیاست‌های مدون است و ارزپاشی در این خصوص وجود ندارد.


همتی افزود: تسعیر ارز صندوق توسعه ملی نیز بر اساس اصل قانونی است، و کسی نمی‌تواند از آن استنکاف کند علیرغم این موضوع بنده تا حد توان مقاومت کردم.


وی با اشاره به ارز آوری صادرات غیر نفتی گفت: در سال گذشته ۳۷ میلیارد دلار واردات داشتیم که دو سوم آن ازصادرات غیرنفتی تامین شد با این حال تقریبا ۶.۵ میلیارد دلار ارز صادراتی به چرخه اقتصاد کشور بازنگشته است.


همتی یادآور شد: سال گذشته از نظر فشار حداکثری بدترین سال کشوربود که ابزار بازارساز برای کنترل بازار محدو شد و نمی‌توانست بازار ارز را کنترل کند.


وی درباره موضوع رفع تحریم‌ها گفت: در چارچوب دستور مقام معظم رهبری که فرمودند" رفع تحریم‌ها باید راستی آزمایی شود " گام برمی‌داریم و تیمی هم که اکنون از طرف بانک مرکزی در محل مذاکرات حضور دارند موکدا این توصیه را مد نظر قرار می‌دهند.


همتی درباره مقابله با پولشویی افزود: در سال ۹۷ نخستین اقدام برای مبارزه با پولشویی در زمینه چک‌های تضمینی انجام شد و با وجود اینکه روزانه ۱۵۰ میلیون تراکنش شتابی و ۱۰۰ میلیون تراکنش شاپرک و همچنین ۴۰ هزار میلیارد تومان تراکنش در شبکه بانکی انجام می‌شود بانک مرکزی شبکه‌ها و افرادی را که جا به جایی پول در راستای پولشویی و قمار انجام می‌دهند کنترل می‌کند.


وی درباره مساله ناترازی و تخلفات سیستم بانکی گفت: برخی افراد قدرت زیادی دارند و فشار زیادی هم بر من وارد می‌کنند که من مقاومت می‌کنم با این حال اضافه برداشت بانک‌ها ۸۰هزارمیلیارد تومان در نیمه دوم ۹۷ بود که الان دیگر تقریبا اضافه برداشتی نداریم.


رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه از ابتدا با ارز ۴۲۰۰ موافق نبودم افزود: مشخص بود این موضوع رانت زا خواهد بود، اما بر حسب شرایط تابع سیاست دولت هستیم با این حال در نامه به رییس مجلس نوشتم که از ۴۲۰۰ را حفظ کنید و تاکید کردم هر زمان می‌خواهید ارز ۴۲۰۰ را حذف کنید همان روز اعلام کنید نه اینکه سه ماه قبل از اعمال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی آن را اعلام کنید که اثر منفی در بازار نگذارد.


همتی درباره ارز بلوکه شده در کره جنوبی گفت: صحبت‌های بسیاری می‌شود این موارد را تکذیب می‌کنم. مسئول آن پول‌ها بانک مرکزی است و در این زمینه هنوز اتفاقی نیفتاده و البته استفاده از این منابع حق جمهوری اسلامی ایران است و ۷ میلیارد دلار منابع بلوکه شده در کره جنوبی باید هر چه زودتر آزاد شود و قطعا پیگیر دریافت جریمه آن هم خواهیم بود.


وی گفت: عراقی‌ها نیز قول‌هایی داده اند که بتوانیم به زودی از دارایی هایمان استفاده کنیم. اما در مجموع ما را زیاد معطل کردند که دلیل شان هم فشارهای اعمال شده از طرف آمریکایی‌ها بود.


همتی افزود: اف‌ای تی اف جز ضرورت‌های فعالیت بانکی است که اگر تصویب نشود به خصوص در زمانی که تحریم‌ها برداشته شود، در مبادلات بانکی دچار مشکل می‌شویم.


رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: اگر FATF همین فردا تصویب شود نظام بانکی ما به سرعت خود را تطبیق خواهد داد و مشکلی نداریم و ما خنثی سازی تحریم‌ها را با کشورهایی که عضو اف‌ای تی اف هستند انجام می‌دهیم.


همتی درباره نرخ سود بانکی گفت: از کسانی که می‌گویند بانک مرکزی نرخ بهره بین بانکی را کاهش و افزایش داد و موجب ریزش بازار سرمایه شد می‌پرسم یعنی واقعا رییس بانک مرکزی این اندازه قدرت دارد که نرخ را از ۲۲ درصد به ۸ درصد برساند بعد مجددا این را افزایش بدهد؟ اصلا به چه دلیل رییس بانک مرکزی باید چنین تصمیمی بگیرد؟


وی افزود: در فروردین و اردیبهشت سال گذشته اتقاقانی افتاد و فعالیت‌های اقتصادی بدلیل شیوع کرونا تعطیل شدند و طبیعتا تقاضای پول کم شد و بعد از اینکه عوارض کرونا کاهش یافت، تقاضای پول افزایش یافت و نرخ بهره بین بانکی هم افزایش یافت.


همتی درباره بورس نیز گفت: آینده متعلق به بازار سرمایه است، اما باید توجه کنیم که بازار سهام ممکن است نیازمند تعدیل باشد. البته اکنون هم بسیاری از سهم‌ها قیمت متعادل دارد و همچنان معتقدم باید ۵۰ درصد تامین منابع مالی از بازار سرمایه باشد.


وی تاکید کرد: بازدهی بازار سرمایه با گشایش‌ها حتما بهتر خواهد شد و حتما شرایط اقتصادی بهبود می‌یابد و کمک به بازار سرمایه و بازار سهام دغدغه، رئیس کل بانک مرکزی است و در مورد نرخ بهره اقدامی نمی‌کنم که بازار سرمایه لطمه ببیند.


همتی گفت: در سال ۹۹ به دلیل انتظارات تورمی و اینکه همه انتظار رشد صد در درصدی نقدینگی داشتند و رشد پول به ۸۸ درصد در مردادماه رسید، انتظارات در بازار سهام نیز بالا رفت.
وی افزود: فعلا تصمیمی درباره نرخ بهره نداریم، اما اگر بتوانیم تورم را کنترل کنیم حتما در مورد پایین آوردن نرخ بهره هم تصمیم می‌گیریم و حتما اقدامات ما در جهت کمک به بازار سرمایه است.


همتی درباره مقابله با سایت‌های قمار و شرط بندی گفت: در بخش فناوری و مبارزه با قمار، کارهای جدی انجام داده ایم و خوشبختانه ۹۲ درصد فعالیت قمار کاهش پیدا کرده است ضمن اینکه سامانه‌های جدیدی که بانک مرکزی در راستای مبارزه با قمار طراحی کرده بزودی راه اندازی خواهند شد و تاثیر آن چشمگیر خواهد بود.


انتهای پیام/۴۱۲۹/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب