مقصر گرانی و کمبود مرغ در بازار مشخص شد/ واحدهای بستهبندی، مرغ را از دسترس مردم خارج میکنند!
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، نحوه عملکرد مسئولان دولتی در اداره بازار بهخوبی مدیریت فشل و غیرکارشناسی وزارتخانههای جهاد کشاورزی و صمت در چگونگی تنظیم بازار را نشان میدهد.
ازآنجاییکه وحدت رویه در مدیریت تنظیم بازار وجود ندارد، مدام مسئولان این دو وزارتخانه کمیها و کاستیها را گردن یکدیگر انداخته و از قبول بار مسئولیت مشکلات موجود شانه خالی کردهاند. همچنین با وسط کشیده پای دلالان به عامل مشکلات موجود بخش عمدهای از این کاستیها را متوجه حضور واسطهها در بازار عنوان میکنند.
قرارگاهی برای افزایش قیمتها!
ضعف نظارت و مدیریت دولتیها سطح ایجاد قرارگاه را که غالباً در شرایط بحرانی برای ساماندهی امور ایجاد میشود، از مدیریت بحران، تا ستاد کرونا این بار به مدیریت بازار مرغ گرم تقلیل داده تا بتوانند مشکلی که خود عامل ایجاد آن هستند را رفعورجوع کنند.
بر اساس تصمیم قرارگاه ساماندهی مرغ کشور که به دستور ستاد تنظیم بازار و با حضور رئیسجمهور برگزار شده بود قیمت مصوب مرغ گرم برای مصرفکننده از کیلویی ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان به کیلویی ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان افزایش یافت.
این کمیته به ریاست وزیر جهاد کشاورزی و با عضویت قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی و دیگر مسئولان مربوطه تشکیل شد؛ طبق مصوبات جلسه ستاد تنظیم بازار، مقرر شده بود این کمیته با داشتن اختیارات کامل از سوی ستاد تنظیم بازار نسبت به برنامهریزی و تولید و توزیع مرغ، از طریق شرکتهای تولیدکننده عمده مرغ و نیز با همکاری و خدمت گرفتن از ظرفیت مرغداریهای دیگر، اقدامات لازم را انجام دهد.
قرارگاه ساماندهی مرغ کشور که کمیتهای تخصصی جهت ساماندهی بازار مرغ و تخممرغ است در اقدامی قابلتأمل قیمت مرغ را افزایش داد! این در حالی است که وزارت جهاد بهصورت کاملاً غیرقانونی و برای چهارمین بار به تغییر قیمت مصوب مرغ میپردازد درحالیکه نه قیمت نهادهها، دستمزد و نه دیگر هزینهها افزایشی نیافته است.
واحدهای بستهبندی، مرغ را از دسترس مردم خارج میکنند!
کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه نشست قرارگاه ساماندهی بازار مرغ درباره علت ایجاد صفوف فروش مرغ میگوید فروشگاهها، مرغ را با قیمت گران به دهکهای پایین میفروختند و آنها نیز به میادین میوه و ترهبار مراجعه میکردند. تعداد دکههای فروش مرغ در میادین میوه و ترهبار کم بود و درنتیجه صف فروش مرغ ایجاد میشد. این در حالی است که مرغ در بازار بهاندازه کافی وجود داشت اما نظام توزیع مناسب نبود.
وی با بیان اینکه مرغ را بهصورت انبوه وارد بازار میکنیم، میافزاید بااینحال وزارت اطلاعات به کمک ما آمد و در حال پایش این موضوع هستیم تا آرامش بر بازار حاکم شود. با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت بستهبندی مرغ در قالب توزیعهای بزرگ را که در فروشگاههای بزرگ عرضه میشود را ممنوع کردهایم تا مرغ در دسترس مردم قرار گیرد.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی این واحدهای بستهبندی مرغ در هر شیفت کاری، ۳۶۵ تن مرغ را بستهبندی میکردند درحالیکه سه شیفته در حال کار بودند البته فکر اشتغال نیروهای این واحدها هستیم اما بههرحال عرضه مرغ بستهبندیشده، مرغ را از دسترس مردم خارج میکرد. علیرغم مخالفت رئیسجمهور، تعداد زیادی از تولیدکنندگان خواهان تغییر قیمت مرغ بودند و ما از مهرماه گذشته تاکنون قیمت جدیدی برای مرغ تعیین نکرده بودیم این در حالی است که نرخ نهادههای دامی افزایش یافته بود از همین رو نرخ رسمی مرغ افزایش یافت.
خاوازی معتقد است همه تصور میکردند با توجه به اینکه تولیدکنندگان، نهاده را با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی میگیرند لذا نرخ تولید بالا نیست اما ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی تنها ۴۰ درصد هزینه تولیدکنندگان مرغ را پوشش میدهد. مرغی که امروز در بازار میبینیم حاصل برنامهریزی یک تا یک سال و نیم قبل است و حلقههای تولید زیاد در این مسیر وجود دارد. علیرغم تحریمها، در ۵ ماه گذشته تمام اجزای تشکیلدهنده حلقه تولید مرغ، نهادههای خود را تحویل گرفتهاند.
انفعال دولت در کنترل بازار عامل افزایش قیمت مرغ
علیرضا زندیان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به ضعف دولت در حوزه نظارت بر قیمت کالاهای اساسی میگوید با توجه به حجم بالای شکایات و اعتراضات مردمی نسبت به قیمت کالاهای اساسی، دولت در حوزه کنترل و نظارت بر قیمتها بسیار ضعیف و ناکارآمد بوده است. نبود نظارت بر بازار موجب شده که در مناطق گوناگون شاهد قیمتهای مختلفی از یک کالای واحد باشیم؛ بیتردید این موضوع ناشی از انفعال مسئولان اقتصادی دولت در حوزه نظارت بر قیمتها است.
وی با بیان اینکه قیمت مرغ در ایام نوروز رشد قابل توجهی داشته است، میافزاید متأسفانه علیرغم اینکه تولید مرغ قابل توجهی در کشور وجود دارد اما در برخی از مناطق به دلیل نبود نظارت کافی و مؤثر شاهد کمبود شدید آن بودیم. متأسفانه واقعیت این است که بسیاری از خانوارها از لحاظ معیشتی تحت فشار هستند بنابراین حداقل در این شرایط باید قیمت کالاهای اساسی مانند گوشت و مرغ پایین بیاید.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، کمبود مرغ و افزایش قیمت آن را ناشی از ضعف نظارتی دستگاههای اجرایی دانست و معتقد است که یکی از دلایل افزایش قیمت مرغ و گوشت عملکرد ضعیف دستگاههای مربوطه در توزیع نهادههای دامی است که موجب شده قیمت مواد پروتئینی به شکل سرسامآوری افزایش پیدا کند ازاینرو کنترل قیمت مرغ نیازمند نظارت دقیق بر بازار بوده که باید دولت نسبت به آن اهتمام کافی داشته باشد.
دستور وزیر جهاد کشاورزی در رابطه با تخلف اصناف در فروش مرغ قطعهبندی شده
وزیر جهاد کشاورزی در نامهای به استانداران سراسر کشور با اشاره به تخلف اصناف در فروش مرغ قطعهبندی شده با وجود ممنوعیت این کار، اعلام کرد که بنا به بررسیهای بهعملآمده در صبح روز جاری (۱۳/۰۱/۱۴۰۰) از سطح شهر، مرغ تحویلی اصناف بهصورت گسترده بهشکل قطعهبندی شده در اختیار مردم قرار میگیرد و از فروش مرغ کامل خودداری میشود.
در این نامه آمده است:
استانداران محترم
سلام علیکم
با احترام، در راستای تصمیمات دومین جلسه قرارگاه ساماندهی مرغ کشور مورخ ۱۴۰۰.۱.۱۳ ضمن تأکید مجدد به برگزاری جلسات کمیتهای متناظر استانی، انتظار است پیگیری مصوبات و اجرای موارد مشروحه ذیل در دستور کار قرار گیرد:
۱- قطعهبندی در کلیه واحدهای بسته بندی مرغ تا اطلاع ثانوی ممنوع است. ادارات کل دامپزشکی در این خصوص اقدامات لازم را انجام خواهند داد. در صورت مشاهده هر گونه تخلف برابر مقررات از طریق مراجع قضائی با متخلفان برخورد شود.
۲- عرضه مرغ قطعهبندی در سطح اصناف و کلیه مراکز فروش تا اطلاع ثانوی ممنوع است.
۳- استانداران محترم نسبت به رفع موانع و تسهیل تبادل مرغ مازاد بر نیاز استان که توسط قرارگاه ساماندهی مرغ کشور برای تنظیم بازار سایر استانها برنامهریزی شده است اقدام نمایند.
۴- انجماد و نگهداری مرغ تحت هر عنوانی در سردخانهها تا اطلاع ثانوی ممنوع است.
۵- عرضه مرغ به هر شکل و با هر شرایطی در سراسر استانها تنها بر اساس قیمت مصوب امکانپذیر بوده و فروش مرغ تحت عناوین دیگر نظیر مرغ سبز، بدون آنتیبیوتیک و یا هر عنوان دیگر با قیمتهای غیر مصوب تا اطلاع ثانوی ممنوع است.
سازمانهای صمت و تعزیرات حکومتی و سایر دستگاههای نظارتی استان با تشکیل اکیپهای بازرسی ضمن نظارت و پایش مستمر بازار مرغ با متخلفان، محتکران و گرانفروشی تحت هر عنوان برخورد قانونی به عمل آورند. ضمناً اقلام و موارد کشفشده از طریق ادارات صمت استان با قیمت مصوب (مرغ کامل) در سطح بازار عرضه گردد.
۷- با توجه به اینکه عمده تخلفات انجامشده در کشتارگاهها به دلیل محدوده فعالیت آنها از ساعت ۸ شب تا ۸ صبح صورت میپذیرد، لذا استانداران محترم نسبت به تعیین نمایندگان پاسخگو، تامالاختیار و در ارتباط با مراجع قضائی برای برخورد قانونی در هر شهرستان بهعنوان کشیک شبانه اقدام کنند.
دستهایی پشت پرده افسار مرغ را به دست گرفتند
اعظمی ساروئی، عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی میگوید: امیدواریم تمام قیمت افسارگسیخته مرغ و کمیاب بودن آن بهزودی حل شود و در ماه مبارک رمضان شاهد نرخ نجومی مرغ نباشیم. جمعیت کشور از سال گذشته تا به امروز رشد چندانی نداشته و شاهد کاهش میزان تولیدات کشور در حوزه کالاهای اساسی نبودیم، قطعاً دستانی پشت پرده بازار مرغ و کالاهای اساسی است. هرچند مسئولان ذیربط در کمیسیون کشاورزی طی جلسه روز یکشنبه تعهد نموده و اظهار داشتند که از هفته آینده به بعد بخصوص در ماه مبارک رمضان کمبود گوشت مرغ نخواهیم داشت.
گزارش از علیرضا غفاری
انتهای پیام/۴۱۳۳/پ
انتهای پیام/