یوان دیجیتال به دههها سلطه دلار آمریکا پایان خواهد داد/ بانک ایران و چین نقطه اتکای مطمئن برای گسترش مبادلات مالی
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، بنگاه خبری پولیتیکو که غالباً نگاهی سیاسی به تحولات مختلف ازجمله اقتصاد دارد در گزارشی نوشت که چین بهسرعت در حال راهاندازی یوان دیجیتال است که بهطور بالقوه جایگزین پول نقد در داخل کشور خواهد شد و نیز دلار آمریکا را در سطح جهانی به چالش خواهد کشید.
احساس خطر غرب از جهانیشدن استفاده از یوان دیجیتال
در ابتدا لازم است بدانیم که ارز دیجیتال بانک مرکزی چین که با نامهای CBDC، DCEP یا eCNY نیز شناخته میشود، اساساً یکشکل دیجیتالی از پول نقد است که میتواند برای خریدهای روزمره مورداستفاده قرار گیرد. یوان دیجیتال اغلب بهعنوان نوعی رمز ارز داخلی شناخته میشود اما این ارز دیجیتال چینی چیزی شبیه بیت کوین که هم اکنون رمز ارز برجسته جهان است نخواهد بود.
بیت کوین توسط هیچ دولت یا بانک مرکزی در جهان پشتیبانی نمیشود، درحالیکه یوان دیجیتال توسط بانک مرکزی چین پشتیبانی میشود و در نتیجه از پشتوانه برخوردار است.
واضح است که هر اقدام چین بهعنوان یک ابرقدرت اقتصادی و رقیب بسیار جدی برای کل اقتصاد غرب مخصوصا ایالاتمتحده زیر ذرهبین سیاستمداران و اقتصاددانان غرب میرود تا به هر صورت که شده از روند رو به رشد اقتصادی این کشور در صحنه بینالمللی جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید:
دلار ترمز برید
عبدالباری عطوان: راهبرد چین محدود کردن کاهش قدرت دلار و میزان نفوذ آن در اقتصاد بینالملل است
سیاست دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق در قبال چین کاملاً واضح بود. ترامپ با اعمال تعرفههای سنگین بر ۳۷۰ میلیارد دلار کالای وارداتی از چین شمشیر را از رو بسته بود اما رویکرد جو بایدن رئیسجمهور فعلی آمریکا بهگونهای دیگر است که روابط این دو ابرقدرت را در سردرگمی بیشتری فرو خواهد برد.
در این میان کاترین تای نماینده تجاری آمریکا بهوضوح اعلام کرد که تعرفههای سنگین علیه کالاهای چینی به این زودیها لغو نخواهند شد. اما برنامه واشنگتن به این موضوع ختم نمیشود. بایدن نمیخواهد مثل ترامپ بهتنهایی دستبکار مقابله باقدرت فزاینده اقتصادی چین شود بلکه با توسل به حربه حقوق بشر و استفاده از آن بهعنوان اهرم فشار علیه چین کشورهای اتحادیه اروپا، کانادا و انگلیس را با خود همراه کرده و قصد دارد که ژاپن را هم به اردوگاه خود جذب کند تا فشار را بر پکن افزایش دهد.
اقتصاددانان چینی از سالهای دور در فکر رهایی از سلطه دلار بر اقتصاد جهان بودهاند و پیدایش ارز دیجیتال در این کشور را بهعنوان یکی از بهترین راهکارها برای برخورداری از سیاست پولی مستقل برگزیدهاند
اما وقتی بایدن برای تقابل با چین دست به دامن متحدان خود شده است آیا پکن دست به اقدام متقابل نمیزند؟ اقتصاددانان چینی از سالهای دور در فکر رهایی از سلطه دلار بر اقتصاد جهان بودهاند و پیدایش ارز دیجیتال در این کشور را بهعنوان یکی از بهترین راهکارها برای برخورداری از سیاست پولی مستقل برگزیدهاند. واضح است محقق ساختن چنین برنامه بزرگی برای چین اگرچه غیرممکن نیست ولی سخت است و نیاز به یارگیری درست و منطقی دارد. به این مفهوم که چین نیز مانند طرف مقابل باید شرکای استراتژیک قابلاطمینان با اقتصادی بزرگ بیابد تا بتواند با اطمینان خاطر در مسیر راهاندازی یوان دیجیتال و پایان دادن به سلطه دلار آمریکا قدم بردارد. دوشنبه هفته گذشته بود که روزنامه نیویورکتایمز درست به همین مسئله اشاره و تصریح کرد که چین به دنبال ایجاد ائتلاف اقتصادی علیه غرب است.
نقش منحصربفرد ایران در شکستن سیطره دلار بر اقتصادی جهان
از سوی دیگر، سند راهبری همکاری ۲۵ ساله بین ایران و چین که بهتازگی در تهران به امضا رسید نظر همه کارشناسان اقتصادی که در جریان تقابل اقتصادی پکن و واشنگتن هستند را به خود جلب کرد و بسیاری چین را نیازمند به ایران بهعنوان یک قدرت اقتصادی منطقهای دانستند. چین در چهارچوب این سند میتواند با سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری در بخشهای مختلف اقتصاد ایران از دستیابی به منابع انرژی خیال راحتی داشته باشد. دیگر موضوع، تأسیس بانک ایران و چین است.
یوان دیجیتال به چین اجازه میدهد که پرداختهای مستقیم به کشورهای دیگر را انجام دهد و این به معنای کاهش تأثیر تحریمهای آمریکاست
در این زمینه تاونی راتنا مؤسس اندیشکده پالیسی-۴ که بر محدوده دارائیهای دیجیتال تمرکز دارد گفت: بانک ایران و چین به نحو احسن میتواند مجرایی بهسوی شکوفایی ارز دیجیتال بانک مرکزی چین باشد. بانک ایران و چین میتواند بهعنوان بانکی برای نقلوانتقال یوان دیجیتال در دوردستها بهخوبی بکار گرفته شود.
از طرفی کریس جیانکارلو، رئیس سابق کمیسیون تجارت آینده کالا (CFTC) در مصاحبه تلویزیونی اخیر خود در CoinDesk گفت که یوان دیجیتال به چین اجازه میدهد که پرداختهای مستقیم به کشورهای دیگر را انجام دهد و این به معنای کاهش تأثیر تحریمهای آمریکاست.
با این حساب، اقتصاددانان و سیاستمداران چین در اولین قدم برای شکوفا کردن برنامه یوان دیجیتال به سراغ ایران بهعنوان یک کشور همسو و برخوردار از اقتصادی مقاوم آمدهاند.
سناتور سینثیا لامیس بهتازگی به برنامه تلویزیونی کویندسک گفته است که یوان دیجیتال چین بزودی بهصورت گسترده در سراسر جهان در معاملات مورد استفاده قرار خواهد گرفت و آن حالت برجستهای که دلار آمریکا داشت در معرض خطری بزرگ قرار خواهد بود.
گلدمن ساکس تصریح میکند که در ۱۰ سال آینده مشتریان یوان دیجیتال به یک میلیارد نفر خواهد رسید
گلدمن ساکس که یک بانک سرمایهگذاری چندملیتی و شرکت ارائه خدمات مالی است نیز در خصوص یوان دیجیتال صراحتاً اعلام کرده است که در ۱۰ سال آینده مشتریان این ارز دیجیتال به یک میلیارد نفر خواهد رسید. این بدان معناست که جدا از پرداخت بسیار کارآمدتر تراکنشها در داخل چین، یوان دیجیتال میتواند برتری دلار آمریکا را نیز به چالش بکشد.
البته چین از قبل، ساختار پرداخت دیجیتال هوشمند را در اختیار داشته است. ویچت و آلیپی از این جمله هستند. مطابق با آمار در سال ۲۰۱۸ میزان ۶۷ میلیارد دلار معاملات موبایلی در چین از طریق ویچت و آلپی انجام شد. این نشان میدهد که چینیها بیگدار به آب نزدهاند و در این زمینه سالها تجربه اندوختهاند تا بتوانند روزی یوان دیجیتال را برای استفاده گسترده به مشتریان داخلی و بینالمللی عرضه کنند.
این در حالی است که هفتم فروردینماه، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و وانگ یی همتای چینیاش سند برنامه همکاری جامع ایران و چین را در تهران امضا کردند. اگرچه ایران برای توسعه اقتصادی نیازمند سرمایهگذاری خارجی از چین در ازای واردات نفت و گاز و محصولات پتروشیمی است اما با دیدگاهی عمیقتر میتوان دریافت که این سند راهبردی بهمنظور رابطه درازمدت با یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت و گاز در جهان آنقدر برای پکن اهمیت داشته است که با تأسیس بانک مشترک ایران و چین اولین قدم در راه جهانیسازی یوان دیجیتال را از سکوی قابل اتکایی به نام ایران بردارد.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/