راز موفقیت رسانههای ایرانی در عرصه بین المللی/ باید روایت خودمان از وقایع را صادقانه و شفاف ارائه دهیم
محمد علی الستی، پژوهشگر حوزه ارتباطات، جامعه شناسی و افکارسنجی در گفتوگو با خبرنگار حوزه رسانه گروه فرهنگ خبرگزاری آنا با اشاره به تلاشهایی که شبکههای معاند برای مخدوش کردن چهره انقلاب اسلامی کرده اند، درباره نقش شبکههای برون مرزی ایرانی مثل پرس تی وی در خنثی کردن این پیامها، گفت: پرس تی وی و سایر شبکههای برون مرزی همچون هیسپان تی وی، هوسا تی وی، العالم سوریه و...، به شکل قابل توجهی توانسته اند در این زمینه فعال عمل کنند. برای مقابله با توطئه و ترفندهای خبری که شبکههای معاند علیه نظام و علیه مردم ایران به کار میگیرند، یکی از موثرترین روشها پرداختن اصولی و صادقانه به اخبار است.
استراتژی مبتنی بر صداقت و امانت قطعا راهگشا است
وی در همین باره اضافه کرد: ما معتقدیم که نظاممان یک نظام ریاکار نیست. به عنوان نمونه درخصوص دوران جنگ تحمیلی، نه مرتکب جنایات جنگی و نه مرتکب تجاوز شدیم؛ ولی دشمنان ما همه این کارها را کرده اند و همین اواخر در موضوع برجام شاهد بودیم که چطور ملت ما انعطاف به خرج دادند؛ اما در طرف مقابل همه رفتارها، خصمانه، ریاکارانه و آمیخته به فریب بود. با این حال ما معتقدیم اگر استراتژی ما مبتنی بر صداقت و امانت باشد، قطعا موجب تقویت نظام خواهد شد؛ چون اساس ایدئولوژی ما و مبنای نظام ما اخلاقی است.
الستی افزود: به همین تناسب، یک رسانه برآمده از این تفکر هم با ایستادگی، پایبندی و فداکاری میتواند موفق شود. اینکه میگویم فداکاری به این خاطر است که انتشار برخی از اخبار واقعا شجاعت و فداکاری میخواهد. اگر پرس تی وی با همان شجاعت سردارانه دفاع مقدس به کار مقدس خبری خودش بپردازد، سطوح قابل اعتمادی از حضور رسانه ای در عرصه بین الملل را برای نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران به ارمغان خواهد آورد و قطعا دوراندیشی و در واقع تدبیر در اداره این شبکه خبری میتواند آینده خوبی را برایمان رقم بزند.
این پژوهشگر حوزه ارتباطات با توجه به اینکه شبکههای برون مرزی صداوسیما تریبون نظام جمهوری اسلامی ایران هستند و همه هم فراجناحی عمل میکنند و در شرایط حساس حال حاضر، این شبکههای برون مرزی هستند که میتوانند پرچم دار نظام باشند، درباره نقش حمایتی حاکمیت از این شبکههای گفت: آنچه که قطعا باید در مورد این شبکهها وجود داشته باشد، تعامل این شبکهها با مولفههای مصداقی مبتنی بر گفتمان انقلاب است، طبیعتا دولت و مجلس هم باید نگاهشان به شبکههای برون مرزی به عنوان استوانههای قابل اعتماد انقلاب، نگاهی حمایتی باشد و با همین دیدگاه، حمایت خاصی از این شبکههای بین المللی صورت بگیرد.
رسانههای بین المللی ایرانی باید فراجناحی عمل کنند وگرنه منابع را هدر دادهاند
وی افزود: از آن طرف این شبکهها در واقع در پاسخ به این سرمایه گذاری ملی باید ببینند که آن چیزی که رقابت آنها با رسانههای دشمن را شکل داده و اقداماتی که در این مسیر انجام میدهند، اهداف برخاسته از ایدئولوژی انقلاب را محقق میکند؟ شبکههایی نظیر پرس تی وی باید واقعیات را بدون درنظر گرفتن علاقه صاحبان قدرت در ایران تنظیم کنند و منافع ملی و فراجناحی را مدنظر قرار دهند. در غیر این صورت، این پاسخ مناسب به حمایتهای دولت و مجلس از خبرگزاری نخواهد بود، بلکه هدر دادن منابعی است که از جیب ملت ایران برای این شبکهها خرج شده؛ برای اینکه در آن صورت، این رسانهها در نتیجه این گونه خبر رسانی، اعتبار خودشان را از دست میدهند و از دست رفتن اعتبار این شبکههای بین المللی منجر به تضعیف اعتبار ملی ما خواهد شد و این سرمایه گذاری با شکست مواجه میشود.
الستی تصریح کرد: رابطه متقابلی که بین دولت و مجلس از یک سو و شبکههای برون مرزی از سوی دیگر است، باید به این شکل باشد که اولا شبکههای برون مرزی ایران در داخل کشور حمایت شوند و این حمایت بابت خبر رسانی اصولی، بدون غرض ورزی، حقیقت محور و بی طرفانه صورت بگیرد؛ چون ما مطمئن هستیم با توجه به اینکه ارکان نظام بر مبنای آرمانها و ایدئولوژی خاصی مستقر شده است، همین که این رسانههای ما راستگویی و امانت داری را پیشه کنند، این یعنی از نظام جمهوری اسلامی حمایت واقعی داشته اند؛ اما اگر با سطحی نگری عمل کنند، تمام آن سرمایه گذاریهای دولت و حاکمیت ایران در واقع اتلاف خواهد شد. سابقه تاریخی نیز نشان داده است رسانههایی که در مسیر سطحی نگری اقدام کردند، ره به جایی نبرده اند.
این پژوهشگر تاکید کرد: شبکه پرس تی وی تا حد زیادی توانسته بی طرفی را رعایت کند و جامعیت اخبار و پوشش خبری را هم تا حد زیادی حفظ کند و رویدادهایی که از چتر خبری آن جا مانده و در ذهن مخاطب این شبکه غایب است، بسیار ناچیز بوده است. از این دو منظر میشود به پرس تی وی تبریک گفت و آن را شبکه موفقی دانست.
ما امروز دیگر نمیتوانیم با ادبیات گذشته با جهان سخن بگوییم
وی در شرایط موجود منطقه و جهان جایگاه و نقش شبکههای خبری بین المللی در بیان حقایق انعکاس شفاف، روایت صادقانه اخبار، رویدادها و تحلیلهای واقع بینانه و بی طرف و اتخاذ مواضع مستقل نسبت به وقایع و رخدادها را بسیار خطیر و حائز اهمیت دانست و گفت: پرهیز از پرداختن و پیوستن به مواضع قطبی در مرز بندیهای موجود و موضع گیریهای کلیشه ای منطبق با موازنه قوای بین المللی حاضر میتواند تاثیر قابل توجهی در توفیق شبکههای بین المللی در ایجاد روایتی جدید از اتفاقات منطقه داشته باشد. ببینید. ما امروز دیگر نمیتوانیم با ادبیات گذشته با جهان سخن بگوییم.
الستی افزود: امروز به نظر میرسد که ما باید به یک تحلیل جدیدی بر اساس شرایطی که ایجاد شده، برسیم که نقش شبکههایی مثل پرس تی وی را خیلی پر رنگ تر میکند. موضوع صحبت بنده به طور کلی این است که چگونه پرس تی وی میتواند با بیان روایتهای تازه، قدرت آگاهی بخشی بیشتری برای مردم منطقه فراهم کند یعنی چطور میتواند یک مزیت رقابتی در رقابت خبررسانی با سایر شبکههای خبری ایجاد کند.
انتهای پیام/۴۱۳۹/
انتهای پیام/