دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 فروردين 1400 - 00:12
گزارش/

آیا نظام بانکی توان اجرای قوانین جدید چک را دارد؟

از روز پنج شنبه 5فروردین 1400 اطلاعات تمامی چک های جدید باید در سامانه صیاد ثبت شود در غیر این صورت کارسازی نخواهد شد.
کد خبر : 571083
چک

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، افزایش تعداد و ارزش چک های برگشتی سالیان سال بود که از اعتبار این ابزار مهم اقتصادی در سیستم و نظام پرداختی کشور کاسته بود تا اینکه در سال 1355 برای نخستین بار سیاست گذار برای بازگرداندن ارزش چک، قانون جدیدی برای صدور آن تصویب کرد.


هر چند قانون صدور چک بعد از سال 1355 در دهه های مختلف با اصلاحاتی همراه بود اما نتوانست مشکلات صدور چک های بی محل را بین فعالان اقتصادی مرتفع کند تا اینکه در سال 1397مجلس شورای اسلامی وقت با اعمال اصلاحاتی در متن قانون چک درصدد بازگرداندن اعتبار و ارزش آن برآمد.


با اجرای بخش هایی از قانون جدید چک مصوب آبان 97 تعداد و ارزش چک های برگشتی کاهش یافت بطوریکه طبق آمار بانک مرکزی در حالیکه در سال 96 تعداد چک های برگشتی 15 درصد و ارزش آنها 23 درصد بود اما بعد از اجرای بخش هایی از قانون جدید چک و در یک سال و نیم منتهی به آبان 99 تعداد چک های برگشتی به 10 درصد و ارزش آنها به 11 درصد رسیده است.


کاهش تعداد و ارزش چک های برگشتی در حالی تنها با اجرای بخشی از قانون جدید چک و در طی 2 سال اتفاق افتاده که طبق قانون مقرر شده بود در آذر سال 99 بخش دیگری از این قانون به اجرا دربیاید اما به دلیل شرایط بوجود آمده از شیوع ویروس کرونا اجرای آن به تاخیر افتاده و به فروردین 1400 موکول شد.


اکنون که وارد سال 1400 شده ایم و نخستین روز کاری بانک ها در سال جدید از پنج شنبه 5 فروردین آغاز می شود، دسته چک های جدید بنفش رنگ  برای صدور،  تایید و انتقال باید در سامانه صیاد ثبت شوند در غیر این صورت کارسازی نخواهند شد.




بیشتر بخوانید:





درباره دسته چک های قدیمی نیز باید گفت که تا پایان آخرین برگ، طبق روال قبلی و قدیمی در چرخه فعالیت اقتصادی کشور مورد استفاده قرار خواهند گرفت.


صفر تا صد ویژگی چک های بنفش


صادرکننده چک های جدید باید تاریخ سررسید چک، مبلغ و اطلاعات هویتی گیرنده چک را در سامانه صیاد وارد کند.


از آن سو گیرنده چک نیز می تواند سقف اعتبار مجاز صادرکننده چک، سابقه چک های برگشتی صادرکننده چک در پرونده مالی 3 سال گذشته و میزان تعهدات چک های تسویه نشده صاحب دسته چک را در سامانه صیاد بررسی و سپس به دریافت و قبول چک اقدام کند.


تقارن اطلاعاتی فوق در سامانه صیاد هم می تواند از تعداد و ارزش چک های برگشتی بکاهد و هم امکان سوء استفاده از چک توسط صادرکننده چک را از بین می برد چرا که دریافت کننده چک با ورود به سامانه صیاد و بررسی اطلاعات قید شده در برگه فیزیکی و آنچه در سامانه ثبت شده می تواند به تایید یا رد چک بپردازد.


بانک هایی که قانون را دور می زنند


برخی از بانک ها درصددند تا برای حفظ منافع مشتریان خود، آنها را از محدودیت های قانونی اعمال شده برای افراد بدحساب دور کنند به همین دلیل به بهانه آماده نبودن زیرساخت ها، لزوم ثبت اطلاعات مشتریان خاص خود را در سامانه صیاد به عقب انداخته اند.


یکی از متصدیان یکی از بانک ها می گوید: ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد موجب شفافیت بیشتر فرآیند صدور چک خواهد شد و از آنجایی که شفافیت برای برخی از مشتریان بانکی ناخوشایند است از اینرو به بانک ها فشار می آورند تا اجرای قانون جدید چک درباره آنها یا اجرا نشود و یا به تعویق بیفتد.


آمادگی کامل نظام بانکی برای اجرای قانون جدید چک


داوود محمدبیگی مدیر اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی با تاکید بر آمادگی کامل زیرساخت های نظام بانکی برای اجرای قانون جدید چک، گفت: مهمترین زیرساخت اجرای این مرحله از قانون جدید چک یعنی سامانه صیاد از چند ماه پیش به طور کامل آماده شده و قبل از ورود به سال 1400، به صادرکنندگان و دریافت کنندگان چک اعلام شده بود تا برای آشنایی با این فرآیند به طور اختیاری و آزمایشی شروع به فعالیت در سامانه صیاد کنند.


وی ادامه داد: «امکان ثبت و انجام مراحل مختلف برای دسته چک‌های جدید در ۶ نرم افزار تلفن همراه فراهم شده است که مردم می‌توانند با مراجعه به سایت شاپرک این نرم افزارها را در یافت کنند».


قطعا با اجرای این بخش از قانون جدید چک تعداد و ارزش چک های برگشتی کاهش یافته و اعتبار این ابزار مهم پرداختی در کشور به آن باز خواهد گشت اما برای اجرای صحیح و دقیق آن بانک مرکزی باید بر اجرای دقیق آن در تمامی بانک ها نظارت داشته باشد و اگر بانکی قصد دور زدن آن را داشت از شبکه بانکی صدور چک کنار گذاشته شود.


انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب