دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 فروردين 1400 - 00:15
تبدیل فناوری به ثروت/7 خواجه‌صالحانی در گفت‌وگو با آنا خبر داد؛

طراحی رشته میان‌رشته‌ای با تأکید بر مهارت‌آموزی/ شرکت قطعه‌ساز در سرای نوآوری نوسازی تجهیزات واحد دماوند مستقر می‌شود

رئیس سرای نوآوری نوسازی تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند از طراحی یک رشته تحصیلی میان‌رشته‌ای با تأکید بر مهارت‌آموزی با همکاری اعضای هیئت‌ علمی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی برق و افراد صاحب‌فن و مهارت خبر داد.
کد خبر : 570647
حجت‌الله خواجه‌صالحانی

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، اردیبهشت ۹۸ از طرف معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی دستورالعمل راه‌اندازی سراهای نوآوری این دانشگاه به‌منظور ابلاغ به واحدهای دانشگاهی اعلام نهایی شد. سراهای نوآوری‌ای که شامل زیرساخت‌های فناوری و نوآوری، پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد، مراکز TTO، مراکز شتاب‌دهی، مراکز کسب و کار، مراکز ثبت اختراع و مراکز خدمات فناوری هستند و به‌صورت متمرکز ایجاد می‌شوند.


حالا و بعد از حدود ۲ سال که از ابلاغ دستورالعمل راه‌اندازی سراهای نوآوری می‌گذرد، تعداد سراهای نوآوری راه‌اندازی شده در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور به عدد ۳۰ نزدیک شده و درخواست ایجاد سراها با توجه به ظرفیت واحدهای دانشگاهی در شورای مدیریت فعالیت‌های اقتصاد دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی در حال بررسی و اخذ مجوز است.


خبرگزاری آنا در سلسله گفت‌وگوها و گزارش‌هایی با عنوان «تبدیل فناوری به ثروت» مجموعه مأموریت‌ها، فعالیت‌ها و دستاوردهای سراهای نوآوری ایجادشده در واحدهای دانشگاهی را پیگیری و بررسی می‌کند.




بیشتر بخوانید:


لباس مخصوص بیماری زردی نوزاد تولید شد


مدرسه کسب‌وکار نرم‌افزار و هوش مصنوعی راه‌اندازی می‌شود


بهبود کسب‌وکار گیاهان دارویی با چاشنی نوآوری




خبرنگار خبرگزاری آنا به‌منظور آگاهی بیشتر از عملکرد و مأموریت‌های سرای نوآوری نوسازی تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند با حجت‌الله خواجه‌صالحانی رئیس این سرا گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌آید.


آنا: دلایل انتخاب واحد دانشگاهی دماوند برای ایجاد سرای نوآوری نوسازی تجهیزات چه بود و فعالیت‌ها از چه زمانی آغاز شد.؟


خواجه‌صالحانی: ظرفیت دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند در رشته‌های فنی و مهندسی از نظر تعداد اعضای هیئت علمی، تعداد رشته‌ها و مقاطع تحصیلات تکمیلی و فضای کارگاهی و امکانات آزمایشگاهی مناسب و ظرفیت منطقه‌ای که در فاصله 50 کیلومتری از شهرستان تهران قرار دارد و در فواصل 20 تا 30 کیلومتری این دانشگاه هم چند شهرک صنعتی و منطقه صنعتی وجود دارد، همه این موارد باعث شد تا سرای نوآوری نوسازی تجهیزات در واحد دماوند راه‌اندازی شود.


سرای نوآوری نوسازی تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند از اواسط خرداد 99 فعالیت خود را آغاز کرد.


آنا: از ابتدای آغاز کار سرای نوآوری در واحد متبوع شما چه فعالیت‌هایی صورت گرفته است؟


خواجه‌صالحانی: در راستای تأمین و تجهیز زیرساخت‌های سرای نوآوری و تأمین سوله‌های کارگاهی با توجه پیگیری مدیرکل تجاری‌سازی و پارک علم و فناوری معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی به‌منظور تخصیص بودجه‌ای به این منظور فعالیت و پیگیری زیادی انجام شد که هنوز هم در جریان است و امیدوارم موانع موجود برطرف شود.


فعال‌سازی مرکز رشد و کمک به جذب چند هسته و واحد فناور با توجه به اینکه در بدو راه‌اندازی سرای نوآوری تقریباً هیچ هسته و واحد فناوری در مرکز رشد واحدهای فناور واحد دماوند استقرار نداشتند، اکنون 6 هسته و دو واحد فناور داریم که بعضی مستقر شده‌اند و تعدادی هم به‌زودی مستقر می‌شوند. با توجه به اینکه شتاب‌دهنده‌ها یکی از بخش‌های اصلی سراهای نوآوری هستند، همکاری نزدیکی با شتاب‌دهنده شمسا داریم که با نهایی‌شدن طرح توجیهی مربوط به شتاب‌دهنده به‌زودی مجوز شتاب‌دهنده را از اداره کل تجاری‌سازی و پارک علم و فناوری دانشگاه و سپس از معاونت علمی ریاست‌جمهوری برای شتاب‌دهنده تخصصی بومی اخذ کنیم.


از دیگر اقدامات انجام شده طراحی یک رشته تحصیلی میان‌رشته‌ای با تأکید بر مهارت‌آموزی با همکاری اعضای هیئت‌ علمی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی برق و افراد صاحب‌فن و مهارت است که قابلیت ارائه به‌صورت دوره‌های مهارتی کوتاه‌مدت و مجزا را هم دارد از طرفی درخواست مجوز مدرسه مهارتی را نیز ارائه داده‌ایم.


ایجاد فضای کار اشتراکی در دانشگاه برای کمک به جذب استارت‌آپ‌ها یکی دیگر از اقدامات انجام شده در سرای نوآوری این واحد دانشگاهی است، فعالیت دیگر  سرای نوآوری نوسازی تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند اقدامات ترویجی برای معرفی سرای نوآوری و مرکز رشد در شهرستان و منطقه از طرق مختلف ارتباطی و فضاهای مجازی بوده که در این مدت با توجه به شرایط کرونا در جذب هسته و شرکت‌ها کمک خوبی به ما کمک کرده است.


آنا: نحوه تعامل و همکاری نهادها و سازمان‌های مربوط با سرای نوآوری نوسازی تجهیزات به چه صورت بوده و آیا تفاهم‌نامه و یا قراردادی در زمان فعالیت سرا تبادل شده است؟


خواجه‌صالحانی: در این مورد سعی شده ابتدا تعامل و همکاری نزدیکی با بخش‌های مختلف مربوط به حوزه‌های فناوری و پژوهشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند داشته باشیم و در این راستا با همکاری سرای نوآوری، مرکز رشد و مراکز تحقیقاتی دانشگاه و با استفاده از تمام ظرفیت و توانمندی‌هایمان با سازمان‌های بیرونی ارتباط برقرار کنیم و از ارتباطات قبلی و تفاهم‌نامه‌هایی که قبل از راه‌اندازی سرای نوآوری امضا شده بود هم استفاده کنیم.


اکنون نیز با نمایندگان سازمان‌های مختلف، مراکز علمی و صنعتی مرتبط به فعالیت‌های سرای نوآوری و مراکز تحقیقاتی‌مان ارتباطی برقرار کرده‌ایم و البته سعی داریم تا تفاهم‌نامه‌های ما به موازات اقدامات مشترک حاصل شده دنبال شود که ازجمله ارائه پیشنهاد پژوهشی و پذیرش اولیه آن به موازات تفاهم‌نامه در حال جریان با سازمان نوسازی مدارس استان تهران است.


در راستای مأموریت مشخص شده برای سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند، قرارداد استقرار یک شرکت قطعه‌ساز با تجربه مناسب در این زمینه نیز آماده شده است که به‌زودی در کارگاه ماشین ابزار این واحد دانشگاهی مستقر شده و می‌تواند منجر به کسب درآمد مناسب از بخشی از ظرفیت کارگاهی این واحد دانشگاهی شود، در کنار این پروژه در راستای حمایت از دانشجویان و هسته‌های مشغول در مرکز  رشد و متقاضیان فضای کار اشتراکی تفاهم‌نامه‌ای توسط مرکز رشد با مؤسسه زبان کیش به‌منظور ارائه تخفیف‌های مناسب به دانشجویان و هسته‌ها و واحدهای فناور فعال در مرکز  رشد و خانواده‌ آنها اختصاص دهد.


آنا: با توجه به فعالیت متمرکز سراهای نوآوری در زمینه زیرساخت‌های فناوری و نوآوری، پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد، مراکز TTO، مراکز شتاب‌دهی، مراکز کسب و کار، مراکز ثبت اختراع و مراکز خدمات فناوری چه فعالیتی در سرای متبوع شما صورت گرفته است.؟


خواجه‌صالحانی: در زمینه زیرساخت‌ها، امکانات آزمایشگاهی، کارگاهی و ادرای اولیه مناسبی در واحد دماوند موجود است که بخشی از این فضاهای کارگاهی و اداری به سرای نوآوری اختصاص یافته است. سرای نوآوری واحد دماوند مجوز پردیس تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد را هم دارد و تاکنون نیز از مشاوره‌های همکاران پارک در زمینه بازاریابی محصولات، جذب سرمایه‌گذار برای بعضی ایده‌ها و محصولات بهره برده است.


مرکز رشد واحدهای فناور واحد دانشگاهی دماوند نیز فعال است و در ذیل مجموعه سرای نوآوری در حال بررسی ایده‌ها و درخواست‌های مختلف هسته‌ها و شرکت‌های فناور است، اقدامات اولیه برای کسب مجوز شتاب‌دهنده و مدرسه مهارت‌آموزی انجام شده و در حال پیگیری و انجام آن هستیم. تاکنون چند دوره آموزشی و مهارتی به‌صورت مجازی و حضوری (با رعایت پروتکل‌ها) برگزار کردیم و در ادامه نیز ادامه دارد، در آینده نیز با توسعه اقدامات و فعالیت‌ها شاهد راه‌اندازی سایر مراکز مرتبط با موضوع فناوری مانند مراکز ثبت اختراع و خدمات فناوری نیز باشیم.


آنا: برنامه‌های پیش روی سرای نوآوری نوسازی تجهیزات واحد دماوند را تشریح کنید.


خواجه‌صالحانی: اقدامات ترویجی درمورد فعالیت‌های فناورانه به‌منظور جذب و استقرار هسته‌ها و واحدهای فناور و شرکت دانش‌بنیان از بین اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه، مشارکت با شرکت‌های رشدیافته در فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی در حوزه مأموریت تعریف شده برای سرای نوآوری، کسب مجوز شتاب‌دهنده تخصصی از سازمان مرکزی و معاونت علمی ریاست‌جمهوری، برگزاری دوره‌های آموزش مهارتی و راه‌اندازی مدرسه مهارت‌آموزی از مهم‌ترین برنامه‌های مد نظر این سرای نوآوری است.


آنا: تأثیرگذاری سرای نوآوری متبوع شما در دانشگاه(درآمد غیرشهریه و ..)، شرکت‌های دانش‌بنیان، کارآفرینی، رونق تولید و .... چگونه بوده است.؟


خواجه‌صالحانی: راه‌اندازی سرای نوآوری و ارتباط نزدیک آن با پارک علم و فناوری دانشگاه جذابیتی برای شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان برای استقرار ایجاد کرده است که سعی شده  شرکت‌ها و هسته‌های با فعالیت‌های متناسب با نوع مأموریت تعریف شده برای سرای نوآوری جذب شود.


جدا از هسته‌ها و شرکت‌های مستقر، همان‌طور که گفته شد، قرارداد شرکت قطعه‌سازی نیز با مشارکت دانشگاه در کارگاه قطعه‌سازی دانشگاه مستقر می‌شود که علاوه بر کمک به تولید باعث اشتغال مستقیم پنج نفر می‌شود که منجر به درآمدزایی مناسبی هم برای دانشگاه خواهد شد.


آنا: استقبال دانشجویان، اعضای هیئت علمی و دانشگاهیان از ایجاد سرای نوآوری چگونه بوده است؟


خواجه‌صالحانی: هر چند به‌واسطه شرایط غیرحضوری و حضور 50 درصدی کارکنان حضور اعضای هیئت علمی و دانشجویان در مقایسه با قبل خیلی کمتر است؛ اما استقبال دانشجویان و اعضای هیئت‌علمی رشته‌های مرتبط با سرا خوب بوده است. درمورد فعالیت‌های فناورانه اعضای هیئت علمی و آیین‌نامه‌های مربوطه اطلاع‌رسانی‌های لازم صورت پذیرفت و برای همکاران و دانشجویان با تجربه فعالیت‌های فناورانه به‌صورت ویژه شرایط تشریح شد که تعدادی از همکاران ایده‌ها و محصولات خود را معرفی کردند یا در حال تهیه کسب و کارهای مربوط به آن هستند تا در قالب یک هسته یا واحد فناور یا شرکت دانش‌بنیان خودشان به همکاری ادامه دهند.


بعضی از ایده‌ها تقریبا بدون هیچ‌گونه هزینه‌ای برای دانشگاه طبق طرح کسب و کار تهیه شده و توجیه اقتصادی مناسبی دارد که اطلاعات طرح به پارک علم و فناوری دانشگاه ارائه شده و منتظر پاسخ و اقدام روی این طرح هستیم.


آنا: و کلام آخر....


خواجه‌صالحانی: لازم است اضافه کنم فعالیت در این حوزه بیشتر از امکانات سخت‌افزاری نیاز به فرهنگ‌سازی و باور به محصول، کسب و کار و مهارت‌های مبتنی بر دانش دارد که امیدواریم این باور ابتدا در جامعه دانشگاهی، سپس در مسئولان و سطح جامعه به‌وجود آید.


انتهای پیام/4117/4062/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب