دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 اسفند 1399 - 00:02
در گزارش آنا بخوانید؛

فعالیت مشکوک صهیونیست‌ها در تأسیسات هسته‌ای دیمونا/ تریتیوم یا پلوتونیوم؛ اسرائیل در حال تولید کدام عنصر اتمی است؟

تصاویر ماهواره‌ای در دو سال گذشته نشان داده‌اند که رژیم صهیونیستی در حال ساخت‌وساز یک راکتور جدید در سایت هسته‌ای دیموناست درحالی‌که نتانیاهو انگشت اتهام در تولید سلاح اتمی را به‌سوی ایران نشانه گرفته است.
کد خبر : 569604
2.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، یک سازمان غیردولتی که در زمینه متوقف کردن اشاعه تسلیحات هسته‌ای فعالیت می‌کند به‌تازگی تصاویری ماهواره‌ای را منتشر کرده است که نشان می‌دهند رژیم صهیونیستی برای اولین بار در یک دهه اخیر دست به ساخت‌وساز در سایت هسته‌ای دیمونا زده است.


راکتور هسته‌ای که در دیمونا قرار دارد و برای اولین بار در اواسط دهه 1960 راه‌اندازی شد در زمینه تولید پلوتونیوم به عنوان سوخت برای زرادخانه هسته‌ای اسرائیل فعالیت می‌کند و تاکنون 80 کلاهک هسته‌ای در آن تولید شده است.



افشای تصاویر ساخت‌وساز در دیمونا و اشاره احتمالی آمریکا به تهدید اتمی اصلی در منطقه


این عملیات ساخت‌وساز و گودبرداری در سایت هسته‌ای دیمونا کنجکاوی همه متخصصان هسته‌ای و دستگاه‌های جاسوسی- اطلاعاتی در سراسر دنیا را برانگیخته است. با توجه به اینکه راکتوری که در دیمونا فعال است عمر مفید پیش‌بینی‌شده‌اش به پایان رسیده، برخی گمان می‌کنند که اسرائیل احتمالاً در حال ساخت یک راکتور جدید برای تولید پلوتونیوم است.


اما این گمانه‌زنی به عقیده برخی دیگر غیرمحتمل است زیرا عنصر پلوتونیوم بادوام است و صهیونیست‌ها هم از قبل به‌اندازه کافی برای نیازهای حال حاضر و آینده خود پلوتونیوم تولید کرده‌اند. برخی هم معتقدند که راکتور هسته‌ای موجود در دیمونا یا کاملاً ازکارافتاده یا در حال ازکارافتادن است.


سوال اینجاست که اگر اسرائیل نیازی به یک راکتور برای جایگزینی با راکتور قدیمی ندارد پس آن‌ها چه چیز دیگری در دیمونا می‌سازند؟


داریل کیمبال مدیر اجرایی انجمن کنترل تسلیحات که در واشنگتن است اخیراً در یک مصاحبه با آسوشیتدپرس به یک عنصر بحرانی دیگر در کلاهک‌های هسته‌ای اشاره کرد. عنصری به نام تریتیوم. با توجه به اینکه تریتیوم ایزوتوپ هیدروژن است که برای افزایش عملکرد کلاهک‌های هسته‌ای استفاده می‌شود و نیز واکنش انفجاری مؤثرتری را نیز فراهم می‌کند بنابراین به سوخت کمتری برای این کلاهک‌ها که در اسرائیل پلوتونیوم است نیاز می‌باشد.




بیشتر بخوانید:


افشای ۱۵۰۰ نقص فنی در رآکتور دیمونا


افشاگر هسته‌ای اسرائیل دوباره دستگیر شد




تریتیوم در توسعه طراحی تسلیحات هسته‌ای مجاز دانسته شده ازجمله در ساخت سلاح‌های کوچک‌تر که قدرت انفجاری آن‌ها تقویت‌شده است. تریتیوم همچنین در بمب‌های نوترونی استفاده شده  که برای کشتار انسانی بیشتر و تخریب میدانی کمتر طراحی شده‌ است.


کیمبال در این زمینه افزود که اسرائیل احتمالاً بخواهد تریتیوم بیشتری تولید کند که یک محصول جانبی رادیواکتیو با میزان تخریب نسبتاً سریع‌تر است و می‌خواهد از آن برای تقویت عملکرد انفجار در برخی از کلاهک‌های هسته‌ای زرادخانه‌اش استفاده کند.


تریتیوم مانند پلوتونیوم و دیگر مواد مورداستفاده در تولید تسلیحات هسته‌ای در راکتور هسته‌ای تولید می‌شود. تریتیوم را می‌توان به‌وسیله فلز لیتیوم تابشی تولید کرد. ایزوتوپ لیتیوم از ایزوتوپ پلوتونیوم غیر پایدارتر است و به این معنی است که تریتیوم نیاز به ذخیره‌سازی مکرر بیشتری برای استفاده در زرادخانه هسته‌ای دارد.


اگر همان‌گونه که آونر کوهن متخصص هسته‌ای برجسته گمانه‌زنی کرده است راکتور قدیمی در سایت هسته‌ای دیمونا نیاز به بازنشسته شدن داشته باشد اسرائیل به یک منبع جدید برای تولید تریتیوم نیاز دارد. به همین دلیل ساخت‌وساز اخیر در این سایت هسته‌ای به‌منظور احداث راکتور تولید تریتیوم است.



ایزوتوپ لیتیوم از ایزوتوپ پلوتونیوم غیر پایدارتر است و به این معنی است که تریتیوم نیاز به ذخیره‌سازی مکرر بیشتری برای استفاده در زرادخانه هسته‌ای دارد



ساخت‌وساز بر اساس تصاویر ماهواره‌ای از اواخر سال 2018 یا اوایل 2019 شروع شد و به نظر می‌رسد که دو سال هم در جریان بوده است. تصاویر ماهواره‌ای تابحال فقط گودبرداری‌ها را نشان داده‌اند و تصویری از ساختمان جدید دیده نمی‌شود.



نتانیاهو بیش از نخست‌وزیری در اسرائیل به فعالیت اتمی- نظامی علاقه دارد


یک سؤال در اینجا مطرح است. چرا روند ساخت‌وساز این‌قدر کند پیش می‌رود؟ شاید فقدان جدیت سیاست‌گذاران برای تعطیل کردن راکتور قدیمی و شاید مشکلات مالی سرعت ساخت‌وساز را کاهش داده‌اند. اما چرا تصاویر ماهواره‌ای ذکرشده  پس از دو سال منتشر شده‌اند؟


تصاویر مستند ماهواره‌ای گودبرداری به‌اندازه یک زمین فوتبال در سایت دیمونا را تأیید می‌کنند اما هیچ فردی نباید درباره پاسخگویی اسرائیل به اقدامات مشکوک خود سخن بگوید. و اما ایران که تأسیسات و فعالیت‌های هسته‌ای‌اش کاملاً زیر نظر بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است زیر فشار قرار دارد و این در حالی است که رسانه‌ها بارها در بوق و کرنا کرده‌اند که تهران تا ساخت بمب اتم تنها چند هفته فاصله دارد.



نتانیاهو چیزی بیش از علاقه به پروژه‌های هسته‌ای از خود نشان داده است و در سخنرانی‌های بسیاری در دیمونا و هم بر سر قبر بن گوریون ایران را تهدید به حمله و تخریب کامل هسته‌ای کرده است



چرا باید یک چنین استاندارد دوگانه واضحی وجود داشته باشد؟ چرا جهانیان باید اعتقاد داشته باشند که اسرائیل حق برخورداری از زرادخانه هسته‌ای را دارد و می‌تواند مسئولیت نگهداری از آن را نیز بر عهده داشته باشد اما اگر به فرض محال، ایران به این سلاح دست پیدا کند همه جهان را منهدم خواهد کرد؟ این در حالی‌ است که مقامات ایران همیشه بر صلح آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای کشور تاکید کرده‌اند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم تابحال بر غیر نظامی بودن برنامه اتمی ایران صحه گذاشته است.


در یک پیام فیس‌بوکی کوهن اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل از زمان دیوید بن گوریون تابحال بیش از همه به فعالیت هسته‌ای علاقه داشته است. لازم به ذکر است که دیوید بن گوریون بود که برنامه هسته‌ای اسرائیل را بنا کرد. نتانیاهو چیزی بیش از علاقه به پروژه‌های هسته‌ای از خود نشان داده و در سخنرانی‌های بسیاری در دیمونا و هم بر سر قبر بن گوریون ایران را تهدید به حمله و تخریب کامل هسته‌ای کرده است.


اگرچه مناخیم بگین نخست‌وزیر سابق اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای در عراق حمله کرد و ایهود اولمرت دیگر نخست‌وزیر اسرائیل دستور حمله به تأسیسات هسته‌ای در حال ساخت در سوریه را داد اما به نظر نمی‌رسد که نتانیاهو با تهدیداتی که علیه ایران ارائه داده است قصد حمله واقعی به تأسیسات هسته ایران را داشته باشد، چراکه بیشتر به دنبال تهدید هسته‌ای جلوه دادن ایران است تا بتواند برنامه‌های خود را برای تقویت توان هسته‌ای اسرائیل راحت‌تر عملی کند.


انتهای پیام/4155/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب