تخلف سازمان ورزش شهرداری تهران و بازی با جان پایتختنشینان/ سولههای مدیریت بحران دست چه سازمانهایی است؟
به گزارش خبرنگار شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، کلانشهر تهران با جمعیت ثابت بالای 8 میلیون نفر و جمعیت شناور 12 میلیونی و گاهی بیشتر، یک شهر پویا و فعال است که میتوان آن را در زمره کلانشهرهای بزرگ به حساب آورد.
بروز اتفاقات بحرانی مختلف در تهران و در چند سال گذشته همچون حادثه تلخ پلاسکو و یا دیگر حوادثی مانند زلزله نشان میدهد که شهر تهران آمادگی لازم برای یک حادثه بزرگ را ندارد.
مخاطرات احتمالی شهر تهران
تهران با پتانسیل بروز سریع شرایط بحرانی با توجه به مشرف بودن حداقل 7 رود دره، توان ایجاد سیلهای ناگهانی را دارد، سیلاب به همان اندازه زلزله میتواند برای شهر تهران خطرناک باشد و زنگ خطر را برای تهران به صدا دربیاورد؛ موضوع فرونشست زمین، فروریزشهای شهری، آلودگی هوا، تراکم جمعیت بالا در شهر، عدم تمهیدات به موقع برای تخلیه شهر و مقابله با حوادث و سوانح، لزوم بازنگریهای مستمر را در مدیریت پیشرفته کلانشهری مانند تهران در مقابله با بحران گوشزد میکند؛ همچنین نگاهی به شکل کنونی مدیریت بحران بهعنوان یک ساختار عمومی و گسترده و نه بهصورت یک نهاد خاص و دارای مسئولیت در این زمینه نشان میدهد که با توجه به پیشرفتهای صورتگرفته نسبت به دورههای گذشته هنوز با شرایط قابلقبول در این زمینه فاصله زیادی دارد.
شورای شهر تهران و مسئله بحران
شورای شهر تهران به عنوان نهاد سیاستگذار در زمینه مقابله با بحرانها نقش کلیدی و مهمی را ایفا میکند که یکی از این بحثهای مهم، مدیریت کانالهای آب برای سیل احتمالی تهران است.
در همین زمینه زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در مورد لزوم توجه به سیلاب در شهر تهران اظهار کرده بود: «متاسفانه در مدیریت شهری، مدیریت آب نداشتیم و بر همین اساس در برنامه سوم مصوب کردیم که طرح جامع مدیریت آبهای سطحی در راستای پیشگیری از سیلاب تهیه شود که در راستای این طرح جامع، شاهد یکپارچگی مدیریتی در حوزه منابع آبی باشیم.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص وضعیت تاب آوری تهران در برابر بحرانهای احتمالی نیز گفته بود: «وقتی در مورد تهران صحبت میکنیم باید تمام ذینفعان آن را در نظر بگیریم و مدیریت شهری بخشی از این ذینفعان است و همه دستگاهها در این امر دخیل هستند.»
بحرانهای احتمالی شهر تهران زنگ خطر است
با این حال اعضای شورای شهر تهران کمتر توجهی در برنامهریزیهای شهری به حل موضوع مقابله با بحران در پایتخت دارند.
احمد صادقی رئیس سابق سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در گفتوگویی که با خبرنگار شهری خبرگزاری آنا داشت در اینباره اظهار کرد: تهران جزء ۵ کلانشهر بزرگ دنیاست که در معرض تهدید زلزله قرار دارد و متاسفانه رشد سریع و نامتوازن پایتخت به ویژه طی نیم قرن گذشته حاصل بروز بسیاری از مشکلات مدیریت شهری در شرایط کنونی است.
وی افزود: به بیان دیگر اکنون تهران با معضل گستردگی بافت فرسوده و ناپایدار مواجه است و در کنار آن بخش وسیعی از معابر و شریان های حیاتی به ویژه در مناطق مرکزی شهر با مشکل کمی عرض و فرسودگی مواجه است.
صادقی افزود: دشت تهران بر اساس مطالعات زمین شناسی در حلقه گسل های فعال قرار گرفته است که عمده آنها عبارتند از گسل مشاء با طول حدود ۲۰۰ کیلومتر، گسل شمال تهران ۹۰ کیلومتر و گسلهای جنوب و شمال ری که حدود ۲۰ کیلومتر طول دارند. البته علاوه بر زلزله در تهران امکان وقوع سیل و طوفان نیز وجود دارد.
رئیس سابق سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با اعلام هشدار نسبت به دور شدن از خطرات احتمالی تهران گفت: هشدار بسیار جدی این است که در سال جاری موضوع کرونا آنقدر ذهن مردم و مسئولان را درگیر کرده است که از مخاطرات احتمالی شهر تهران دور شدیم و این موضوع میتواند زنگ خطری برای شهر تهران باشد، باید دستگاههای مربوطه در زمینه پیشگیری اقدامات لازم را انجام دادند.
تهران در زمان بحران قفل میشود
وی گفت: پایگاههای پشتیبانی در مدیریت بحران با سه کاربری ویژه، معین و پشتیبانی مدیریت بحران ناحیه به منظور مهیا کردن بستر عملیاتی مناسب برای تحقق اقدامات پیشگیری، آمادگی و مقابله در بحران های مختلف به ویژه بحران های طبیعی بزرگ نظیر زلزله، در مناطق ۲۲گانه شهر تهران آماده بحران های احتمالی هستند اما مسئله اصلی این است که تهران در زمان بحران قفل شده و عملا شهر تهران در زمینه امدادرسانی با مشکل رو به رو میشود و امکان امدادرسانی محله به محله وجود ندارد، بنابراین باید سولههایی در محلات ساخته میشد که امکانات لازم را داشته باشد.
سولههای مدیرت بحران در اختیار سازمان ورزش!
صادقی بیان کرد: متاسفانه برخی از سولههای مقابله با بحران واقع در محلات در اختیار سازمان ورزش است، البته سازمان ورزش شهرداری تهران باید طی یک برنامه سه ساله این سولهها را در اختیار مدیریت بحران قرار میداد که تاکنون چنین اتفاقی رخ نداده است و عملا این مجموعهها در زمینه مقابله با بحران غیر فعال هستند.
ی با تأکید بر تخلف سازمان ورزش شهرداری از در اختیار قرار دادن سولهها به سازمان مدیریت بحران ادامه داد: اگر سازمان ورزش شهرداری بیش از این موضوع در اختیار قرار دادن سولهها به مدیریت بحران را به تأخیر بیندازد ممکن است با وقوع یک بحران در پایتخت، امدادرسانی در محلات با مشکل رو به رو شود.
وی ادامه داد: تاکنون حدود 30 درصد این سولهها در راستای ماموریت بحران فعالیت دارد و اگر باقی سولههای مدیریت بحران در محلات به کارایی خود بازنگردد ممکن است اتفاقات ناگواری در زمینه بحرانهای احتمالی رخ دهد.
فقدان آموزش صحیح
یکی از بزرگترین چالش مهم دیگر در زمینه مدیریت بحران شهری در کلانشهری مانند تهران که بسیار اولویت دار است مسئله مهم «آموزش بحران» است که به طور کلی آموزش را شاید بتوان از کم هزینه ترین اقدامات مدیریت بحران شهری نامید. اینکه عمق نفوذ ملاحظات آموزشی بحران در سطح عمومی برای تمام شهروندان با سطح کارشناسی و مدیریتی تا چه اندازه است را میتوان در برخورد مردم در حوادث مختلف مشاهده کرد، اکثر شهروندان در مواجهه بایک بحران مانند زلزله رفتار هیجانی از خود نشان میدهند و این موضوع در امر امداد رسانی ایجاد اختلال میکند، موضوعی که باید از سوی مسئولان شهر تهران مورد توجه قرار گیرد، لذا انتظار میرود که مسئولان مربوطه در امر مدیریت بحران فکری جدی و اساسی در زمینه مقابله با بحران و آموزش شهروندان انجام دهند.
انتهای پیام/4148
انتهای پیام/