چوب دولت چرخ اقتصاد کشور را متوقف کرد/ چه کسی مسئول نابسامانی بازار ارز است؟
به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، تعیین نرخ واقعی ارز در بازار همواره با چالشهایی روبهرو بوده است و متأسفانه فرمولهای تعیین نرخ ارز در کشور با جو روانی و شوکهایی که از سوی سیاستمداران به بازار القا میشده پیروی کرده و مطابق استانداردهای جهانی پیش نمیرود.
از سوی دیگر بازار ارز همیشه ارزهای موجود در معاملات خود را بر اساس نسبت قیمت کالاهای یک کشور نسبت به کشور مورد معامله میسنجد، یعنی تفاوت نرخ یک قلم جنس در ایران با همان کالا در آمریکا را میسنجیم و بر آن اساس نرخ دلار را به دست میآوریم. در ایران هم تا حدودی همین روال پیش میرود و در ادامه حباب و دلالان بازار را به دست میگیرند.
رئیس دفتر رئیس جمهور جمعه گذشته 8 اسفند ماه 99 در جلسهای که با صادرکنندگان نمونه استان اصفهان داشت، گریزی به اداره کشور در دوران سخت تحریم زد و صحبتهایی از تعیین نرخ دلار مطرح کرد که منجر به التهاب بازار و اعتراض و انتقاد کارشناسان قرار گرفت.
واعظی در این جلسه، به بالا نگه داشتن نرخ ارز برای مدیریت اقتصاد کشور در دوران تحریم اشاره کرده گفته بود که «از نظر اقتصادی نرخ ارز ایران ۲۵ یا ۲۷ هزار تومان نیست، ما این کار را کردیم تا بتوانیم اقتصاد کشور را اداره کنیم تا امروز دشمنان بگویند که فشار حداکثری شکست خورده. دولت نرخ ارز را واقعی نمیداند و همواره برای کاهش نرخ ارز تلاش کرده است.»
پس از این اظهارات موجی از واکنشها از سوی نمایندگان، مسئولان و کارشناسان در فضای رسانهها به راه افتاد.
دولت همزمان اقتصاد را درگیر رکود و تورم کرد
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در توئیتی نوشت: «رئیس دفتر محترم رئیس جمهور: نرخ ارز ایران ۲۷ هزارتومان نیست. این کار را کردیم تا بتوانیم اقتصاد کشور را اداره کنیم!
با این کار برای عدهای تولید رانت کردید، اقتصاد را همزمان درگیر رکود و تورم کردید، فساد را افزایش دادید، ثبات را از اقتصاد گرفتید، به خارج پیامهای ناخوشایند دادید و...»
دولت مسئولیت اشتباهات خود را بپذیرد
مهدی عسگری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در توئیتی نوشت: «واعظی سخنان خود را اصلاح کرد این تأیید و تکذیبها خود ابهامی است دیگر...
خوب است دولت در این ماههای پایانی، صادقانه با مردم سخن بگوید و ضمن بیان تجارب آسیبزا، مسئولیت عملکرد و اشتباهات خود را بپذیرد تا با عبرت از این تجارب، از ایجاد هزینههای بیشتر برای کشور خودداری شود.»
همچنین مالک شریعتی نیاسر در تذکر شفاهی خود، میگوید اینکه نماینده دولت در این جلسه حرف رئیس دفتر رئیس جمهور را پس میگیرد و به نوعی عذرخواهی میکند، ایرادی نداشته و عقبنشینی کردن از حرف غلط پسندیده است؛ اما اینکه آن را با چاشنی توهین به نمایندگان همراه کند به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی میافزاید آیا اینکه فردی دائماً از توهین به خودش گله میکند اتهام کذبگویی به نماینده در صحن علنی مجلس را توهین نمیداند؟ صحبتهای آقای واعظی در صحن علنی در رابطه با ارز پخش خواهد شد که البته این صحبتها تنها گفته ایشان در مصاحبه مطبوعاتی نبوده و بارها تکرار شده است از جمله در جلسه با صادرکنندگان اصفهان.
به گفته شریعتی نیاسر آقای واعظی در جلسه با صادرکنندگان اصفهان گفتند که باید ارز موردنیاز را از محل صادرات میگرفتیم اما نتوانستیم و از صادرکنندگان گرفتیم ایشان در ادامه صحبتهایشان گفتند در گذشته 2.8 میلیون بشکه نفت میفروختیم؛ اما امسال به 100 هزار بشکه رسیده و ارز کافی نداشتیم. از این رو مجبور شدیم که ارزمان را از محل دیگر تأمین کنیم. وی در ادامه صحبتهایشان به صورت علنی به رسانههای بیگانه اشاره کرد اما بعد میگوید دولت این کار را انجام داده و تدبیر دولت برای اداره کشور بوده است.
وی با طرح این سؤال از رئیس جمهور که آیا تدبیر اداره کشور، گران کردن ارز بوده است، میگوید آیا تدبیر اداره کشور این بوده که بورس را آنچنان به فلاکت برسانند که دولت تا 300 هزار میلیارد تومان از محل تراکنشها، بودجه خود را جبران کند، مردم قضاوت خواهند کرد در این 7 سال و نیم چه کسی راست گفته و چه کسی دروغ گفته است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی میافزاید از وعده 100 روزه حل مشکلات اقتصادی تا چرخیدن همزمان چرخ اقتصاد و چرخ سانتریفیوژها که هر دوی آنها نچرخید. همچنین وعده «آنچنان رونق اقتصادی ایجاد میکنم که مردم به 45 هزار و 500 تومان یارانه احتیاجی نداشته باشند» که البته واقعاً هم احتیاجی ندارند چرا که قیمت ارز آن قدر بالا رفته که یارانه در زندگی مردم رقم قابل توجهی نیست.
شریعتی نیاسر همچنین به ماجرای نرخ ارز مطرحشده توسط رئیس دفتر رئیس جمهور اشاره کرد و میگوید چند ماه قبل در جلسهای در دفتر رئیس مجلس با حضور وزرای اقتصادی، رئیس کل بانک مرکزی و برخی از نمایندگان به آقای همتی گفته شد که منابع ارزی کشور حاصل از فروش فرآوردههای نفتی در برخی از حسابهای داخلی دپو شده و با تأخیر در چرخه اقتصادی کشور وارد میشود که آقای همتی ابتدا تکذیب کرده سپس گفتند اطلاعی ندارم اما پس از آنکه شماره حسابها در بانکهای دولتی و خصوصی را به ایشان نشان دادند موضوع را تأیید کردند.
وی میگوید چرا این کار را با اقتصاد کشور کردید و اقتصاد را با اتفاقات خارجی پیوند زدید. مگر کالای اساسی که در گمرک 6 ماه دپو شد، پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیروزی بایدن 6 روزه ترخیص نکردید؟ آیا این گره زدن اقتصاد کشور به بیگانه نبود، این حفظ استقلال اقتصادی کشور است که دولت به آن قسم یاد کرده است بحث ماده 234 در خصوص کالای اساسی در کمیسیون اقتصادی تصویب شده و در اوایل سال آینده به صحن علنی خواهد آمد، موضوع ارز را هم با جدیت پیگیری میکنیم چرا که حسابهایی که ارز در آنها قرار داشته، برای ما کاملا روشن است.
پس از بیان انتقادات نسبت به عملکرد دولت در مدیریت بازار ارز واعظی گفتههای خود را تکذیب کرد و در صفحه مجازی خود اینگونه نوشت: «بیتردید گرانی ارز در آن مقطع، نتیجه فشارهای تاریخی و کمسابقه بر اقتصاد ایران بوده و مقصود بنده نیز این بود که دولت علیرغم اینکه معتقد بود قیمت واقعی ارز هرگز و هرگز ۲۵ تا ۲۷ هزار تومان نیست، اما با مقاومت و تحمل تبعات تحمیلی و ظالمانه تحریمها، کشور را اداره کرده و در برابر اراده دولت ترامپ برای فروپاشی اقتصاد ایران، ایستاده است.
بنده مجددا بهصراحت تأکید میکنم که دولت هیچگاه به دنبال گران کردن ارز نبوده و قیمت بالای ارز و نرخ غیرواقعی آن را یکی از موانع مهم اداره کشور و یکی از رخدادهای تلخ در دوران مسئولیتش میداند و همواره در پی کنترل آن و کاستن از فشار بر شهروندان بوده است؛ آنچنانکه در آینده نزدیک نیز هیچ فرصتی را برای کنترل نرخ ارز از دست نخواهد داد.»
انتهای پیام/4133/پ
انتهای پیام/