انفعال بایدن در زمینه لغو تحریمهای ایران/ از قول تا عمل مستأجر جدید کاخ سفید فاصله بسیار است!
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، فضای تبلیغاتی غالب رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا بر این متمرکز شده بود که جو بایدن در صورت پیروزی در انتخابات میخواهد اقدامات جدیدی در زمینه توافق هستهای با ایران انجام دهد و در داخل کشور نیز غربگرایان چنین خطی را دنبال میکردند. گرچه دولت خود را بیتمایل نشان میداد، ولی گرایش به پیروزی بایدن موج میزند.
با وجود این تمایلات، وقتی بایدن رئیسجمهور آمریکا شد، سیاست مشخصی را در زمینه جمهوری اسلامی ایران و توافق هستهای اعمال نکرد؛ گرچه انتظار میرفت برای اینکه بخواهد سیگنال مثبت به ایران نشان دهد، برخی تحريمهای برجامی و فرابرجامی را لغو کند. برخلاف فضاسازیهایی که انجام شده بود، نهتنها تحریمها لغو نشدند، بلکه دولت آمریکا اعلام کرد قصد دارد در زمینه توافق با ایران بر سر موضوعاتی خارج از آنچه در زمینه هستهای مطرح شده بود، مذاکره کند.
جمهوری اسلامی ایران قاطعانه در برابر انجام مذاکرات فرابرجامی ازجمله موضوعات موشکی ایستاده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه دولت بایدن چندی پیش آب پاکی را روی دست دولت ایران ریخت و اعلام کرد تحریمهای غیرهستهای متعدد آمریکا همچنان باقی میمانند. سؤالی که مطرح میشود، این است که چرا کنار گذاشتن سیاستهایی که اثبات شده در برابر عزم و اراده نظام جمهوری اسلامی بسیار ناکارآمدند، دشوار است؟
پینر بینارت، تحلیلگر آمریکایی در گزارشی که روزنامه نیویورکتایمز منتشر کرد، نوشت: بایدن سال گذشته متعهد شده بود به جنگهای ابدی آمریکا پایان دهد، حق هم با اوست، اما در عین حال تعریف وی از جنگ بسیار محدود به نظر میآید. برای دهههای متمادی آمریکا از ابزاری مانند حملات موشکی و عملیات ویژه علیه دشمنانش استفاده و در روشی دیگر معمولاً دشمنان ضعیفتر را محاصره اقتصادی و تجارت آنها را با دنیای خارج محدود میکرد.
وی مینویسد: آمریکا با روش «تحریم ثانویه» بهدنبال تسلیم کردن طرف مقابل است. پس از حمله صدام به کویت، آمریکا نخستین محاصره خود را پس از جنگ سرد آغاز کرد و ۱۳ سال بعد از آن، عراق که قبل از جنگ تقریباً ۷۰ درصد مواد غذایی و دارویی خود را وارد میکرد، برای واردات قانونی هر چیزی به تأیید سازمان ملل متحد نیاز داشت. واشنگتن با ادعای اینکه همه چیز از تانکرهای آب گرفته تا تجهیزات دندانپزشکی و آنتیبیوتیکها ممکن است کاربرد نظامی داشته باشند، از ابزار خود در سازمان ملل متحد استفاده کرد تا تمامی خرید و فروشهای بغداد را محدود کند.
در برخی از موارد این تحریمها واقعاً هدفمند است، اما درباره چند دشمن واشنگتن ازجمله ایران، ونزوئلا، کرهشمالی، کوبا و سوریه، کاخ سفید محاصرههایی را آغاز یا آنها را افزایش داده است که مانند عراق باعث بدبختی مردم این کشورها شود. گرچه توجیهات مطرحشده از سوی آمریکا برای این محاصرهها متفاوت و شامل مواردی همچون منع گسترش سلاحهای هستهای، تروریسم و نقض حقوق بشر است، اما روشها مشابهی به کار رفت و همه این کشورها در تحریم ثانویه آمریکا هستند.
بیشتر بخوانید:
رویکرد جدید آمریکا؛ ائتلافسازی به جای رفع تحریمها
مجازاتهای نقض تحریمهای ثانویه آمریکا میتواند بسیار شدید باشد؛ بهعنوان نمونه دستگاه قضایی آمریکا در سال ۲۰۱۴ پس از اقدام بانک فرانسوی بی.ان.پی (BNP Paribas) در نقض قوانین تحریم آمریکا، این بانک را به پرداخت تقریباً ۹ میلیارد دلار جریمه مجبور کرد. از نظر تئوری، این تحریمها مانند تحریم علیه عراق در دهه ۱۹۹۰ شامل معافیت برای کالاهای بشردوستانه میشود، اما در عمل بیشتر مبهم هستند. بسیاری از بانکها و مشاغل خارجی برای جلوگیری از زیر پا گذاشتن قوانین آمریکا، تجارت خود را با کشورهای محاصره شده بهطور کامل متوقف میکنند.
در بهار سال گذشته با شیوع ویروس کرونا در کشورمان کریس مورفی، سناتور آمریکایی هشدار داد «تحریمها رسیدن تجهیزات پزشکی به این کشور (ایران) را اگر نگوییم غیرممکن، اما بینهایت سخت میکند». همچنین در سال ۲۰۱۹ یک مؤسسه خیریه مستقر در کالیفرنیا از اینکه نمیتواند صندلیهای چرخدار یا عصا به کرهشمالی بفرستد شکایت کرد.
تحریمهای اعمالشده علیه ایران که آمریکا و سازمان ملل متحد در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما اعمال کردند، به ایرانیهای عادی آسیب رساند، هدف آنها این بود که دولت ایران را متقاعد کنند تا برنامه هستهای را کنار بگذارد، اما درنهایت تنها تا حدودی موفق به انجام این کار شد و در بیشتر موارد عزم و اراده ملی توطئههایشان را ناکام گذاشت.
رئیسجمهور آمریکا تاکنون نتوانسته است ذرهای از تحریمهای ایران بکاهد و تحت تأثیر لابی صهیونیستی و گروههای فشار آمریکایی تنها به لغو محدودیتهای دیپلماتهای کشورمان اکتفا کرده است.
با وجود تلاشهای آمریکا برای فشار بر دولت و ملت ایران و سقوط نظام جمهوری اسلامی، امروز نام ایران سربلند در منطقه و جهان خودنمایی میکند و آنهایی که بهدنبال محو و سرنگونی ایران بودند، یا زیر خاکها دفن شدهاند یا در گوشهای روزهای تاریک خود را میگذرانند. جمهوری اسلامی ایران امروز نسبت به زمانی که کارزار فشار حداکثری دولت ترامپ آغاز نشده بود، بسیار به غنیسازی اورانیوم نزدیکتر شده است.
بایدن میخواهد پلهای شکستهشده بهوسیله ترامپ را ترمیم کند و وارد توافق هستهای با ایران شود، اما این منوط به لغو همه تحریمهای هستهای و غیرهستهای علیه تهران است. رئیسجمهور آمریکا تاکنون نتوانسته است ذرهای از تحریمهای ایران بکاهد و تحت تأثیر لابی صهیونیستی و گروههای فشار آمریکایی تنها به لغو محدودیتهای دیپلماتهای کشورمان اکتفا کرده است.
کارشناسان منطقهای و بینالمللی اینکه بایدن بخواهد تحریمها را لغو و مقدمه ورود به توافق هستهای با ایران را فراهم کند، بسیار بعید میدانند، زیرا میان حرفهای او با عملکردش فاصله زیادی وجود دارد.
انتهای پیام/4033/پ
انتهای پیام/