دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 اسفند 1399 - 11:35

در روزهای آلوده چه بخوریم، راهنمای تغذیه در آلودگی هوا

پاییز و زمستان برای بسیاری از ساکنین شهرهای شلوغ و پر رفت و آمد تبدیل به کابوس شده است. اگر دلیل آن را می‌پرسید، پاسخ «آلودگی هوا» است.
کد خبر : 566107
1.png

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، پاییز و زمستان برای بسیاری از ساکنین شهرهای شلوغ و پر رفت و آمد تبدیل به کابوس شده است. اگر دلیل آن را می‌پرسید، پاسخ «آلودگی هوا» است. ماشین‌ها و موتورهای فرسوده، موتورهای دیزلی، نیروگاه‌های برق و صنایع مختلف در کنار وارونگی هوا نفس کشیدن را برای ساکنین شهرهای بزرگ سخت کرده است.


شاید در بهار و تابستان هوا بهتر و نفس کشیدن راحتتر باشد اما آلودگی‌ها همچنان از بین نرفته و برای ما خطرناک است. همه ما به عنوان شهروندان مسئولیت پذیر باید به فکر راه‌هایی برای کاهش این آلودگی‌ها باشیم. اما چگونه از آلودگی هوا در امان بمانیم؟ در روزهای آلوده چه مواد غذایی را بخوریم؟ از خوردن چه مواد غذایی پرهیز کنیم؟ در ادامه این مطلب به این پرسش‌ها پاسخ خواهیم داد. پس همراه ما باشید.


چگونه در روزهای آلوده از سلامتی خود محافظت کنیم؟


به گفته EPA، سازمان محیط زیست آمریکا، دستگاه تصفیه هوای مجهز به فیلتر هپا قادر است تا 99.97% آلودگی‌ هوای محیط را از بین ببرد. این آلودگی‌ها شامل ذرات معلق، گرد و غبار، آلاینده‌های شیمیایی ناشی از انواع رنگ‌ها و شوینده‌ها هستند که تنفس آن برای افراد با مشکلات تنفسی و کودکان بسیار خطرناک است.


بیشتر بخوانید : آیا استفاده از دستگاه تصفیه هوا عوارض دارد؟


بسیاری از متخصصان استفاده از دستگاه تصفیه هوا و گیاه آپارتمانی تصفیه کننده هوا را در افزایش کیفیت هوای محیط موثر می‌دانند. اما در این میان تغذیه مناسب هم از اهمیت زیادی برخوردار است. مصرف مواد غذایی با قابلیت پاکسازی و مقاوم کردن بدن می‌تواند شما را از خطرات جدی آلودگی حفظ کند.


در روزهای آلوده چه بخوریم؟


همان قدر که بیرون نرفتن و استفاده از ماسک در روزهای آلودگی هوا اهمیت دارد تغذیه مناسب هم تضمین کننده سلامت شما است. در اینجا به اصلی‌ترین مواد غذایی که در روزهای آلوده باید مصرف کنید اشاره می‌کنیم:


آنتی اکسیدان، بهترین دوست روزهای آلوده


مواد غذایی که حاوی آنتی اکسیدان هستند دشمن اصلی رادیکال‌های آزاد هستند. آلودگی هوا، استفاده از دخانیات و سیگار کشیدن می‌توانند بدن را در معرض خطر این ماده قرار دهند.


اما رادیکال آزاد چیست؟ رادیکال‌های آزاد مولکول‌های ناپایداری هستند. هنگامی که در حال فعالیت هستید و بدن در حال سوخت و ساز است این رادیکال‌ها بوجود می‌آیند. افزایش و انباشته شدن رادیکال‌های آزاد باعث بروز سرطان، بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت، پارکینسون و آلزایمر می‌شود.


منابع غنی از آنتی اکسیدان، مواد غذایی هستند که شامل سلنیوم و بتا کاروتن هستند. بتا کاروتن ماده مورد نیاز برای تولید ویتامین A در گیاهان است که در کدو حلوایی، انبه، اسفناج، کلم، هویج و زرد آلو وجود دارد.


بر اساس تحقیقات موسسه سلامت آمریکا، افراد 9 تا 13 سال به 40 میکرو گرم سلنیوم در روز، و افراد بالای 14 سال به 55 میکرو گرم سلنیوم در روز نیاز دارند. اگر چه استفاده زیاد از آن سرطان‌زا است اما میزان متعادل آن در رژیم غذایی لازم است. مواد غذایی مانند: غذاهای دریایی، مرغ، خشکبار، نان و غلات حاوی سلنیوم هستند.


ویتامین E و C، دشمن آلودگی هوا


فراموش نکنید که به اندازه کافی نارنگی، لیمو شیرین، اسفناج، کرفس، گوجه فرنگی، پرتقال و کاهو بخورید!


این مواد غذایی سرشار از ویتامین C هستند و بدن را در برابر خطرات آلودگی هوا مقاوم می‌کنند. همچنین مواد غذایی سرشار از ویتامین E مانند: جوانه گندم، روغن‌های گیاهی مانند روغن بادام و زیتون و سبزیجاتی که برگ سبز دارند را هم در وعده‌های غذایی روزانه بگنجانید.


ویتامین D، ماده حیاتی برای حفظ سلامتی


کمبود ویتامین D یکی از اصلی‌ترین عوامل بروز سرطان، اِم اِس و بیماری‌های قلبی و عروقی است. جالب است بدانید که آلودگی هوا میزان جذب ویتامین دی را کاهش می‌دهد. آلودگی هوا باعث کاهش اشعه‌های ماورا بنفش خورشید می‌شود در نتیجه جذب آن در بدن کاهش می‌یابد. به همین دلیل بهتر است به طور روزانه یا ماهانه از مکمل‌های ویتامین دی استفاده کنید. همچنین ماهی سالمون، ساردین، قارچ، زرده تخم مرغ، جو دو سر، غلات و شیر سویا از مواد غذایی سرشار از ویتامین D هستند.


لبنیات، سرشار از کلسیم



در روزهایی که هوا آلوده است از خوردن شیر و ماست و دیگر فرآورده‌های لبنی غافل نشوید. لبنیات سرشار از فسفر، منیزیم و کلسیم است. بدن برای مبارزه با اثرات مخرب آلودگی هوا به این مواد نیاز دارد!


پروتئین موجود در شیر مانع جذب سرب هوا در بدن می‌شود و به دفع آن هم کمک می‌کند. بطور کلی کمبود کلسیم و آهن در بدن مساوی با جذب بیشتر سرب است.


سیر و پیاز، حافظ ریه‌ها در روزهای آلوده


مصرف روزانه سیر پیاز بطور خام یا پخته به سلامت ریه‌ها و دستگاه تنفس کمک می‌کند. سیر حاوی آلیسین است که مانند یک آنتی بیوتیک طبیعی و قوی عمل می‌کند و تمام میکروب و باکتری‌هایی که ممکن است ریه‌ها را درگیر کند از بین می‌برد. پیاز هم حاوی مقادیر زیادی گوگرد می‌باشد که در محافظت از مخاط دستگاه تنفسی موثر است.


غذاهای گیاهی، جایگزینی برای غذاهای پرکالری


غذاهای چرب و پر کالری سنگین‌تر هستند. برای هضم غذاهای سنگین دستگاه گوارش به جریان خون بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل جریان خون در بقیه نقاط از جمله ریه‌ها کاهش می‌یابد و عملکرد آن‌ها را کاهش می‌دهد. اما مصرف غذاهای گیاهی سبک هستند و راحتتر هضم می‌شوند. همچنین ارزش غذایی بالا دارند و سرشار از ویتامین هستند. همچنین می‌توانید غذاهای آب پز یا بخار پز را جایگزین غذاهای سرخ شده کنید.


دمنوش و آب، پاک‌کننده سموم بدن



نوشیدن هشت لیوان آب و انواع دمنوش‌های گیاهی به جریان بهتر خون، دفع سموم، افزایش سیستم ایمنی بدن و پاکسازی سیستم تنفسی کمک می‌کند. دمنوش بابونه، آویشن، دارچین و عسل و اسطوخودوس برای کاهش حساسیت‌های ریوی و آلرژی موثر اند.


در روز‌های آلودگی هوا چه غذاهایی را نباید مصرف کرد؟


فست فود، چیپس و پفک، انواع سس‌ها، نوشیدنی‌های قندی و الکلی، شیرینی و شکلات تمام زحمت‌های شما برای مراقبت در برابر آلودگی‌ هوا را بر باد می‌دهد! این خوراکی‌ها نه تنها ارزش غذایی ندارند بلکه میزان رادیکال‌های آزاد و اسیدهای چرب را در بدن افزایش می‌دهند و سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کنند. همچنین بهتر است مصرف غذاهای فرآوری شده که دارای مواد نگهدارنده هستند را محدود کنید. برای مثال سبزیجات و غذاهای کنسرو شده یا تون ماهی از ارزش غذایی کمتری برخوردار هستند.


جمع بندی


برای اینکه در روزهای آلوده بیشتر مراقب خودتان باشید بهتر است تا حد امکان فعالیت‌های بیرون از منزل را به وقت دیگری موکول کنید. در صورتی که از منزل خارج می‌شوید ماسک بزنید و تغذیه مناسب داشته باشید. اما این آلودگی‌ها علاوه بر اینکه در محیط بیرون وجود دارند در محل کار یا خانه هم یافت می‌شوند. یک راهکار قطعی و موثر برای از بین بردن آلودگی هوای محیط‌های بسته استفاده از دستگاه تصفیه هوا یا دستگاه هواساز خانگی مجهز به فیلتر هپا است.


دستگاه تصفیه هوا، تمام ذرات معلق و آلاینده‌های شیمیایی را در چهار مرحله به کمک فیلتر هپا و فیلتر کربن اکتیو تصفیه می‌کند. در نتیجه کیفیت هوا برای تنفس سالمندان، کودکان، افراد مبتلا به آسم و بیماری‌های ریوی مطلوب است. در کنار استفاده از دستگاه تصفیه هوا استفاده از گیاهان تصفیه کننده هوا هم در از بین بردن آلایننده‌ها نقش موثری دارد. تغذیه مناسب روزهای آلوده هم در این مقاله بررسی کردیم و حتما آن را در نظر داشته باشید!


انتهای پیام/ر


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب