دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 اسفند 1399 - 08:46
//////////رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی:

دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب نخست دانشجویان به شرط توجه به نوآوری اجتماعی

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی برای اینکه بتواند در سال 1404 به عنوان انتخاب نخست داوطلبان باشد بایستی به مبحث نوآوری اجتماعی ورود کند.
کد خبر : 565739
IMG_1428.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی در استان آذربایجان‌شرقی از جمله دانشگاه‌های پیشرو است که در ابعاد مختلف توانسته با نقش‌آفرینی در بخش‌های مختلف افق‌های نوینی را در مقابل دانشجویان و جویندگان علم باز کند که برگزاری پنجمین جشنواره فناوری نانو در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز از جمله مهم‌ترین فستیوال‌های علمی بود که محققان و پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی عیار علمی خود را در آن به نمایش گذاشتند، این دانشگاه توانسته در علوم دانش‌بنیان نیز اقدامات قابل توجهی از خودذ نشان دهد، به منظور آشنایی بیشتر با برنامه‌ها، اهداف و اقدامات این دانشگاه با عزیز جوانپور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی گفت‌و‌گو کردیم که در ادامه می آید.


آنا: شاخص‌ترین فعالیت و دستاورد دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی به‌ویژه در حوزه پژوهش و فناوری در سال 99 چیست؟


جوانپور: دستاوردهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی در ابعاد مختلف قابل بررسی است که اخذ گواهی استاندارد مدیریت آزمایشگاه مبتنی بر ISO 17025، تمدید گواهی آزمایشگاه همکار استاندارد، تمدید گواهی استاندارد مدیریت کیفیت مبتنی بر ISO 9001 و ارائه خدمات آزمون استاندارد برون‌دانشگاهی درآمدزا به بیش از ۱۵ واحد صنعتی از جمله فعالیت‌هایی است که در واحدهای مختلف در حال پیگیری و انجام است.


آنا: درباره اهم برنامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی برای سال ۱۴۰۰ توضیح دهید؟


آنا: ایجاد حداقل چهار آزمایشگاه مرکزی در چهار ناحیه دانشگاهی استان و اخذ گواهی همکار سازمان غذا و دارو و نظام دامپزشکی برای حداقل سه آزمایشگاه در دو ناحیه دانشگاهی استان از مهم‌ترین برنامه‌هایی است که برای سال آینده در دستور کار قرار دارد. البته برنامه‌های دیگری نیز در این بخش در دستور کار قرار دارد.


آنا: درباره شاخص‌ترین فعالیت حوزه پژوهش در بخش کتابخانه‌ها در سال ۹۹ نیز توضیح دهید؟


جوانپور: ایجاد آرشیو الکترونیک پایان‌نامه، به‌روز‌رسانی بارگذاری نسخه الکترونیک پایان‌نامه‌ها، تأمین فضای الکترونیک مورد نیاز برای ایجاد کتابخانه دیجیتال و بارگذاری آزمایشی نسخه المارونیک قریب به ۵۰۰ جلد کتاب لاتین، حضور فعال در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران به منظور غنی‌سازی مخزن منابع چاپی و خرید کتب مورد نیاز با ارزشی تقریبی یک میلیارد و دویست میلیون ریال از جمله اهداف و برنامه‌های ما در این بخش است.


البته تکمیل آرشیو الکترونیک پایان‌نامه‌های سنوات قبل، راه‌اندازی کتابخانه دیجیتال و ارتقای نرم‌افزار مدیریت کتابخانه به منظور ارائه خدمات تحت وب نیز از دیگر برنامه‌های مهم برای سال ۱۴۰۰ است.


آنا: سال 99 را با شرایط کرونایی و مبارزه با این ویروس طی کردیم، واحد متبوع شما در این راستا چه دستاورد یا محصولاتی علیه این بیماری داشت؟ تشریح کنید؟


جوانپور: دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی در این زمینه فعالیت‌های چشمگیری داشته است به‌طوریکه تولید ماسک سه لایه به میزان ۵ هزار عدد  و ماسک N95 به تعداد ۳هزار عدد در روز توسط شرکت دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز گوشه‌ای از این فعالیت‌ها بوده است.


تولید بیش از ۳۰۰ لیتر مواد ضدعفونی توسط مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، اخذ مجوز و تولید لباس ایزوله توسط شرکت دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، ساخت نمونه اولیه تب‌سنج دیجیتالی و اقدام برای اخذ مجوز، ساخت نمونه اولیه اتوکلاو پلاسمایی و اقدام برای اخذ مجوز، تهیه طرح کسب و کار تولید کیت تشخیص covid-2019  توسط مرکز تحقیاتی بیوتکنولوژی، طرح تحقیقاتی بررسی اثر لیزی بر روی ویروس covid-2019 توسط مرکز تحقیقاتی بیوفوتونیک واحد با همکاری گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم  پزشکی تبریز از دیگر اقدامات انجام شده است.


طرح ساخت ژنراتور ضد‌عفونی‌کننده با آب پلاسمایی توسط مرکز تحقیقات روباتیک و فناوری‌های نرم، طرح تحقیقاتی بررسی وضعیت شبکه‌های برق در شرایط کرونا تسط مرکز تحقیقاتی روباتیک و فناوری‌های نرم، ایجاد کمیته علمی مدیریت بحران، توسعه پایدار و مسائل اجتماعی محیط‌زیست توسط مرکز تحقیقاتی  مدیریت توسعه پایدار حوضه آبریز دریاچه ارومیه ذیل کمیته علمی ستاد مبارزه با کرونای استانداری آذربایجان شرقی، تهیه محتوای آموزشی کرونا و آلودگی هوا توسط کمیته دانش نظام پایش حوضه آبریز دریاچه ارومیه و برگزاری کارگاه‌های علمی باشگاه پژوهشگران  جوان به شکل وبینار نیز از دیگر فعالیت‌هایی است که در این راستا انجام شده است.


آنا: با ورود به سال 1400 و تأکید مسئولان بر انتخاب دانشگاه آزاد به عنوان انتخاب نخست داوطلبان در سال 1404 چگونه و  با چه سیاست‌ها و برنامه‌هایی باید به این هدف نزدیک شویم.؟           


جوانپور: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال 1399 در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی رشته‌هایی به عنوان رشته‌های جدید ایجاد شده که مهم‌ترین آن ایجاد پردیس بین‌الملل ارس واحد تبریز است.


آنا: در پردیس ارس چند رشته راه‌اندازی شده است؟


جوانپور: در این پردیس حدود 96 رشته- گرایش در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی ایجاد شده و به دنبال گسترش بیشتر تعداد رشته-گرایش‌ها نیز هستیم، با توجه به ارتقای مرتبه علمی استادان تمام‌وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال 1400 به دنبال ایجاد رشته- گرایش‌ها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی هستیم که در این میان برای رشته‌های میان‌رشته‌ای نیز اقدامات لازم صورت گرفته است، با توجه به ظرفیت استادان تمام‌وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و سیاست‌های اجرایی در نظام آمایش استان آذربایجان‌شرقی با جابجایی رشته‌گرایش‌ها میان واحدهای دانشگاهی استان به دنبال جذب بیشتر و حداکثری دانشجو بر اساس ظرفیت‌های اشتغال‌زایی منطقه هستیم.


آنا: برای راه‌اندازی رشته‌های جدید چه اقداماتی انجام داده‌اید؟


جوانپور: پایش رشته‌های تحصیلی استان، مطالعه و گردآوری رشته‌های تحصیلی  فعال داخل کشور و خارج از کشور بنابه شرایط و امکانات موجود کشوری، درخواست پیشنهاد از مدیران گروه‌های آموزشی و رؤسای دانشکده‌ها مبنی بر ایجاد رشته‌های جدید و مؤثر، مطالعه رشته‌های جذاب و کاربردی میان رشته‌ای توسط تیم خبره از استادان، توجه ویژه به رشته‌های مقطع کارشناسی ارشد و دکترا، درخواست تصویب تقریبا 10 رشته تحصیلی جذاب و کاربردی از سازمان مرکزی  در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکترا که حاصل مطالعات سال 99 بوده است و تشکیل تیم چهارنفره از استادان خبره برای بررسی رشته‌های جدید فنی ومهندسی ،علوم پایه و  علوم انسانی از اقداماتی بوده که برای راه‌اندازی رشته‌های جدید انجام داده‌ایم.


آنا: در حوزه آموزشی چه برنامه‌ای برای ایجاد و افزایش رشته در واحد متبوع خود در سال 1400 دارید؟ آیا رشته‌های جدیدی در راه هستند؟


جوانپور: دانشگاه آزاد اسلامی برای اینکه بتواند در سال 1404 به عنوان انتخاب نخست داوطلبان باشد بایستی به مبحث نوآوری اجتماعی ورود کند، یک شبکه حقیقی نوآوری اجتماعی که بتواند مشکلات جامعه را حل کند. لازمه این تحول، اراده جدی و برنامه‌ریزی است، اما برای رسیدن به آن نیازمند نگاه سازمانی و اراده جمعی هستیم. برای اینکه بتوانیم انتخاب نخست باشیم باید تمامی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور طرح تحول را رقم بزنند. این طرح تحول، داشتن الگوی رشد و تربیت، نظام کارشناسی، پژوهشی، منابع انسانی مولد و خلاق و زیرساخت پژوهشی نظام نوآوری را طلب می‌کند. تنظیم و برنامه‌ریزی در رابطه متقابل تحصیل با اشتغال، جهت‌گیری علمی از این اصول است و نیازسنجی علمی و سرمایه‌گذاری باید بر روی دانش مورد نیاز انجام شود. تحصیلاتی که بتواند اشتغال‌زایی را به‌طور خودکار برای مردم فراهم کند و اشتغال ایجاد کند مهم است. اگر بتوان ثابت کرد دانشگاه آزاد اسلامی به آینده، امید و اشتغال جوانان اهمیت قائل است می‌تواند به عنوان انتخاب اول در سال 1404 تبدیل شود.


باید بستری فراهم شود تا پایان‌نامه‌ها مشکلات جامعه را حل کنند. برای دانشجو مباحث آموزش، فارغ‌التحصیلی، آینده شغلی و امنیت اقتصادی و اجتماعی اهمیت دارد، لذا بایستی خط مشی و سیاست‌گذاری دانشگاه‌های آزاد اسلامی سراسر کشور از این نقشه راه تبعیت کند. دانشگاه آزاد اسلامی بایستی به شبکه نوآوری اجتماعی تبدیل شود و دانشگاه غیر از برنامه‌های آموزشی، پژوهشی و سایر فعالیت‌های دیگر، برنامه‌های علمی نیز داشته باشد. گسترش رشته‌های دانشگاهی میان‌رشته‌ای که بتواند ارتباط فعال صنعت و دانشگاه را رقم بزند یکی از مهم‌ترین محورهای این بحث است.


ارتباط واقعی صنعت و دانشگاه با توجه به نیازهای روز صنعت اگر ایجاد شود و به معنای واقعی تحقق یابد در‌اینصورت داوطلبان، این دانشگاه را به عنوان انتخاب نخست خود در نظر می‌گیرند ؛ بنابراین ارکان دانشگاه از واحدهای سراسر کشور تا ستاد مرکزی دانشگاه بایستی به دنبال ایجاد نقشه راهی طبق توضیحات فوق باشند.


به نظر شما مهم‌ترین پیشنهادات حوزه معاونت آموزشی برای تسهیل در ارتباط میان صنعت و دانشگاه چه می‌تواند باشد؟


جوانپور: مهندسی و پایش رشته‌های آموزشی در سطح کشور، استان و مرکز استان، بازنگری و مدیریت در فرآیند جذب اعضای هیئت علمی و کارکنان، بررسی و اشراف به بازار آموزشی عالی در سطح کشور، منطقه و فراملی، تشکیل تیم تحول آموزشی در استان و اخذ نقطه نظرات افراد متخصص، آسیب‌شناسی ساختار سازمانی و رفع ایرادات ماهوی، مدیریت تخصصی منابع مالی و تشکیل کارگروه اقتصادی در دانشگاه و مراکز استان‌ها، به‌روز‌رسانی مقررات آموزشی از جمله کارهایی است که در این راستا می‌توان انجام داد.


حذف بروکراسی‌های زائد آموزشی و اداری و رفع تداخل و تزاحم قوانین از مهم‌ترین نکاتی است که باید به آن توجه کرد.


اصلاح سرفصل دروس و به‌روز‌رسانی سرفصل‌ها مطابق استانداردهای بین‌المللی با لحاظ فرهنگ اسلامی و ایرانی، بازنگری در ارتقای رتبه و گروه علمی استادان و ایجاد انگیزه مضاعف در اعضای هیئت علمی با روش‌های گوناگون مادی و معنوی، کم رنگ کردن مداخلات افراد سیاسی در دانشگاه و علمی کردن دانشگاه‌ها با متدهای علمی، حذف و یا ادغام مراکز آموزشی و برخی از واحد‌های زیان‌ده غیر‌علمی در سراسر کشور و حفظ جایگاه واقعی دانشگاه نیز باید مورد توجه قرار گیرد.


مکانیزه کردن اغلب خدمات آموزشی و دانشجوئی به‌طوریکه مانع حضور فیزیکی در دانشگاه باشد، جمع‌بندی دستاوردها و موفقیت‌های دانشگاه‌های استان و کشور و انعکاس آن از طریق صدا و سیما به‌طور ماهانه، برگزاری جلسات مستمر با مدیران آموزش و پرورش استان‌ها توسط واحدهای مراکز استان، ترمیم حقوق اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه برای ایجاد انگیزه و جلوگیری از بی‌توجهی و اشتیاق کم همکاران به سازمان متبوع از جمله پیشنهادات دیگری است که می‌توان ارائه کرد.


آنا: در حوزه مدارس سما چه اتفاقات خوبی در سال 1400 رخ خواهد داد.؟


جوانپور: در تفاهمنامه همکاری میان معاونت سمای تبریز و دانشکده زبان‌های خارجه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در تمامی مقاطع مدارس سما با بهره‌گیری از استادان برتر زبان‌های خارجه، آموزش زبان به‌صورت مدون و منظم برگزار می‌شود.


در تفاهمنامه همکاری میان معاونت سمای تبریز و مؤسسه دارالتحقیق شهید مطهری، برنامه‌های غنی و متنوع فرهنگی با رویکرد ورزشی، هنری و سبک زندگی در مدارس سما تبریز برگزار می‌شود.


با توجه به راه‌اندازی جدی و موفق کلاس‌های مجازی در تمام مدارس سمای تبریز، در صورت ریشه‌کنی همه‌‌گیری ویروس کرونا، این بستر و ظرفیت حفظ شده و از آن در برگزاری کلاس‌های تقویتی، فوق‌برنامه و زبان استفاده شود تا مشکل ایاب و ذهاب مجدد دانش‌آموزان به مدرسه و اتلاف زمان برطرف شود.


آنا: در بخش مدارس مهارتی چه برنامه‌ها و اقداماتی در سال 1400 رخ می‌دهد.؟


جوانپور: برگزاری دوره‌های علمی و کاربردی در مرکز رباتیک سما و  کسب مقام‌های علمی و مهارت‌های عملی، راه‌اندازی مدرسه عالی مهارتی چرم و کفش و شروع جذب مهارت‌آموز در این مدرسه در سال‌تحصیلی آتی، تبدیل آموزشکده سمای تبریز به دانشکده مهارت و کارآفرینی و راه‌اندازی دوره‌ها و رشته‌های مهارتی، برگزاری دوره‌های ضمن خدمت ادارات و دوره‌های کوتاه‌مدت مهارتی و کاربردی از جمله برنامه‌های و اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان‌شرقی برای سال آینده است.


آنا: سال 1400 را با چه اولویت و برنامه اصلی آغاز می‌کنید.؟


جوانپور: تدوین و اجرای برنامه عملیاتی در سطوح متفاوت، از مراکز، واحد و ناحیه تا استان، ساماندهی سرمایه‌های انسانی با اولویت اعضای هیئت‌علمی، اجرای طرح تحول تدریجی به منظور حرکت از وضعیت موجود به سمت وضعیت مطلوب، توسعه بخش بین‌الملل، تقویت توسعه و زیرساخت‌های آموزش الکترونیک، تقویت و توسعه طرح‌های اقتصادی با هدف کسب درآمد‌های غیر‌شهریه‌ای، ایجاد ،  گسترش و تنوع خدمات رفاهی از طریق‌تعاونی‌های مصرف از اولویت‌های دانشگاه آذربایجان‌شرقی برای سال 1400 است.


انتهای پیام/4117/


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته