بررسی چالشهای خرید واکسن کرونا از منظر پزشکی، فقهی و حقوقی/ 3 تعهد دولت در قبال شهروندان چیست؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از شهرکرد، نشست هماندیشی بررسی چالشهای خرید واکسن کرونا از منظر پزشکی، فقهی و حقوقی به همت کانون حقوق شهروندی دانشگاه و با همکاری معاونت دانشجویی و فرهنگی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد بهصورت مجازی برگزار شد.
ولیالله نوری عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد و دبیر این نشست در ابتدای جلسه به تبیین دغدغهها و چالشهای فعلی جامعه در زمینه درمان بیماری کرونا و بهویژه مسائل مطرحشده درباره خرید واکسنهای خارجی پرداخت و اظهار کرد: برگزاری چنین نشستهای علمی میتواند منجر به شفافسازی و آگاهسازی هرچه بیشتر در جامعه شود.
در ادامه معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری به بررسی بُعد پزشکی موضوع پرداخت و عنوان کرد: در تولید واکسن کرونا توجه به سه نکته کارایی و اثرگذاری واکسن، عوارض جانبی و ماندگاری اثر واکسن ضروری است.
شهرام مشهدیزاده بیان کرد: شبکه بهداشت کشور یکی از موفقترین شبکههای بهداشت جهان بوده و مدیریت مبارزه با بیماریهای همهگیر شرق مدیترانه سازمان بهداشت جهانی متعلق به ایران است.
معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی چهارمحال و بختیاری اطمینان داد که واکسن تولید ایران حتماً تأثیرگذار خواهد بود و اگر ایران واکسنی را هم وارد کند، مراحل سختگیرانه و تستهای تأیید فرآوردههای دارویی را طی میکند.
مشهدیزاده ادامه داد: نمیتوان اطمینان صد درصدی مبنیبر بیخطر بودن واکسن داد؛ چراکه این بیماری نوپدید است؛ اما میتوان به جرئت گفت که کمخطرترین خواهد بود.
وی بیان کرد: باید به خادمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعتماد کرد، اگر در کشوری واکسیناسیون انجام شود کسانی که واکسن را تزریق نکنند، بیشتر در خطر ابتلا هستند؛ چراکه افرادی که واکسینه شدهاند، میتوانند برای دیگران عامل انتقال باشند؛ بنابراین اگر بنا شد در منطقهای واکسیناسیون انجام شود، معقول است که همه استفاده کنند.
تعریف حق بر سلامتی چیست؟
رئیس دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد نیز خاطرنشان کرد: حق بر سلامتی، استفاده از فرصتها، امکانات و موقعیتهای برابر برای بهرهمندی از یک زندگی شرافتمندانه و در راستای کرامت انسانی است.
حجتالاسلام مسعود راعی اضافه کرد: مبنای حق بر سلامت و بهداشت، میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که در ماده ۱۲ این سند بیان شده است هرآنچه در شرایط فعلی برای سلامت شهروندان موجود است، باید ارائه شود و برای تحقق شرایط مطلوبتر تلاش حداکثری شود.
وی به موضوع مهم حق بر سلامت اشاره و تأکید کرد: هر دولتی سه تعهد در قبال شهروندان خودش دارد؛ تعهد به شناسایی، احترام و اجرا. شناسایی حق سلامت در اسناد و مقررات داخلی وجود دارد، تعهد به احترام یعنی همه صاحبان قدرت برای این حق احترام قائل باشند و تعهد به اجرا یعنی اقدامات لازم در این زمینه انجام شود.
رئیس دانشکده حقوق واحد نجفآباد گفت: در نتیجه تهیه ملزومات درمانی و ازجمله تولید و یا خرید واکسن ازجمله حقوق سلامت است. پس تعهد دولت در این موارد یک تعهد بنیادین است و البته دولت به موجب اختیارات حاکمیتی و با لحاظکردن منافع عمومی و مصالح جامعه میتواند مطابق قانون محدویتهایی را اعمال کند که بهطور مثال از کدام کشور واکسن برای تأمین منافع عامه خریداری کند.
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/