تامین نقدینگی مورد نیاز پروژههای عمرانی با صندوق پروژه
به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، مسئله تامین مالی پروژههای عمرانی همواره یکی از مهمترین مسائل نظام بودجهریزی کشور بوده است. اتکای بیش از حد تامین مالی پروژههای بزرگ و عمرانی کشور به بودجه همواره سبب قربانی شدن پروژههای عمرانی نسبت به بودجه جاری و حقوق و دستمزد شده است.
طی سالیان اخیر، نسبت بودجه عمرانی کشور به کل بودجه از 50 درصد به زیر 11 درصد رسیده است. در همین زمینه لازم است علاوه بر افزایش سهم بودجه عمرانی برای پروژههای عمرانی بدون توجیه اقتصادی، باید پروژههای عمرانی دارای توجیه اقتصادی به مانند کشورهای پیشرفته دنیا از طریق بازار سرمایه و با روشهای مبتنی بر تامین مالی پروژهمحور مثل صندوق پروژه، تامین مالی شوند.
در همین راستا خبرگزاری آنا با آلبرت بغزیان کارشناس مسائل اقتصادی به گفتوگو پرداخته است.
وی با اشاره به راهکارهای تامین مالی پروژه های عمرانی توسط بخش خصوصی، میگوید متاسفانه دولت با عرضه ناموفق اوراق پالایشگاهی در سالی که گذشت، تجربه بدی را برای صاحبان سرمایه برجا گذاشت و سیاست فروش اوراق با موفقیت روبرو نشد؛ به همین دلیل از صاحبان سرمایه حمایتهای لازم صورت نگرفت و اگر دولت بخواهد مجددا با به راه انداختن صندوقهای بورسی برای پروژههای مختلف سرمایه جذب کند، بعید است که به جز سرمایه گذاریها و کارگزاریها و موسسات تامین سرمایه، افراد دیگری راغب به سرمایه گذاری در بخش خصوصی شوند؛ مگر اینکه روشی را انتخاب کند که اعتماد سرمایه گذاران را جلب کند. بنابراین شیوه انتشار اوراق مشارکت در زمان فعلی کارآمد نخواهد بود.
این کارشناس مسائل اقتصادی در رابطه با جایگزینی اوراق مشارکت با تامین مالی پروژهمحور میگوید استفاده از روشهای مناسب برای تامین مالی پروژه ای تحت عنوان صندوق سهام پروژه و یا شرکت سهام پروژه برای پروژههایی که با کمبود نقدینگی و کاهش بودجه در سال آینده مواجه هستند، مانند پروژههای عمرانی کشور بسیار کاربردی هستند. البته مسئله ارزشگذاری در اینجا بسیار مهم جلوه میکند.
بغزیان اوراق صندوقهای پروژه اگر با قیمت پایین عرضه شود نتیجه بخش نخواهد بود و اگر قیمت بالا داشته باشد نیز کارایی لازم را نخواهد داشت؛ بنابراین ارزشگذاری صندوق و مدیریت پروژه در صندوق پروژه بسیار مهم است. دولت نباید صرفاً از همین طریق برای تامین مالی پروژههای عمرانی اقدام کند و باید بخشهایی از پروژههای عمرانی که توجیه اقتصادی ندارد اما نیاز است که پروژه تکمیل شود را از طریق بودجه عمرانی تامین مالی کند.
گفتنی است شیوه تامین مالی مبتنی بر پروژه به تازگی در شورای عالی بورس به تصویب رسیده است و در آن آیین نامه جدید شورای عالی بورس برای پذیرهنویسی شرکت سهام عام پروژه به عنوان اصلیترین رویکرد در ابتدای بهمن ماه به تصویب رسید. همچنین صندوقهای پروژه نیز به عنوان روش دیگری برای تامین مالی پروژههای کلان و عمرانی در دست بررسی هستند. با این شیوه جدید، باید شاهد حضور شرکت پروژههای جدید برای پروژههای عمرانی متنوع در هر وزارتخانه باشیم.
انتهای پیام/4133
انتهای پیام/