سرمایهگذاری در آنسوی مرزها چه ریسکهایی دارد؟/ ایرانیها رکورددار خرید ملک در ترکیه
به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد بینالملل گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، طی سالیان گذشته کاهش ارزش لیر در برابر دلار آمریکا منجر به افزایش قدرت خرید شهروندان کشورهای مختلف جهان در بازار مسکن ترکیه شده است.
البته ارائه مشوقهای دولت ترکیه مبنی بر اقامت دائم در صورت خرید خانه و فروش ساختمانهای دارای گارانتی مسیر سرمایهگذاری در بازار مسکن این کشور همسایه را برای افراد هموارتر کرده است.
طبق آمار از ابتدای سال 2013 تا پایان سال 2020 سهم ایرانیها از خرید املاک کشور ترکیه 67 درصد بوده است.
حال سؤال اینجاست که آیا بهواقع سرمایهگذاری در بازار املاک ترکیه برای افراد مفید بوده است؟
2 خطر پیش روی سرمایه گذاران مسکن ترکیه
آنچه در این مسیر سرمایهگذاران را تهدید میکند بزرگنمایی قیمتها و شرکتهای صوری است. در سایه نبود نظارتها برخی افراد سودجو، فاقد تخصص و اطلاعات در حوزه مسکن بهصورت شخصی یا در قالب شرکتهای تولیدی اقدام به راهاندازی دفتر و وبسایت کرده و به تبلیغات پرزرقوبرق در شبکههای ماهوارهای میپردازند، به سرمایهگذاران قیمتهای بیش از ارزش واقعی ملک را ارائه داده و از این بخش سودهای کلانی به جیب میزنند.
حسین معصومی، کارشناس حقوقی حوزه املاک درباره سرمایهگذاری در بازار املاک ترکیه میگوید بزرگترین خطر تهدیدکننده خریداران ملک در بازار ترکیه اعتماد این افراد به شرکتهای صوری است که نظارتی بر آنها وجود ندارد و املاک پیشنهادی را با رقمی بیش از ارزش واقعیشان به فروش میگذارند.
به گفته وی آنچه امروزه در بازار مسکن ترکیه به چشم میخورد فعالیت بدون نظارت دلالان و کلاهبردارانی است که خود را با تبلیغات فریبنده و طراحی وبسایتهای پرزرقوبرق در میان متخصصان بازار مسکن مخفی کردهاند.
کارشناس حقوقی حوزه املاک برای سرمایهگذاری در بازار مسکن ترکیه افراد بهتر است به جای توجه به ظواهر آگهیهای خرید، وعدههای رنگارنگ صاحبان املاک مانند اقامت دائم، اعطای حق شهروندی، امکان خرید اقساطی با پیشپرداخت تنها 30 درصد از قیمت خانه به بررسی اعتبار شرکت موردنظر در معامله بپردازند.
معصومی میافزاید مشاهده مدارک شرکت، درخواست برای ارتباط با مشتریان گذشته، درخواست گزارش کارشناسی ملک برای دریافت اطلاعات دقیق از قیمت آن، برگزاری جلسه در محل شرکت، یافتن صرافی معتبر برای انتقال وجه از اهم اقداماتی است که مانع از کلاهبرداری و سودجویی شرکتهای فعال در حوزه مسکن ترکیه میشود.
ایرانیها رکورد دار خرید ملک در ترکیه
ارزان بودن قیمت ملک در ترکیه نسبت به سایر کشورهای همسایه، شرایط سهلالوصول خرید ملک، اعطای حق شهروندی و اقامت، پیشرفت روابط بینالملل، ثبات سیاسی، آبوهوای معتدل موجب جذب سرمایه خارجی و رشد اقتصادی این کشور طی سالهای اخیر شده است.
این کارشناس حقوقی املاک درباره قیمت ملک در ترکیه میگوید متوسط قیمت هر مترمربع ملک در ترکیه از 14 تا 20 میلیون تومان شروع میشود البته قیمتها در شهرهای استانبول، ازمیر و آنکارا به متری چند 10 میلیون تومان هم میرسد.
معصومی با اشاره به آسان بودن خرید ملک در ترکیه میافزاید برای جذب سرمایهگذاری شرایط را طوری فراهم کردند که افراد با سرمایه اندک نیز ترغیب به خرید ملک میشوند چرا که امکان خرید ملک با پیشپرداخت 30 درصد و اقساط بلندمدت مهیا شده است.
به گفته وی بهرغم شیوع ویروس کرونا، محدودیت و ممنوعیت پروازهای خارجی، طبق آمار اداره ثبتاسناد و املاک ترکیه، از ابتدای سال 2020 تا ماه دسامبر، 15 هزار و 814 قطعه زمین و 214 هزار و 310 واحد مسکونی به خارجیها فروخته شده که ایرانیها از نیمه دوم سال هر ماه رکورددار خرید ملک در ترکیه شدهاند و پسازآن عراق و روسیه رتبه دوم و سوم را در خرید ملک در ترکیه کسب کردهاند.
فارغ از فرار سرمایهها به کشور ترکیه آنچه جای تأمل را برای سرمایهگذاران پررنگتر میکند کاهش ارزش لیر در برابر دلار آمریکا و از بین رفتن دارایی افراد در ترکیه است، همچنین نباید از کودتای نافرجام 4 سال اخیر این کشور و تجربیات تلخ سرمایهگذاری در بازار املاک گرجستان و امارات متحده عربی گذشت.
همچنین شرایط حال بازار املاک ترکیه به سیاستگذار این موضوع را یادآور میشود که چه فرصتی را برای جذب سرمایه در دوران جنگ و مشکلات سیاسی کشورهای منطقه نظیر عراق و سوریه از دست داد با اینکه میتوانست با ایجاد مشوق و محرکهایی بازار مسکن ایران را به قطب بزرگ سرمایهگذاری تبدیل کند.
انتهای پیام/4133/پ
انتهای پیام/