برنامهریزی دقیق و مداوم برای انجمنها باید مورد توجه قرار گیرد
گروه استانهای خبرگزاری آنا- داووددهقانی محمودآباد، انجمنهای علمی دانشجویی متشکل از دانشجویان فعال، باانگیزه و با ظرفیتهای بالا هستند که موجب تجمیع و متمرکز شدن دانشجویان مشتاق به فعالیتهای پژوهشی و علمی میشوند.
بخش عمده این ظرفیتها، ابتدای کار بهصورت بالقوه هستند و اگر دانشگاهها بستر مناسبی را برای فعالیت انجمنها فراهم آورند؛ بالفعلشدن این ظرفیتها دور از دسترس نخواهد بود؛ بنابراین در راستای ترویج روحیه علمی، توانمندسازی و ایجاد انگیزه در دانشجویان، دانشگاه باید انجمنهای علمی دانشجویی را فعال و حمایت کند.
انجمن علمی مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول فعالیت خود را از سال ۱۳84 آغاز کرده و در طرحهای پژوهشی، برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی و پژوهشی با همکاری دانشگاه یا نهادهای دولتی در حال فعالیت بوده و جذب دانشجویان مستعد و استفاده از آنان در قالب کمیتههای موجود را مورد توجه قرار داده است.
خبرنگار آنا در راستای تشریح فعالیتها، دستاوردها و برنامههایانجمن علمی مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول گفتوگویی را با محمدرضا هدیهزاده ترتیب داده است که مشروح این گفتوگو در ادامه میآید:
آنا: انجمن علمی متبوع خود را با ذکر جزییات، چگونگی تشکیل و نوع و حیطه کارکرد آن(زمینههای کاری) معرفی کنید. (تاریخ راهاندازی، تعداد اعضا و ....)
هدیهزاده: ماهیت انجمن علمی با هدف فرآیند کارگروه در راستای مباحث علمی است که دانشجویان گروه مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول هم در این زمینه نقشآفرینی مناسبی داشتهاند. انجمن علمی مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول از ۱۳۸۴ با همت و تلاش دانشجویان این رشته تأسیس و تاکنون فعال است، رشته مهندسی پزشکی در جنوبغرب کشور با واحد دزفول مزین شده است به همین دلیل تعداد دانشجویان بالایی در این رشته مشغول به تحصیل هستند که انجمن از ۸۰۰ دانشجو فعال خود در سال به طور متوسط برای ۴۵۰ دانشجو رشته برنامههای منوع علمی برگزار میکند.
آنا: در مورد برنامهها توضیح دهید؟
هدیهزاده: برنامههای علمی انجمن شامل کارگاههای آموزشی و پژوهشی، بازدیدهای علمی برون و دروناستانی، مسابقات علمی، ساخت پروژههای دانشجویی، نشریه دانشجویی، سخنرانیهای علمی، نشستهای تخصصی، کلاسهای کمکدرسی، برگزاری کنفرانس علمی است.
آنا: جایگاه و وظایف انجمنهای علمی در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
هدیهزاده: از اهمیت والای انجمن علمی در دانشگاه نمیتوان غافل شد؛ در انجمنها کارهای بزرگ و ارزشمند حاصل میشود که فقط نیازمند به دیده شدن و تداوم این دسته از برنامهها هستند.
آنا: انجمنهای علمی بهعنوان هستههای تخصصی چه نقشی در پیشبرد علمی و توسعه علم و دانش بهویژه دانشهای نوین دارند؟
هدیهزاده: قطعا در مجموعههای دانشجویی که سرشار از امید و شور برای گسترش و ارتقای سطح علمی هست با برنامهریزی و سیاستگذاری مناسب برای چنین مجموعههایی میتوان خروجی بسیار مناسب که موجب به شکوفایی نسل جوان و پیشرفت در مباحث علمی را رقم بزنند.
آنا: حمایت از انجمنهای علمی دانشجویی را چگونه ارزیابی میکنید و مشکلات و چالشهای مسیر فعالیت خود را چه چیزهایی میدانید؟
هدیهزاده: در عمل واقعیتهایی وجود دارند که شاید روی کاغذ نادیده گرفته میشوند، اما نکته مهم و کلیدی آن است که نگاه هدفمندی که میبایست به جایگاه انجمنهای علمی در دانشگاه باشد وجود ندارد، به همین علت سبب مشکلات عدیدهای مانند نداشتن مکان مناسب برای استقرار انجمن، نبود تخصیص منابع مالی پژوهشی به انجمنها و پروسههای زمانبر اداری که بسیاری از انرژی و وقت فعالان این حوزه را تلف میکند که خود نکته اساسی در دلسرد شدن و ناامید کردن دانشجویان است. نکته کلیدی که هیچ مرجع به آن توجه ندارد، فقدان سیاستگذاری و برنامهریزی دقیق و مداوم برای این مجموعهها است که باید مورد توجه قرار گیرد، در واقع متولی انجمن علمی در سطح کلان برنامهای برای ارتقا و رشد این مجموعهها ندارند.
آنا: انجمنهای علمی چگونه تقویت میشوند تا در پیشبرد علم موفق باشند؟
هدیهزاده: تقویت انجمنهای علمی در ابعاد مختلف قابل بررسی است، حمایت استادان گروه آموزشی، حمایت مجموعه ریاست و معاونت پژوهشی و مالی دانشگاه از جمله راههای این تقویت است، ایجاد سازکار و قوانین و دستورالعملهای بهروز، برنامهریزی و چشمانداز مناسب در سطح کلان و خرد،کاهش تشریفات اداری برای برگزاری برنامههای انجمن از دیگر ابعاد تقویت انجمنهاست. توانمندسازی مداوم استادان گروه و اعضای انجمن علمی با برگزاری کارگاه و ورکشاپهای مرتبط، شرکت در رویدادهای مرتبط استانی و کشوری نیز از راههای تقویت انجمنهای علمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
آنا: نحوه همکاری مسئولان امر در دانشگاه با انجمن شما چگونه بوده است.؟
هدیهزاده: شاید در گذشته مورد کملطفیهایی قرار داده میشدیم، اما در سه سال اخیر تاکنون همه مسئولان دانشگاه همکاری لازم را داشته اند اما این همکاری زمانی به نتیجه مطلوب ختم میشود که طبق برنامه و سیاستی در این مسیر گام برداشته شود.
آنا: چنانچه فعالیتهای اجتماعی، علمی، فرهنگی و موفقیت ها و دستاوردهایی داشته اید تشریح کنید؟
هدیهزاده: انجمن علمی مهندسی پزشکی در سال ۹۷ بهعنوان انجمن برتر دانشگده فنی و مهندسی و جزء برترینهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول، در سال ۹۸ انجمن برتر دانشگده فنی و مهندسی و انجمن برتر هفته پژوهش و در سال ۹۹ بهعنوان انجمن برتر این واحد دانشگاهی و استان خوزستان برگزیده شد که به جشنواره فرهیختگان هم راه یافته است.
از فعالیتهایی که صورت گرفت برای نخستینبار سال ۹۷ و ۹۸ در نمایشگاه استانی دانشگاه جندیشاپور دزفول بهعنوان نماینده دانشگاه آزاد اسلامی شرکت کردیم که با ارائه پروژههای دانشجویی حضور پررنگ و مؤثری در این زمینه محقق کردیم.
آیا در انجمن خود موفق به تولید محصول و یا موفقیتهای دیگری شدهاید؟ (بهویژه فعالیتهای کرونایی)
هدیهزاده: ساخت پروژهای دانشجویی که مدلهای آزمایشگاهی تجهیزات پزشکی است جزء فعالیتهای ارزشمند انجمن محسوب میشود که دستگاههایی مانند کمربند نابینایان، ربات هشدار موانع نابینایان، ثبت نوار قلب، میکرودرم، ربات واسط انسان و کامیپوتر(جدیدترین تکنولوژی دنیا) و ... عرضه کرده بودیم.
آنا: چنانچه توضیحی دارید که در سوالات مطرح نشده و در باره انجمن مصاحبه را کامل میکند تشریح کنید.
هدیهزاده: در این زمینه درد و دلها زیاد است اما اکتفا به موارد اساسی کفایت میشود؛ چند نکتهای وجود دارد که از مسئولان بالادست دانشگاه تقاضا داریم که متولی انجمنهای علمی را بهصورت پایدار و دائم تعیین کند و این مسئول و متولی برای رشد و پیشرفت این انجمنها برنامههایی تدوین و عملی کنند و نگاه گزارشی را از روی انجمنها بردارند، اگر نگاه گزارشی به نگاه عملکردی تبدیل شود بسیار از نواقص مهارتی، آموزشی و پژوهشی در مباحث علمی حل و فصل میشود.
به عنوان فردی که چهار سال فعالیت مداوم و پیوسته در این مجموعه دارم عرض میکنم انجمنهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی را به مجموعه انجمنهای علمی وزارت علوم وصل کنید تا برای ارتقای دانشجویان و ارائه توانمندیهای آنان در سطح کلان کشور فرصتی ایجاد شود. همانطور که مسئولان مطلع هستند، انجمن علمی در وزارت علوم زیر نظر معاونت فرهنگی و دانشجویی است، در حالیکه انجمنها در دانشگاه آزاد اسلامی تا سال گذشته زیر نظر دفتر ارتباط با صنعت بودند و از آن زمان تا کنون زیر نظر باشگاه پژوهشگران هستند، به همین دلیل برای شرکت در مراسمها و برنامههای وزارت علوم محرومیم و همین باعث ضعف در توامندسازی اعضا انجمنها میشود.
انتهای پیام/4117/
انتهای پیام/