راهاندازی انجمنهای علمی به منظور ارتقای کیفیت و توسعه علمی نيروهای متخصص است
گروه استانهای خبرگزاری آنا، چند سالی است که دانشگاه آزاد اسلامی سعی کرده تا با تغییر رویکرد در همه ابعاد خود به دانشگاهی مؤثر تبدیل شود، یکی از این تغییرات فعالیت انجمنهای علمی است که با جذب دانشجویان در بدنه این انجمنها شاهد شور علمی در بطن واحدهای دانشگاهی هستیم. ممارست و آمادگی دانشجویان در این انجمنهای علمی برای ورود به مسئولیتهای بعد از پایان تحصیلات نخستین دستاورد آنان با حضور در این انجمنهای علمی است، یونس کماچی رئیس انجمن علمی مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا ابعاد دیگری از فعالیت انجمنهای علمی را تشریح کرد که مشروح آن در ادامه میآید.
آنا: انجمن علمی متبوع خود را با ذکر جزییات، چگونگی تشکیل و نوع و حیطه کارکرد آن(زمینه های کاری) معرفی فرمایید. (تاریخ راه اندازی، تعداد اعضا و ....)
کماچی: گروه مهندسی عمران یکی از گروههای مهم دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس بوده و به لحاظ تعداد دانشجویان در جایگاه مهمی در این واحد دانشگاهی قرار دارد. در حال حاضر گرایشهای این رشته شامل کارشناسی پیوسته مهندسی عمران، کارشناسی ناپیوسته مهندسی اجرایی، کارشناسی ارشد ناپیوسته سازه و کارشناسی ارشد ناپیوسته مدیریت ساخت است و در تمام مقاطع تحصیلی دانشجویان توانمند در گروه حضور دارند و در مقاطع تحصیلات تکمیلی دانشجویانی با توانمندیها و تجربیات ارزشمند، مشغول به تحصیل هستند. انجمن علمی مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس در سال 1394 فعالیت خود را آغاز کرده است و 150 نفر عضو این انجمن هستند.
آنا: جایگاه و وظایف انجمنهای علمی در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
کماچی: انجمنهای علمی به منظور گسترش و پيشبرد و ارتقای علم و توسعه کيفی نيروهای متخصص و بهبود بخشيدن به امور آموزشی و پژوهشی در زمينههای مربوطه تشکیل شدهاند. از وظایف انجمن ايجاد زمينههای ارتباط میانانجمن، دانشگاه و ساير مراكز علمی به منظور انجام امور آموزشی و پژوهشی رشته مورد نظر و انتقال دستاوردهای علمی و عملی است. از وظایف دیگر انجمن مهيا ساختن محيطی مناسب برای اعضا به منظور تبادل نظر علمی، تخصصی و آمادهسازی زمینه برای ایجاد خلاقیت و فعالیتهای علمی و پژوهشی، شناخت استعدادها و هدایت صحیح آنها و كمک به توسعه علمی از طريق تشكيل كنفرانسها، سمينارها و گردهمايیهای علمی و تخصصی، ارائه طريق برای حل مشكلات و انعكاس نتايج حاصل از بررسیها به مراجع ذيربط در دانشگاه از وظایف دیگر انجمنهای علمی است. موضوعاتی مانند برگزاری همایشها و برگزاری کارگاهها بیشتر مورد توجه بوده است و بحث ایجاد ارتباط مناسب و مؤثر میان دانشجویان چه در داخل دانشگاهها و چه در سطوح میان دانشگاهی کمتر مورد توجه بوده است. به طور قطع موضوع همفکری میان اعضای انجمن میتواند منجر به خروجیهای ارزشمندی شده و بحث و تبادل بر روی مسائل علمی و پژوهشی میتواند منجر به خروجیهایی شود که در صنعت بسیار حائز اهمیت است.
ترویج روحیه فعالیت گروهی دانشجویان در انجمنهای علمی/ وقتی «بودجه کم» مشکل همه انجمنهاست
آمادگی انجمنهای علمی برای همکاری در اجرای طرحهای پژوهشی و مطالعاتی
آنا: انجمنهای علمی بهعنوان هستههای تخصصی چه نقشی در پیشبرد علمی و توسعه علم و دانش بهویژه دانشهای نوین دارند؟
کماچی: به منظور گسترش علم، ارتباطات علمی ضروری به نظر میرسد، به همین دلیل است که در برخی کشورها بیشترین تلاش برای گسترش تولید علم معطوف به ایجاد این ارتباطات در قالبهای مختلف است، نمونه این ارتباطات را میتوان در موضوع استارتاپها مشاهده کرد. ایجاد محیطهای تبادل و ارتباطات علمی منجر به گسترش فعالیتهای علمی شده و از دل این ارتباطات میتواند ایدهها و خروجیهای ارزشمندی به دست آید. در کشور ما این ارتباطات تا حدودی در محیطهای دانشگاهی شکل گرفته است و متأسفانه بعضاً ارتباط مناسبی میان دانشگاه و صنعت برقرار نمیشود و به این معنی که این ارتباط، بیشتر میان استادان و دانشجویان است که در فعالیتهای علمی شرکت میکنند و متأسفانه بیشتر آن جنبه آموزش دارد. امّا حوزه فعالیت انجمنها فراتر از این است، به صورتی که افراد مختلفی که ممکن است زمینههای فعالیت علمیشان در موضوعات خاص باشد، بتوانند در یک محفل علمی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و تبادل اطلاعات کنند و از نوع فعالیت علمی همدیگر آگاه شوند و فعالیتشان را در یک محیط کاملاً علمی نقدپذیر با نگاه کلانتر رصد کنند.
آنا: حمایت از انجمنهای علمی دانشجویی را چگونه ارزیابی میکنید و مشکلات و چالشهای مسیر فعالیت خود را چه چیزهایی میدانید؟
کماچی: حمایتها که در حد خیلی مطلوب و رضایتبخش نیست،گرچه با این سطح حمایت مالی میتوان یک سری اقدامات را اولویتبندی کرد و به انجام رساند. به طور قطع حمایت مالی بیشتر باعث میشود که فعالیتهای انجمن گسترش یافته و شناخته شده تر از قبل نزد دانشجویان و استادان باشد.
در مورد چالشها هم باید گفت: نداشتن آشنایی کافی دانشجویان با ماهیت و فعالیتهای انجمن، کمبود بودجه، مشخص نبودن جایگاه انجمنهای علمی، نداشتن ارتباط مؤثر میان هسته اصلی انجمنهای علمی با استادان و دانشجویان، کم شدن انگیزه استادان برای هدایت انجمنها، کم شدن انگیزه دانشجویان برای مشارکت در فعالیتهای انجمن از جمله مشکلاتی است که با آن روبرو هستیم.
محدود شدن فعالیتهای انجمنهای علمی به برگزاری دورهها به تنهایی و یا دورههایی با کیفیت پایین، افزایش روحیه فردگرایی در اعضای انجمن به جای همکاری و همافزایی اعضا، نبود تمرکز فعالیتها بر روی مسایل مهم و کاربردی، پرداختن به مسائل حاشیهای به غیر از فعالیتهای علمی-پژوهشی از دیگر معضلاتی است که با آن روبرو هستیم.
آنا: انجمن های علمی چگونه تقویت می شوند تا در پیشبرد علم موفق باشند؟
کماچی: شاید مهمترین موضوع در توسعه موضوعات مالی باشد، در زمینه توسعه و پیشرفت انجمنهای علمی نیز تخصیص بودجههای مناسب، ارائه تسهیلات مالی، در نظر گرفتن مشوقهای مالی و مواردی از این دست میتواند باعث توسعه و پیشرفت انجمنهای علمی شود.
امروزه تبلیغات و رسانه یک عنصر مهم در پیشرفت فعالیتهای مختلف محسوب میشود، موضوع انجمنها و فعالیتهای آنان کمتر رسانهای شده است. قطعاً با تبلیغات مناسب و معرفی بهتر جایگاه انجمن ها و ارائه فعالیتهای آنها، گام مهمی در شناخت و پیشرفت انجمنها برداشته خواهد شد. در این راستا پایگاههای اطلاعرسانی و خبرگزاری ها نقش بسیار مهمی دارند. با توجه داوطلبانه بودن فعالیتهای آموزشی پژوهشی انجمنها، فرآیند کسب دانش در انجمنهای علمی برای دانشجویان از جذابیت بیشتری برخوردار است. هرچه اطلاعرسانی بهتری به منظور تشویق دانشجویان برای مشارکت داوطلبانه در فعالیتهای علمی و پژوهشی صورت گیرد، ایدهها و تواناییهای بیشتری شناسایی میشود
برگزاری سلسله جلسات با مسئولان ذیربط و مرتبط با امور انجمنهای علمی، داشتن نماینده در جلسات وزارت علوم و مراسم مختلف در حضور رئیسجمهور، مقام معظم رهبری و ...، برگزاری جشنوارههای مختلف و … برای ایجاد فضایی سالم برای رقابت این تشکلها با یکدیگر در سطح کشور، تشکیل کمیتهای از اعضای فعال انجمنهای علمی سراسر کشور برای همفکری و ایجاد پویایی و بهرهوری بهتر و بیشتر در سطح کلان با حضور نمایندهای از دانشگاه آزاد اسلامی، توجه به موضوع کسب درآمدهای غیرشهریهای و ایجاد مشارکت سازنده برای انجمنهای علمی از جمله موارد دیگری است که انجمنهای علمی تقویت میشوند.
نحوه همکاری مسئولان امر در دانشگاه با انجمن شما چگونه بوده است.؟
کماچی: همکاری و حمایت هیئترئیسه و مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس با توجه به شرایط موجود و مشکلاتی که از لحاظ اقتصادی در همه دانشگاهها موجود است، مناسب بوده است؛ البته اگر در کنار موضوع آموزش بر روی موضوعات پژوهشی و تولید علم و فناوری نیز سرمایهگذاری مناسبی شود ، تأثیر بیشتری روی روند پیشرفت علم و عملکرد انجمنها میگذارد. خوشبختانه هیئت رئیسه دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس و رئیس این واحد دانشگاهی بر موضوع درآمدزایی غیرشهریهای و موضوعات تولید علم و فناوری و ارتباط مؤثر با صنعت تأکیدات فراوان دارد، به طور نمونه در رشته مهندسی عمران موضوعاتی مانند ایجاد آزمایشگاه بتن صنعتی بسیار مدنظر وی بوده و اقدامات بسیار مناسبی در این زمینه نیز صورت پذیرفته است
آنا: چنانچه فعالیت های اجتماعی، علمی، فرهنگی و موفقیت ها و دستاوردهایی داشته اید تشریح فرمایید.
کماچی: برگزاری همایشهای علمی، کارگاههای آموزشی، همکاری و برگزاری همایشهای معارفه دانشجویان ورودی جدید، برگزاری بازدید از پروژههای مختلف عمرانی در حوزههای ساختمان، راهسازی و غیره، ارائه گواهی به شرکتکنندگان در کارگاههای تخصصی، برگزاری کلاسهای حل تمرین و انتشار نشریه عمران، اقتصاد، انرژی از مهمترین این فعالیتهاست.
آنا: آیا در انجمن خود موفق به تولید محصول و یا موفقیت های دیگری شده اید؟ (بویژه فعالیت های کرونایی)
کماچی: یکی از مواردی که شاید بتوان گفت به واسطه انجمن صورت پذیرفته است، موفقیتها و افتخاراتی بوده است که اعضای انجمن در مسابقات کسب کردهاند که از آن جمله میتوان کسب دو مقام نخست مسابقات سازه محافظ تخممرغ (EPD) در همایش موسسه بتن آمریکا (ACI) در دو سال پیاپی، کسب مقام دوم در مسابقات بتن متخلخل، کسب مقاوم دوم مسابقات بتن هدفمند را یادآور شد. با عنایت به وجود محدودیتهای ناشی از همهگیری ویروس کرونا و کاهش ارتباطات میان دانشجویان با واحد در این مقطع زمانی مشکلاتی ایجاد شده است و ارتباطات مؤثر کاهش یافته است.
آنا: چنانچه توضیحی دارید که در سوالات مطرح نشده و در باره انجمن مصاحبه را کامل میکند تشریح کنید.
کماچی:در کشورهای پیشرفته انجمنهای علمی یک نوع سازمان شناخته شده است که بهصورت جدی روی آنها سرمایهگذاری میشود؛ چرا که یکی از مهمترین کانونهای علمی و تأثیرگذار بر تولید علم و روند فعالیتهای علمی محسوب میشوند. قطعاً برقراری ارتباطات علمی میان دانشجویان فواید بسیاری دارد که یکی از بسترهای مناسب برای شکلگیری این ارتباطات انجمنهای علمی دانشگاهها هستند. حضور و مشارکت دانشجویان در فعالیت های انجمن های علمی فواید بسیاری دارد، افزایش اعتماد به نفس دانشجویان، فراگیری انجام کارهای گروهی، پرورش شخصیت و سازگاری با محیط اجتماعی، کسب تجربیات مفید برای آینده کاری، استعدادیابی و پرورش ایدههای دانشجویان، شکلگیری هستههای فناور و تقویت بنیه علمی و مهارتی از جمله این فواید است.
در پایان لازم میدانم از مدیران محترم سابق گروه مهندسی عمران و رؤسای سابق انجمن علمی مهندسی عمران حمیدرضا کمالان، امیرعباس فاطمی، حسین کیهانی و حمید رحمانی سامانی نام ببرم که تلاشهای بسیار ارزشمندی برای گروه مهندسی عمران و انجمن علمی مهندسی عمران متقبل شدهاند و اوج شکوفایی فعالیتهای انجمن در دوره ریاست رحمانی سامانی رقم خورده است.
انتهای پیام/4117/
انتهای پیام/