دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 آذر 1394 - 15:43

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان: مبانی انسان‌شناسی در تنظیم اعلامیه حقوق بشر اثرگذار است

حجت‌الاسلام حبیب رضا ارزانی با توجه به لزوم بررسی نگرش غرب به حقوق بشر گفت: غربی‌ها گمان می‌کنند ما با اصل حقوق بشر مخالف هستیم درحالی که ما می‌گوییم آیا حقوق بشر در غرب به نیکی دیده شده یا از زاویه خاص به آن توجه شده است.
کد خبر : 56097

به گزارش خبرنگار آنا، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان در همایش «اسلام، معنویت، عدالت و حقوق بشر» که به مناسبت بزرگداشت روز جهانی حقوق بشر به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) برگزار شد،افزود: مبانی انسان‌شناسی در تنظیم اعلامیه حقوق بشر اثرگذار است و انسان یک موجود عینی بوده و ذهنی نیست و این موجود عینی از دو حالت خارج نیست یا وابسته است و یا مستقل که اگر وابسته باشد باید یک مدل برای او تصمیم گرفت و اگر وابسته باشد باید جور دیگری برای او فکر شود.


ارزانی با تاکید بر واجب الوجود بودن پروردگار بیان کرد: انسان نیز مستقل نبوده و وابسته به این واجب الوجود بوده و از آن وجود مستقل شکل می‌گیرد، ما در تمامی موارد وابسته به حضرت معبود هستیم و به هر اندازه که ذات احدیت اراده کند علم، حیات و قدرت خواهیم داشت.


وی با بیان اینکه فیض الهی هر لحظه بر وجود انسان نازل می‌شود و اگر اراده کند حیات انسان قطع می‌شود، تصریح کرد: اگر بخواهیم برای حقوق پایه گذاری انجام دهیم باید دید که آیا باید درباره ماهیت یا درباره وجود انسان این پایه گذاری انجام شود، اگر پایه گذاری حقوقی در رابطه با ماهیت انسان باشد چنین چیزی میسر نیست چرا که انسان‌ها با یکدیگر تفاوت‌های زیادی دارند و بدون شک شخصی که در ایران زندگی می‌کند از نظر موقعیت و فرهنگ و موارد دیگر با یک انسان آفریقایی یا اروپایی متفاوت است.


ارزانی با توجه به وجود روح در وجود انسان خاطرنشان کرد: خداوند در قرآن به پیامبر عظیم الشأن اسلام می‌فرماید از تو درباره روح می‌پرسند بگو آنچه در این باره می‌دانم بسیار قلیل است، آن حقیقت مشترک انسان که حقوق بر آن بار می‌شود روح انسان است که به جز خدا کسی از حقیقت آن آگاه نیست.



مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان ادامه داد: غربی‌ها گمان می‌کنند ما با اصل حقوق بشر مخالف هستیم درحالی که ما می‌گوییم آیا حقوق بشر در غرب به نیکی دیده شده یا از زاویه خاص به آن توجه شده است؟


وی با توجه به انواع انسان‌شناسی در غرب اظهار کرد: تفکرات مختلفی در غرب پیرامون انسان وجود دارد که از داروینیسم، فرویدیسم، مارکس و پوچ گرایی که انسان را زائد بر طبیعت می‌داند وجود دارد تا اگزیستانسیالیسم که انسان محوری است اما باید دید که این نگرش‌ها نگاه جامع و کاملی به انسان دارند یا خیر و آیا شرافت و کرامت انسان در این مکاتب دیده شده است؟


ارزانی قرآن را کلام الهی و غیر قابل نقد دانست و گفت: باید مشخص شود که آیا اندیشمندان دنیا حق نقد اعلامیه حقوق بشر را دارند یا خیر، گوهره وجود تمام ادیان عدالت است که عدالت چیزی جدای از مساوات است چرا که بالسویه تقسیم کردن همه چیز برای همگان روش درست و پاسخگوی نیازهای بشر نیست و اگر بخواهیم حقوق بشر را استیفا کنیم بدون شک باید ملاک‌ها و شاخص‌ها توسط ادیان مشخص شود تا مانایی داشته باشد.


مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان در پایان با اشاره به آیه «و لقد ارسلنا رسلنا بالبینات و انزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم الناس بالقسط و انزلنا الحدید»، بیان کرد: خداوند می‌فرماید اگر ۳ چیز کنار هم قرار بگیرد مانایی دارد کتاب، ترازو و سلاح آهنین، کتاب الهی برای قانون، ترازو برای عدالت اجتماعی و همچنین اگر بخواهید به برپایی عدالت و قسط نگاه واقع گرایانه داشته باشید به سلاح آهنین نیز نیاز خواهید داشت.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب