دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 بهمن 1399 - 00:05
آنا گزارش می‌دهد؛

مخازن نفتی کشور چند سال دیگر عمر خواهند کرد؟/ کشور نیازمند میادین جدید است

در این گزارش به بررسی ظرفیت فنی مخازن نفت کشور برای برداشت و تولید بیشتر می‌پردازیم.
کد خبر : 560159
کدام-کشورها-بیشترین-ذخایر-نفتی-را-دارند.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در روز سه شنبه 7 بهمن 99 در حاشیه ششمین کنگره نفت و نیرو در جمع خبرنگاران گفت: 40 سال است که عده‌ای در کشور در تلاش‌اند تا تولید نفتمان بیشتر از 4 میلیون بشکه در روز نشود، این افراد در این راه به مجلس هم رفته‌اند و موفق هم شده‌اند حتی در این مسیر و برای رسیدن به هدف خود افراد بسیاری را از هستی ساقط کرده‌اند.


در قبال این صحبت‌های شیخ الرئیس وقتی خبرنگاران جویای نام این افراد شدند، زنگنه از آنها به عنوان "عوامل غیبی" یاد کرد.


زنگنه همچنین در این کنگره از اهتمام وزارت نفت برای افزایش تولید نفت ابتدا به 6.5 میلیون بشکه در روز و سپس به 8 میلیون بشکه در روز خبر داد.


وزیر نفت درباره علت افزایش تولید نفت گفت: حرکت تولید انرژی در جهان به سمت و سویی می رود که روزگاری در آینده تولید این طلای سیاه محدود و حتی ممنوع خواهد شد بنابراین اکنون زمانی است که باید تولید نفت خود را افزایش دهیم و این انرژی تجدید ناپذیر زیرزمینی را به انرژی تجدیدپذیر رو زمینی تبدیل کنیم.


حال سوال اینجاست که آیا واقعا عده‌ای در داخل کشور مانع از افزایش تولید نفت شده‌اند؟ و به طور کلی ظرفیت تولید نفت کشور چه میزان است؟


در این گزارش به سوالات فوق بنابر نظر صاحب‌نظران این حوزه پاسخ خواهیم داد.


پیری مخازن و کاهش نرخ برداشت


محمد علی خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک درباره تصمیم وزارت نفت مبنی بر افزایش تولید می‌گوید برای برداشت از مخازن 2 روش صیانی و غیر صیانتی وجود دارد که در روش اول از الگوهای استاندارد استفاده شده و هیچ فشار و تاثیر مخربی بر مخازن وارد نمی‌شود اما در روش دوم فشار مضاعفی بر مخزن وارد شده و عمر آن کاهش می‌یابد.


به گفته وی زمانی پیش از انقلاب میزان تولید روزانه نفت در کشور به 6 میلیون بشکه رسید اما خود مهندسان حاضر در آن دوره اعتراف کردند که این گونه برداشت موجب استهلاک تجهیزات و چاه‌ها شده و نمی‌توان برای طولانی مدت از این روش استفاده کرد.


نماینده سابق ایران در سازمان کشورهای صادرکننده نفت می‌افزاید 40 سال است که در حال برداشت نفت از مخازن هستیم و این طبیعی است که با گذشت این همه مدت، چاه‌های ما پیر شده و نرخ برداشت از آنها کاهش یافته باشد.


خطیبی با بیان اینکه با وضعیت مخازن موجود حداکثر ظرفیت و توان برداشت 4 میلیون بشکه در روز است، می‌گوید مانعی برای افزایش تولید وجود ندارد اما باید دانست که کشور ظرفیت خاصی دارد.


به عقیده وی اگر به منزله افزایش تولید، بیش از ظرفیت، بر مخازن فشار وارد کنیم به نوعی به کشور خیانت کرده‌ایم مگر اینکه به فکر کشف میادین جدید و برداشت از آنها باشیم.


نماینده سابق ایران در اوپک می‌گوید همه در کشور به افزایش تولید تمایل دارند و همیشه سعی کردند با تخصیص بودجه به این بخش، هدف مورد نظر را ممکن کنند.


خطیبی می‌افزاید آقای زنگنه 16 سال در کشور وزیر نفت بوده اند اگر امکان تحقق افزایش تولید وجود داشت چرا طی این همه سال از وزارتشان به این هدف نرسیدند؟


جذب سرمایه گذار خارجی و جلوگیری از تحریم نفتی


محسن داوری کارشناس مسائل نفت درباره اظهارنظرهای زنگنه وزیر نفت در خصوص دخالت عوامل غیبی در جلوگیری از افزایش تولید می‌گوید به نظر می‌رسد منظور وزیر نفت به قرادادهای آی پی سی بر می‌گردد که برای جذاب کردن شرایط قرارداد برای جذب سرمایه گذار خارجی در قراردادهای نفتی در فضای پسابرجام طراحی و تدوین شده بود.


به گفته وی در آن زمان این قراردادها مخالفان بسیاری داشتند که حتی پای آن را به مجلس هم کشاندند و باعث شدند روند جذب سرمایه گذاری خارجی به تاخیر بیفتد.


داوری می‌افزاید مخالفت برخی نهادهای داخلی با مفاد قراردادهای آی پی سی باعث شد تا سرمایه گذاران خارجی بیشتری نتوانند با ایران قرارداد همکاری منعقد کنند تنها توتال و سی ان پی سی چین در کنار شرکت داخلی پتروپارس برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی به میز مذاکره آمدند و قراردادی را به امضا رساندند که بعد از خروج آمریکا از برجام آن 2 شرکت خارجی هم ترک قرارداد کردند.


کارشناس مسائل نفتی با تاکید بر اینکه مشارکت شرکت‌های خارجی در پروژه‌های نفتی علاوه بر افزایش توان تولید به نوعی کشور را از تحریم مصون می‌دارد، می‌گوید به عنوان نمونه مشارکت غول‌های نفتی در پروژه‌های کشور روسیه باعث افزایش توان تولید این کشور شده و سهم آن را در بازار جهانی نفت به حدی موثر کرده است که این کشور را در برابر تحریم کلی گاز و نفت آمریکا در امان نگه داشته است چرا که بازار تحمل خروج نفت و گاز روسیه را ندارد.


داوری همچنین به صحبت‌های 2 سال پیش زنگنه اشاره کرد و می‌افزاید طبق گفته وزیر اگر در کار وزارت نفت تاخیر نینداخته بودند و توانسته بودیم 5 قرارداد دیگر مانند قرارداد منعقد شده با توتال در فضای پسابرجام به امضا برسانیم، آمریکا دیگر نمی‌توانست به راحتی کشور را تحریم کند.


وی همچنین به دیگر بخش‌های صحبت‌های زنگنه استناد کرد و می‌گوید اگر صادرات نفت ایران 4 میلیون بشکه در روز بود آمریکا نمی‌توانست نفت ما را تحریم کند چرا که خروج نفت ایران از بازارهای جهانی برایش زیان بار بود همان‌طور که نتوانسته است نفت و گاز روسیه را به علت سهم قابل توجه آن در بازار جهانی تحریم کند.


انتهای پیام/4133 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب