عضو کمیسیون تلفیق بودجه: با ارز ترجیحی قیمت مرغ کمتر از 10 هزار تومان است/ حقوق 33 میلیون تومانی نجومی نیست!
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، نهمین برنامه اقتصادی عیار محک مدیریت و اقتصاد ایران با اجرای محسن جندقی و با حضور مصطفی طاهری عضو کمیسیون تلفیق بودجه 1400 و مسعود براتی مجری کارشناس سهشنبهشب روی آنتن شبکه افق رفت.
وی به تحلیل بودجه سال آینده پرداخت و تصریح کرد: لایحهای که دولت به مجلس تحویل داد ایرادات اساسی داشت و مجلس بر آن شد بخشی از این ایرادات کم کند. ب عنوان مثال رشد سالانه اعتبارات هزینهای بهطور میانگین طی 10 سال گذشته 19 درصد بوده اما امسال 46 درصد افزایش داشتیم. ازنظر درآمد طی مدت مذکور بهطور متوسط 17.3 درصد رشد داشتیم اما در بودجه 1400 درآمد تنها 10 درصد رشد را نشان میدهد.
وی افزود: به بیان بهتر درآمد در بودجه سال آینده کم و هزینه زیاد در نظر گرفتهشده است. از سوی دیگر باید توجه داشت که تراز عملیاتی در 10 سال گذشته اختلاف حدود 30 درصدی داشته است. به این معنا که درآمد 30 درصد کمتر از هزینه بوده که از جای دیگر باید تأمین میشد اما در بودجه 1400 این اختلاف به 117 درصد رسیده است. برای اینکه این اعداد و ارقام ملموس باشد و مردم بهتر متوجه شوند مانند این است که یک نفر ماهانه سه میلیون تومان درآمد دارد، اما هزینههای او حدود 12 میلیون تومان است که با فروش اجناس خانه و قرض گرفتن از دیگران باید امورات خود را بگذراند.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه تصریح کرد: مهمترین بحث مجلس و دولت بر سر درآمدهاست. دولت معتقد است از طریق فروش اموال میتواند هزینههای خود را بپوشاند اما ظاهراً فراموش کردهایم که نفت جزو اموال دولت نیست و نباید با فروش داراییهای مردم هزینه حقوق جبران شود. متأسفانه دولتها بر این باورند که نفت برای خودشان است، ازاینرو مجلس در بخش مالیات تغییراتی را ایجاد کرد که دریافت مالیات از خانه و خودروهای لوکس بخشی از آن را تشکیل میدهد.
مهمان گفتوگوی ویژهبرنامه عیار به نرخ ارز در بودجه پرداخت و گفت: در لایحه بودجه سال آینده در سه بخش از نرخ ارز صحبت شده که نرخ 17 هزار و 500 تومان پیشنهاد دولت برای عملیات حسابداری است. برای بخش کالاهای اساسی ارز 4200 تومانی در نظر گرفتهشده بود که مجلسان را حذف کرد تا منابع برای افزایش یارانه نقدی و همچنین کمک به اقشار کمدرآمد بیشتر شود.
به گفته این نماینده مجلس اثر ارز ترجیحی در جامعه معلوم نیست و نرخ کالاهای اساسی طی دو سال گذشته رشد زیادی داشته است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس به پرسش مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا حذف ارز 4200 تومانی اثرات تورمی در کشور ندارد پاسخ داد: طبق بررسیهای انجامشده حدود 1.7 برابر تأثیر میگذارد اما نگرانی ما از نحوه اجرای دولت در این بخش است که شاید تورم را به دنبال داشته باشد. قیمت مرغ با ارز حدود 26 هزارتومانی بین 30 تا 32 هزار تومان است اما با ارز ترجیحی باید با قیمت کیلویی 9 هزار تومان عرضه شود.
حقوق ثابت نمایندگان 12 میلیون تومان و دریافتی آنها کمتر از 10 میلیون تومان است
طاهری با اشاره به اینکه در بخش دارو ارز ترجیحی به هدف خود رسیده افزود: در بخش دارو شاهد هستیم 70 درصد بهبه هدف اصابت کرده اما در بخش کالاهای اساسی کمتر از 20 درصد مردم منتفع شدند. ضمن اینکه در خرید این کالاهای یارانهای افرادی که بیشتر مصرف میکنند بیشتر از این یارانه بهرهمند خواهند شد.
وی گفت: متأسفانه برخی افزایش تورم را افزایش حقوق میدانند درحالیکه میتوانیم با افزایش تولید حقوقها را زیاد کنیم و تورم نداشته باشیم. حقوق کارمندان در سال آینده 25 درصد افزایش خواهد یافت و مالیات پلکانی برای حقوقها در نظر گرفته شد. به این صورت که تا چهار میلیون و 800 هزار تومان از مالیات معاف هستند و در پله اول 10 درصد مالیات دریافت خواهد شد. در پله آخر هم 35 درصد مالیات در نظر گرفته میشود.
نماینده مردم زنجان درباره سقف حقوق مدیران دولتی در بودجه سال آینده توضیح داد: سقف حقوق مدیران 21 برابر حداقل حقوق بود که به 15 برابر کاهش پیدا کرد. با این تفاسیر حقوق 33 میلیون تومانی برای یک مدیر دولتی عجیب نیست اما ازنظر من هم نجومی است. به نظر میرسد آنچه در کمیسیون تلفیق تصویب میشود در صحن علنی هم رأی میآورد.
وی درباره افزایش حقوق سربازان گفت: منابع افزایش حقوق سربازان دیدهشده و حقوق آنها به یکمیلیون و 800 هزار تومان افزایش خواهد یافت. ضمن اینکه برای اقشار آسیبپذیر و تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی نیز افزایش یارانه را در نظر گرفتیم که به هر نفر حدود 300 هزار تومان بهصورت نقدی پرداخت خواهد شد. ضمن اینکه باید توجه داشت کمیسیون تلفیق در بخش هزینهای نمره قابل قبولی نمیگیرد و پیشنهادات نمایندگان در خصوص کاهش هزینه رد شد. از سوی دیگر همان لایحه دولت به تصویب کمیسیون تلفیق رسید و ما اکنون به دنبال تصویب پیشنهادات کارشناسی در صحن علنی هستیم.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه با بیان اینکه افزایش یارانه برای هر دهک تفاوت دارد افزود: در شهرهای بزرگ بیشترین هزینه متوجه تأمین مسکن است و اگر در مسکن وجود داشته باشد هزینه خانوارها کاهش مییابد.
به گفته وی، مجلس هرچقدر هم که انقلابی و مردمی باشد تا زمانی که شفافیت آرا نباشد خطا خواهد داشت و این موضوع در حال پیگیری است و مراحل نهایی خود را میگذراند.
این نماینده مجلس درباره حقوق خود توضیح داد: حقوق ثابت نمایندگان 12 میلیون تومان و دریافتی آنها کمتر از 10 میلیون تومان است.
انتقاد از کمیسیون تلفیق در بخش هزینهای
مسعود براتی مجری کارشناس برنامه عیار به توضیحاتی درباره عملکرد کمیسیون تلفیق پرداخت و تصریح کرد: حذف ارز ترجیحی یکی از اصلاحات جدی مجلس بود که دولت خیلی با این موضوع موافق نبود. هرچند این تحلیل وجود دارد که حذف ارز 4200 تومانی منجر به افزایش قیمت کالای اساسی میشود اما مجلس تصمیم گرفت این یارانه مستقیماً به مردم برسد.
وی افزود: درآمدهای مالیاتی بدون فشار به اقشار متوسط و کمدرآمد افزایش یافت و قرار است از خانه و خودروهای لوکس مالیات اخذ شود. از سوی دیگر بهمنظور حمایت از بخش تولید، مالیات این حوزه از 25 به 20 درصد کاهش یافت.
مجری کارشناس برنامه عیار به کاهش وابستگی بودجه به نفت اشاره کرد و گفت: عددهایی که دولت اعلام کرده بود ازنظر کارشناسان غیرواقعی تلقی شد که در کمیسیون تلفیق اصلاحاتی انجام شد اما در بخش هزینهای این کمیسیون عملکرد ایده آلی نداشته است.
فرصت سوزی نکنیم
سید حامد سید قربانی، خبرنگار اقتصادی با حضور در برنامه عیار به بیان چند خبر در بخش خبرنامه پرداخت. خبر اولی که سیدقربانی از آن سخن گفت درباره سفر وزیر ارمنستان به ایران بود. وی افزود: با توجه به جنگ میان آذربایجان و ارمنستان و حمایت ترکیه از همزبانان خود و تحریم ارمنستان وزیر اقتصاد این کشور بدون هیچ زحمتی وارد ایران شد تا اعلام کند دو هزار و 250 قلم کالایی که از این کشور تأمین میکردند را از ایران تأمین کنند که با توجه به شرایط اقتصادی ایران و همچنین توانمندی در کالاهای موردنیاز این کشور فرصت خوبی برای دور زدن تحریمها و صادرات است.
کد شهاب خبر دیگری بود که این خبرنگار اقتصادی به تحلیل آن پرداخت و تصریح کرد: کد شهاب همان کد ملی افراد یا شناسه ملی برای اشخاص حقوقی است و با اجرای این طرح حدود 22 میلیون و 800 هزار حساب بدون شناسه ملی یا کد ملی از چرخه فعالیت خارج میشوند. اکنون بانک مرکزی تنها در بخش ساتنا آن را پیاده کرده که انتظار میرود در بخشهای نقلوانتقال بانکی نیز این مهم را اجرا کند.
خبر سوم سید قربانی در مورد درخواست سازمان نظام پزشکی برای تعیین تعرفه خدمات بخش خصوصی بود. اخیراً این سازمان درخواست داده تا بخش خصوصی برای فعالیتهایی که انجام میدهد خود تعیین قیمت کند این در حالی است که افزایش تعرفه درمانی در بخش خصوصی طی دو سال گذشته رشد چشمگیری داشته و در برخی موارد بیش از هزار درصد افزایشیافته است.
برای خرید خانه معطل نکنید
ابوالفضل نوروزی، کارشناس مسکن مهمان محک بازار عیار بود. نوروزی گفت: طی شش سال گذشته آمار ساختوساز مسکن 50 درصد کاهشیافته و این در حالی است که در طرح جامع مسکن در زمان آقای آخوندی سالانه یکمیلیون مسکن باید ساخته میشد اما آمار ارقام حکایت میکند که چنین اتفاقی نیفتاده است.
وی افزود: در دیماه گذشته در شهر تهران تنها سه هزار معامله مسکن صورت گرفته که رقم بسیار پایینی است و نشان میدهد عرضه مسکن به میزان کافی نبوده است. البته قوانین مسکنی که اکنون در مجلس پیگیری میشود تا حدی جلوی سوداگری مسکن را میگیرد اما سیاستگذاری دولت در بخش تولید میتواند تأثیر مهمی داشته باشد.
به گفته این کارشناس مسکن، در سه دهه گذشته نرخ تورم عمومی همیشه پایینتر از نرخ تورم مسکن بوده و اگر مردم قصد دارند خانه بخرند منتظر نمانند که پساندازشان کامل شود و بعد خرید کنند.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/