دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 بهمن 1399 - 12:30

چرا پروژه واکسن آمریکایی شکست خورد؟ / رقابت فایــزر با کــرونا

چالش بی‌اعتمادی به واکسن فایزر روزبه‌روز کشورهای بیشتری را در بر می‌گیرد، به‌طوری‌که اخیرا نشریه ایریش‌تایمز نتایج یک نظرسنجی گسترده از پزشکان و متخصصان آلمانی را درخصوص استفاده یا عدم‌استفاده آنها از واکسن فایزر منتشر کرده است.
کد خبر : 559673
1.jpg
به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، از زمان ساخت و آزمایش واکسن‌های کرونا در جهان، تردید‌هایی مبنی‌بر عدم‌کارآیی قطعی واکسن‌های ساخته‌شده ایجاد شده است؛ حتی در این بین بعد از واکسیناسیون سراسری در برخی کشورهای جهان، مشکلاتی برای دریافت‌کنندگان این واکسن‌ها ایجاد شده که هنوز به‌طور قطع در مورد آنها صحبت نشده است.

 یکی از واکسن‌هایی که در جهان ساخته شده و مورد استفاده محدود در برخی کشورها نیز قرار گرفته، واکسن فایزر بیون‌تک است؛ این واکسن توسط شرکت آمریکایی دارو‌‌سازی فایزر با همکاری شرکت دارو‌‌سازی آلمانی بیون‌تک ساخته شده و هم‌اکنون در آمریکا و برخی نقاط جهان تزریق می‌‌شود. با وجود دلگرمی‌های ایجادشده و تبلیغات انجام‌شده بعد از ساخت این واکسن در جهان اما از همین ابتدای کار موانع و عوارض‌هایی برای تزریق‌کنندگان این واکسن به وجود آمده است.


یکی از موانعی که بر سر راه کشورهای جهان برای دریافت این واکسن قرار دارد، مساله میزان تولیدات و شرایط انتقال و نگهداری این واکسن است؛ از همان ابتدای کار مسوولان دو‌شرکت سازنده واکسن بیان ‌کردند که به‌دلیل ساختار و ویژگی‌های ساخته‌شده، شرایط انتقال و نگهداری واکسن بسیار خاص است؛ این واکسن باید در منفی 70 درجه سانتیگراد (منفی 94 درجه فارنهایت) نگهداری شود که باعث بروز مشکلات برای برخی کشورها شده است.


چالش بی‌اعتمادی به واکسن فایزر روزبه‌روز کشورهای بیشتری را در بر می‌گیرد، به‌طوری‌که اخیرا نشریه ایریش‌تایمز نتایج یک نظرسنجی گسترده از پزشکان و متخصصان آلمانی را درخصوص استفاده یا عدم‌استفاده آنها از واکسن فایزر منتشر کرده است. نکته جالب توجه اینکه شرکت بیون‌تک، شرکتی آلمانی بوده و تصور می‌شد حداقل در این کشور، واکسیناسیون عمومی با استقبال کادر درمان مواجه شود. در شرایطی که پزشکان و پرستاران آلمانی با تزریق واکسن کووید۱۹ مخالف هستند، افکار عمومی این کشور نیز نسبت به استفاده از این واکسن دچار تردید جدی شده‌اند.


در دیگر کشورهای اروپایی نیز تعداد قابل‌توجهی از پرستاران و پزشکان، تمایلی نسبت به استفاده از این واکسن ندارند. ایریش‌تایمز در این‌خصوص اظهار می‌کند: بی‌اعتمادی عمومی کادر درمان در قبال واکسن فایزر‌-بیون‌تک نسبت به ماه گذشته نیز افزایش یافته است. گزارش‌ها درباره واکسن فایزر آمریکا همچنان ضد‌و نقیض است و عملکرد آنها را به کلی زیر سوال برده است.


فرماندار یکی از ایالات آلمان (که نخواسته است نامش فاش شود) در گفت‌و‌گو با ایریش‌تایمز تاکید کرده است که فقط یک‌سوم کادر درمان این ایالت، قصد دارند واکسن مشترک فایزر‌-بیون‌تک را تزریق کنند. در فدراسیون متخصصان ایتالیایی نیز حداقل صد نفر (از متخصصان این کشور) مخالفت خود را با استفاده از واکسن فایزر‌-بیون‌تک اعلام کرده و نسبت به ایمنی این واکسن و واکنش‌هایی که در بدن ایجاد می‌کند، هشدار داده‌اند.


البته مخالفت با واکسن فایزر-‌بیون‌تک، مختص به کادر درمان در کشورهای اروپایی نیست. ایک دی وین، فرماندار ایالت پرجمعیت اوهایو در آمریکا مخالفت اکثر اعضای کادر درمان این ایالت با تزریق واکسن فایزر را حیرت‌کننده توصیف می‌کند: «من واقعا از اینکه می‌بینم بسیاری از اعضای کادر درمان و پرستاران در اوهایو با تزریق واکسن فایزر مخالف هستند، وحشت‌زده شده‌ام! نزدیک به
۶۰ درصد از اعضای کادر درمان، مخالف استفاده و تزریق این واکسن هستند.»


با این حال اغلب رسانه‌ها در مقابل عوارض این واکسن سکوت کرده‌‌اند. نروژ ،یک کشور کوچک در شمال اروپاست و فقط حدود ۲۵ هزار نفر در این کشور با واکسن فایزر واکسینه شده‌اند که ۲۳ مرگ ناشی از این واکسیناسیون در میان این تعداد اندک که واکسن دریافت کرده‌اند، زیاد است. این درحالی است که در کمال تعجب، رسانه‌های اصلی انگلیسی‌زبان، این حادثه را گزارش نکردند؛ گویا از قبل در این زمینه توافقی بین‌شان صورت گرفته است.


واکسن کووید19 مساله علمی مهمی است. وضعیت همه‌گیری کنونی بسیار بحرانی است. برخورداری از واکسن‌های بیشتر برای مبارزه با کووید۱۹ از مطالبات اصلی بشر کنونی محسوب می‌شود. با این حال، برخی از رسانه‌های اصلی آمریکا و انگلیس برای قرار دادن برچسب‌های ژئوپلیتیک (جغرافیای سیاسی) روی واکسن‌ها پیشگام شده‌اند


رسانه‌های مهم آمریکا و انگلیس به وضوح مرگ این افراد را نادیده می‌گیرند اما در مقابل، هرگونه اطلاعات نامطلوب در مورد واکسن‌های چینی را با سر و صدای زیاد تبلیغ کرده و سعی می‌کنند تأثیر منفی آن را بر عموم مردم تلقین کنند. به‌طور مثال، اثربخشی واکسن سینواک چین در برزیل کمتر از حد انتظار بود و این موضوع همه‌جا در رسانه‌های غربی گزارش می‌شد؛ همچنین مرگ یک داوطلب برزیلی که در آزمایشات این واکسن شرکت داشت نیز به یک رویداد مهم در رسانه‌های غربی تبدیل شد اما کمی بعد ثابت شد که این مرگ هیچ ‌ارتباطی با واکسیناسیون نداشت و رسانه‌های غربی علاقه خود را به این موضوع از دست دادند.


واکسن کووید19 مساله علمی مهمی است. وضعیت همه‌گیری کنونی بسیار بحرانی است. برخورداری از واکسن‌های بیشتر برای مبارزه با کووید۱۹ از مطالبات اصلی بشر کنونی محسوب می‌شود. با این حال، برخی از رسانه‌های اصلی آمریکا و انگلیس برای قرار دادن برچسب‌های ژئوپلیتیک (جغرافیای سیاسی) روی واکسن‌ها پیشگام شده‌اند. آنها با استفاده از تبلیغات خود برای ترویج واکسن‌های فایزر و لکه‌دار‌کردن واکسن‌های چینی، در موضع‌گیری‌های سیاسی با نگرش علمی نسبت به واکسن‌ها دخالت می‌کنند.


در واقع، تحقیق و تولید همه واکسن‌های کووید۱۹ نسبتا عجولانه صورت گرفته است. این واکسن‌ها باید قبل از عرضه کامل به بازار، تحت آزمایشات و راستی آزمایی بالینی بیشتری قرار می‌‌گرفتند اما همه‌گیری منتظر این موضوع نمی‌ماند و واکسن‌ها با سرعت بسیار بالاتری به خط مقدم مبارزه با کووید۱۹ راه یافته‌اند.
چرا از فایزر می‌ترسند؟


اگر لازم باشد مقایسه‌ای انجام شود، واکسن غیرفعال چینی نسبت به واکسن mRNA شرکت دارو‌‌سازی فایزر مطمئنا پایه ایمنی محکم‌تری دارد. فناوری واکسن غیرفعال بسیار پیشرفته بوده و دهه‌ها تحت آزمایش بالینی قرار گرفته؛ این درحالی است که فناوری mRNA، برای اولین‌بار برای تهیه واکسن به کار گرفته شده و در واقع، تبلیغات گسترده واکسن فایزر با هدف ایجاد آزمایش مداوم در مقیاس بزرگ روی انسان‌ها صورت می‌گیرد.


به نظر می‌رسد آمریکا و برخی کشورهای غربی اکنون گزینه‌های بهتری ندارند چراکه واکسیناسیون گسترده فایزر یک امر ضروری است، حتی اگر خطراتی وجود داشته باشد؛ این کشورها ترجیح می‌دهند که این خطرات را تحمل کنند و تا زمانی که بتواند جان اکثر مردم را نجات دهد، نقاط ضعف آن را می‌پذیرند.


اگرچه در همان ابتدای کار و پس از آزمایش‌های بالینی حداقلی در آمریکا، مسوولان شرکت‌های دارو‌‌سازی فایزر و بیون‌تک مدعی شدند که کارایی واکسن ساخته‌شده بیش از 90 درصد است اما هنوز هیچ‌ قطعیتی دراین‌باره وجود ندارد و باید آزمایش‌های وسیع‌تری صورت گیرد؛ علاوه بر آن بسیاری از متخصصان پزشکی هشدار دادند که این واکسن هنوز تاییدیه‌‌ سازمان جهانی بهداشت را کسب نکرده و کارایی آن اثبات نشده است.


فزایش تعداد عوارض ناشی از تزریق این واکسن و افزایش تعداد فوتی‌های ناشی از آن، سبب شده رفته‌رفته برخی کشورهای اروپایی نسبت به این عوارض واکنش نشان دهند چراکه مردم در شبکه‌های اجتماعی مدام درباره آن اظهارات ضد‌و نقیضی مطرح می‌‌کردند. طبق داده‌های اولیه و گفته مقامات شرکت فایزر، عوارض جانبی واکسن کووید19 شباهت زیادی به عوارض جانبی واکسن آنفلوآنزا دارد اما شدت آن‌ها بیشتر است؛ در بیانیه منتشرشده توسط شرکت سازنده، عوارضی از قبیل درد‌های عضلانی، درد در محل تزریق، تب شدید و همچنین بروز عوارض آلرژیک‌ در برخی دریافت‌کنندگان مطرح شده است.


این قبیل گزارش‌ها و اخبار منتشرشده در رسانه‌های معتبر جهان بر میزان نگرانی‌ و تردید‌‌ها در‌باره واکسن شرکت فایزر افزوده است؛ بروز عوارض جانبی شدید، ابتلای دریافت‌کنندگان واکسن به کرونا و مرگ ناگهانی سه نفر پس از تزریق باعث شده تا کارایی قطعی این واکسن ساخته‌شده مورد تردید جدی قرار گیرد؛ هنوز آزمایش‌های گسترده‌تری باید صورت بگیرد تا میزان قطعیت کارایی واکسن نشان داده شود.


همچنین اخبار رسانه‌ها نیز از ابتلای صدها صهیونیست به کرونا بعد از دوز دوم واکسن حکایت دارد. لیبرمن، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی با پرده‌برداشتن از مخفیکاری وزارت بهداشت این رژیم درباره آمار ابتلا به کرونا، گفت: صدها اسرائیلی بعد از دریافت دوز دوم واکسن به این ویروس مبتلا شده‌اند. تاکنون ۶۰۶/۳۶۵ نفر در فلسطین اشغالی به ویروس کرونا مبتلا شده و ۴/۴۹۸ نفر نیز جان خود را بر اثر آن از دست داده‌اند. پیش از این نیز، فلج‌شدن صورت ۱۳ صهیونیست بعد از دریافت اولین دوز واکسن آمریکایی کووید۱۹، خبرساز شده بود.


واکنش  کشورهای مخت لف    به شرکت فایزر چیست؟


نروژ


براساس داده‌های منتشرشده، نروژ در مجموع ۲۹ مورد مرگ را در بین افراد بالای ۷۵ سال که اولین واکسیناسیون کووید۱۹ را انجام داده‌اند، ثبت کرده است. این درحالی است که تاکنون فقط ۰/۲ درصد از جمعیت این کشور واکسن کرونای فایزر را دریافت کرده‌اند. مقامات این کشور می‌گویند احتمالا واکسن کرونا برای افراد پیر بسیار خطرناک است؛ در شرایطی که کارکرد اصلی واکسن کرونا باید محفاظت از گروه‌های آسیب‌پذیر مانند افراد مسن و همین‌طور کسانی باشد که بیماری زمینه‌‌ای دارند.


به گفته کارشناسان، حوادث مرگ‌ومیر در نروژ نیز اثبات کرد اثر واکسن کووید19 که با فناوری mRNA توسعه ‌یافته است، آنچنان که انتظار می‌رود، نبود. آژانس دارویی نروژ گفته است که واکسن شرکت آمریکایی فایزر تنها واکسن موجود در این کشور بوده و تمام مرگ‌و‌میرها در اثر دریافت این واکسن رخ داده است.


آمریکا


طبق گزارش‌هایی که به یک سامانه فدرال رسیده، ۵۵ نفر در آمریکا بعد از دریافت یکی از واکسن‌های آمریکایی «فایزر-بیون‌تک» یا «مدرنا» جان خود را از دست داده‌اند. سامانه فدرال مذکور، سامانه گزارش عوارض جانبی واکسن (VAERS)، یک پایگاه داده فدرال است که گزارش این موارد را دریافت کرده است. این سامانه منفعل است، به این معنی که به‌طور خودکار گزارش‌ها را جمع‌‌آوری نمی‌کند و گزارش‌ها در آن بارگذاری می‌شوند.


همه افراد از جمله کارکنان بهداشت و سلامت، بیماران یا خانواده‌های آن‌ها می‌توانند گزارش‌ها درباره عوارض جانبی واکسن‌ها را در آن ثبت کنند. طبق گزارش‌های دریافت‌شده، علاوه بر موارد فوتی، مردم از ۹۶ مورد خطرناک تهدیدکننده حیات بعد از دریافت واکسن‌ها خبر داده‌اند. همچنین ۲۴ مورد معلولیت دائمی، ۲۲۵ مورد بستری در بیمارستان و هزار و ۳۸۸ مراجعه به اورژانس گزارش شده است.


ایتالیا


نهاد مبارزه با بیماری‌های واگیردار ایتالیا قصد دارد از شرکت دارو‌‌سازی فایزر آمریکا به‌علت تاخیر در تحویل واکسن‌های کووید۱۹ سفارش داده‌شده به کشورهای اروپایی شکایت کند. فایزر چند روز پیش اعلام کرد که همزمان با افزایش ظرفیت تولید سالانه تاسیسات بلژیک به دو میلیون واحد، به‌صورت موقت تحویل واکسن به کشورهای اروپایی و کانادا را کاهش می‌دهد. آقای دومینکو آرکوری نهاد مبارزه با بیماری‌های واگیردار گفته است که از حمایت همه فرمانداران مناطق ایتالیا برای شکایت مدنی یا کیفری در جایی که ممکن باشد، برخوردار است.


به گفته آرکوری، این تاخیر با کاهش ۲۹درصدی شمار واکسن‌های تحویلی برابر خواهد بود و بهداشت شهروندان ایتالیا قابل مذاکره نیست. دولت ایتالیا تا روز چهارشنبه بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد واکسن تزریق کرده است که ۷۶ درصد واکسن‌های تحویل داده‌شده به مناطق ایتالیا هستند.


فرانسه


به گفته کلمنت بون، وزیر امور اروپای فرانسه، احتمال دارد این کشور با کاهش ارسال تعداد محموله‌های واکسن کووید۱۹ به این کشور، شرکت‌های فایزر و بیون‌تک را با تحریم مجازات کند. این درحالی است که فایزر هفته گذشته از کاهش تعداد محموله‌های واکسن بارگیری‌شده به اعضای اتحادیه اروپا در چند هفته خبر داد تا اصلاحاتی برای افزایش ظرفیت تولید در کارخانه‌های خود در بلژیک انجام دهد. این تصمیم چند کشور اروپایی را خشمگین کرده است.


ون در این‌باره گفت: شرکت‌ها باید به تعهدات احترام بگذارند، در غیر ‌این صورت با جریمه یا تحریم‌هایی مواجه می‌شوند؛ البته این مقام رسمی تأیید کرد از روز دوشنبه ارسال محموله‌ها از سر گرفته می‌شود. همچنین شبکه خبر فرانسه(ال‌سی‌آی) روز چهارشنبه به نقل از مقامات بهداشتی این کشور اعلام کرد که پنج نفر از شهروندان فرانسوی پس از دریافت واکسن فایزر جان خود را از دست داده‌اند.


علام فوت این پنج نفر در حالی صورت می‌گیرد که به گزارش تارنمای شبکه خبر فرانسه به نقل از مقامات بهداشتی این کشور، این افراد ممکن است بدون نشان‌دادن واکنش‌های آلرژیک پس از واکسیناسیون فوت کرده باشند. همه موارد شناسایی‌شده مربوط به بیماران مسنی است که در خانه‌های سالمندان نگهداری می‌شوند.


اسپانیا


در اسپانیا یک نشریه در انتقاد از روند کند اجرای طرح‌های واکسیناسیون در کشورهای اروپایی نوشته است: در صورت تداوم اجرای برنامه واکسیناسیون علیه کووید۱۹ با سرعت فعلی، برای دستیابی به ایمنی ۷۰درصدی در جمعیت بالای ۱۶سال باید حدود دو‌سال‌ونیم منتظر ماند.


به نوشته این نشریه، از مجموع ۱۶۹ هزار و ۷۸۳ دوز واکسن فایزر و مودرنای آمریکایی تزریق‌شده در سوییس، ۱۶ مورد مشکوک به عوارض جدی گزارش شده که پنج مورد از آن‌ها منجر به مرگ این افراد شده است. بر اساس اعلام شرکت دارویی سوییس‌مدیک، از ۲۱ ژانویه ۲۰۲۱ در مجموع ۴۲مورد اثرات نامطلوب خفیف، خوش‌خیم و جدی گزارش شده است.


منبع: روزنامه صبح‌نو


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب