دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

بازار آشفته مسکن مبتلا به رکود تورمی!/ چرا ترمز گرانی خانه کشیده نمی‌شود؟

در این گزارش به بررسی دلایل رشد 36 درصدی معاملات بازار مسکن در دی ماه می‌پردازیم.
کد خبر : 559560
70313.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه مسکن و شهرسازی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، طبق جدیدترین گزارش بانک مرکزی از تحولات مربوط به بازار مسکن شهر تهران در دی ماه امسال، میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به 27 میلیون و 390 هزار تومان رسیده که نسبت به ماه قبل 1.8 درصد رشد کرده است.


رشد 1.8 درصدی میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران در حالی در آمارهای مربوط به بانک مرکزی به ثبت رسیده است که طبق اعلام همین نهاد در آذرماه ميانگين قیمت مسکن تهران حدود یک درصد کاهش یافته بود.


گرچه طبق آمار بانک مرکزی ميانگين قیمت مسکن شهر تهران در دی ماه نسبت به آذر ماه 480 هزار تومان افزایش داشته است و شاید این رشد ماهانه تورم به زعم برخی به معنای خروج بازار از رکود تلقی شود اما باید گفت این میزان افزایش تنها یک تورم خفیف محسوب می‌شود چرا که بازار مسکن در دوران جهش قیمت‌ها و تورم ماهانه مثبت قابل توجه در برخی ماه‌های امسال رقم‌های میلیونی را برای میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی به ثبت رسانده است.


به عنوان نمونه ميانگين قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران در شهریور 99 در مقایسه با مرداد 99 و در مهر 99 در مقایسه با شهری ور 99 بیش از دو میلیون تومان رشد کرده بود.


همچنین حجم معاملات بازار مسکن در دی ماه با ثبت 3هزار و 500 فقره معامله خرید آپارتمان نسبت به آذر ماه که تنها 2 هزار و 555 فقره معامله انجام شده بود، 36 درصد رشد داشته است.


رشد 36 درصدی تعداد معاملات نسبت به ماه قبل در حالی رخ داده است که هنوز معاملات انجام شده در این بازار نسبت به سال 98 نیز که بازار مسکن در شرا ی ط رکود ی قر ار داشت و هر ماه کمتر از 4 هزار و 400 فقره معامله انجام نمی شد بسیار کمتر است، بنابراین بازار معاملات مسکن در شرایط فعلی همچنان در حالت کما و در کف رکودی قرار دارد.


عمده دلایل رشد معاملات بازار مسکن در دی 99


طبق نظر کارشناسان 3 عامل در رشد معاملات بازار مسکن در دی ماه موثر بوده که اولین عامل ورود آن دسته از متقاضیانی است که در آذر ماه با مشاهده کاهش قیمت‌ها، نرمش بیشتر مالکان و فروشندان واحدهای مسکونی و افزایش فایل‌های فروش به بازار ورود کرده‌اند در بین این متقاضیان بیشترین انگیزه تبدیل به احسن واحدهای مسکونی دیده شده است.


دومین عامل، متقاضیان فریب خورده‌ای هستند که با جریان سفته بازان مبنی بر افرایش قیمت مسکن در شب عید وارد بازار شده و اقدام به خرید کرده‌اند، سفته بازان بعد از آذر ماه با مشاهده روند ریزشی قیمت مسکن برای جلوگیری و توقف این روند با ایجاد التهاب با اسم رمز شب عید از برخی متقاضیان خرید مسکن سوء استفاده کرده اند در حالی‌که بسیاری از کارشناسان یقین دارند به دلایلی چون شرایط حاصل از کرونا، نبود قدرت خرید، رشد شدید قیمت‌ها و رکود تورمی حاکم بر بازار معاملات مسکن عید امسال بازار مسکن نه تنها رونق نداشته بلکه از این شرایط خارج نخواهد شد.


برای اثبات دلیل کارشناسان کافی است به روند معاملات شبد عید سال گذشته نگاه کنیم که در هر سه ماه منتهی به سال جدید تعداد معاملات بازار مسکن در هر کدام از ماه‌های دی، بهمن و اسفند به طور متوسط 11 هزار فقره بود در حالی‌که در دی ماه امسال فقط 3 هزار و 500 فقره معامله انجام شده است.


مهمترین و سومین عامل افزایش معاملات در بازار مسکن به ورود تقاضای جدید برمی گردد تقاضایی که رنگ و بوی سفته بازی نداشته و فقط به قصد سرمایه‌گذاری بلندمدت ایجاد شده است.


در دی ماه که شاهد ریزش قیمت‌ها در بازارهای موازی بازار مسکن بودیم، شاخص کل در بازار سهام با افت 20 درصدی بازده، نرخ ارز با کاهش 13 درصدی، قیمت سکه با افت 14 درصد ی و قیمت خودرو به‌طور متوسط با کاهش 5 درصدی همراه شد و همین عامل باعث شد تا صاحبان سرمایه به دنبال سرمایه گذاری در بازار کم ریسک و امن باشند از این جهت به بازار مسکن ورود کردند.


در ایران بازار مسکن و سپرده گذاری در بانک‌ها 2 بازار رقیب به لحاظ کم ریسک بودن سرمایه گذاری محسوب می‌شوند، از آن جهت که نرخ سود سپرده‌ها پایین است بنابراین این بازار رقیب کم ریسک نمی‌تواند در جهت حفظ و افزایش ارزش دارایی‌ها نظر سرمایه گذار را به خود جذب کند بنابراین بازار مسکن به عنوان مقصد نهایی سرمایه گذاران در دی ماه انتخاب شده است آن‌هم در شرایطی که قیمت مسکن حباب دارد و این بازار در شرایط رکودی به سر می‌برد چون دیگر هیچ بازار رقیبی برای ورود سرمایه گذاران در شرایط فعلی موجود نیست.


اگرچه روند تورم ماهانه مسکن در دی ماه 99 با رشد همراه بوده است اما این رشد محسوس بوده و به معنای خروج بازار از رکود نیست.


انتهای پیام/4133


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب