«مشاوران زرد» و بیصلاحیتها عرصه روانشناسی را تهدید میکنند/ لزوم جدیت سازمان نظام روانشناسی در صدور پروانه
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ مرتبه علمی مختار عارفی، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه با پیشنهاد کمیته منتخب واحد کرمانشاه و موافقت هیئت ممیزه و تأیید رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از استادیاری به مرتبه دانشیاری ارتقا یافت.
بیشتر بخوانید:
ارتباط فاصله «صنعت و دانشگاه» با مهجورماندن رشته ریاضی
لزوم تدوین آییننامه کنترل شهرسازی و راهاندازی نظام ملی ساختوساز
برندسازی آموزشی و پژوهشی در گستره روانشناختی
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با مختار عارفی، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه درباره جایگاه، مزایای شغلی، چالشها و .... رشته روانشناسی گفتوگو کرده است که در ادامه میخوانیم.
آنا: رشته روانشناسی چه جایگاهی در دانشگاههای کشور دارد؟
عارفی: در 14 سال گذشته این رشته جزء پرطرفدارترین رشتههای علوم انسانی و همپای رشتههایی مانند حقوق و حسابداری است، بهطوریکه حتی علاقهمندان با دیپلم ریاضی و تجربی به سمت این رشته گرایش پیدا کردهاند.
یک مشاور یا روانشناس باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
یکی از دلایل اصلی این موضوع آن است که رشته روانشناسی بهصورت کاربردی به مسائل میپردازد و در مسیر پیچیده صنعت و تکنولوژی بهدلیل مشکلاتی که در زمینه مسائل خانوادگی، روانشناختی، شغلی و مسائل دیگر بهوجود میآید بیش از هر موقع نیاز به دیدار با روانشناس و مشاور احساس میشود.
از سوی دیگر رشته روانشناسی آینده شغلی خوبی دارد و فارغالتحصیلان این رشته باید کمک کنند تا علاقه به این رشته روزافزون شود.
آنا: علاقهمندان به تحصیل در رشته روانشناسی باید در چه زمینههایی دارای استعداد باشند و چه آموزههایی را فرابگیرند؟
عارفی: هر مشاور یا روانشناس باید کارا و مفید بوده و از هوش متوسط به بالا برخوردار باشد، همچنین علاقه به این رشته و شناخت از آن بسیار مهم است.
هر روانشناس باید از نظر شخصیتی دارای مقبولیت اجتماعی، انعطافپذیری و بااخلاق باشد و درباره آموزهها نیز دانشجویان باید مانند سایر رشتهها ابتدا با مبانی رشته آشنا شوند و سپس روانشناسی رشد، نظریههای شخصیت و روان درمانی، آسیبشناسی، روشها و فنون تشخیص و درمانی را بیاموزند.
آنا: رشته روانشناسی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه دارای چند گرایش است؟
عارفی: دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در دو رشته کلی روانشناسی و مشاوره در مقطع کارشناسی تحصیل کرده و فارغالتحصیل میشوند، در مقطع کارشناسی ارشد نیز سه گرایش مشاوره خانواده، مشاوره مدرسه و مشاوره شغلی در بخش روانشناسی و دو گرایش روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی وجود دارد و بالاخره در مقطع دکتری نیز رشته روانشناسی تدریس میشود.
آنا: آینده شغلی دانشآموختگان رشته روانشناسی در بازار کار را چگونه ارزیابی میکنید؟
عارفی: آینده شغلی این رشته بسیار روشن است، بهطوریکه در آموزش و پرورش، بهزیستی، علوم پزشکی، نیروی انتظامی و دادگاه همهساله از طریق مبادی رسمی از فارغالتحصیلان این رشته بهصورت رسمی نیرو جذب میکنند و در بخش خصوصی نیز این امر پررونق است و در سالهای گذشته نیز سازمان نظام روانشناسی تأثیرگذار بوده و کارشناسان ارشد این رشته میتوانند مجوز اخذ کنند و بهصورت خصوصی به مشاوره بپردازند.
آنا: با توجه به اینکه روانشناسی یکی از رشتههای پرجاذبه بوده، استقبال از این رشته چگونه بوده است؟
عارفی: طبق آمارهای ثبتنام در دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه این رشته از پرطرفدارترین، پرجمعیتترین و جذابترین رشتههاست و بهدلیل ظرفیتهای شغلی و موضوعات فردی مورد استقبال داوطلبان است، بهطوریکه در برخی ورودیها پنج تا 6 کلاس در مقطع کارشناسی تشکیل میشود و این امر در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز به همین ترتیب است.
آنا: چالشهای رشته روانشناسی در چه زمینههایی بوده و راهکار شما برای رفع این چالشها چیست؟
عارفی: در رشته روانشناسی نیز مانند هر رشته دیگری ممکن است کیفیتها فدای کمّیت شود و انتظارات برای یک فارغالتحصیل در زمینه کارآفرینی و ورود به بازار کار برآورده نشود.
آزمایشگاه و اتاقهای تمرین مشاوره منظم در دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه
از سوی دیگر ممکن است آموزشها مناسب یک فارغالتحصیل نباشد، بهخصوص در جاهایی که آموزشها حضوری نیست؛ البته یکی از ویژگیهای مناسب دانشگاه آزاد اسلامی آن است که کلاسها حضوری بوده و اعضای هیئت علمی نیز استادیار به بالا هستند.
آزمایشگاهها و اتاقهای تمرین مشاوره منظمی در واحد کرمانشاه وجود دارد که نحوه تدریس را مطلوب میسازد؛ اما به هر صورت از دیگر چالشهای موجود میتوان نبود آموزشهای کافی و کفایت افراد ورودیافته، نبود صلاحیتهای حرفهای برخی افراد و مشاوران زرد را نام برد که این رشته را تهدید میکنند.
راهکار رفع این چالشها تمرکز دانشگاهها روی واحدهای عملی، کارگاهی و کارورزی است که باید جدی گرفته شود، از سوی دیگر سازمان نظام روانشناسی باید به طور جدیتر در زمینه پروانهها ورود کند.
آنا: گروه آموزشی رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی در تربیت دانشجویان چقدر موفق بوده است؟
عارفی: گروه روانشناسی و مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه طی 14 سال گذشته از موفقترین گروههای دانشگاه است که اکنون با هفت هیئت علمی شامل دو دانشیار، پنج استادیار و یکهزار و 200 دانشجو در سه مقطع مختلف کارشناسی، ارشد و دکتری تخصصی موفق و پرطرفدار است.
این رشته افقهای روشنی را فراروی دانشجویان و خانوادههای غرب کشور و سیاستگذاران و تصمیمگیران در مسیر توسعه دانشگاه، اخذ درجه و گرید بالاتر دانشگاه قرار داده است.
اکنون دو دانشیار و پنج استادیار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه مشغول خدمت به دانشجویان هستند.
انتهای پیام/4078/4062/پ
انتهای پیام/