سنگ اندازى بانکها براى وام ازدواج همچنان ادامه دارد/ افزایش مبلغ وام زوجین چقدر گرهگشا است؟
به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، طبق جزئیات پیشنویس لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، که دولت به مجلس ارسال کرد، رقم وام ازدواج بدون تغییر نسبت به امسال و همان رقم ۵۰ میلیون تومانی در نظر گرفته شد و دولت لزومی برای افزایش آن ندید.
این در حالی است که به دلیل تورم و رشد قیمت کالاها و مسکن، این مبلغ وام کفاف تهیه مایحتاج اولیه زوجهای جوان را نمیدهد و قطعا برای شروع زندگی باید بیش از این رقمها هزینه کنند.
افزایش وام ازدواج توسط مجلس
علیرغم اینکه دولت هیچگونه افزایشی برای وام ازدواج در سال آینده درنظر نگرفته بود اما کمیسیون تلفیق که وظیفه چکش کاری بودجه را بر عهده دارد رقم این وام را در لایحه بودجه تغییر داد.
بر اساس اعلام رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه؛ این کمیسیون، وام ازدواج برای مردان کمتر از ۲۵ سال و زنان کمتر از ۲۳ سال را هر یک ۱۰۰ میلیون تومان و مجموعاً ۲۰۰ میلیون تومان و برای بقیه زوجین هر کدام ۷۰ میلیون تومان و در مجموع ۱۴۰ میلیون تومان تعیین کرده است.
سنگ اندازی بانکها برای پرداخت تسهیلات
در تمام این سالها هر چه مبلغ وامها افزایش یافت سختگیریهای بانکها برای پرداخت وام به زوجین بیشتر شده و با قرار دادن شرط و شروط های واهی با هر روشی که شده از پرداخت تسهیلات ازدواج به زوجین جوان شانه خالی کنند.
حتی برخی از بانکها درصدی از مبالغ تسهیلات را به بهانههای مختلفی مسدود میکنند در حالی که بانک مرکزی بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتریان، در قالب انواع سپردهها را ممنوع کرده است.
وام بیشتر صف دریافت طولانی تر
محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانکهای خصوصی در این باره میگوید وامهای قرضالحسنه از محل سپردههای قرضالحسنه مردم نزد بانکها پرداخت میشود، کسی پول بیبهره پیش بانک نمیگذارد پس پول زیادی جمع نمیشود که از محل آن وام قرضالحسنه پرداخت شود.
به گفته وی؛ هر چه رقم وام را بالاتر ببرند صف دریافت طولانیتر میشود.
دبیر کانون بانکهای خصوصی میافزاید طبقاتی که به این پول نیاز دارند عموما درآمد و حقوق حداقلی دارند و درآمدشان پاسخگوی پرداخت اقساط بالاتر نیست پس بانک احتمال میدهد که فرد از پس بازپرداخت اقساط برنیاید، در چنین حالتی طبیعتا ممکن است بازی و بهانه جور کنند و از دادن وام امتناع کنند.
بانک مرکزی هزینه کرد منابع قرضالحسنه بانکها را ارائه کند
پیش تر علی اصغر عنابستانی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با انتقاد از عملکرد بانکها در پرداخت تسهیلات ازدواج گفته بود؛ متاسفانه بانکها بخش اعظمی از منابع قرضالحسنهای که در اختیار دارند را صرف سایر تسهیلات با اخذ سود بالا میکنند، کما اینکه یکی از این گزارشها نشان میداد که تنها 25 درصد از این منابع برای پرداخت وام قرضالحسنه هزینه میشود.
به گفته وی؛ بانکها در پرداخت وام ازدواج از بیاطلاعی مردم و عدم کنترل و نظارت بانک مرکزی بر عملکردشان سوءاستفاده میکنند و وام قرضالحسنه را نیز در قالب سایر تسهیلات پرداخت میکنند.
عنابستانی معتقد است افزایش میزان وام ازدواج با توجه به رشد تورم و گرانی کالاها مشکلی را از جوانان حل نکرده است و ما تا میخواهیم با ارائه راهکاری موانع ازدواج جوانان را رفع کنیم، ساختارها و آشفتگی بازار و بیثباتی در عرصه اقتصادی به اندازهای شدید میشود که آن را ناکارآمد می کند.
به گفته وی اگر بانک مرکزی افزایش میزان وام ازدواج را خارج از توان بانکها میداند باید گزارشی را پیرامون نحوه هزینه کرد منابع قرضالحسنهای که شعب بانکی در اختیار دارند، ارائه دهد.
انتهای پیام/4133
انتهای پیام/