گامهای دانشگاه آزاد اسلامی در بینالمللیسازی/ از رشد 400 درصدی جذب دانشجو تا همکاری با کشورهای همسایه
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، توسعه همکاریهای بینالمللی به یکی از راهبردهای مهم دانشگاه آزاد اسلامی تبدیل شده است. دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان بزرگترین دانشگاه حضوری کشور، خاورمیانه و حتی جهان راهکارهای متعددی را در این زمینه پیشبینی کرده است که ازجمله آنها میتوان به جذب دانشجوی خارجی در واحدهای داخل کشور، تأسیس و راهاندازی واحد در خارج از کشور، انجام برنامههای تحقیقاتی مشترک، راهاندازی فرصتهای مطالعاتی مشترک و غیره اشاره کرد.
آمار جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه آزاد اسلامی نشان میدهد که تعداد این دانشجویان در دانشگاه آزاد اسلامی رو به افزایش است.
دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی درباره تعداد دانشجویان این دانشگاه میگوید: تعداد کل دانشجویان بینالمللی دانشگاه آزاد اسلامی 26 هزار و 671 نفر است.
رشد 400 درصدی جذب دانشجوی خارجی
به گفته وی؛ تعداد دانشجویان بینالمللی غیرمقیم ورودی امسال با نیمسال مشابه سال گذشته در مقاطع مختلف تحصیلی بیش از 400 درصد رشد داشته است. در نیمسال اول 1400-1399 در مقطع کارشناسی 2 هزار و 9 نفر، کارشناسی ارشد 6 هزار و 913 نفر، دکتری تخصصی 354 نفر و در مقطع دکتری حرفهای 251 نفر، دانشجوی بینالمللی جدیدالورود در دانشگاه آزاد اسلامی پذیرش شده است.
این در حالی است که آمار جذب دانشجویان بینالمللی غیرمقیم در سال گذشته 3 هزار و 975 نفر بوده که این تعداد در نیمسال اول 1400-1399 به 9 هزار و 527 نفر رسیده است. همچنین جذب دانشجویان بینالمللی با احتساب دانشجویان مقیم در سال گذشته 8 هزار و 138 نفر بوده که این عدد در نیمسال اول 1400-1399 به 10 هزار و 445 نفر رسیده است.
دانشگاه آزاد اسلامی میزبان دانشجویانی از 20 کشور جهان است، دانشجویان بینالمللی دانشگاه آزاد اسلامی از ملیتهای مختلف از کشورهای سوریه، پاکستان، بحرین، ارمنستان، ازبکستان، ترکمنستان، کنیا، ترکیه، روسیه، تاجیکستان، لبنان، بنگلادش، آذربایجان، هندوستان، قزاقستان، فرانسه، تانزانیا، اندونزی، افغانستان و عراق هستند.
دانشگاه آزاد اسلامی برای دانشجویان بینالمللی برنامه ویژه دارد و به آنها بهعنوان سفیر فرهنگی مینگرد. به گفته علاءالدین بروجردی، معاون بینالملل و امور دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی؛ باید دانشجویان بینالملل را بهعنوان سفیران انقلاب اسلامی تربیت کنیم و هرکدام که فارغالتحصیل شدند بتوانند در کشورهای خود جزو مسئولان کشورشان و مدافع اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی باشند.
راهبرد دانشگاه آزاد اسلامی در کشورهای همسایه
در این میان دانشگاه آزاد اسلامی برنامههای خاصی در کشورهای همسایه دارد. دکتر علیاکبر ولایتی، رئیس هیئت امنا و هیئت مؤسس که خودش از دیپلماتهای کارکشته جمهوری اسلامی است، در این باره میگوید: انتظاری که از دانشگاه آزاد اسلامی داریم این است که این دانشگاه در گسترش علم و فرهنگ بهصورت فرامرزی در بین کشورهای اسلامی تلاش کند.
بر این اساس تلاشهای زیادی در کشورهای افغانستان، عراق، سوریه و یمن صورت گرفته است. دانشگاه آزاد اسلامی در کشور افغانستان یک واحد مستقل دارد و اخیراً خبرهایی از تأسیس مدارس سما و آموزشکدههای فنی و حرفهای از سوی دانشگاه آزاد اسلامی به گوش میرسد.
بروجردی در این باره میگوید: هیچگونه محدودیتی برای توسعه همکاریهای علمی و آموزشی با افغانستان نداریم و آماده همکاری هستیم.
عباس گنجی، قائممقام معاونت بینالملل و امور دانشجویان غیر ایرانی نیز عنوان میکند: دانشگاه آزاد اسلامی در تمامی زمینهها بهخصوص پزشکی میتواند کمکهای ویژهای به مردم افغانستان ارائه دهد. وی ادامه میدهد: در حال حاضر تعداد زیادی از کتب مرجع پزشکی برای ارسال به افغانستان آماده شده است، آمادهایم دورههای آموزشی کوتاهمدت را در بخشهای مختلف پزشکی راهاندازی کنیم.
گنجی همچنین میگوید: با کمک دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، دوره دکتری دانشجویان افغانستانی را در چند رشته آغاز کردهایم که به دلیل شیوع کرونا، این دورهها در شهر کابل انجام میشود و اگر ضروری بود، زمینه لازم برای پذیرایی از حدود 110 نفر دانشجوی دوره دکتری در تهران کاملاً فراهم است.
تلاش برای احداث واحد در سوریه و عراق
سوریه یکی دیگر از مقاصد مهم علمی دانشگاه آزاد اسلامی است. مسئولان دانشگاه قصد دارند در این کشور یک واحد راهاندازی کنند. معاون بینالملل و امور دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی درباره احداث دانشگاه آزاد اسلامی در سوریه میگوید: امور مربوط به احداث دانشگاه آزاد اسلامی واحد دمشق در حال پیگیری است، ولی به دلیل اوضاع بحرانی این کشور پیگیریها با کندی انجام میشود. بروجردی ابراز امیدواری میکند که دولت سوریه کمک لازم را انجام دهد تا واحد سوریه سریعتر احداث شود.
عراق یکی دیگر از کشورهای مورد هدف دانشگاه آزاد اسلامی است. در این کشور نیز قرار است واحدی احداث شود. البته اوضاع داخلی عراق هنوز چنین امکانی را برای دانشگاه آزاد اسلامی فراهم نکرده است. بروجردی، معاون بینالملل و امور دانشجویان غیر ایرانی دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه خواستار همکاری دولت عراق شده است تا موانع احداث واحد در کشور عراق برداشته شود. البته مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی قصد دارند که دانشگاه علوم پزشکی نیز در نجف احداث کنند. مذاکراتی در این زمینه صورت گرفته که در آیندهای نزدیک سرانجام آن مشخص خواهد شد.
استفاده از زبان عربی برای توسعه همکاری با کشورهای همسایه
استفاده از ظرفیت زبان عربی یکی از محاسن همکاری با کشورهای همسایه به شمار میرود. دانشگاه آزاد اسلامی نیز قصد دارد در این زمینه از ظرفیت اساتیدی که مسلط به زبان عربی هستند، بهره گیرد. بروجردی میگوید: بهراحتی میتوانیم از ظرفیت اساتید دانشگاه آزاد اسلامی که مسلط به زبان عربی هستند، برای آموزش دانشجویان عراقی استفاده کنیم تا این دانشجویان در کنار آموزش به زبان عربی و انگلیسی، با زبان فارسی هم آشنا شوند.
بورسیه دانشجویان دکتری عراقی در دانشگاه آزاد اسلامی، انجام پژوهشهای مشترک و برگزاری نشستها و همایشهای تخصصی، استفاده از منابع مشترک کتابخانهای و امکانات آزمایشگاهی، انجام فرصتهای مطالعاتی، استفاده از اساتید ایرانی و عراقی در تدریس و هیئت ممیزه مجلات علمی، تشکیل کمیته فارغالتحصیلان عراقی و... از دیگر برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی در همکاری با دانشگاههای عراقی است.
راهاندازی واحد مجازی در یمن
همکاری علمی با یمن نیز یکی دیگر از اهداف دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه بینالمللی است. بروجردی در این باره نیز میگوید: با توجه به اعزام سفیر جمهوری اسلامی ایران به صنعا و روابط خوبی که میان ایران و یمن وجود دارد، راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی در این کشور سرعت بیشتری دارد ولی انتظار میرود با توجه به اوضاع جنگی این کشور دورههای آموزشی بهصورت مجازی آغاز شود.
همانطور در آغاز این گزارش گفته شد این اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی سبب شده که علاقهمندی به دانشگاه آزاد اسلامی در کشورهای مختلف رو به افزایش باشد و با وجود همهگیری ویروس کرونا در جهان و کاهش قابل توجه جذب دانشجویان بینالمللی در اکثر دانشگاههای داخلی و خارجی، جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه آزاد اسلامی جهش فزاینده داشته باشد. البته برنامه دانشگاه آزاد اسلامی منحصر به کشورهای همسایه نمیشود و همکاری علمی با سایر کشورها نظیر آلمان و نروژ نیز در دستور کار این دانشگاه است که بهزودی درباره آنها اطلاعرسانی خواهد شد.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/