عصاره گیاهی «پاد آفتهای بوتانیک و غیرشیمیایی» تولید شد/ تصویب 2 طرح کسب و کار با چاشنی کشاورزی
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ اکنون در مجموع بیش از ۲۰۰ مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت میکنند. ۱۶۴ مرکز تحقیقاتی از این مراکز در زمینههای تحقیقاتی غیرپزشکی از جمله فنی، مهندسی، کشاورزی و ... و ۳۹ مرکز تحقیقاتی در زمینه پزشکی فعال هستند.
مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمهگرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر شهریور سال 1395 با وجود اعضای هیئت علمی در گرایشهای مختلف کشاورزی و وجود امکانات و ظرفیتهای فراوان با هدف تمركز، بهبود و توسعه فعاليتهای تحقيقاتی در راستای گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری راهاندازی شد.
بیشتر بخوانید:
تولید 3 محصول کاربردی در مرکز تحقیقات مواد و متالورژی
«فیکسچر» کنترل کیفیت صنایع دفاعی طراحی و ساخته شد
آغاز تحقیقات روی 20 نوع گیاه دارویی استان زنجان
مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر با اهداف زیر راهاندازی شده است:
1. تمرکز، بهبود و توسعه فعالیتهای تحقیقاتی در راستای گیاهان گرمسیری و نیمهگرمسیری با تمرکز بر غلات و گیاهان دارویی در سطح کشور.
2. تحقیق در زمینه مسائل بهنژادی، بهزراعی، تغذیه و آبیاری، آفات، بیماریها و علفهای هرز، مکانیزاسیون، صنایع تبدیلی و تکمیلی فرآوردههای جانبی.
3. برقراری ارتباط و همکاری با سایر دانشگاهها، مراکز و موسسات تحقیقاتی داخلی و خارجی بهمنظور مبادله اطلاعات علمی و فنی و اجرای طرحهای تحقیقاتی مشترک.
4. تهیه، چاپ و تکثیر یافتههای تحقیقاتی، مقالات، نشریات، کتب علمی و توزیع آنها بین دانشگاهها، موسسات، مراکز تحقیقاتی، آموزشی، ترویجی، اجرایی و تولیدی ذیربط.
مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمهگرمسیری چگونه ایجاد شد؟
خبرنگار آنا برای بررسی دلایل راهاندازی، مأموریتها، دستاوردها و برنامههای پیش روی مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر و جزئیات فعالیتهای آن گفتگویی را با زهرا خدارحمپور رئیس این مرکز انجام داده است که مشروح آن در ادامه میآید:
آنا: مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری چرا و چگونه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر ایجاد شد؟
خدارحمپور: مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر شهریور سال 1395 با پیگیری رئیس دانشکده کشاورزی واحد شوشتر بهدلیل وجود اعضای هیئت علمی در گرایشهای مختلف کشاورزی و امکانات و ظرفیتهای فراوان با هدف تمركز، بهبود و توسعه فعاليتهای تحقيقاتی در راستای گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری راهاندازی شد.
آنا: چه مأموریتهایی برای مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری واحد شوشتر تعریف شده است؟
خدارحمپور: نوآوری در تحقیقات کشاورزی، برقراری ارتباط و همكاری با سایر دانشگاهها، مراكز و مؤسسات تحقيقاتی بهمنظور مبادله اطلاعات علمی، فنی و اجرای طرحهای تحقيقاتی مشترک، چاپ مقالات، نشريات، كتب علمی، برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی و ... ازجمله مأموریتهای مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر است.
آنا: تاکنون چه فعالیتهایی در مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری صورت گرفته و دستاوردهای این مرکز از ابتدا تاکنون چه بوده است؟
خدارحمپور: کاشت نهالهای نخل و اکالیپتوس با هدف درآمدزایی، برگزاری بیش از 10 کارگاه و دورههای آموزشی شامل مخاطرات زیستمحیطی استفاده از سموم و آفتکشهای شیمیایی، محاسن و معایب محصولات تراریخته، کشاورزی ارگانیک راهکاری برای محیط زیست برتر، طراحی بوم نظام در کشاورزی، آموزش طراحی و آنالیز پرایمر، کارگاه EndNote و مقالهنویسی ازجمله این فعالیتها بوده است.
چاپ سه مقاله علمی و پژوهشی و تألیف یک کتاب از دیگر اقدامات مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمهگرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر بوده است. از سوی دیگر در راستای اهداف بخش گیاهپزشکی مبنی بر مدیریت آفات بر پایه روشهای غیرشیمیایی و زیست سازگار، عصاره گیاهی با عنوان «پاد آفتهای بوتانیک و غیرشیمیایی» در ابعاد پایلوتهای آزمایشی و طرح پژوهشی بروندانشگاهی در مزارع کشت و صنعت امام خمینی و آزمایشگاههای مرکز تحقیقات تولید شد.
جایگاه پایاننامههای دانشجویی در مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمهگرمسیری
با توجه به نتایج مطلوب و مورد نظر، پس از طی تحقیقات تکمیلی و کسب مجوزهای لازم از سازمان حفظ نباتات کشور و سایر مراجع ذیصلاح، قابلیت تولید تجاری و انبوه آن در آزمایشگاههای مرکز تحقیقات وجود دارد.
تصویب دو طرح کسب و کار درباره کشاورزی از دیگر فعالیتهای مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر بوده است.
آنا: تعامل نهادها و سازمانهای مربوط با مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری چگونه بوده و آیا تفاهمنامهای در زمینههای همکاری صورت گرفته است؟
خدارحمپور: با توجه به مشکلات موجود مانند بیاعتمادی صنعت به دانشگاهها، وجود موانع قانونی عقد قرارداد ارگانهای دولتی با دانشگاه آزاد، نبود بودجه کافی برای شروع یکسری کارهای درآمدزا که منتج به سودآوری در درازمدت خواهد شد، مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمهگرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر با تدوین یک طرح درباره «تغییر الگوی کاشت در مناطق سیلخیز» و ارائه به استانداری خوزستان با وجود برگزاری جلسات دفاعیه و موفقیتآمیز بودن به لحاظ داوری نتوانست مصوبه نهایی را کسب کند.
با توجه به انعقاد تفاهمنامه با سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان، شرکت کشت و صنعت امام خمینی(ره)، اداره محیطزیست شهرستان شوشتر، مؤسسه معین بنیاد و ... دورهها، کارگاهها و استارتآپهایی با همکاری ارگانهای نامبرده برگزار شد.
طرح پژوهشی «تأثیر پاد آفتهای زیستی بر کُنه زرد نیشکر در سیستم مدیریت فعلی» با موفقیت به پایان رسیده و در حال رایزنی برای توسعه کار هستیم.
آنا: جایگاه پایاننامههای دانشجویی و طرحهای پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمهگرمسیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر چگونه است؟
خدارحمپور: تاکنون 12 پایاننامه کارشناسی ارشد و دو پایاننامه دکتری با توجه به امکانات این مرکز و دانشکده کشاورزی اجرا شده است و این مرکز همکاری همهجانبهای به لحاظ در اختیار قراردادن امکانات و فضا برای اجرای طرحهای پژوهشی و پایاننامهها با دانشجویان و استادان دارد.
آنا: فعالیت پیشروی مرکز تحقیقات گیاهان گرمسیری و نیمهگرمسیری را چگونه ارزیابی میکنید؟
خدارحمپور: با توجه به پویایی مرکز و همکاری اعضای هیئت علمی حتی در شرایط فعلی که همگی ارگانها بهدلیل بیماری کرونا تحتالشعاع قرار گرفتهاند، امیدوار به تکمیل فعالیتهای قبلی و آغاز کارهای جدید هستیم.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/