عرضه 5 هزار نوع داروی گیاهی توسط صنایع دارویی جهان به بازار/ گیاهان دارویی منبع ماده دارویی ویژه هستند؟
عباس نعمتی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در میانه درباره برگزاری مسابقه علمی گیاهان دارویی که با همکاری انجمن علمی گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه برگزار شد، اظهار کرد: مواد مؤثر یا متابولیتهای ثانویه طی فرایندهای ویژه و پیچیده بیوشیمیایی و به مقدار بسیار كم (بهطور معمول كمتر از یکدرصد وزن خشک گیاه)، ساخته میشوند و اغلب ممكن است اندام ویژهای مانند ریشه، برگ، ساقه، گل، میوه بیشترین مواد مؤثره را داشته باشند.
وی با بیان اینکه همواره نمیتوان كل گیاه را منبع ماده دارویی ویژهای دانست، اضافه کرد: اندام گیاهی برداشت شده، آمادهسازی و فرآوری و تحت تأثیر عملیات ویژهای مانند جداسازی، خرد کردن، خشک كردن و تخمیر قرار گرفته و سپس استفاده میشوند.
رئیس انجمنهای علمی تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه ادامه داد: این گیاهان اغلب بهصورت گیاه تازه، گیاه خشک شده یا کنسرو شده، فرآوری شده توسط حرارت و استحصال مواد موثره در صنعت مصرف میشوند.
وجود 75 هزار گیاه دارویی در جهان
مدیر مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه خاطرنشان کرد: امروزه بهطور تخمینی حدود 75 هزار نوع گیاه دارویی در سراسر جهان وجود دارد و تاکنون 5 هزار نوع داروی گیاهی توسط صنایع دارویی جهان ساخته و به بازار عرضه شده است.
نعمتی با اشاره وجود گونههای گیاهی شفابخش در سایر کشورهای آسیایی بیان کرد: بین کشورهای جهان، چند کشور آسیایی مانند چین، اندونزی، هند، برمه، تایلند، مالزی و ایران بیشترین تعداد و تنوع گونههای گیاهی شفابخش را به خود اختصاص دادهاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه درباره گیاهان دارویی در ایران گفت: كشور ما دارای حدود 8 هزار گونه گیاهی است که از این میان بیش از 2 هزار و 300 گونه دارای خواص دارویی بوده و بیشتر آنها بومی ایران هستند و از این تعداد 450 گونه در عطاریها به فروش میرسند.
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه تبیین کرد: بیش از 130 داروی گیاهی وجود دارد که منشأ اصلی آنها گیاهان هستند. تنوع اقلیمی، تفاوت دما در روز و شب و ساعت آفتابی از عوامل وجود تنوع در بین گونههای گیاهان دارویی و پراكنش آنها در ایران هستند.
نعمتی در بخش دیگری از گفتگوی خود با آنا به انواع گیاهان دارویی در فصول مختلف اشاره کرد و گفت: در فصل بهار گیاهانی برای استفاده بهترتیب گل گاوزبان ایرانی، سنبل الطیب، خاکشیر، بنفشه، در فصل تابستان، خاکشیر، کاسنی، شاه تره، تخم شربتی، در فصل پاییز، آویشن، پنیرک، گل ختمی و بنفشه و در فصل زمستان دارچین، زنجبیل، چهارگل ترکیبی از آبی سفید، پونه، گیاه گل ختمی، سیستان، پرسیاوشان، عناب، گل بنفشه و آویشن بوده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه درباره گیاهان دارویی در آذربایجان شرقی نیز چنین گفت: مطالعات و پژوهشهای صورت گرفته بیانگر آن هستند که بیش از 450 گونه گیاه دارویی در آذربایجان شرقی وجود دارد که برخی از آنها علاوه بر کاربرد دارویی میتوانند در سایر صنایع نظیر رنگرزی الیاف، صنایع دستی و غذایی کاربرد داشته باشند.
برگزاری مسابقه علمی گیاهان دارویی در آینده نزدیک
مدیر مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه بیان کرد: براساس نتایج بررسیهای علمی حدود 71 گونه از این گیاهان به جزء اثرات دارویی دارای مصارف غذائی و چاشنی نیز هستند و از مهمترین گونههای استان آذربایجانشرقی میتوان به بومادران، پیاز کوهی، شوید، جعفری وحشی، ترخون، برنجاسف، زیره سیاه، ریحانک، سپیده و ... اشاره کرد.
نعمتی با اشاره به گیاهان دارویی موجود در منطقه میانه عنوان کرد: گیاهانی مانند سیر کوهی، گلگاوزبان، زرد پیاز، انواع یونجه، فستوک گوسفندی، آویشن، پونه، کاکوتی، اسپرس، میخک، بومادران، بابونه، زرشک در این منطقه وجود دارند.
رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه، برگزاری مسابقه علمی گیاهان دارویی را از برنامههای اصلی این باشگاه بیان کرد و ادامه داد: این مسابقه به صورت مجازی و اینترنتی برگزار میشود که شامل سوالات تستی و تشریحی است و فایل سوالات و پاسخنامه در سایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در دسترس خواهد بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه تأکید کرد: اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و انجمن های علمی این دانشگاه باید ضمن پاسخگویی به سوالات در پاسخنامه ویژه، آن را حداکثر تا تاریخ 30 دی 1399 به پست الکترونیکی nemati_abbas@yahoo.com ارسال کنند.
وی یادآور شد: سه نفر از برندگان مسابقه علمی گیاهان دارویی از سوی باشگاه پژوهشگران جوان مورد تقدیر قرار میگیرند؛ همچنین در برخورداری از تسهیلات ویژه اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در اولویت قرار خواهند گرفت.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/