دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 دی 1399 - 00:03
تحلیلگر ارشد سازمان سیا:

اگر یک فرمانده آمریکایی توسط ایران در فرودگاه اتاوا کشته می‌شد واشنگتن چه می‌کرد؟/ جمهوری اسلامی در انتظار پایان ریاست‌جمهوری ترامپ برای گرفتن انتقام

تحلیلگر ارشد سازمان سیا در مقاله‌ای نوشت: شما خودتان را جای ایرانی‌ها بگذارید اگر یک چهره برجسته سیاسی- نظامی آمریکایی در نزدیکی فرودگاه اتاوا در کانادا به دست ایرانی‌ها یا کشوری دیگر کشته شود چه خواهید کرد؟
کد خبر : 554050
1.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از "کامن دریمز"، "پاول پیلار" تحلیلگر ارشد که به مدت 28 سال با سازمان سیا همکاری داشت و هم‌اکنون استاد مطالعات امنیتی دانشگاه جورج تاون آمریکا است، در خصوص اقدام دولت دونالد ترامپ در ترور سردار قاسم سلیمانی در اوایل ژانویه سال گذشته میلادی می‌گوید که آمریکایی‌ها درواقع سردار ملی ایرانی‌ها را به قتل رساندند.


وی در مقاله خود، سردار سلیمانی را یک چهره نظامی و سیاسی برازنده در ساختار نظام ایران مخصوصاً در سیاست امنیتی کشور می‌داند. وی ادامه می‌دهد که سردار سلیمانی بین عامه مردم ایران به‌شدت مورد احترام بود و این احترام پس از ترور وی افزایش یافت. شرکت میلیونی مردم در مراسم خاک‌سپاری وی در شهرهای مختلف ایران گواه این مدعا است.


سردار سلیمانی


شخصیتی با صفات برجسته سردار سلیمانی در آمریکا نیست


پیلار سپس ادامه می‌دهد توصیفاتی که در آمریکا از سردار سلیمانی شنیده می‌شد با اهمیتی که در ایران داشت خیلی مشابه نبود. البته تک شخصیت بی‌نظیر نظامی- سیاسی به اهمیت سردار سلیمانی در آمریکا یافت نمی‌شود ولی به‌هرحال می‌توان چند نمونه را که روی‌هم‌رفته اهمیت تقریباً یکسانی که سردار در ایران داشت در آمریکا داشته باشند را ذکر کرد. مثلاً جان مک‌کین، دیوید پترائوس یا جیمز ماتیس که از اهمیت امنیتی بالایی در جامعه آمریکا برخوردار بودند.


وی ادامه می‌دهد که درهرصورت دولت آمریکا دست به ترور سردار زد و پنج روز بعدازآن هم واحدهای موشکی سپاه پاسداران به انتقام خون سردار سلیمانی چندین موشک به پایگاه آمریکایی‌ها در غرب عراق معروف به عین‌الاسد شلیک کردند که تلفاتی نداشت. البته از قبل هم سپاه نخواسته بود که حمله‌اش تلفات انسانی داشته باشد. بعدازآن حمله مقامات ارشد ایران گفتند که انتقام خون سردار بسیار سخت‌تر از این حمله خواهد بود و کار به اتمام نرسیده است.


پیلار می‌گوید در کشورهایی که در منطقه غرب آسیا هستند سالگرد، اهمیت زیادی در بزرگداشت و خونخواهی یک فرد کشته شده دارد، به همین دلیل روزهایی که در حول‌وحوش تاریخ ترور سردار سلیمانی هستند برای آمریکایی‌ها هم بااهمیت شده زیرا آن‌ها هنوز منتظر انتقام اصلی ایرانیان هستند. البته احتمالاً ایران در انتظار پایان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ است که دستور ترور سردار را صادر کرده بود و تهران به نظر می رسد قصد این را ندارد که بهانه به دست دونالد ترامپ دهد تا وی روابط بد با ایران را بدتر کند، آن‌چنان‌که دولت بعدی آمریکا هم از پس بهتر کردن روابط برنیاید.




بیشتر بخوانید:


ترور سردار سلیمانی ناقض موازین حقوق بشری بود




وی ادامه می‌دهد که در هر صورت قسمت عمده مانع بهتر شدن روابط بین ایران و آمریکا همانا خاطره تاریخی ایرانی‌ها نسبت به دخالت‌های آمریکا در کشورشان است. ایرانی‌ها هنوز دست داشتن آمریکا در کودتای سال 1953 و سرنگون کردن دولت ملی دکتر محمد مصدق را از یاد نبرده‌اند (چه رسد به ترور یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های نظامی و سیاسی این کشور).


این تحلیلگر سابق سازمان سیا می‌افزاید که هم اکنون در سالگرد ترور سردار سلیمانی این آمریکایی‌ها هستند که باید به‌دقت به عمق علل تیره بودن روابط با ایران فکر کنند. اتهام اصلی که باعث شد آمریکایی‌ها دست به ترور سردار بزنند خلاصه می‌شد در ادعاهای آمریکایی‌ها مبنی بر حمایت سردار سلیمانی از گروه‌های مسلح عراقی که با اشغال کشورشان به‌وسیله آمریکا در سال 2003 به مخالفت برخواسته بودند. اما آن‌ها (آمریکایی‌ها) باید از منظری دیگر به این قضیه نگاه کنند.


در مارس سال 2003 نیروهای آمریکایی جنگ علیه عراق همسایه ایران با 900 کیلومتر مرز مشترک را شروع کردند. کمی بعدازآن بدون در نظر گرفتن کمک‌های اطلاعاتی ایران به مبارزه با تروریسم در افغانستان، آمریکایی‌ها ایران را محور شرارت خواندند. کاری که سردار سلیمانی در عراق انجام داد از نگاه بسیاری از ایرانیان وظیفه ضروری و افتخارآمیز یک فرمانده بود که می‌خواست از منافع و امنیت ملی کشورش در زمانی که کشور همسایه در اشغال یک ابرقدرت است دفاع کند.



نقش کلیدی موضوع ترور سردار سلیمانی در بهبود روابط آمریکا با ایران


باید اقدامات هر دو طرف ایرانی و آمریکایی به‌دقت دیده شود و ترور سردار سلیمانی در رأس این روند است. در نقض قوانین بین‌المللی و هر رابطه بین‌المللی استاندارد، این آمریکا بود که چهره ارشد یک کشور خارجی را زمانی که در کشور ثالث بود به قتل رساند. شما خودتان را جای ایرانی‌ها بگذارید اگر یک چهره برجسته سیاسی- نظامی آمریکایی در نزدیکی فرودگاه اتاوا در کانادا به دست ایرانی‌ها یا کشوری دیگر کشته شود چه خواهید کرد؟


وزارت خارجه ایالات‌متحده هم ترور سردار سلیمانی را تنها به دلیل اینکه به دست نیروهای آمریکایی کشته شده بود مصداق تروریسم بین‌الملل ندانست.


وی ادامه می‌دهد که درخواست توجه به این واقعیات این ریسک را دربر دارد که متهم به ارائه معادله اشتباه اخلاقی شوید و درواقع همیشه این تفاوت‌های اخلاقی در این زمینه‌ها وجود دارد. درهرحال نمی‌توان تمام تقصیرها را متوجه یک‌طرف دانست و تمام خوبی‌ها را به یک‌طرف نسبت داد اما (متأسفانه) این روند در ترور سردار سلیمانی در فرودگاه بغداد جاری شد.


انتهای پیام/4155/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب