عراق بدهی ۲.۷ میلیارد دلاری را تأیید کرد
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، روند نزولی صادرات گاز طبیعی ایران به عراق که در اعتراض بدعهدی بغداد در بازپرداخت بدهیهای ارزی خود به کشور ادامه دارد، عراق را در آستانه کمبود برق تولیدی با اتکا به گاز وارداتی از ایران برای تأمین نیازهای عمومی کشور قرار داده است.
احمد موسی، سخنگوی وزارت برق عراق اعلام کرده که بر پایه تازهترین هشدار ایران، صادرات روزانه گاز طبیعی این کشور به ۳ میلیون مترمکعب کاهش خواهد یافت.
موسی یادآور شده که حجم صادرات روزانه ایران در قالب یک روند نزولی از ۵۰ میلیون مترمکعب به ۵ میلیون متر مکعب رسیده بود ولی هنوز تهدید روز یکشنبه این کشور برای کاهش بیشتر صادرات عملی نشده است.
سخنگوی وزارت برق عراق یادآور شد، عراق حدود ۲.۷ میلیارد دلار بدهی انباشتشده به ایران دارد که امید میرود وزارت اقتصاد این کشور نسبت به پرداخت آن اقدام کند.
به گفته موسی، به خاطر کمبود گاز حدود ۷ هزار مگاوات(معادل ۳۶ درصد) از ظرفیت تولید برق این کشور غیرفعال شده و بخشهایی از کشور به ویژه بغداد در آستانه خاموشی و قطع برق قرار گرفتهاند.
در چنین شرایطی، رضا اردكانیان، وزیر نیروی ایران فردا(سهشنبه) به عراق سفر خواهد کرد تا شاید بتواند اختلاف کهنه مالی دو کشور را حل کند. پیشتر عبدالناصر همتی نیز دو بار با همین هدف به عراق سفر کرده و هر بار نوید تسویه بدهیهای ارزی عراق به ایران را داده بود.
در همین حال، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز روز دوشنبه از بدهی کلان انباشت شده دولت و شرکتهای عراقی به طرفهای ایرانی گلایه کرد و در عین حال یادآوری کرد که تهران همواره سعی کرده تا عمل به تعهدات خود را منوط به این موارد نکند.
دومین سفر همتی به عراق در ۴ ماه گذشته؛ کمیته مشترک «حل مشکلات پولی» تشکیل میشود
عراق با وجود معافیت از تحریمهای ایالات متحده علیه صنعت نفت و گاز ایران، به دلیل تحریمهای پولی و بانکی آمریکا علیه این کشور، حتی قادر به پرداخت پول گاز و برق وارداتی از این کشور بر پایه دینار نیست؛ رقمی که سالانه حدود ۲ میلیارد دلار برآورد میشود. بر پایه آخرین توافق دو کشور، مقرر شده بود که از منابع حاصل از صادرات گاز ایران برای خرید کالاهای اساسی و غیرتحریمی استفاده شود.
نخستین قرارداد صادرات گاز ایران به عراق در سال ۲۰۱۱ میلادی بین دو کشور منعقد شد که مطابق آن ایران متعهد شد تا روزانه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز به عراق ارسال کند، این رقم از ابتدای سال ۲۰۲۰ به ۲۵ میلیون مترمکعب کاهش یافت.
انتهای پیام/4129/پ
انتهای پیام/