دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

واکاوی جمعه سیاه کوهنوردان در کوهستان‌های برفی تهران/ مساعدیان: حادثه دارآباد کاملاً استثنایی بود

جمعه پنجم دی‌ماه چندین کوهنورد در ارتفاعات تهران به کام مرگ کشیده شدند که آن را باید روز سیاه کوهنوردی ایران بنامیم.
کد خبر : 552114
3015803.jpg

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، پنجم دی‌ماه روز سیاه کوهنوردان ایران لقب گرفت؛ کوهنوردی در دی‌ماه همیشه با اتفاقات ناگوار و تلخ همراه بوده است؛ در سال 1353 در 13 دی‌ماه 9 کوهنورد در برف و بوران منطقه توچال در ارتفاعات تهران جان خود را از دست دادند و حالا این بار تعداد تلفات در این مناطق بیشتر از گذشته شد و 11 نفر در ارتفاعات تهران به کام مرگ کشیده شدند و به همین خاطر می‌توان ۵ دی ۱۳۹۹ را جمعه سیاه کوهنوردی ایران بنامیم.


کوهنوردی سنتی دیرینه ایرانیان


کوهنوردی در ایران یک ورزش باسابقه است؛ به دلیل موقعیت جغرافیایی و کوهستان‌های بکری که در ایران وجود دارد این ورزش از دیرباز در بین مردم رواج داشته و روز به روز به علاقمندان آن هم اضافه می‌شود، البته در این چند سال اخیر رشد شبکه‌های اجتماعی به شمار علاقمندان این رشته اضافه کرده به صورتی که خیلی از افرادی علاقه‌مند به کوهنوردی با تجربه بسیار اندک و بدون آموزش اقدام به کوهنوردی کنند که طبیعتاً خطرات زیادی هم متوجه آن‌ها می‌شود.


در شهر تهران با توجه به رشد جمعیت و تخریب تفرجگاه‌های درون شهری و شدت آلودگی این شهر زنده کوه‌های شمال شهر تهران و به خصوص منطقه توچال و کلک‌چال در اواخر هر هفته به  تفرجگاه دائمی مردم تهران تبدیل شده است.در این میان بسیاری از افراد کم‌تجربه هم به جای اینکه کوهنوردی را به صورت اصولی و درست از طریق عضویت در گروه‌های کوهنوردی و باسابقه پیگیری کنند، به صورت انفرادی و بدون برنامه‌ریزی اقدام  به کوهنوردی می‌کنند.



کوهستان؛ آرامش در دل طوفان


بدون شک اولین تصویر از مواجه با کوهستان آرامش است. در دل این طبیعت بکر آرامشی به ظاهر نهفته است که طوفان‌های زیادی همراه خود دارد. در بین کوهنوردان باسابقه یک ضرب‌المثل معروف رایج است و آن هم اینکه کوهستان از شما قوی‌تر است؛ یک کوهنورد هر چقدر توانایی و تسلط داشته باشد در برابر عظمت کوهستان ذره‌ای بیش نیست و هیچ زمانی نباید این طبیعت به ظاهر آرام را دست کم گرفت و در برابر آن مغرور شد. بدون شک حادثه تلخ روز 5 دی در توچال و دیگر ارتفاعات تهران یک زنگ خطر جدی برای کوهنوردان حرفه‌ای و البته آماتورها بود.


مسیرهای در  دسترس؛ بلای جان مردم


در این چند سال اخیر بخش‌های زیادی از کوهستان‌ها به دست انسان‌ها تخریب شده است؛ جاده‌کشی‌ و دسترسی‌هایی آسان در کوهستان‌ها توسط انسان‌ها سبب شده که دسترسی به این مناطق آسان شود و شاید به همین خاطر است که بسیار از افراد کم‌تجربه قدم در این مسیر می‌گذارند به خیال این که خطری متوجه آن‌ها نخواهد بود و این مسیر در دسترس است، اما غافل از اینکه در همین مسیر در دسترس اتفاقات ناگوار زیادی رقم می‌خورد که حتی پیش‌بینی‌پذیر هم نبوده و نیست!


شمار مردم آماتور در ارتفاعات تهران زیاد است


حمید مساعدیان، رئیس امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی در گفتگو با خبرنگار آنا درباره علت حادثه تلخ روز 5 دی‌ماه گفت: حادثه ارتفاعات تهران و فوت تعدادی از هموطنان بسیار ناراحت کننده و در عین حال یک اتفاق استثنایی بود. در دوران کرونا به دلیل ممنوعیت سفرهای بین‌شهری شمار زیادی از مردم به طبیعت روی آوردند و به ارتفاعات می‌روند به طوری که در روزهای پنج‌شنبه و جمعه شمار زیادی از مردم در ارتفاعات حضور دارند که البته اکثراً هم عضو باشگاه‌ خاصی نیستند و می‌توان گفت به صورت آماتور در این مناطق حضور پیدا می‌کنند.



در مسیر ورودی‌ها اطلاع‌رسانی باید آنلاین شود


وی گفت: با توجه به این جمعیت زیاد باید برنامه‌ریزی اصولی انجام شود تا دیگر شاهد این حوادث نباشیم. تلویزیون‌هایی که در مسیر ورودی است باید به صورت آنلاین وضعیت جوی و سرعت باد را به اطلاع کوهنوردان برساند و از طرفی اطلاع‌رسانی هم نسبت به گذشته باید بیشتر شود. البته قبل از حادثه روز پنجم دی‌ماه اطلاع‌رسانی صورت گرفته بود و به همه اعلام شده بود که در این مناطق طبق پیش‌بینی هواشناسی وضعیت مساعد نیست، اما متأسفانه بی‌توجهی به آن سبب شد که چنین اتفاق ناگواری رقم بخورد.


حادثه دارآباد کاملاً استثنایی بود/ در منطقه آهار بی‌احتیاطی صورت گرفت


رئیس امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی با اشاره به حادثه بهمن در منطقه دارآباد تهران گفت: در منطقه دارآباد حادثه بهمن واقعاً اتفاقی بوده و جزء استثناهاست چرا که ارتفاع این منطقه پایین است به همین خاطر ما به دنبال بررسی آن هستیم تا علت این موضوع را پیدا کنیم، اما در منطقه آهار واقعاً بی‌احتیاطی رخ داد و کسانی که در این منطقه حضور داشتند از مسیر پرشیب و خطرناک عبور کردند که در نهایت منجر به فوت یک نفر شد.



در منطقه کلک‌چال دما به‌شدت کاهش پیدا کرد


مساعدیان ادامه داد: در منطقه کلک‌چال هم شاهد این اتفاق ناگوار بودیم که منجر به فوت 8 نفر شد. بررسی‌ها در خصوص چرایی این اتفاق در این منطقه در حال انجام است. از سازمان هواشناسی هم خواستیم که گزارشی در خصوص وضعیت آب و هوای این منطقه به ما ارائه دهند و اینکه چه اتفاقی می‌افتد که در کمتر از نیم‌ ساعت دما به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. البته پیش‌بینی‌های هواشناسی عمدتاً صد درصد نبوده و گاه ممکن است با تغییرات جوی بسیار زیادی مواجه شویم و اصلاً طبق پیش‌بینی‌ها نباشد. به هر حال این اتفاق تلخ رقم خورد و باید بیشتر از گذشته تمهیدات را برای حضور مردم در این مناطق فراهم کنیم. اطلاع‌رسانی باید به صورت آنلاین باشد تا لحظه به لحظه افرادی که در این مناطق حضور دارند از وضعیت جوی مطلع شوند. همانطور که گفتم امروز هم جلسه‌ای در کمیته جست و جو و امداد نجات برگزار می‌شود.


وی خاطرنشان کرد: بدون شک حادثه روز پنجم دی‌ماه برای کوهنوردان و مردمی که علاقه‌مند به این ورزش هستند و همچنین مسئولان یک تلنگر جدی وارد کرد تا طبق برنامه‌ریزی اصولی پیش‌ بروند و کوهستان به ظاهر آرام را دست کم نگیرند. شاید یک از دلایلی که این حادثه تلخ را برای کوهنوردان و هم‌وطنان رقم زد، عدم تفکیک فضا‌های گردشگری، طبیعت‌گردی و کوهنوردی است، موضوعی که سال‌هاست مسئولان به آن بی‌توجهی می‌کنند در صورتی که باید برای کسانی که به قصد کوهنوردی و با تجهیزات کامل به سمت کوه می‌روند با کسانی که تنها هدفشان سرگرمی و تفریح است تفاوت مسیر وجود داشته باشد. این یک واقعیت است که گردشگری و کوهنوردی نیازمند برنامه‌ریزی اصولی هستند و امید است که این اتفاق تلخ بیشتر از گذشته به مسئولان تلنگر وارد کند تا طبق اصول و برنامه‌ریزی پیش بروند.


انتهای پیام/4057/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب