دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 دی 1399 - 00:05
یک متخصص طب سنتی در گفت‌وگو با آنا:

گرم‌مزاج‌ها کمتر مبتلا به کرونا می‌شوند/ افزایش ابتلا به کرونا با مصرف فست‌فودها/ طب سنتی کرونا را درمان می‌کند

یک متخصص طب سنتی می‌گوید، اگر کرونا را ویروس سرد بدانیم، بنابراین باید بدن بیمار گرم باشد، بنابراین مزاج‌گرم‌ها کمتر دچار این ویروس می‌شوند.
کد خبر : 551602
_MID0386.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا-فرشته صائمی؛ از ابتدای شیوع کرونا متخصصان طب سنتی مانند سایر متخصصان پزشکی اعلام کردند با بهره‌گیری از فنون این طب می‌توانند در کنترل کووید-19 به کادر درمان کمک کنند. بنا به گفته بسیاری از کارشناسان و متخصصان طب سنتی وزارت بهداشت از اعلام آمادگی متخصصان طب سنتی در درمان و کنترل شیوع کرونا استقبال نکرد. اما اخیرا و به دنبال دیدار چندی قبل اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا با مقام معظم رهبری و تأکید ایشان بر استفاده از طب سنتی جهت کنترل و درمان کرونا، وزارت بهداشت ظرفیتی را در دانشگاه شهید بهشتی برای درمان بیماران کرونایی در اختیار  متخصصان این طب قرار داد که در این مدت با درمان بسیاری از بیماران بدخیم کرونایی توانستند در درمان و کنترل این بیماری گام مؤثری بردارند.


با توجه به موفقیت طب سنتی در درمان و کنترل کرونا، خبرگزاری آنا با دکتر احمد کریمی یکی از متخصصان طب سنتی که دارای تحصیلات عالیه در این رشته است گفتگو کرده است:


دکتر کریمی طب سنتی


آنا: یکی از مطالبی که در روزهای اول شیوع کرونا مطرح می‌شد این بود که راه مبارزه با کرونا از مسیر طب مدرن می‌گذرد. اما با گذشت مدتی، طب سنتی-ایرانی توانست توانایی خود را در بحث مبارزه با کرونا اثبات کند؛ این گزاره چگونه تأیید شد؟


کریمی: کرونا بر افرادی اثر می‌کند که سیستم ایمنی‌ پایینی دارند. قرار نیست داروی خاصی را برای کرونا بسازیم بلکه دنبال این هستیم که توانایی سیستم ایمنی افراد را به اندازه‌ای افزایش دهیم که کرونا تأثیری بر آنها نداشته باشد. همچنان که طب رایج هم به دنبال همین قضیه است. در حال حاضر 90 درصد مبتلایان به کرونا هیچ علامتی ندارند و تنها 10 درصد علامت دارند. بنابراین سیستم ایمنی 90 درصد افراد در  شرایط مناسب قرار دارد و خوب است.


موضوع دیگر این است که کرونا زمانی کُشنده است که گفته شود ویروس 50 درصد مردم را کُشته است. در شرایط فعلی تنها 10 درصد افراد درگیر کرونا شده‌اند و حدود 30 تا 40 درصد، از این 10 درصد علامت‌های خیلی ساده مانند سرفه دارند که آن هم نیاز به درمان ندارد. لذا طب سنتی به دنبال این نیست که از طریق کشف دارویی این ویروس را بکشد.


البته در طب سنتی تعصبی درباره درمان کرونا وجود ندارد. بلکه تعصب بر روی این است که مریض به هر طریق باید درمان شود و اصرار بر این این است که جلوی هیچ راهی برای درمان گرفته نشود و این امکان را در اختیار مریض بگذاریم که راه درمان بیماری را انتخاب کند. از طرف دیگر این توقع و انتظار وجود دارد که همکاران طب رایج هم بر روی راه‌های درمان تعصب نداشته باشند.


آنا: اگر بیمار برای درمان هم‌زمان به طب سنتی و رایج مراجعه کند، امکان تداخل دارویی وجود دارد؟


کریمی: بیماران برای درمان باید به پزشکی مراجعه کنند که در هر دو زمینه سنتی و رایج تخصص داشته باشد. در حقیقت فردی متخصص طب سنتی است که حدود 7سال پزشکی را خوانده، فارغ‌التحصیل شده مجدداً کنکور می‌دهد، به دانشگاه می‌رود و طب ایرانی-سنتی را در دانشگاه فرابگیرد. بنابراین متخصصان طب سنتی باید حدود پنج سال باید در دانشگاه درس بخواند که تخصص این طب محسوب ‌شود. تأکید بر روی گذراندن دوره 7 ساله طب رایج به این دلیل است که طب سنتی در فرآیند درمان ممکن است از امکانات طب رایج مواردی نظیر سونوگرافی، MRI یا آنتی‌بیوتیک استفاده کند چراکه طب سنتی از علم روز دور نیست. در حال حاضر بزرگ‌ترین دشمن طب سنتی، طب‌های کاذب و عطاری‌ها هستند. طرف حتی نمی‌داند مزاج چیست، بیماری چیست، اما نسخه می‌پیچد. شاید یکی از دلایلی که طب رایج از طب سنتی شاکی است به‌دلیل این اقدام عطاری‌ها است.


دکتر کریمی طب سنتی


تفاوتی بین طب سنتی و طب رایج نیست


ابوعلی سینا برای صدور مجوز طبابت به شاگردانش 6 سال کارورزی را در نظر گرفته بود اما در حال حاضر طب سنتی بسیار کوچک و محدود شده است. در حال حاضر مشکل اصلی این است کسانی که با این طب آگاهی ندارند، ادعا می‌کنند. هم‌اکنون در کل کشور حدود 400 متخصص طب سنتی وجود دارد اما در هر خیابان چندین عطاری مشاهده می‌شود به نحوی که در تهران فقط 7 هزار عطاری در تهران وجود دارد و به هر کدام مراجعه کنید و بگویید حتی سرطان هم دارم، درمان می‌کنند! اما متخصصان چنین ادعایی ندارند. در نهایت هیچ تفاوتی بین طب سنتی و طب رایج نیست البته ممکن است روش‌ها و اصول تفاوت داشته باشند اما هدف یکی است: یعنی سلامت بیمار!


قبل از بهمن 98 کرونا در ایران وجود داشت


کرونا در ایران بهمن‌ماه سال گذشته شناسایی شد. اما به دلیل اینکه 6 ماه تا یک سال طول می‌کشد که یک بیماری در کشور شناسایی شود لذا این نشان می‌دهد که قبل از بهمن هم کرونا در جامعه وجود داشته است. در حقیقت به دلیل اینکه علائم کرونا شبیه سرماخوردگی است، شناسایی آن به مراتب دشوارتر از شناخت یک ویروس با علائم جدید است. بر همین اساس این احتمال وجود دارد بسیاری از مبتلایان به آنفلوآنزا که سال گذشته در ایران فوت کردند، به دلیل ابتلا به کرونا بوده است. همچنانکه که فرانسه اعلام کرد سال گذشته قبل از آبان‌ماه کرونا در این کشور وجود شده است.


بنابراین در آن موقع کرونا در کشور وجود داشته اما هر کسی که مبتلا با تصور اینکه یک سرماخوردگی کوچک است، خودش را نمی‌باخت و با به‌کارگیری روش‌های درمانی آن را پشت سر می‌گذاشت و به‌راحتی درمان می‌شد اما در حال حاضر افراد تصور می‌کنند مثبت شدن تست کرونا برابر با مرگ است و خود را می‌بازند. درمان کرونا به این سختی نیست. اولین درمان کرونا این است که بیمار آرامش خود را حفظ کند.


آنا: در بحث کرونا، طب سنتی بر روی درمان تأکید دارد و یا بر روی پیشگیری؟


کریمی: طب سنتی بر روی درمان و پیشگیر از کرونا تأکید دارد اما اصول طب سنتی تأکید بر پیشگیری است کما اینکه طب رایج هم روی پیشگیری تأکید می‌کند. البته طب سنتی در بحث درمان هم هم از توانایی بالایی برخوردار است و در این زمینه حتی از طب رایج هم تواناتر است چرا که در طب سنتی می‌دانیم که چه کاری می‌خواهیم انجام دهیم.


اولین درمان کرونا در طب سنتی این است که از طریق آرامش، عدم استرس و سیستم ایمنی افزایش تقویت شود. بنابراین وقتی فردی مبتلا به کرونا نباید رها شود. این بزرگ‌ترین و کشنده‌ترین آفت است. بعد از حفظ آرامش دومین نکته این است که فرد مبتلا استراحت کند و به او یادآوری شود که کرونا تا این اندازه کُشنده نیست. استراحت و ساعت آن در تقویت سیستم ایمنی بسیار مؤثر است تا جایی که اگر کسی بتواند قبل از ساعت 11 شب بخوابد، سیستم ایمنی بسیار قوی‌تری دارد تا فردی که ساعت یک شب می‌خوابد.


دکتر کریمی طب سنتی


استفاده از فست‌فود سیستم دفاعی بدن را کاهش می‌دهد


دومین عامل مؤثر در ارتقای سیستم دفاعی بدن ورزش کردن است.  سومین موضوع مربوط به نوع تغذیه است. به این ترتیب که باید بدانیم چه غذاهایی را بخوریم و چه غذاهایی را نخوریم. دوری از غذاهایی که اصطلاحاً خون را غلیظ تولید می‌کند، باعث تولید سودا شده و منجر به بیماری می‌شود. در حال حاضر فست‌فودها، ساندویچ‌ها، سرخ‌کردنی‌های شدید، گوشت گاو و مواردی از این قبیل باعث می‌شود که سیستم ایمنی به شدت افت کند. همچنین توکل به خدا باعث می‌شود سیستم ایمنی افزایش پیدا کند.


اگر کرونا را ویروس سرد بدانیم، بنابراین باید بدن بیمار گرم باشد. پس مزاج‌گرم‌ها کمتر دچار این ویروس می‌شوند. اما از چه طریقی بدن گرم نگه داشته شود؟ اینجا طب سنتی اصولی را می‌گوید اما بر اساس هر مزاجی، روش پیشگیری فرق می‌کند.


آنا: همانطور که اشاره کردید به دلیل تجویزهای برخی افراد مدعی طب سنتی اعتماد مردم نسبت به این طب در زمینه درمان بیماری کاهش یافته است. تاکنون سازمانی برای ساماندهی طب سنتی ورود کرده است؟


کریمی: یکی از عواملی که باعث کاهش اعتمادها به طب سنتی شده مربوط به قوانین است. در حال حاضر وزارت صمت مجوز عطاری را صادر می‌کند در صورتی که ارتباط عطاری به وزارت بازرگانی، صنعت و معادن چندان محرز نیست. یکی از اشکالات وارد به این ترتیب مطرح می‌شود که وزارت صنعت، معدن و تجارت چگونه  تشخیص می‌دهد چه کسی صلاحیت راه‌اندازی عطاری را دارد؟ لذا عطاری باید زیر نظر وزارت بهداشت قرار بگیرد نه زیر نظر وزارت صمت.


آنا: غیر از وزارت صمت کدام ارگان و نهادی در زمینه ارایه مجوز به عطاری‌ها دخالت دارد؟


کریمی: غیر از وزارت صمت هیچ نهاد دیگری در زمینه ارایه مجوز به عطاری‎‌ها دخالت ندارد.


آنا: بنابراین وزارت بهداشت یا مجموعه دولت بهایی به طب سنتی نمی‌دهند؟


کریمی: خیر! از طرف وزارت بهداشت توجهی به طب سنتی نمی‌شود. اواخر دولت دهم، حدوداً بهار 92 مصوبات کارسازی اعم از بیمه طب سنتی و سایر قوانین در حوزه این طب، ارائه شد اما دولت بعد که سرکار آمد اعلام کرد از تاریخ شروع به کار دولت جدید همه قوانینی را که در سه ماه قبل تصویب شده بود، لغو کرد. لذا همه قوانینی که در حوزه طب سنتی تصویب شده بود، ملغی شد. در حقیقت دولت بعدی به دلیل اینکه اعتقادی به طب سنتی نداشت، آن را رها کرد. در حال حاضر بعد از همه فشارها، تازه اجازه دادند در زمینه مقابله با کرونا طب سنتی کار کند. اما کجا باید کار کنم؟ در مطب که فایده ندارد باید در بیمارستان کار کرد.


در همین راستا به بعضی از بیمارستان‌ها پیشنهاد دادیم که فقط منوی تغذیه‌ را بنویسیم و مطمئن بودیم که از این طریق جان مردم را نجات می‌دهیم اما چنین اجازه‌ای ندادند. البته افرادی که اجازه نمی‌دهند طب سنتی برای مقابله با کرونا وارد بیمارستان‌ها شوند، دو گروه هستند، گروه اول واقعاً علم ندارند و گروه دوم واقعاً مغرض هستند به این معنی که می‌دانند اگر طب سنتی وارد بیمارستان‌ها شود، آنها ضرری می‌کنند.


آنا: متخصصان طب سنتی برای به جریان انداختن مصوبه‌های ملغی شده، چه تلاشی کردند؟


کریمی: متخصصان طب سنتی در زمینه به جریان انداختن مصوبه‌های ملغی شده بسیار تلاش کردند اما به نتیجه‌ای نرسید حتی در وزارت بهداشت یک معاونت طب سنتی به اداره کل طب سنتی تقلیل پیدا کرد. در حقیقت به دلیل مافیا تلاش‌ها برای ارتقاء جایگاه طب‌سنتی در وزارت بهداشت تقریبا بی‌فایده است. البته با کمک مجلس و به ویژه کمیسیون بهداشت توانستیم مرکز طب سنتی برای در دانشگاه شهید بهشتی تأسیس راه‌اندازی کنیم. در این مرکز همه بیماران کرونایی درمان می‌شوند. نکته قابل تأمل این است که حتی از وزارت بهداشت کسی نمی‌پرسد این مرکز تا چه اندازه در کار موفق یا ناموفق بوده است. در حال حاضر پرسش این است وزارت بهداشت که از زمان شیوع کرونا، برای درمان و مقابله با کرونا از پلاسمادرمانی، آزیترومایسین، اکسیژن درمانی و مواردی از این قبیل استفاده کرد، چرا از طب‌سنتی کمک نگرفت؟ و از متخصصان این طب نپرسید راه درمان پیشنهادی شما چیست؟ از طرف دیگر جای خالی متخصصان طب سنتی در ستاد ملی مبارزه با کرونا بسیار محسوس است.


آنا: تفاوت میان طب سنتی و طب اسلامی چیست؟


کریمی: طب سنتی ایرانی اسم رسمی طب سنتی است. علاوه بر این در ابلاغیه مقام معظم رهبری هم بر این نام تأکید شده است. در واقع طبی به نام طب اسلامی وجود ندارد. حتی علما هم می‌گویند طب اسلامی وجود ندارد.


پایان بخش اول


انتهای پیام/4076/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب