امنیت شغلی؛ عامل اصلی تشویق دانشجویان به سمت تولید علم/ چرا دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ایران حقوق نمیگیرند؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشجویان برای رسیدن به اهداف علمی خود میتوانند در مسیر تولید علم، شرکت در جشنوارههای علمی و پژوهشی، ثبت اختراعات، تهیه مقاله و... گامهای مؤثری بردارند. این قشر فرهیخته جامعه با ظرفیت بالای خود میتوانند به قلههای علم و فناوری دست پیدا کنند و پرچم ایران را در دنیا به اهتزاز دربیاورند.
یکی از مأموریت دانشگاهها، ارتقای علم و فناوری است و در این زمینه دانشجویان توانایی دارند که در عرصه پژوهشهای کاربردی نقشآفرینی و به حل مسائل کشور کمک کنند. استفاده از علم و دانش برای حل مشکلات مردم و کشور به دست دانشجویان و اساتید فرهیخته، به رشد و تعالی جامعه کمک فراوانی میکند.
در دانشگاهها تاکنون نخبگان بسیاری برای خدمت به مردم و جامعه اسلامی تربیت شده و به پیشرفت کشور کمک کردهاند. در همین راستا خبرگزاری آنا با سید علی موسوی، برگزیده جایزه ملی انرژیهای تجدیدپذیر و دبیر دبیران انجمنهای علمی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران به گفتگو نشسته است.
موسوی، دانشجوی دکتری مهندسی سیستمهای انرژی دانشگاه تهران است و با چاپ ۱۷ مقاله در معتبرترین مجلات بینالمللی و داخلی، در دومین دوره جایزه ملی انرژیهای تجدیدپذیر ایران، بهعنوان پژوهشگر جوان نمونه حوزه انرژیهای تجدیدپذیر در سطح کشور برگزیده شد. مشروح گفتگو با وی را در ادامه میخوانید.
استفاده مؤثر از نتایج مقالات میتواند برای چالشهای موجود در صنعت راهگشا باشد
آنا: دانشجویان از چه طریقی میتوانند در حل مسائل کشور نقشآفرینی کنند؟
موسوی: دانشگاههای سطح یک کشور، پتانسیل بسیار بالایی برای رفع مشکلات و مسائل موجود در صنعت داشته و دانشجویان و پژوهشگران ایرانی سهم بالایی در چاپ مقالات در بهترین مجلات بینالمللی دارند. اهمیت دادن و استفاده مؤثر از نتایج ارزشمند مقالات چاپ شده میتواند برای بسیاری از چالشهای موجود در صنعت راهگشا باشد و به حل مسائل کشور کمک کند.
بسیار جای تعجب دارد که برخلاف سایر کشورهای توسعهیافته یا در حال توسعه، دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ایران حقوق ماهیانه دریافت نمیکنند! این موضوع باعث ایجاد اختلال و موانع متعدد جهت فعالیتهای پژوهشی بهخصوص برای دانشجویان متأهل میشود.
همچنین، تحقیقات صورت گرفته توسط دانشجویان از نوآوری بالایی برخوردار است و به بررسی موضوعها و چالشهای روز میپردازد.
آنا: چگونه موفق شدید که پژوهشگر برتر جایزه ملی انرژیهای تجدیدپذیر انتخاب شوید؟ چه معیارهایی مدنظر داوران بود؟
موسوی: جایزه ملی انرژیهای تجدیدپذیر ایران بر اساس نتایج ارزیابی عملکرد متقاضیان در حوزه سرمایهگذاری، اجرای پروژه، کوششهای هدفمند علمی، تولیدکنندگان تجهیزات، قانونگذاری، پوشش خبری و خدمات بیمهای و بانکی انرژیهای تجدیدپذیر و با توجه به معیارهای مدل جایزه اعطا میشود. در طراحی مدل جایزه ملى انرژیهای تجدیدپذیر ایران سعی شده است به مفاهیم، اصول و مبانی بنیادین و کاربردی انرژیهای تجدیدپذیر توجه شود.
اطمینان داشتن از امنیت شغلی عامل اصل تشویق دانشجویان به سمت تولید علم است
آنا: برای تشویق دانشجویان به سمت تولید علم و شرکت در جشنوارههای علمی و پژوهشی ملی و بینالمللی چه راهکارهایی وجود دارد؟
موسوی: قطعاً دیده شدن فعالیتهای علمی و دادن امتیازهای ویژه به پژوهشگران برتر میتواند باعث ایجاد انگیزه و رقابت سالم بین محققان دانشگاهی شود. اما اطمینان داشتن از امنیت شغلی در آینده، اصلیترین عامل برای ایجاد انگیزه و استمرار در تلاش و تحقیق دانشجویان و تولید علم است.
جای تعجب دارد که دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ایران حقوق ماهیانه دریافت نمیکنند!
آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی میکنید؟
موسوی: بسیار جای تعجب دارد که برخلاف سایر کشورهای توسعهیافته یا در حال توسعه، دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ایران حقوق ماهیانه دریافت نمیکنند! این موضوع باعث ایجاد اختلال و موانع متعدد جهت فعالیتهای پژوهشی بهخصوص برای دانشجویان متأهل میشود. حمایت مالی از نخبگان کشوری امری ضروری برای بهبود کمیت و کیفیت فعالیتهای پژوهشی است.
آنا: با توجه به اینکه متخصص سیستمهای انرژی هستید، درباره کاربردهای مهندسی سیستمهای انرژی در زندگی بشر توضیح دهید.
موسوی: رو به اتمام بودن منابع سوختهای فسیلی و هستهای و تخریب محیط زیست توسط آلایندههای ناشی از بهرهبرداری از این منابع انرژی، استفاده و توسعه کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر را امری ضروری و اجتنابناپذیر کرده است. اما استفاده از منابع انرژیهای تجدیدپذیر با یک چالش عمده روبرو بوده و آن هم قیمت تمام شده بالای انرژی حاصل از آنهاست.
تکنولوژی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر نسبتاَ نو بوده و پرداختن به این انرژیها از نظر پژوهشی و کسب دانش فنی و اقتصادی کردن آنها امری اجتنابناپذیر برای هر ملتی است. متخصصان و مسئولان برنامهریزی انرژی در دنیا اتفاق نظر دارند که انرژیهای تجدیدپذیر باید نقشی بهتر از آنچه که امروزه در دنیا برای تأمین انرژی مورد نیاز جوامع بشری دارند، ایفا کنند.
در واقع مهندسان انرژی میتوانند در حوزههای «بهینهسازی مصرف انرژی»، «تحلیل اقتصادی، فنی و زیستمحیطی سیستمهای انرژی»، «تحلیلهای آزمایشگاهی بر روی سیستمهای خورشیدی، بادی و پیلهای سوختی»، «شبیهسازی و پیادهسازی سیستمهای هیبریدی تجدیدپذیر» و «ممیزی انرژی و امکانسنجی منابع تجدیدپذیر» در سطح کشور به فعالیت بپردازند.
آنا: در پایان اگر نکتهای دارید بفرمایید.
موسوی: در پایان جا دارد که در درجه اول از پدر و مادرم که در تمامی مراحل زندگی پشتیبان و بهترین مشوقهای بنده بودند، کمال تشکر کنم و امیدوارم فرزند صالحی برای این بزرگواران باشم. همچنین از مهدی مهرپویا، استاد راهنمای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصیام بابت راهنمایی و حمایتهایشان قدردانی میکنم. در آخر از تمامی اساتید بزرگوارم و دانشجویان آزمایشگاه هیدروژن و پیلسوختی، آزمایشگاههای علوم زیستی و مؤسسه الکتروشیمی دانشگاه تهران بابت کمکها و رهنمودهایشان سپاسگزاری میکنم.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/