از اصلاح سهمیههای کنکور چه خبر؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اصلاح سهمیهها موضوعی است که در این سالها بسیار مورد بحث قرار گرفته است چراکه بسیاری از داوطلبان نسبت به اعمال سهمیهها انتقاد دارند و معتقدند که پذیرش بر اساس انواع سهمیهها ناعادلانه است. به همین دلیل چند سالی است که اصلاح سهمیه از مبادی مختلف قانونی دنبال میشود.
بر اساس آخرین اقدامات انجام شده در این زمینه؛ سازمان سنجش آموزش کشور لایحهای را تنظیم کرده تا سهمیههای کنکور اصلاح شوند. اما به نظر میرسد به دلیل تنوع سهمیههای کنکور؛ ساماندهی آن به نهاد بالادستی شورای عالی انقلاب فرهنگی واگذار شده است. به گفته ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور؛ لایحه ساماندهی سهمیههای ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی که ترکیبی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی است، برای بررسی و تصویب به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع داده شده است. رئیس سازمان سنجش آموزش کشور خاطرنشان میکند: لایحه ساماندهی سهمیههای کنکور باید در یکی از این دو نهاد مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری میشد که با تشخیص دبیر هیئت دولت در اختیار شورا قرار گرفت.
شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز اصلاح سهمیهها را به شورای اسلامی شدن دانشگاهها ارجاع داده است. اخیراً از شورای اسلامی شدن دانشگاهها خبر رسیده که اقدامات لازم برای اصلاح سهمیهها در حال انجام است.
اماواگرهای بومی گزینی در کنکور
در این مسیر اخیرا درباره نحوه بومی گزینی در جلسه شورای اسلامی شدن دانشگاهها بحثهای نهایی صورت گرفته است. در مبحث بومیگزینی یکی از مواردی که به عنوان پیشنهاد مطرح شده است این بود که برای دانشگاههای برتر از قبیل دانشگاه تهران فرآیند بومیگزینی لحاظ نشود و جذب در سطح کشوری صورت گیرد و در دورههای تحصیلات تکمیلی نیز فرآیند مذکور اجرایی نشود.
احسان جمالی معاون فنی و آماری سازمان سنجش در این باره میگوید: پیشنهاد ما که حاصل چندسال کار کارشناسی بوده است و برای چند سال در جلسات کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی و ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور ارائه شده است حذف کامل سهمیه بومیگزینی دانشگاهها در لایحه پیشنهادی توزیع عادلانه امکانات و فرصتها است.
برخی دیگر از اعضای شورای اسلامی شدن دانشگاهها نظرات دیگری در این زمینه داشتند که از جمله آنها میتوان به محمدعلی کینژاد اشاره کرد. این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای اسلامی شدن دانشگاهها معتقد است: بهتر است تا زمانی که تعریف دقیقی از نقاط محروم ارائه نشده است، عنوان مذکور در طرح ارائه نشود و به همان واژه نقاط کمتر برخوردار اکتفا شود. در برخی از رشتهها ضرورتی ندارد که دانشگاه تهران اقدام به پذیرش در سطح کشور کند، بلکه صرفاً در رشتههای مشخص میتوان به چنین مواردی اشاره داشت.
بومیگزینی برای کسانی که در شهرهای دور از مرکز استان و محل استقرار دانشگاههای برتر سکونت دارند، باعث میشود که نتوانند در رشتههای مورد نظر خود پذیرفته شوند چراکه بومی آن دانشگاه محسوب نمیشوند. رضا که ساکن یکی از شهرهای استان خراسان رضوی است و اتفاقاً توانسته بود رتبه هزار را در کنکور به دست آورد، اما نتوانست در رشته مورد نظر خود در دانشگاههای تهران پذیرفته شود. مریم که ساکن یکی از شهرهای استان کرمانشاه است نیز به دلیل بومیگزینی نتوانست وارد دانشگاههای تهران شود.
آن چیزی که اکنون در بومیگزینی اجرایی میشود به این صورت است که استانهای کشور در سه دسته استانی، ناحیهای، قطبی تقسیم میشوند. استانهای همجوار در ناحیه یا قطب خاصی در نظر گرفته میشوند و داوطلبان ساکن در این مناطق میتوانند از مزایای بومی گزینی استفاده کنند.
کاهش سهمیهها
بااینحال به نظر میرسد که بحثها درباره اصلاح سهمیهها همچنان ادامه داشته باشد. بر اساس آنچه که سازمان سنجش آموزش کشور پیش از این تدوین کرده؛ سهمیهها موجود شامل بومی گزینی، قانون عدالت آموزشی، سهمیههای مندرج در قانون خدماترسانی به ایثارگران و اصلاحات بعدی آن، قانون ورود رزمندگان به دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، سهمیههای مربوط به کارگر نمونه، قهرمانان ورزشی، حافظان قرآن، دانشجوی نمونه کشوری، بهیاری و.. ساماندهی میشوند و تعداد کمی از سهمیهها باقی میماند بهطوری که به 3 سهمیه نهایی میرسد. بر این اساس اکثر سهمیهها بهصورت مازاد بر ظرفیت پذیرش آزمونها در نظر گرفته میشوند.
طبق اعلام مسئولان؛ پس از نهایی شدن این لایحه در شورای اسلامی شدن دانشگاهها، بررسیهای لازم در ستاد نقشه جامع علمی انجام میشود و در نهایت مصوبه در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/4040/
انتهای پیام/