داعش در چند کیلومتری بغداد بود که شهید سلیمانی به داد عراق رسید/ ایران، خواهان عزت و استقلال عراق
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، «فاطمه عواد الجبوری»، تحلیلگر عراقی در گزارشی که روزنامه فرامنطقهای رأیالیوم منتشر کرد، نوشت: اظهارات اخیر «حیدر العبادی»، نخستوزیر اسبق عراق درباره برخی ابعاد پنهان ترور شهیدان قاسم سلیمانی و «ابومهدی المهندس» جنجال زیادی در داخل و خارج از کشور به پا کرد.
طبق این گزارش، العبادی در اظهارات خود گفت که دولت عراق به پهپادهای آمریکایی که در عملیات ترور مشارکت داشتند، مجوز پرواز بر فراز آسمان عراق داده بود؛ ولی وی اعطای مجوز به این پهپادها برای پرواز در آسمان عراق در شب حادثه را تأیید نکرد.
این تحلیلگر عراقی مینویسد: در میان مسئولان عراقی نوعی سردرگمی در زمینه نقش ایران در عراق وجود دارد که البته موضوع جدیدی نیست و به سالهای پس از اشغال عراق بهوسیله آمریکا باز میگردد و دو بحث مطرح میشود؛ نخست، اینکه ایران را کشور متحد راهبردی بغداد میدانند که نمیتوان از نقش سازنده جمهوری اسلامی در مقابله با بحرانهای داخلی عراق چشمپوشی کرد. همچنین ایران با جدیت بهدنبال عراقی قدرتمند و دارای جایگاه تأثيرگذار در منطقه و به دور از آشوب و درگیری است.
دوم، اینکه ایران نقش مخرب دارد و بهدنبال تبدیل کردن عراق به دولتی وابسته به خود است تا پروژههایش را در خاورمیانه اجرا کند.
جیوری مینویسد: برای دانستن گزینه صحیح باید نقش ایران را در عراق حتی در دوره قبل از اشغال آمریکا بررسی کرد. از نظر تاریخی، رابطه نظام شاهنشاهی ایران با حکومت عراق خوب نبود و بلکه با تنش مواجه بودند که به امضای توافقنامهای دوجانبه به نام «قرارداد الجزایر» منجر شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، صدام، دیکتاتور عراق فرصت مناسبی را برای حمله به ایران برابر خود میدید و تصور کرد این کشور وارد دالانی از هرج و مرج شده است و نمیتواند در برابر چهارمین ارتش قدرتمند جهان (در آن زمان) مقاومت کند.
در این گزارش آمده است: با وجود قدرت نظامی (و حمایتهای طرفهای بینالمللی از حکومت صدام)، ایران مقاومتی جانانه از خود نشان داد که ناشی از روحیه انقلابی مردم ایران بر مبنای آموزههای اسلام است. در ادامه و پس از جنگ خلیج(فارس)، عراق تحت محاصره شدید آمریکا و متحدان عربش در منطقه قرار گرفت. نباید فراموش کرد زمانی که مردم عراق در نتیجه محاصره شدید آمریکا گرسنه بودند و اعراب منطقه در شدت بخشیدن به محاصره نقش داشتند، جز دو کشور ایران و سوریه هیچ راه تنفسی برای بغداد باقی نمانده بود.
بیشتر بخوانید:
پهپاد آمریکایی که خودروی شهید سلیمانی را هدف قرار داد، با تأیید بغداد پرواز کرده بود
جبوری نوشت: جمهوری اسلامی ایران برای رساندن کمک به مردم عراق هرگونه دشمنی با صدام و رژیم بعث را کنار گذاشت و مرزهای ایران به گذرگاه اصلی ورود غذا و دارو به عراق تبدیل شد. همچنین پس از اشغال عراق بهوسیله آمریکاییها، ایران با تأسیس شهرکهای صنعتی که اقدامی برای کمک به دولت مرکزی عراق بود، موافقت کرد تا عراق به سلامت از بحران عبور کند و به ساحل ایمن برسد. با وجود این، تلاشهای ایران با وتوی آمریکا مواجه شد و موانعی را بر سر راه شهرکسازی صنعتی قرار دادند.
آمریکا زمینه را برای پیدایش افراطگرایانی مانند «زرقاوی» و عناصری که نقش مهمی در شکلگیری داعش داشتند، فراهم کرد.
این تحلیلگر عراقی در ادامه گزارش خود آورده است: با پیدایش داعش در عراق، آمریکا از ترس از دست دادن منافع راهبردی خود و نگرانی از هدف قرار گرفتن کارمندانش در کنسولگری بغداد، دولت عراق را بهطور کامل رها کرد و به مناطق تحت کنترل کردها و اقلیم کردستان عراق گریخت. درحالیکه داعشیها به سمت بغداد پیشروی میکردند و تنها چندین کیلومتر تا پایتخت عراق فاصله داشتند، جمهوری اسلامی ایران قاسم سلیمانی، عالیترین مقام امنیتی خود را به منطقه فرستاد و فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران ایران پس از ارزیابی اوضاع موجب شد تا کمکهای نظامی تهران به عراق فرستاده شود.
سرداران شهید مقاومت، قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس
این تحلیلگر عراقی میافزاید: پس از صدور فتوای مرجعیت عالی شیعه عراق در زمینه لزوم جهاد با داعش، ایران پشتیبانی از نیروهای حشدالشعبی (بسیج مردمی) و مسلح کردن آنها را برعهده گرفت و جوانان عراقی به صف مبارزه با تروریسم پیوستند. جدا از تاریخ، مسئولان ایرانی هیچگاه بدون موافقت دولت مرکزی عراق در داخل خاک کشور اقدامی انجام ندادهاند. برخلاف ایران، نیروهای آمریکایی و دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور بارها در امور داخلی بغداد مداخله کردهاند و حتی در سال 2018 ترامپ مخفیانه و بدون کسب اجازه از دولت عراق، از پایگاه هوایی عینالاسد بازدید کرد.
فاطمه جبوری در بخش دیگری از گزارش خود نوشت: پس از ترور فرماندهان شهید مقاومت به روشی که در آن بوی خیانت به مشام میرسد، برخی از احزاب عراقی انگشت اتهام را به سمت عادل عبدالمهدی و «مصطفی الکاظمی»، نخستوزیر عراق نشانه رفتند، زیرا مدعی بودند این دو نفر اطلاعات کافی درباره عملیات و زمان آن در اختیار داشتند. با وجود این، ایران بار دیگر تصمیم گرفت مانع از بروز اختلاف میان احزاب عراقی شود و تأکید کرد عراق باید وحدت خود را حفظ کند. تهران هرگونه اتهامزنی را محکوم کرد و حتی آغوش خود را به روی نخستوزیر عراق گشود.
این تحلیلگر عراقی افزود: با وجود تمام تحریمهای اقتصادی زیانآور برای اقتصاد ایران و محاصره شدید بهوسیله ایالات متحده، تهران همچنان به صادرات برق و انرژی و نیز ارسال مواد غذایی و کمکهای پزشکی برای مبارزه با کرونا در کشورمان ادامه میدهد. دولت مرکزی عراق برای ایران چه کرده است؛ جز اینکه به جای حمایت از تهران در برابر فشارهای ظالمانه آمریکا، با شرکت ورشکسته «جنرال الکتریک» قرارداد بیش از 8.5 میلیارد دلاری با هدف بهبود اوضاع برق و انرژی در عراق امضا کند، شرکتی که آزمون خود را پس داده و در همه آنها شکست خورده است.
جبوری در پایان این گزارش مینویسد: پس از بیان همه موارد مذکور باید تأکید کرد از دو بحث ابتدای گزارش، فرضیه نخست همان موضوعی است که خود را بر ما تحمیل میکند و میتوان با مدرک و سند اثبات کرد. هیچکس منکر نمیشود که ایران منافع مشترکی با عراق عزیز دارد، اما این منافع و مصالح مشترک به شرطی در چارچوب اقدامات و تلاشهای ایران میگنجد که عراق قدرتمند و مستقل باشد، طبعاً ایران خواهان و حامی عراقی ضعیف و تابع دیگر دولتها نیست.
انتهای پیام/4033/پ
انتهای پیام/