ایران درباره منافع ملی خود با هیچ کس مذاکره نمیکند / جمهوری اسلامی بر اساس اولویتهای دفاعی خود عمل خواهد کرد
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجه و بینالملل گروه بینالملل خبرگزاری آنا، نشست خبری هفتگی سعید خطیبزاده ظهر امروز بهصورت مجازی برگزار شد.
وی با تبریک روز پرستار و فرخنده باد شب یلدا، گفت: چهارشنبه معاون نخستوزیر آذربایجان به کشور سفر میکند. همچنین نشست کمیسیون مشترک برجام هفته گذشته انجام شد و وزیر امور خارجه کشورمان با وزیر امور خارجه پرتغال رایزنی کرد. روز شنبه نیز مولود چاووش اوغلو با ظریف تلفنی گفتگو کرد.
برجام قابل مذاکره مجدد نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره اظهارات اخیر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه که گفته بود ایران آماده مذاکره بر سر موضوعات فرابرجامی ازجمله بحث موشکی است، افزود: برجام جمعبندی و نهایی شده است و موضوعی نیست که بخواهیم بندی به آن اضافه کنیم. روشن است برجام مذاکره مجدد نخواهد شد و باید به تعهداتشان بازگردند. ایران در منافع ملی خود با هیچ کس مذاکره نمیکند و بر همین چارچوب عمل خواهد کرد.
خطیبزاده عنوان کرد: حواشی مختلفی درباره اظهارات برخی از مقامها همواره وجود داشته است. آنچه وزارت امور خارجه بهصورت تداوم دار و بدون گسست پیامی اعلام کرده، این است که برجام موضوعی است که روند خود را دارد و مذاکره، امضا و جمعبندی و نهایی شده است.
وی با بیان اینکه توافقی که به این مرحله برسد، از سوی ما و دیگر طرفها قابل باز کردن مجدد نیست، گفت: نظرمان قطعی و روشن است که برجام مذاکره مجدد نخواهد شد. ایران در مقاومت حداکثری به دنیا نشان داد درباره امنیت ملی و منافع ملی با کسی مذاکره نمیکند و گمانهزنیها با واقعیتها منطبق نیست. ایران اولویتهای دفاعی خود را دارد و بر همان اساس عمل خواهد کرد.
سفر زنگنه به مسکو
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره سفر زنگنه، وزیر نفت کشورمان به روسیه و اینکه گفته میشود ایران قصد صادرات 4.5 میلیون بشکه نفت به روسیه دارد، گفت: رفت و آمدهای اینچنینی مرسوم است و وزارت نفت جزئیات این سفر را اعلام خواهد کرد. سهم ایران از بازار نفت مشخص است و ایران در تلاش است این سهم را تضمین کند و آنهایی که از دست رفته است، پس بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه روابط ایران و آژانس فنی است و باید در همین چارچوب این روابط حفظ شود، گفت: توصیه ما به آژانس همواره این بوده که خودشان را از فشارهای سیاسی دور نگه دارند.
گزارش فنی حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی آماده است
خطیبزاده درباره اظهارات وزیر امور خارجه کانادا که گفت باور نمیکنند خطای انسانی باعث سقوط هواپیمای اوکراینی شده باشد و اگر از روند تحقیقات و مجازات عاملان سقوط این هواپیما راضی نباشند به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت میکنند، تصریح کرد: همه اشخاص و شخصیتهای ایران و از بالاترین مقامهای ارشد نظام تا کسانی که عادی پیگیری میکنند، داغدار این اتفاق هستند، ما داغدار فرزندان ملت هستیم و شب و روزی نیست که از غم و اندوه این ماجرا ناراحت نباشیم.
وی افزود: ما شریک غم خانوادههای داغدار هستیم، آنها فرزندان رشید این ملت بودند. وزارت امور خارجه در بالاترین سطح خود از لحظات نخست بهدنبال روشن شدن ابعاد ماجرا بوده و ابعاد فنی آن به سازمان هواپیمایی برمیگردد و سازمان نیروهای مسلح در این زمینه پیگیری میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه گزارش فنی آماده شده است، تأکید کرد: نهادهای جمهوری اسلامی با دستورات مؤکد این قضیه را پیگیری کردند، تمامی تلاش خود را طبق قوانین و معاهدات بینالمللی انجام دادیم و بهزودی گزارش فنی قبل از یک ساله شدن این فاجعه منتشر و بهصورت برخط برای طرف اوکراینی و دیگرانی که مرتبط هستند ارسال خواهد شد. تمام تلاش خود را انجام میدهیم با شفافیت پیش برود.
خطیبزاده بیان کرد: اظهارات مداخلهجویانه و غیرقابل قبول از روز نخست بهوسیله مقامهای کانادایی انجام شد و تا امروز بیشترین سنگاندازی و مداخلات بیجا را بیان کرد و از غم این خانوادهها متأسفم. به دولت و وزیر امور خارجه کانادا هشدار میدهم در چارچوب دولت مشخص پاسخگوی اقدامات خود باشند.
وی گفت: وزیر امور خارجه کانادا را به ادب دیپلماتیک و حد و شأن جایگاه خود دعوت میکنم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره قطعنامه حقوق بشری پارلمان اروپا علیه ایران بیان کرد: صادر کردن خطابههای یک طرفه، تکراری و نخنما شده قابل قبول نیست و ارزشی ندارد. پارلمان اروپا جا داشت نشان میداد که نسبت به حقوق بشر حساس است.
خطیبزاده ادامه داد: به یاد ندارم وقتی بیماران پروانهای و سرطانی کمپانیهای اروپایی از ارسال دارو خودداری کردند. دعوت میکنم از پشت نفاق بیرون بیایند و مشاهده کنند به کدام مسئولیت خود عمل کردند. قطعنامههای گزینشی نهتنها قابل قبول نیست، بلکه کاملاً غیرقابل قبول است.
مجمع تشخیص مصلحت نظام با توجه به مصالح نظام درباره FATF تصمیم اتخاذ کند
وی درباره FATF گفت: موضع ما از ابتدا روشن بوده است و گفتهایم هرچه زودتر مشکل را حل کنیم به نفع سیستم مالی ماست. امیدواریم مجمع تشخیص مصلحت نظام با توجه به مصالح نظام تصمیم خود را اتخاذ کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اصابت راکت به منطقه سبز بغداد گفت: حمله به مکانهای دیپلماتیک و مسکونی قابل قبول نیست، ولی نوع این حمله و زمان آن و بیانیهای که وزیر امور خارجه آمریکا صادر کرده است، نشان میدهد زمان آن خیلی مشکوک است.
وی درباره اینستکس بیان کرد: طرفهای اروپایی روزی که آمریکا از برجام خارج شد به صورت مکتوب و در ملاقاتها اعلام کردند ابعاد رفع تحریم برجام را تضمین میکنند که ایران از برجام خارج نشود. یک سال صبر کردیم و برای بازگرداندن توازن در برجام در چارچوب برجام برخی گامهای کاهش تعهدات را برداشتیم. یکی از مواردی که اروپا گفت در چارچوب آن تعهداتش را انجام دهد، انتقال مالی بود که نخست گفتند SPV بعد اینستکس شد و ما گفتیم اگر میتوانید در این چارچوب اقدامات خود را انجام دهید ما کمک میکنیم.
آمریکا ناقض فاحش تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ است
وی در پاسخ به سؤالی گفت: سیاست ما کاملاً روشن است. آمریکا ناقض فاحش تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ است و باید به تعهداتش در برجام برگردد و ما باید آن را ببینیم و روی کاغذ نیست. اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل کند، ما همه مسیری که در قالب کاهش تعهدات در چارچوب برجام طی کردهایم، برخواهیم گرداند.
خطیبزاده گفت تمام تلاش انجام میشود که واکسن کرونا به دست مردم برسد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال دیگری تأکید کرد: سفرای آلمان و فرانسه بهخاطر اقدامات مداخلهجویانه احضار شدند و بهصراحت گفتیم اظهارات آنها را نمیپذیرم. اظهارات دوپهلو و استاندارد دوگانه مواردی هستند که بارها به آنها تذکر داده شده است.
خطیبزاده درباره سفر معاون نخستوزیر جمهوری آذربایجان به تهران گفت: ما مباحث جدی مرزی داریم و توافقاتی درباره همکاریهای دوجانبه درباره زیرساختها، موضوعات آبی و سد داشتیم که این سفر از این لحاظ حائز اهمیت است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری گفت: درباره موضوعاتی که مربوط به منافع ملی و امنیت ملی و دفاعی کشور برمیگردد با کسی صحبت نمیکنیم و اجازه نمیدهیم کسی در این زمینه با ما شوخی کند. بهتر از هر کسی میدانند ریشههای ناآرامی در منطقه چیست. امروز سیل صادرات اسلحه و اسلحههای خاص و پیشرفته بهوسیله کشورهای اروپایی به کشورهای عربی خلیجفارس انجام میشود و منطقه را به زرادخانه سلاحهای کشنده خود تبدیل کردهاند.
وی گفت: مردم یمن در حال حاضر در محاصره هستند و ۲۰ میلیون یمنی در گرسنگی بدی قرار دارند در همین حال متجاوزان را به کشندهترین سلاحها تجهیز میکنند و این کشورها در جایگاهی نیستند که این اظهارات را بیان کنند. محاصره مردم یمن باید هر چه زودتر پایان یابد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: وزارت امور خارجه نمیتواند پاسخگوی وظایف دیگر سازمانها باشد. وزارت امور خارجه نقش مؤثری در همکاریهای تجاری دارد.
به گزارش آنا، خطیبزاده در پاسخ به سؤالی گفت: ما روابط بسیار نزدیکی با کشورهای همسایه داریم و با آسیای مرکزی و قفقاز کار میکنیم. سفرها با کشورهای منطقه در پیش است. یکی دو کشور سعی میکنند به نیابت از بقیه صحبت کنند و ما برای آن خیلی ارزش قائل نیستیم. آنچه مربوط به برجام است در توافق نوشته شده و چیزی برای آینده نمانده که بر سر آن گفتگو شود. کشورهایی که سعی کردند امنیت خود را از بیرون بخرند به زیان منطقه و منبع تجاوز شدند و سیاستهای تهاجمی پیش گرفتهاند و روزی به این بلوغ برسند که در داخل منطقه موضوعات منطقه را حل کنند، همان روزی است که میتوانیم در ترتیبات منطقهای گفتگو کنیم.
آماده گفتگو با منطقه هستیم
وی افزود: همواره آغوش ما برای گفتگو درباره منطقه باز بوده است و همه کشورها باید به واقعیات روی زمین توجه و به اندازه شأن و جایگاه خود صحبت کنند.
خطیبزاده گفت: جای نگرانی ندارد که به ترتیبات منطقهای دست یابیم و آنهایی که نگرانی دارند جای نگرانی ندارد و هر چه زودتر به این ترتیبات منطقهای بپیوندند برای خودشان و منطقه بهتر خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره انتشار گزارشهایی در زمینه اینکه فعالیتهای جدیدی در سایت غنیسازی فردو انجام میشود، گفت: چیز جدیدی نیست و تمام اقدامات ما زیرنظر آژانس است و همه ساخت و سازها زیر نظر آژانس است و به آن اطلاع داده میشود.
خطیبزاده درباره اخبار منتشرشده در زمینه سفر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی به روسیه و چین بهدلیل مصوبه مجلس عنوان کرد: چنین چیزی نشنیدم و چنین چیزی مرسوم نیست. رئیس مجلس در ظرفیت خود سفرهایی انجام داده است و من این ارتباط را متوجه نشدم و نشنیدم.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/