دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 دی 1399 - 00:06
توسعه دانش‌‌های نو با انجمن‌های علمی/ 15 سیفی در گفتگوی تفصیلی با آنا:

انجمن‌های علمی برای دانشجویان هدفمند سکوی پرتاب هستند/ ظرفیت بالای انجمن‌ها برای رشد علمی کشور

دبیر انجمن علمی شیمی دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل گفت: انجمن‌های علمی برای فردی که واقعاً در زندگی‌ خود هدفی داشته باشد، سکوی پرتاب است و اگر به این انجمن‌ها توجه شود، ظرفیت‌های زیادی برای رشد علمی کشور خواهند داشت.
کد خبر : 549613
photo_۲۰۲۱-۰۱-۰۴_۱۳-۳۰-۰۳.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ انجمن‌های علمی دانشجویی متشکل از دانشجویان فعال، باانگیزه و با ظرفیت‌های بالا هستند که موجب تجمیع و متمرکز شدن دانشجویان مشتاق به فعالیت‌های پژوهشی و علمی می‌شوند.


بخش عمده این ظرفیت‌ها، ابتدای کار به‌صورت بالقوه هستند و اگر دانشگاه‌ها بستر مناسبی را برای فعالیت انجمن‌ها فراهم آورند؛ بالفعل شدن این ظرفیت‌ها دور از دسترس نخواهد بود؛ بنابراین در راستای ترویج روحیه علمی، توانمندسازی و ایجاد انگیزه در دانشجویان، دانشگاه باید انجمن‌های علمی دانشجویی را فعال و حمایت کند.


انجمن علمی شیمی دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل یکی از انجمن‌های فعالی است که در این شماره از سلسله گفتگوهای خبرگزاری آنا با عنوان «توسعه دانش‌‌های نو با انجمن‌های علمی» به معرفی، موفقیت‌ها، کارکردها، فعالیت‌ها، برنامه‌ها و مشکلات این انجمن در مسیر توسعه علم و دانش و دانش‌های نوین و تخصصی پرداخته می‌شود.




بیشتر بخوانید:


لزوم تسریع در صدور مجوز فعالیت انجمن‌های علمی


ثبت 2 هسته فناور در رویداد کارآفرینی «هانا»


دست انجمن‌های علمی برای درآمدزایی بسته است




به همین مناسبت خبرنگار آنا با علیرضا سیفی دبیر انجمن علمی شیمی دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل گفتگو کرده است که مشروح آن را می‌خوانید.


آنا: لطفاً انجمن علمی متبوع خود را با ذکر جزییات، چگونگی تشکیل و نوع و حیطه کارکرد آن (زمینه‌های کاری) معرفی کنید.


سیفی: از مهر 93 برای نخستین بار پذیرش دانشجوی رشته شیمی دارویی در دانشگاه آزاد واحد اردبیل آغاز شد. سال 1394 تعدادی دانشجویان باانگیزه و بااستعداد هیئت مؤسس انجمن علمی شیمی دارویی را تشکیل دادند و انتخابات آن را برگزار کردند و برای نخستین بار انجمن علمی شیمی دارویی سال 94 فعالیت خود را آغاز کرد.


البته انجمن علمی شیمی پیش از این در دانشگاه آزاد فعالیت می‌کرد. پیش از بنده انجمن دو رئیس داشت. محمد رعنایی که اکنون در حال اتمام ارشد رشته شیمی و دفاع از پایان‌نامه است و بهرام همرنگ دو دبیر قبلی این انجمن بودند.


آنا: جایگاه و وظایف انجمن‌های علمی در دانشگاه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


سیفی: انجمن علمی شیمی دارویی زمانی که شروع به فعالیت کرد با اتفاقات عجیب و غریب و چالش‌های خیلی بزرگی مواجه شد که یک‌سری بلاهایی سر این رشته آمد و متأسفانه با اینکه حدود 400 دانشجو در مدت سه سال در دانشگاه جذب شده بودند، به‌دلیل مشکلاتی که بین وزارتخانه‌های بهداشت و علوم ایجاد شد، پذیرش دانشجو در این رشته در مقطع لیسانس لغو شد و این اتفاق موجب دلسرد و ناراحت‌شدن دانشجویان این رشته شد و حتی برخی از آنها تغییر رشته دادند.


البته این انجمن ما با دانشجویان دیگر در سایر استان‌ها به‌صورت پراکنده در ارتباط بود و پیگیری‌های زیادی توسط اعضا و رؤسای انجمن انجام شد که البته بی‌ثمر بود و اکنون هم هنوز وزارتخانه‌ها بر سر این موضوع درگیر هستند؛ اما این اتفاق موجب نشد که انجمن شیمی دارویی آن روحیه باورپذیری و دانشجوبودن و مشارکت در کارهای علمی را از دست بدهد.


انجمن در دوره‌های قبلی با چالش‌های زیادی مواجه بود. نبود امکانات و کمبود منابع مالی که تمام انجمن‌ها کمابیش با این مسائل درگیر هستند، متوجه ما هم بود؛ اما 15 دی ماه 97 که حکم دبیری بنده ابلاغ شد به کمک اعضا توانستیم از طریق نامه‌نگاری‌ها و حمایت مسئولان برای اختصاص اتاق و مواردی که نیاز اولیه انجمن‌ها برای فعالیت است، اقدامات مثبتی را انجام دهیم تا حداقل امکانات برای نسل‌های آینده انجمن فراهم باشد.


معتقدم انجمن برای کسی که واقعاً در زندگی‌ خود هدفی داشته باشد، یک سکوی پرتاب در حد شاتل است؛ ولی برای کسی که هدف نداشته باشد، بیشتر شبیه زندان است. دانشجویانی هم که کنار ما بودند، همه ایده‌های خیلی بزرگی داشتند و تا جایی که توانستیم آنها را راهنمایی کردیم. حتی دانشجویی داشتیم که از طریق انجمن شیمی دارویی اکنون ثبت اختراع انجام داده که برای ما افتخار بزرگی است.


برای بنده هم حضور و فعالیت در انجمن موجب کسب تجربه‌های زیادی شد؛ چراکه یک‌سری تجربه‌ها را نمی‌توان با سر کلاس نشستن و صحبت با استاد در کلاس به دست آورد. انجمن محیط مناسبی برای این تجربه‌های جدید است و به‌عبارتی انجمن علمی به اعضا و دانشجویان اعتمادبه‌نفسی می‌دهد که واقعاً ستودنی است.


آنا: انجمن‌های علمی به‌عنوان هسته‌های تخصصی چه نقشی در پیشبرد علمی و توسعه علم و  دانش به‌ویژه دانش‌های نوین دارند؟



سیفی: 42 سال از انقلاب شکوهمند اسلامی ما می‌گذرد. همیشه شاهد این مطلب بوده‌ایم که هر وقت نیروی جوان آمده و پای کار بوده و توانسته حضور پررنگ داشته باشد، موجب شده که اتفاقات خوبی در کشور ما بیفتد. استادان و مسئولان و عزیزانی که در خط مقدم فرآیند تدریس هستند، همه قابل احترام هستند و ارزش‌شان بر کسی پوشیده نیست و همیشه قدردان آنها هستیم؛ اما واقعاً شرایط دنیا و کشور به شکلی است که نیاز به استفاده از توانایی‌ها، ظرفیت‌ها و کارایی‌های نیروی جوان بیشتر است.


استادان و دانشجویان باید بحث‌های علمی را به شکلی پوشش دهند که از دنیا عقب نمانند، تا اینکه بتوانیم در زمینه علمی از رقبا جلو بزنیم و این امر به کمک جوان‌ها امکانپذیر است که متأسفانه مسئولان ما هنوز نسبت به این قضیه گارد خاصی دارند.


دانشجویانی که در فضای انجمن‌های علمی رشد کرده‌اند یا کم و بیش با این انجمن‌ها در ارتباط هستند، همیشه صاحب‌ نظر و ایده هستند و تلاش و پیگیری زیادی لازم است تا بتوانیم این ایده‌ها را عملی کنیم. انجمن علمی پل ارتباط حسنه‌ای بین استادان، مسئولان دانشگاهی و دانشجویان است. به این معنی که انجمن علمی یک نقطه مشترک بین همه این اقشار از لحاظ علمی است.


اگر به انجمن علمی آن‌طور که شایسته آن است، توجه شود، ظرفیت‌های زیادی برای رشد علمی کشور خواهد داشت. تا اینجا توانسته‌ایم دانشجویان را پای کار نگاه داریم و دانشجویان امیدواری هم داریم. این‌طور نیست که یک‌سری به‌طور مثال بگویند امروز را چه کار کنیم؟ انجمن شیمی دارویی تا آخرین لحظه پیگیر برنامه‌هایی است که آمده، ثبت و تصویب شده‌اند و این موجب افتخار است.


در انجمن هیچگاه چشمداشت مالی نداشتیم؛ وظایف و حقوق مشخص است. همیشه سعی کرده‌ایم به وظایف‌مان خوب عمل کنیم؛ اما در مورد حقوق‌مان متأسفانه زیاد پاسخ‌های جالبی نگرفته‌ایم.


برگزاری کارگاه علمی نانوبیومیمتیک


آنا: چنانچه فعالیت‌های اجتماعی، علمی، فرهنگی و موفقیت‌ها و دستاوردهایی داشته‌اید، تشریح کنید.


سیفی: از بهمن 1397 که بنده مسئولیت انجمن را برعهده گرفتم، نخستین کارگاه را با عنوان کارگاه علمی نانوبیومیمتیک یا همان تقلید زیستی برگزار کردیم که اکنون یکی از موضوعات داغ جهانی است و همین کارگاه سبب شد که انجمن علمی محور محقق‌پروری و پژوهشگرپروری برای دانشجویان علوم پایه شود.


همان‌طور که رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل هم این نکته را یادآور شده است که دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل باید مسئله‌گرا باشد، در این انجمن سعی کرده‌ایم با دانشجویان طوری همگام شویم که با فلسه پژوهش آشنا شوند؛ البته متأسفانه آنچنان در زمینه پژوهش در دوره کارشناسی آموزش‌های خاصی ارائه نمی‌شود و این یک مشکل اساسی است.



کار دیگری که در این انجمن انجام شد این بود که فعالیت‌های علمی انجمن را از لحاظ بنیادین فعال کردیم. یعنی الفبای پژوهش را برای دانشجویان استارت زدیم و با استادان مجربی که دانشگاه آزاد واحد اردبیل داشت، طی‌کردن این پروسه را آغاز کردیم. در این راه با تعدادی از دانشگاه‌های استان‌های دیگر هم در ارتباط بودیم.


متأسفانه به علت تعطیلی‌های تقویم دانشگاهی که معضل بزرگی شده است، آن‌طور که باید نتوانستیم موفقیت‌آمیز جلو برویم؛ اما همین پایه‌گذاری‌هایی که انجام دادیم، موجب می‌شود که دانشجویان بتوانند در مسیر درست گام بردارند.


کارگاه دومی که در این زمینه مدنظر داشتیم؛ کارگاه مقاله‌نویسی بود که خروجی این کارگاه تاکنون سه مقاله بوده است و این هم افتخاری برای انجمن در بحث کارگاه مقاله‌نویسی بود.


اجرای پروژه بزرگ در زمینه آموزش‌های غیرحضوری در آینده نزدیک


آنا: آیا در انجمن خود موفق به تولید محصول و یا موفقیت‌های دیگری به‌ویژه فعالیت‌های کرونایی شده‌اید؟


سیفی: انجمن علمی شیمی دارویی اکنون یک پروژه در زمینه آموزش‌ها به‌صورت غیرحضوری دارد که پروژه بسیار بزرگی است و حدود یک‌هزار ساعت آموزش در این پروژه داریم و طرح آن برای رئیس واحد اردبیل ارسال و موفقیت‌های اولیه حاصل شده است و در زمان نه‌چندان دور این پروژه قرار است یک منبع علمی قابل دسترس برای تمام دانشجویان کشور باشد.


یک پکیج در این انجمن طراحی می‌‌شود که مقدمات اولیه آن انجام شده و در حال انجام پروژه هستیم. این پروژه نزدیک به هزار ساعت است و با همکاری فرشاد اروجی رئیس انجمن علمی زبان و ادبیات انگلیسی در حال پیش‌بردن این برنامه هستیم تا به دانشجویان کل کشور خدمتی کرده باشیم.


اجرای طرح از من بپرسید


انجمن دستاورد دیگری هم دارد که طرح از من بپرسید و تلفن گویاست، وقتی سامانه آموزشیار به‌صورت کاملاً ناگهانی اعمال شد، انجمن علمی شیمی دارویی و انجمن علمی زبان با همکاری هم تمام دانشجویان دانشگاه آزاد واحد اردبیل را ساپورت کردند و جوابگوی مشکلات آنان بودند. در طرح «از من بپرسید» هم راهنمای ورودی‌های جدید بودیم.



طرح دیگری هم که اکنون انجمن در حال انجام آن برای دانشگاه است، طرح کتابخانه است که حدود 60 کتاب دانشگاه آزاد آنلاین می‌شوند تا دانشجویان دسترسی آزاد برای مطالعه آنها داشته باشند.


یک افتخار غیرمستقیم هم داشتیم، یکی از دانشجویان شیمی کاربردی ما اخیراً موفق شد برای مسئله کرونا دستگاهی را اختراع کند تا وقتی فردی به عابربانک مراجعه می‌کند، بتواند هم کارت، هم پولی که می‌گیرد و هم رسید آن را ضدعفونی کند؛ البته این طرح غیرمستقیم بود و نمی‌‌توان فقط به نام انجمن زد؛ اما مبتکر طرح از اعضای هیئت مدیره انجمن علمی شیمی دارویی است.


این اختراع توسط پارک علم و فناوری به ثبت رسید و تا جایی که من اطلاع دارم در یکی از بانک‌های اردبیل هم به‌صورت آزمایشی انجام شده است. خودمان هم در زمینه اطلاع‌رسانی‌های همگانی برای دانشجویان در زمان کرونا و بیماری‌های تنفسی کارگاه‌هایی را برگزار می‌کردیم و به‌صورت مداوم با دانشجویان در ارتباط بودیم و اطلاعات لازم را می‌دادیم.


آنا: و سخن پایانی ...


سیفی: یکی از فعالیت‌هایی هم که انجمن علمی شیمی دارویی پس از بحث نانوبیومیمتیک، مقاله‌نویسی و دیگر دستاوردهایی که اشاره کردم، داشت، در زمینه تربیت تکنسین داروخانه بود که حدود 50 نفر را آموزش دادیم و اکنون 10 نفر آنها در داروخانه‌ها مشغول به کار هستند.


در زمینه مواد مخدر و اثرات سوء آن هم از نظر جرایم و هم از لحاظ بیولوژیکی روی سیستم عصبی و حیاتی انسان هم دوره‌هایی در مدارس و دانشگاه برگزار کردیم که نتیجه آن اختتامیه یک همایش استانی در اول دی 1398 در سالن آمفی‌تئاتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با همکاری نیروی انتظامی، ستاد مبارزه با مواد مخدر، دادگستری و بهزیستی بود و پس از آن NGO پیشگیری از اعتیاد دانشجویان هم فعال شد و در آن زمینه هم در حال فعالیت هستیم.


امیدوارم تمام دانشجویان در هر رشته‌ای که فعال هستند، همیشه با دید مثبت به شرایط نگاه کنند تا بتوانند فرصت‌ها را تشخیص داده و از آنها استفاده کنند.



انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب