دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 آذر 1399 - 16:13

معنی دخالت مشاور بایدن در امور قضایی ایران چیست؟

سکوت معنادار عناصر مهم در دولت آینده آمریکا در قبال موضوعات مربوط به ایران، داشت همگان را متعجب می‌کرد که ناگهان اظهار نظر یکی از این چهره‌ها درباره اعدام اخیر، خیال‌ها را راحت کرد که پاشنه سیاست‌ورزی در کاخ سفید همچون قبل همچنان روی فشار بر ایران درباره موضوعات قبلی از جمله ادعای دفاع از حقوق بشر می‌‌‌چرخد.
کد خبر : 548724
61798743.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، جیک سالیوان، گزینه جو بایدن برای سمت مشاور امنیت ملی این کشور در دولت آینده آمریکا، روز گذشته در مذمت اعدام نیما زم، رییس کانال آمدنیوز، مدعی شد: «اعدام روح‌الله زم، خبرنگاری که از دادرسی قانونی محروم و به دلیل استفاده از حقوق جهان‌شمول خود محکوم شد، یکی دیگر از موارد دهشتناک نقض حقوق بشر توسط رژیم ایران است.» این نخستین موضع‌گیری رسمی یک عضو گروه جو بایدن، رییس‌جمهور آینده ایالات متحده، در قبال ایران محسوب می‌شود. پیش از این، جز شخص بایدن که سعی داشته تاکنون به طور غیرمتقن درباره آینده مذاکرات با ایران نظر بدهد، بقیه چهره‌‌‌های نزدیک به او، از هرگونه اظهارنظر درباره ایران نوعا پرهیز کرده بودند.


همزمان با سالیوان، برخی دیگر از چهره‌‌‌های منتسب به جناح دموکرات نیز با دخالت در رویه‌‌‌های قضایی ایران، اعدام زم را محکوم ‌کردند. سناتور کریس کونز از حزب دموکرات از ایالت دِلاور نیز در توییتر، مدعی شد: بار دیگر بیرحمی و بی‌توجهی خود به حقوق بشر را نشان داد.


واکنش‌هایی از این دست، نشان می‌دهد که دموکرات‌ها مانند جمهوری‌خواهان، نه‌تنها از سیاست فشار سیاسی علیه ایران دست برنخواهند داشت، بلکه از این ابزار برای رسیدن به مطامع خود نیز بهره خواهند برد. کارشناسان بارها تاکید کرده بودند که در دولت آینده آمریکا، علاوه بر ادعاها درباره فعالیت‌‌‌های موشکی و منطقه‌‌ای ایران، دعاوی مربوط به حقوق بشر نیز به ابزاری کارا برای اعمال فشار علیه کشورمان به امید امتیازگیری در روند مذاکرات بعدی، تبدیل خواهد شد. این در حالی است که دستاویزقراردادن موضوعات مربوط به حقوق بشر که همزمان در دستور کار ابتدا اروپایی‌ها و حالا آمریکایی‌ها قرار گرفته، هدفی جز سرپوش نهادن روی تعهدات برزمین‌مانده آنها در ماجرای برجام ندارند و تلاش می‌کنند با موضوعات حاشیه‌‌ای و غیرمرتبط، اصل را به حاشیه ببرند.


برای بررسی چرایی فعال‌شدن تیم دموکرات‌ها علیه ایران حول ادعاهای حقوق بشری، به سراغ مصطفی خوش‌چشم، کارشناس مسائل آمریکا رفتیم. او معتقد است: در رهگذر فشار برای به مذاکره واداشتن ایران، آقای بایدن و اروپایی‌ها از هر فرصتی استفاده خواهند کرد و اتفاق اخیر(اشاره به اعدام زم) دستاویزی برای آنهاست. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را از نظر می‌گذرانید.


امور حقوق بشری، راهکار استراتژیکی آمریکا برای فشار بر ایران است


مصطفی خوش‌چشم، کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به رویکرد فشار آمریکا به ایران، اظهار‌كرد: استراتژی مهار ایران همیشه بر مبنای اتحاد‌‌سازی آمریکا و اروپا پیش رفته است؛ البته در دوران آقای بایدن، این احتمال هست که علاوه بر اتحاد اروپایی، توافقاتی هم با محوریت عبری و عربی برای ایجاد ائتلاف علیه ایران برای به معامله کشاندن ما در زمینه‌‌‌های موشکی و منطقه‌ای انجام شود. وی افزود: چه در امور حقوق بشری و چه در موارد دیگر، به هیچ بهانه‌‌ای نیاز نیست بلکه راهکار استراتژیکی آمریکا همواره همین بوده است. خوش‌چشم اضافه کرد: حضور آقای بایدن در قدرت، به‌منزله راهکاری است که آقای اوباما نیز همواره پیش رو داشت و آن، ائتلاف‌‌‌سازی علیه جمهوری اسلامی است. وی تاکید کرد: در خروجی این استراتژی به لحاظ اقتصادی تاثیری حاصل نخواهد شد چون اروپا حتی در گذشته که درباره ایران با ترامپ کمتر همراهی داشت، به لحاظ اقتصادی همواره با آقای ترامپ همراه بود و در این‌باره هیچ‌کدام از تعهدات برجامی در قبال ایران را انجام نداد.


وی در پاسخ به این سوال که ایران در دوره بایدن، تا چه اندازه می‌تواند روی فروش منابع نفتی خود حساب باز کند، تصریح‌کرد: همین الان و بنا بر گفته منابع غربی، خیلی بیشتر از سطح مورد توقع اروپا و آمریکا در حال فروش نفت هستیم و لذا میزانی که گفته می‌شود (اشاره به دو میلیون و 300 هزار بشکه فروش روزانه نفت در بودجه سال 1400) معطوف به برجام و برداشته‌شدن تحریم‌ها نیست بلکه معطوف به راه‌‌‌های دورزدن تحریم‌ها و پایان یافتن فشار حداکثری است. خوش‌چشم تاکید کرد: پیش‌بینی می‌شود که از میزان اثر تحریم‌ها در سال آینده صرف‌نظر از اینکه برجام چه وضعیتی داشته باشد یا بایدن به برجام بازگردد یا بازنگردد، کاسته شود و ایران با درپیش‌‌گرفتن راه‌‌‌های جدید دورزدن تحریم، قطعا وضعیت بهتری به لحاظ اقتصادی و فروش نفت خواهد داشت.


وی با اشاره به محکومیت اعدام اخیر در ایران از سوی اطرافیان بایدن گفت: آقای بایدن در تاریخچه فعالیت‌‌‌های سیاسی خود، توجهاتی از این دست داشته تا با استفاده از مسائل حقوق بشری بتواند به کشورهای مختلف فشار بیاورد و قطعا از این ابزار علیه ایران هم استفاده خواهد کرد. این کارشناس مسائل آمریکا افزود: در رهگذر فشار برای به مذاکره واداشتن ایران، آقای بایدن و اروپایی‌ها از هر فرصتی استفاده خواهند کرد و اتفاق اخیر(اشاره به اعدام زم) دستاویزی برای آنهاست تا بتوانند عدم پایبندی خود به تعهدات برجامی را توجیه کنند و با فرافکنی همان کاری را کنند که در دوره اوباما رخ داد.


خوش‌چشم در این‌باره تاکید کرد: آقای اوباما متن صریح برجام را با قوانین متعدد نقض اما در عین حال، ایران را متهم به نقض روح برجام می‌کرد، درحالی‌که خودش مشغول نقض اصل برجام بود. کارشناس مسائل آمریکا گفت: مسائل موشکی، منطقه‌ای، هسته‌ای، حقوق بشری یا موضوعات مربوط به اسرائیل، در واقع بهانه‌‌هایی هستند که آمریکایی‌ها با فشار روی آنها، به دنبال تضعیف مولفه‌‌‌های قدرت ما هستند تا بلکه بتوانند مقاومت ایران در برابر زیاده‌خواهی‌‌‌های غرب را در هم بشکنند.


خوش‌چشم با اشاره به تاثیر مواضع دولتمردان ایران روی زیاده‌خواهی آمریکایی‌ها، تاکید کرد: قطعا یکپارچگی در داخل نظام، چه بین مردم و نظام و چه بین دولت و مجلس یا سایر قوا و نهادها، باعث خواهد شد تا غربی‌ها به سد محکمی برخورد کنند و زودتر به فشارهای سیاسی خود پایان دهند. وی افزود: در صورتی که میان ارکان مختلف نظام اختلاف رای وجود داشته باشد، به‌طور قطع فشار غربی‌ها بر ایران ادامه پیدا خواهد کرد. وی افزود: نظام و مردم محکوم به یکپارچگی در مقاومت مقابل غرب هستند.


منبع: صبح نو


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته