دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

اعتراف نوبخت به اشکالات موجود در لایحه بودجه 1400/ چرا دولت اصلاحات ساختاری در بودجه را اعمال نکرد؟!

بررسی کارشناسان ناطرازی های فراوانی در لایحه بودجه 1400 را نشان می‌دهد. ازطرفی دخل و خرج دولت باهم، همخوانی ندارد و محمدباقر نوبخت نیز به اشکالات موجود در لایحه بودجه معترف است.
کد خبر : 548237
34142360212.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، از ابتدای آغاز به‌کار مجلس یازدهم، همواره یکی از پیگیری‌های نمایندگان اصلاح ساختار بودجه از سوی دولت مردان بود که متاسفانه محقق نشد.


با این حال لایحه بودجه 1400 پس از کش و قوس‌های فراوان و بدون حضور رئیس جمهور در مجلس توسط معاون پارلمانی دولت تقدیم مجلس شورای اسلامی شد.


پس از بررسی کارشناسان ناطرازی های فراوانی در لایحه بودجه 1400 مشاهده شد. ازطرفی دخل و خرج دولت باهم همخوانی ندارد و منابع تامین مالی بودجه به‌صورت توهمی پیش‌بینی شده است.


چراکه در حال‌حاضر میزان فروش نفت حدود 300 هزار بشکه نفت بوده و در لایحه بودجه این رقم به 2میلیون و 300 هزار بشکه نفت افزایش یافته که به گفته کارشناسان در خوش بینانه ترین حالت 850 هزار بشکه محقق خواهد شد.


با این اوصاف میزان کسری بودجه دولت رقمی بیش از 30 درصد بودجه را شامل می‌شود.


مالک شریعتی نیاسر سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به بررسی کلیات لایحه بودجه سال 1400 اشاره کرد و می‌گوید نمایندگان مرکز پژوهش‌های مجلس گزارش مبسوطی درخصوص کلیات بودجه، ارقام، جهت‌گیری‌های بودجه، کسری بودجه و... ارائه کردند.


به گفته وی طبق تحقیقات مرکز پژوهش‌های مجلس، کلیات لایحه بودجه سال 1400 ، علاوه بر ناطرازی‌های بسیار، کسری بالا نیز دارد و البته غیرواقعی بسته شده و برخلاف قوانین بالادستی مبنی بر فاصله از درآمدهای نفتی این لایحه در حوزه منابع، 30 درصد به نفت وابستگی دارد.


سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی می‌افزاید اگرچه در لایحه بودجه فروش 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت در روز پیش‌بینی شده است اما براساس پیش‌بینی واقع‌بینانه مرکز پژوهش‌ها در سال آینده حداکثر می‌توان 850 هزار بشکه نفت در روز به فروش رساند بنابراین فاصله بسیاری میان واقعیت و لایحه دولت وجود دارد و نظر مرکز پژوهش‌ها به‌عنوان مرکز ارائه دهنده مشاورت به مجلس رد کلیات است.


اشکالات لایحه بودجه 1400 را قبول دارم


محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در حاشیه اولین نشست خود با اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس برای بررسی لایحه بودجه سال 1400 کل کشور با حضور در جمع خبرنگاران می‌گوید در این جلسه گزارشی در خصوص منابع، مصارف، سیاست‌ها و اهداف مرتبط با تامین منابع ارائه کردم و نمایندگان هم در ادامه جلسه نظرات و مباحث خود را بیان کردند.


به گفته وی دیدگاه نمایندگان بیشتر درباره نگاه‌ واقع‌بینانه به تامین منابع بودجه معطوف بود و اعلام کردند، باید میزان فروش بشکه‌های نفت در لایحه بودجه 1400 تقلیل و یک عدد قابل قبولی بجای آن ذکر شود، همچنین نمایندگان ضمن انتقاد به رشد ۲۹ درصدی مالیات‌ها برای سال آینده معتقد بودند، که با وجود ظرفیت‌ها این رقم قابل افزایش است. اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس درباره منلع مالی دیگر بودجه یعنی فروش سهام یا اموال نیز اعلام کردند، این رقم می‌تواند بیشتر باشد.


رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه تمام نمایندگان مجلس مشفقانه برای تصویب یک بودجه قابل دفاع و مطمئن نظرات خود را مطرح کردند، می‌افزاید دولت قبول دارد، آنچه که با نام لایحه بودجه سال 1400 تقدیم مجلس کرده قطعاً بدون نقص نیست و نیاز به اصلاح دارد و ما از ارائه نظرات مشفقانه‌ای که منجر به بهبود بودجه شود، استقبال می‌کنیم زیرا هدف دولت و مجلس صرفا بهبود وضعیت کشور و کاهش فشار و آلام مردم است بنابراین با وجود این اهداف مشترک میان دولت و مجلس حتما می‌توانیم با انجام برخی اصلاحات در کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات گزارش مناسبی را برای ارائه به کمیسیون تلفیق آماده کنیم.


نوبخت می‌گوید کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ عمدتاً از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات تشکیل می‌شود و اگر ما بتوانیم یک گزارش خوبی در کمیسیون برنامه و بودجه تدوین کنیم، قطعاً کار در تلفیق بودجه آسان‌تر پیش خواهد رفت و نمایندگان هم در زمان بررسی در صحن علنی می‌توانند، مناسب تر تصمیم‌گیری کنند. امیدوارم با وجود این وفاق، همدلی و همراهی میان مجلس و دولت بتوانیم، بودجه خوبی را برای سال آینده تصویب کنیم.


به گفته وی مجلس شورای اسلامی مسئول بررسی و تصویب لایحه بودجه است و دولت تنها کار کارشناسی خود را در قالب لایحه بودجه به مجلس ارائه می‌کند، بنابراین هرچه نظر نمایندگان باشد از سوی دولت پذیرفته خواهد شد. مجلس و دولت براساس همکاری و کار مشترک تلاش خواهند کرد تا به‌جای تشویش اذهان عمومی به دلیل رد کلیات لایحه بودجه سال 1400، بودجه‌ای قابل اجرا تصویب کنند.


رئیس سازمان برنامه و بودجه معتقد است بودجه متشکل از اعدادی است که قابل کم و زیاد کردن خواهد بود و بنابراین نیازی به رد کلیات لایحه وجود ندارد و رد آن هم مشکلی را حل نخواهد کرد. البته این موضوع از اختیارات نمایندگان مجلس است و ما پیشاپیش اعلام می‌کنیم آنچه که ما برای تصویب نهایی به مجلس ارائه کرده‌ایم، بدون نقص نیست و هر تغییری که لازم است، داده شود و ما هم در این موضوع کمک خواهیم کرد. سازمان برنامه و بودجه هم تمام اطلاعات کشور را که دارد در اختیار نمایندگان مجلس قرار می‌دهد.


نوبخت می‌گوید لایحه بودجه با همه لوایح دیگر تفاوت دارد، براساس آیین نامه داخلی مجلس در صورت رد کلیات بودجه باید یک هفته بعد مدل دیگری از لایحه بودجه به مجلس ارجاع ‌شود که این موضوع زمان‌گیر است و به همین دلیل طی این سال‌ها کلیات بودجه در مجلس تصویب شده است. نمایندگان اعلام کرده‌اند، منابع بودجه سال ۱۴۰۰ غیر قابل تحقق است. دولت منابع عمومی را ۸۴۱ هزار میلیارد تومان در بودجه در نظر گرفته که ۳۱۷ هزار میلیارد تومان آن از طریق مالیات، گمرک و ... تامین خواهد شد که در جلسه امروز تعدادی از نمایندگان بیان کردند که این رقم کافی نیست و می‌توانیم بیش از این برای دولت در سال آینده درآمد کسب کنیم.


به گفته وی نمایندگان مجلس اعلام کردند، باید مقداری از منابع در این قسمت افزایش داده شود، یا میزان 2 میلیون و سیصد هزار بشکه نفت در روز تقلیل پیدا کند، از نظر دولت به راحتی ۸۴۱ هزار میلیارد تومان منابع عمومی کشور پوشش داده می‌شود. اگر هم ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع عمومی کاهش داده شود باز می‌توان با همفکری یکدیگر صد هزار میلیارد تومان مصارف را تقلیل داد بنابراین کار بررسی و اصلاح بودجه اصلاً پیچیده‌ نیست و بنده به عنوان کسی که تمام موهای خود را در امور بودجه سفید کرده‌ام، می‌گویم که با وجود ۲۹۰ نماینده مجلس می‌توان با همفکری عددی را در بودجه تصویب و برای اجرا به دولت ابلاغ کرد.


با این حال رد کلیات لایحه بودجه 1400 از سوی نمایندگان مجلس محتمل است و این روزها نمایندگان بیشتری از لزوم رد کلیات بودجه سخن به میان می‌آورند.


بنابراین آنچه که در این بین ضروری است اصلاح سریع نواقص و معایب بودجه از سوی دولت بدور از جوسازی‌های رسانه‌ای و سیاسی کاری است. چراکه تعلل در انجام این اقدام منجر به تصویب بودجه 3 دوازدهم (مطابق با بودجه سال 99 برای 3 ماه اول سال 1400) توسط نمایندگان خواهد شد و دولت بعدی را با چالش تدوین بودجه روبرو خواهد ساخت.


انتهای پیام/4133 


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب