چرا لایحه بودجه ۱۴۰۰ رویکردی سیاسی و انتخاباتی دارد؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ بررسی ارقام مندرج در لایحه بودجه ۱۴۰۰ و مقایسه آن با لوایح ارائهشده دولت از سال ۱۳۹۳ بهروشنی نشان میدهد رویکرد آخرین لایحه بودجه دولت تدبیر و امید سیاسی و انتخاباتی است. نگارنده در این راستا پنج دلیل را پراهمیت میداند.
دلیل نخست: رشد هزینههای جاری در لایحه ۱۴۰۰ حدود ۴۶ درصد است. متوسط رشد این هزینهها در 6 سال گذشته حدود ۲۰ درصد بوده است. در واقع رشد لایحه ۱۴۰۰ بیش از دو برابر متوسط 6 سال گذشته است.
دلیل دوم: سهم درآمدهای مالیاتی (مالیات و گمرک) از کل منابع عمومی دولت در لایحه ۱۴۰۰ حدود ۲۹ درصد است. این کمترین میزان در ۱۰ سال گذشته است.
دلیل سوم: سهم اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای (عمرانی) در مقایسه با بودجه عمومی در لایحه ۱۴۰۰ حدود ۱۱ درصد است. این سهم نیز کمترین میزان در ۱۰ سال گذشته است.
دلیل چهارم: سهم کسری تراز عملیاتی به منابع عمومی در لایحه ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد است. میزان این سهم در هفت سال گذشته و رشد آن در مقایسه با لایحه ۱۳۹۹ بیسابقه است.
دلیل پنجم: میزان وابستگی بودجه به نفت (با لحاظ پیشفروش نسبت به منابع عمومی) در لایحه ۱۴۰۰ به بیش از ۳۰ درصد رسیده است. این میزان در مقایسه با مقادیر مصوب سه سال گذشته افزایش یافته است.
این دلایل نشان میدهد لایحه بودجه ۱۴۰۰ با شعار به ظاهر حمایت از معیشت مردم، رویکردی بسیار کوتاهمدت، پوپولیستی، غیرمسئولانه، غیرتوسعهای، سیاسی و انتخاباتی دارد.
*عباس علویراد عضو انجمن اقتصاددانان ایران و هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابرکوه
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/