دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 آذر 1399 - 12:08
کارشناس امور ترکیه در گفتگو با آنا:

اردوغان خود را وارث عثمانی می‌داند و به ایران نگاه چالدرانی دارد/ آذری‌ها خاک می‌خورند اما خاک به دشمن نمی‌دهند

یک کارشناس امور ترکیه تصریح کرد: سخن گفتن از ارس، ارگ و سبلان در رژه باکو عقبه ذهنی فردی را نشان می‌دهد که خود را وارث عثمانی می‌داند و نگاهی چالدرانی به ایران دارد.
کد خبر : 547694
1.png

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، «در روزگاری که امت اسلامی به‌خاطر انواع عقب‌ماندگی‌های مفرط در موضوعات صنعتی، اقتصادی، فناوری و ... در محاصره دشمنان کینه‌توز و انتقام‌جو قرار دارد، هرگونه تنش، اختلاف، بدبینی، تدابر و تنافر میان کشورها و ملت‌های اسلامی گناه نابخشودنی است. 


امروز بر آحاد امت اسلامی در تمام کشورهای اسلامی به‌ویژه‌ بر صاحب‌منصبان واجب شرعی است از هرگونه رفتارها و گفتارهای تفرقه‌افکن و از هر آنچه که باعث می‌شود امت مرحومه مبتلا به تقطّع و تفرّق و به آحاد متفرق تبدیل شود، اجتناب کند».


متن مذکور بخشی از بیانیه قاطع و قابل تحسین نمایندگان ولی فقیه در استان‌های شمال‌غربی کشورمان (آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان و اردبیل) در واکنش به اظهارات تفرقه‌افکنانه «رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهور ترکیه در سفر به باکو است.


رجب طیب اردوغان


رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه


رئیس‌جمهور ترکیه اين‌بار نه برای دست یازیدن به خاک سوریه، لیبی، مدیترانه شرقی، جمهوری آذربایجان و...، بلکه برای جدایی‌طلبی بخشی از خاک کشور مقاوم منطقه، جمهوری اسلامی ایران ساز خود را کوک کرده و در رژه پیروزی آذربایجان در قره‌باغ اشعار و سخنانی بر زبان راند که سیادت و وحدت سرزمینی کشورمان را هدف گرفته است.


شعری که به غلط خوانده شد


او نیم‌نگاهی به آذربایجان عزیز ایران دارد و با شعرخوانی تجزیه‌طلبانه خود در باکو که به خیالش مضمون آن دال بر نقض تمامیت ارضی ایران و جدایی آذربایجان است، سعی کرد برای این منطقه هم در امپراطوری «نوعثمانی» خود جایی خیال‌پردازی کند.


«ارس را جدا کردند و آن را با میله‌های آهنی و سنگ پر کردند/ من از تو جدا نمی‌شدم، ما را به‌زور جدا کردند».


این شعر ازجمله اشعاری است که در حوزه ادبیات تجزیه‌طلبانه قلمداد می‌شود و به دوران جدایی منطقه قفقاز از ایران مربوط بود که در آن رود ارس پس از عهدنامه «گلستان» در سال ۱۸۱۳ به‌عنوان مرز ایران و روسیه انتخاب شد و سپس بر مبنای عهدنامه «ترکمانچای» در سال ۱۸۲۸ میلادی تمامی مناطق شمال این رود از ایران جدا و به خاک روسیه افزوده شد.



مشاوران اردوغان آیا نمی‌دانند شعری را که بر زبان رئیس‌جمهور از کودتا نجات یافته‌شان به غلط جاری کردند، به‌وسیله ایرانیان جداشده از وطن مادری سروده شده است؟



۲۰۰ سال از آن زمان می‌گذرد که ایرانیان ساکن در ۱۷ ولایت قفقاز که به‌وسیله دولت شوروی از وطن مادری، «بابا توپراقی» و وطن تاریخی جدا شده‌اند، اشعار حسرت می‌سرایند و با آن زندگی می‌کنند. شعر نشئت‌گرفته از حسرت را چه به سودای تجزیه‌طلبی آقای رئیس‌جمهور! 


لزوم تحرک و پاسخ قاطع دستگاه دیپلماسی


جمهوری اسلامی باید خط و مرز مشخصی میان توهین و رابطه با ترکیه قائل باشد. گرچه حفظ، تداوم و گسترش روابط با ترکیه به‌عنوان یکی از سه قدرت منطقه غرب آسیا از اهمیت بسیاری برای تهران برخوردار است، اما بی‌تردید گزافه‌گویی رئيس‌جمهور این کشور در باکو درباره ایران را باید جزو آن دسته از سخنانی دانست که با وجود تمام اقتضائات در روابط دوجانبه نباید بی‌پاسخ بماند.


نقدی که به دستگاه دیپلماسی کشور وارد است، این است که سیاست‌های منفعلانه سال‌های اخیر تا حدی کشورهای مختلف ازجمله ترکیه را گستاخ کرده است که در واکنش به توهین اردوغان و پس از آنکه سفیر ترکیه در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد، سفير کشورمان را در ترکیه فراخواندند. طبعاً علاوه بر پاسخ به توهین قبلی، می‌طلبد وزارت امور خارجه تدبیر جدی درباره این بی‌پروایی آنکارا بیندیشد و پاسخی شایسته بدهد.


وزارت امور خارجه


این در حالی است که در ۱۵ جولای ۲۰۱۶، زمانی که ارتش ترکیه علیه اردوغان کودتا کرد، ایران نخستین کشوری بود که با محکوم کردن کودتا، حمایت قاطع خود را از آنکارا اعلام و آمادگی‌اش را برای هرگونه کمک سیاسی و نظامی ابراز کرد.




بیشتر بخوانید:


سفیر ترکیه به وزارت امور خارجه فراخوانده شد




با وجود برخی اظهارات نسنجیده و ماجراجویی‌هایی که در سال‌های گذشته از سوی رئیس‌جمهور ترکیه شاهد بوده‌ایم، اما مقام‌های ایران هرگز اجازه نداده‌اند در روابط و مناسبات دو کشور خللی ایجاد شود. اظهارات جدایی‌طلبانه اردوغان اين‌بار می‌تواند روابط سیاسی دو طرف را تحت‌تأثیر قرار دهد.


صادق ملکی، کارشناس امور ترکیه در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا درباره اظهارات تفرقه‌افکنانه رئیس‌جمهور ترکیه گفت: اردوغان و حامیانش باید بدانند مردم آذربایجان پیش قراولان جمهوری اسلامی ایران همچنان استوار در خط مقدم مقابله با تهدیدات ایستاده‌اند و به قول آن زن مشروطه‌خواه آذری «خاک می‌خورند، اما خاک به دشمن نمی‌دهند».


وی افزود: غربی‌ها بیش از ۴۰۰ سال است تلاش می‌کنند میان وارثان صفوی-عثمانی جنگی برقرار باشد و اردوغان اکنون معمار اصلی دستیابی به این هدف شده است. طبعاً سخن گفتن از ارس، ارگ و سبلان در رژه باکو عقبه ذهنی فردی را نشان می‌دهد که خود را وارث عثمانی می‌داند و نگاهی چالدرانی به ایران دارد.


صادق ملکی


این کارشناس امور ترکیه عنوان کرد: اردوغان به‌عنوان میهمان ناخوانده آناتولی نیک می‌داند اگر ادعای تاریخی مبنای سیاست امروز باشد، در تاریخ دور، این سرزمین گاهواره خشایارشا و داریوش بوده و در تاریخ نزدیک، تا درسیم و دیاربکر و آنتالیا سرزمینی بوده است که همه مریدان «شاه خطایی» بوده‌اند.


ملکی گفت: اردوغان از کرد‌ها که عقبه فرهنگی ايران و از علوی‌ها که عقبه مذهبی ایران هستند، می‌هراسد و برای سرپوش گذاشتن بر این وحشت به بیراهه‌ای گام نهاده است که نتیجه آن تجزیه ترکیه خواهد بود.  آذربایجان سر ایران است و اگر وصالی باشد، پیروان شاه خطایی همگی به مام میهن که ایران است اتصال خواهند یافت.


به گزارش آنا، اصول سیاست  اقتضا می‌کند سیاستمدار مطالبه خود را نخست به‌دقت امکان‌سنجی کند و سپس بر زبان بیاورد تا باعث تنزل وزن علمی، سیاسی و اجتماعی وی نشود. قطعاً سیاستمداری در قد و قواره اردوغان آن اشعار و سروده‌ها را بی‌قصد و نیت بر زبان نیاورده است، ولی اندیشمندان و کسانی که دستی بر آتش سیاست دارند، می‌داند مقصد گوینده از آن اشعار، ذره‌ای امکان تحقق ندارد. اردوغان باید «حیدر علی‌اف» را به یاد بیاورد که وقتی از وی درباره الحاق سؤال کردند، گفت: کسانی که آن را مطرح می‌کنند، دیوانه‌اند؛ زیرا دست باید به بدن ملحق شود نه بالعکس!     


بی‌تردید سیاست حسن همجواری و همکاری با همسایگان از اصول خطیر و مسلّم انقلاب اسلامی است که همواره مقام  معظم رهبری بر آن تاکید کرده‌اند، لذا همه همسایگان و مسلمانان به‌ویژه در آذربایجان و ترکیه باید بدانند در وضعیت حساس منطقه هوشیاری لازمه عبور از تهدیدات  و  توطئه‌های پیچیده دشمن تفرقه‌افکن است.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب