دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 آذر 1399 - 00:02
فؤاد ایزدی در گفتگو با آنا:

دولت نباید از بازگشت آمریکا به برجام ذوق‌زده شود/ هدف‌گذاری بایدن برای برجام‌های 2 و 3/ ادعای موفقیت فشار حداکثری ناظر به دم زدن دائمی برخی مسئولان از مذاکره است

یک کارشناس امور بین‌الملل تصریح کرد که هدف جو بایدن از بازگشت به برجام قناعت به توافق هسته‌ای سال 2015 نیست زیرا از همان ابتدا برای انعقاد برجام‌های دیگر برنامه‌ریزی کرده بود.
کد خبر : 547427

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، دکتر فؤاد ایزدی، عضو هیئت‌علمی گروه مطالعات آمریکا و کارشناس مسائل ایالات‌متحده در گفتگو با آنا از سودای واقعی دموکرات‌ها از انعقاد توافق هسته‌ای با ایران در سال 2015 سخن گفت.


وی در خصوص نیت شوم دولت‌های آمریکا ازجمله دولت باراک اوباما رئیس‌جمهور سابق آمریکا در سال 2015 و نیز بایدن رئیس‌جمهور منتخب برای بازگشت مشروط به برجام توضیح می‌دهد که به عقیده من «جو بایدن» اگر به ریاست جمهوری آمریکا برسد، به توافق هسته‌ای سال 2015 بسنده نخواهد کرد و به دنبال برجام دو و سه خواهد بود.


فواد ایزدی: برنامه ترامپ همراه کردن اروپا برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران است


دولت بایدن در پی گنجاندن مباحث تسلیحاتی و منطقه‌ای در مذاکرات با تهران


این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: در مصاحبه‌ اخیر که جیک سالیوان گزینه بایدن به‌عنوان مشاور امنیتی کاخ سفید داشت از همین تمایل دولت بایدن سخن گفته بود. یعنی برای بازگشتن به برجام، طرف آمریکایی می‌گوید که ایران باید هم در حوزه موشکی و تسلیحاتی، هم در حوزه منطقه آماده مذاکره باشد. به‌وضوح دیده می‌شود که ازاین‌جهت  دموکرات‌ها به دنبال برجام‌های دو و سه هستند.


وی ادامه می‌دهد که نقد دموکرات‌ها به آقای دونالد ترامپ رئیس‌جمهور هم همین بود که قرار بود، برجام یک منجر به برجام دو و سپس برجام سه شود و این سیستم را ترامپ خراب کرد. یعنی ترامپ از برجام یک خارج شد، با ایران دعوا کرد، بعد ایران هر کاری خواست در منطقه کرد و هر کاری خواست در حوزه تسلیحاتی انجام داد.



 نقد دموکرات‌ها به ترامپ این نیست که شما از برجام خارج شدید و کار غیراخلاقی انجام دادید. نقدشان این است که شما از برجام خارج شدید نگذاشتید ما برجام دو و سه را عملی کنیم.



به این جهت نقد دموکرات‌ها به ترامپ این نیست که شما از برجام خارج شدید و کار غیراخلاقی انجام دادید. نقدشان این است که شما از برجام خارج شدید، نگذاشتید ما برجام دو و سه را عملی کنیم. دموکرات‌ها معتقد هستند ترامپ خوب نتوانست مسائل مربوط به ایران را مدیریت کند، نه جمهوری اسلامی را سرنگون کرد نه امتیاز جدیدی گرفت. دموکرات‌ها معتقدند اگر آن‌ها به‌جای ترامپ بودند در برجام می‌ماندند، برجام را گروگان می‌گرفتند، تهدید به خروج از برجام می‌کردند تا بتوانند برجام دو و سه را منعقد کنند. این مسیری است که طرف آمریکایی دارد می‌رود و صحبت از مذاکره که می‌کند منظورش این است، این درخواستش است.




بیشتر بخوانید:


تصور اجرای کامل برجام از سوی بایدن ساده‌لوحانه است/ اظهارات برخی کشورهای عربی درباره توافق هسته‌ای را نباید جدی گرفت




ایزدی در انتقاد از سبک واکنش مقامات قوه مجریه در مواجهه با اخبار و گزارش‌ها مبنی بر تمایل دولت بایدن به بازگشت به برجام گفت: متأسفانه در دولت کشور خودمان صحبت از مذاکره و این‌ها تقریباً هفتگی است و این سبک بیانات مقامات قوه مجریه قطعاً هم به ضرر منافع ملی کشور است، هم به ضرر مذاکره است. حتی اگر کسی بخواهد وارد مذاکره شود، اگر ذوق‌زده شود، هیجان‌زده شود، جوگیر شود و مرتب هرچند روز یک‌بار درباره مذاکره صحبت کند، بعد یک فردی مثل آقای مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا می‌آید در اجلاس چند روز پیش در منامه می‌گوید نشانه موفقیت سیاست فشار حداکثری ما بر ایران این است که تهران به‌شدت دنبال مذاکره است. از کجا فهمیدند؟ همین اشاره به مذاکره که توسط دولت انجام می‌شود! جای تعجب دارد، جای سؤال دارد که چرا مقامات دولت ایران باید حرفی بزنند که مورد سوء استفاده پمپئو قرار بگیرد و به‌نوعی سیاست فشار حداکثری را تأیید کند.



متأسفانه در دولت صحبت از مذاکره  تقریباً هفتگی است و این سبک بیانات مقامات قوه مجریه قطعاً هم به ضرر منافع ملی کشور است، هم به ضرر مذاکره است.



اگر سیاست فشار حداکثری به این سبک تأیید شود آن‌وقت دلیلی برای تغییرش نیست. یعنی بایدن هم که بیاید دلیل خاصی نمی‌بیند که بخواهد این سیاست را عوض کند. به همین جهت اتفاقاتی که در حوزه سیاست خارجی می‌افتد به نظر می‌رسد بی‌توجه است به تجربه هفت، هشت‌ساله گذشته، عبرت‌هایی که برجام باید برای ما داشته باشد، ظاهراً این عبرت‌ها کسب نشده و همان سبک قدیمی دوباره دارد تکرار می‌شود بدون توجه به مشکلاتی که تجربه برجام برای ما به همراه داشت.


واکنش قوه مجریه به بازگشت آمریکا به برجام شتاب‌زده و احساسی است


این کارشناس برجسته مسائل آمریکا در خصوص اظهارات مقامات دولت‌های عربی منطقه در خصوص اعمال اصلاحاتی در برجام و اظهارات جیک سالیوان مبنی بر نیاز به حضور کشورهای منطقه در پای میز مذاکرات احتمالی با ایران تصریح کرد: در این‌که رژیم سعودی هم‌پیمان آمریکا هست، شکی نیست. حتی در دولت بایدن روابط آمریکا و سعودی تغییری نخواهد کرد. ممکن است مثلاً دولت بایدن نقدی به بعضی از اقدامات محمد بن سلمان ولیعهد عربستان داشته باشد ولی اصل رابطه آمریکا و سعودی ریشه‌دار است و تغییر نخواهد کرد. در ضمن آقای جیک سالیوان در یک مصاحبه دیگری نه در مصاحبه با وال‌استریت ژورنال، حدود دو هفته پیش در صحبتی که در دانشگاه مینه‌سوتا داشت این را گفته بود که کشورهای منطقه غرب آسیا هم باید پای میز مذاکره با ایران حضورداشته باشند و زمانی که این کشورها وارد شوند همین حرف‌ها را پای میز مذاکره هم تکرار می‌کنند.



جیک سالیوان دو هفته پیش گفته بود که کشورهای منطقه غرب آسیا هم باید پای میز مذاکره با ایران حضور داشته باشند



بنابراین قرار نیست آمریکایی‌ها به خواسته‌های مقامات کشورهای عربی منطقه بی‌توجه باشند. می‌خواهند سبک جدیدی را ایجاد کنند، به‌جای 1+5 بعضی از این رژیم‌های کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس را هم درگیر کنند و این هم یک دلیل دیگری است که باید توجه داشت به عبرت‌هایی که برجام باید برای ما داشت. زمانی که این توجه وجود ندارد آن‌وقت طرف مقابل چند قدم هم جلو می‌آید. زمانی که او مقصر است، زمانی که او از برجام خارج شده و میلیاردی به ایران ضربه زده است باید مراقب بود که بار دیگر این موضوعات تکرار نشود.


خروج از برجام


ایزدی در خصوص پیش‌بینی در خصوص برجام گفت که بخش عمده‌ این قضیه بستگی به ما دارد. اگر این سبک غلطی که در قوه مجریه هست، ادامه پیدا کند، قطعاً نه‌تنها در حوزه هسته‌ای مشکلات ما ادامه پیدا می‌کند، بلکه در حوزه‌هایی که به کشور در مقابل هجمه کمک کرده، مشکل خواهیم داشت. اگر سبک غلط ادامه یابد توانمندی‌های تسلیحاتی و توانمندی‌هایی که ایران در منطقه دارد با مشکل مواجه خواهند شد. اگر به تجربیات گذشته توجه نکنیم قطعاً در این حوزه‌های جدید هم مشکل پیدا خواهیم کرد. اگر توجه کنیم، می‌توانیم در مقابل آمریکایی‌ها بایستیم و منافع ملی کشور را تأمین کنیم. اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد بستگی به این دارد افرادی که در دولت هستند متوجه شوند اشتباهات جدی در گذشته داشتند و تلاش کنند این اشتباهات را اصلاح کنند.


انتهای پیام/4155/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب