دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 آذر 1399 - 00:06
با برگزیدگان پنجمین جشنواره فناوری نانو/ 11 جمالی‌شینی در گفتگو با آنا خبر داد؛

تولید مواد نیمه‌هادی در مقیاس نانوساختار/ نیاز محققان و پژوهشگران تأمین شود

برگزیده پنجمین جشنواره فناوری نانو و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز از تولید مواد نیمه‌هادی در مقیاس نانوساختار یا در اندازه‌های نانو به‌عنوان تازه‌ترین نتایج تحقیقاتی در این دانشگاه خبر داد.
کد خبر : 547240
جمالی.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، برگزاری پنجمین جشنواره فناوری نانو در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز این فرصت را برای دانشگاه آزاد اسلامی فراهم آورد تا پژوهشگران برتر خود را حوزه فناوری نانو شناسایی کرده و آنان را به جامعه علمی کشور معرفی کند.


پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری متفاوت در سال ۹۹ به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد و ۱۰ آذر ۹۹ با اعلام اسامی نفرات برگزیده در مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد.


۴۶۸ مقاله، ۲۶ طرح‌‌ پژوهشی، ۵۵ کتاب تألیف و ترجمه، ۹۶ پژوهشگر برتر، ۳۰ پایان‌نامه و رساله، ۴۹ اختراع، ۱۸۲  پیش‌محصول و محصول، ۱۶ واحد فناور و ۴ شرکت دانش‌بنیان از آثار ارسالی به پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی بود.




بیشتر بخوانید:


«نانومتریال‌ها» نواقص و اشکالات بتن را اصلاح می‌کند


سیری در 5 دوره جشنواره فناوری نانو


از طرح‌های بلندپروازانه تا سنگ‌ریزه‌های آزاردهنده و فرساینده




بر این اساس، فرید جمالی‌شینی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در این جشنواره در حوزه پژوهشگر برتر علوم پایه حائز رتبه‌ شد.


خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با فرید جمالی‌شینی به‌عنوان نفر برتر پنجمین جشنواره فناوری نانو در حوزه پژوهشگر برتر علوم پایه به گفتگو نشسته و دلایل برتری در این جشنواره، ارزیابی جشنواره، زمینه‌های تحقیق و پژوهش، پیشنهادها و انتقادها و ... را جویا شده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: خودتان را به‌عنوان پژوهشگر برتر پنجمین جشنواره نانو دانشگاه آزاد اسلامی معرفی کنید.


جمالی‌شینی: فرید جمالی‌شینی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز هستم. سال 2010 مدرک دکتری فیزیک را در دپارتمان فیزیک دانشگاه پونا هندوستان اخذ و از پایان‌نامه خود به‌عنوان خواص گسیل‌میدانی نانوساختارهای اکسید روی خالص و آلاییده دفاع کردم.


سال 2010 به ایران برگشتم و از آنجایی که قبل از عزیمت به هند عضو هیئت علمی واحد اهواز بودم و بخشی از این کار را طی کرده بودم، شرایط مهیا شد که به محل کار اصلی‌ام دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز برگردم.


از آنجایی که واحد دانشگاهی اهواز آزمایشگاه تحقیقاتی به‌صورت حرفه‌ای نداشت، بخشی از فعالیت‌‌ها را در آزمایشگاه‌هایی که عمومی بود، انجام می‌دادم. به‌تدریج به رؤسا و معاونان وقت پیشنهاد دادم که می‌توانم از طریق راه‌اندازی آزمایشگاه این کار را برای دانشگاه انجام دهم و مورد استقبال دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز قرار گرفت.


از سال 1393 با خرید یکی دو دستگاه تحقیقاتی این آزمایشگاه شکل گرفت و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مقاطع ارشد وارد این آزمایشگاه شدند. نخست کار با دانشجویان رشته مهندسی مواد آغاز شد، بعد دانشجویان رشته فیزیک و بعد هم الکترونیک اضافه شدند و در این مدتی که کار کردیم، توانستیم سطح تحقیقات را خیلی کیفی کنیم.


آنا: تازه‌ترین فعالیت تحقیقاتی شما در چه حوزه‌ای بوده است؟


جمالی‌شینی: به‌تازگی سنتز و مشخصه‌یابی سلول‌های خورشیدی و نانواستراکچرها را بررسی کردیم و در  بخش دیگری از فعالیت‌ها خواص کاتالیزوری این نانواستراکچرها را به‌‌صورت کاربردی مد نظر قرار دادیم. از طرف دیگر خواص آشکارسازی در نانواستراکچرها مورد توجه قرار گرفت.


در این سه زمینه تخصصی مواد نیمه‌هادی در مقیاس نانوساختار یا در اندازه‌های نانو تولید کردیم و باعث شد که بتوانیم تولیدات علمی خیلی خوبی داشته باشیم و در شرایطی که مقداری از مرکز دور هستیم؛ اما سعی شد این آزمایشگاه به‌صورت جزیره کیفی در دنیای کمّی مسیرش را پیدا کند و در این 25 تا 26 سال از گذشته تاکنون شیب مثبتی برای فعالیت‌های پژوهشی‌اش تعریف شد و به جلو حرکت کرد.


آنا: ارزیابی شما از برگزاری جشنواره فناوری نانو به‌صورت مجازی چیست؟


جمالی‌شینی: شرایط جهانی طوری شده که به‌دلیل وجود ویروس کرونا خیلی از مسائل آموزشی-پژوهشی که امکان دورکاری دارند به این سمت و سو رفته‌اند، جشنواره‌ها هم به‌‌دلیل شرایط موجود به سمت موضوعات وبیناری حرکت کرده‌اند، ای کاش این شرایط نمی‌بود و شرکت‌کنندگان در کنار هم در محیط جشنواره قرار می‌گرفتند و بالطبع شور و شعف بالا و گفتگوهابی با سطح بالاتر بین پژوهشگران اتفاق می‌افتاد و دستاوردها را از نزدیک دیده می‌شد و پرسش و پاسخ بهتری صورت می‌گرفت.



جشنواره پنجم در مقایسه با جشنواره‌های سال‌های قبل از سخنرانی تخصصی بیشتری برخوردار بود. امسال به‌دلیل وبیناری بودن جلسه دو سخنران از کشور مالزی انتخاب شده بود و سخنرانی خوبی هم صورت گرفت. سال‌های قبل سخنرانی‌ها تخصصی محدودتر بودند و سخنران خارجی وجود نداشت؛ اما امسال به‌دلیل شرایط موجود، حجم سخنرانی بالاتر رفته و سخنرانی بین‌المللی هم مهیا شد.


آنا: دلایلی که این دوره به‌عنوان پژوهشگر برتر علوم پایه انتخاب شدید، چه بود؟


جمالی‌شینی: رویکردم در دوران دانشجوی دکتری و بعد از آن این بود که سعی کنم کار پژوهشی‌ام را کیفی انجام دهم و شاید این مدل نگاه کیفی کارکردن، مقداری در تنوع تحقیق و عمق تحقیقاتم تأثیر گذاشت که می‌تواند یکی از دلایل انتخاب‌ این‌جانب به‌عنوان پژوهشگر برتر علوم پایه باشد.


چاپ کتاب، انجام طرح تحقیقاتی و ساخت دستگاه در مرکز تحقیقات مهندسی سطح پیشرفته و نانومواد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز از دیگر دلایل انتخاب این‌جانب به‌عنوان پژوهشگر برتر علوم پایه در پنجمین جشنواره فناوری نانو بوده است.


آنا: پیشنهادی برای ارتقای سطح برگزاری جشنواره‌ فناوری نانو دارید؟


جمالی‌شینی: نگرانی عمومی که اکنون در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد، کمبود نقدینگی است. همیشه اعتقاد دارم پژوهش در قلب افراد متمرکز شده است، هر کسی که می‌خواهد پژوهش کند، باید پشتیبان‌هایی هم وجود داشته باشد. منظور از پیشتیبان بخش مالی و غیر‌مالی است، یعنی سیستم دانشگاه باید به نوعی به پژوهشگر ارج و قرب بگذارد و خروجی فعالیت‌های پژوهشی مورد توجه قرار گیرد.


یک پژوهشگر و محقق تا برای پروژه تحقیقاتی خود وقت صرف نکند، موفق نمی‌شود و نمی‌تواند در کلاس بین‌المللی مقاله خوبی چاپ کند، وقتی یک هیئت علمی برای کار پژوهشی وقت می‌گذارد تا کار تحقیقاتی انجام دهد و به نوعی رنکینگ دانشگاهش را بالا ببرد، اینها موضوعاتی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند به‌عبارتی اگر نیازهای یک محقق و پژوهشگر از هر نظر تأمین باشد، خروجی خوبی خواهد داشت.


آنا: خدماتی که ذکر کردید برای پژوهشگران ایرانی چگونه است؟


جمالی شینی: خدمات پژوهشی برای پژوهشگر ایرانی خیلی ضعیف است، یک پژوهشگر در دانشگاه آزاد اسلامی در مقایسه با همکارش به‌عنوان هیئت علمی در دانشگاه‌های مادر باید وقت بیشتری برای پژوهش بگذارد، چرا؟ شاید پاسخش این است که در آن دانشگاه‌ها خیلی از راهکارها نهادینه شده است که اینجا هنوز حل نشده است و تحقیق کالای لوکس حساب نمی‌شود، امسال نام این جانب به‌عنوان جزء حدود بیش از 90 نفر از هیئت علمی‌های دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور جزء لیست دو درصد نخبگان شدند، دو درصد دانشمندان برتر شدند که من هم یکی از آنان هستم، این رویداد در دانشگاه غیر از دانشگاه آزاد لوکس حساب نمی‌شود.


فرض کنید پرفسوری اعلام می‌کند می‌خواهم در یک موضوع علمی فعالیت کنم، دانشجویان از سراسر دنیا درخواست همکاری می‌دهند، آن استاد معیارهای خود را اعلام می‌کند و بر اساس معیارهای اعلام شده درخواست‌کنندگان را جذب می‌کنند و با آنها کار پژوهشی خوب انجام می‌دهند؛ اما شرایط تحقیقاتی برای ما کاملاً متفاوت است، امکانات اولیه پژوهشی در خیلی از دانشگاه‌ها به‌طور کامل وجود ندارد، وقتی دانشجوی من می‌آید و در آزمایشگاه کار می‌کند برای یک آنالیز ساده بعضی مواقع باید یک ماه منتظر بمانیم تا پاسخ بیاید؛ بعد از یک‌ماه که پاسخ می‌آید ما روند تحقیقی خودمان را از یاد برده‌ایم، روند تحقیقاتی به این شکل نیست که برای یک پاسخ یک‌ماه منتظر بمانید.


در کنار این، یک استاد در ایران برای انجام یک کار تحقیقاتی درخواست می‌دهد، دانشجویانی که برای این پروژه درخواست می‌دهند، اگر هیچ‌کدام از معیارهای آن استاد را نداشته باشند، هیئت علمی دانشگاه آزاد باید شبانه‌روز برای این خانم یا آقا وقت بگذارد که به استانداردها برسند؛ چراکه دانشگاه خواهان پروژه تحقیقاتی عالی است. وقتی دانشجوی خوب در اختیار استاد قرار نمی‌گیرد، چگونه می‌توان کار تحقیقاتی خوب تحویل داد.


تحقیق یک فرهنگ و نظم است که باید در درازمدت خودش را پیدا کند. به جرئت می‌توان گفت در شرایط حاضر واحد دانشگاهی اهواز در موضوع سولار سل یکی از قطب‌های پژوهشی در کشور است و به‌راحتی به این جایگاه دست پیدا نکرده‌ایم، پنج تا 6 سال مدام، روزی 10 تا 12 ساعت کار پژوهشی کردیم تا به این مرحله رسیدیم، منظور این است که خیلی از ویژگی‌ها باید در کنار هم قرار گیرد تا بتوانیم در عرصه تحقیق و پژوهش به نقطه ایده‌آل برسیم نه اینکه فقط در هفته پژوهش یاد پژوهشگران بیفتیم.


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب